Proștii și drumurile

Cât câștigă drumarii într-o zi, ce trebuie să facă primarul, de care lucruri nu se pot despărți proștii, ce nu a spus Marie Antoinette și cum să dai foc păcătosului din tine?

După prima provocare cu gunoiul, eu și Eduard am hotărât să continuăm. Credeți că suntem proști? Sigur că da! Adevărul rămâne adevăr. Știți de care lucruri nu se pot despărți niciodată proștii? Corect, de drumuri. Din acest motiv, mergem să ne învățăm minte și să reparăm drumurile.

Așadar, în fața noastră se află strada Eugen Coca, care este distrusă complet. Astăzi, vom ajuta drumarii experimentați să asfalteze 500 m de drum prin curățarea suprafeței și impregnarea acesteia cu bitum, până la etanșarea cu ruloul compresor.

Desigur că această muncă nu este pentru cei obsedați de curățenie. Asfaltul fumegos, cu temperatura de peste 100 oC, se toarnă din camioane, iar eu, ca o bestie din infern, arunc cărbunii aprinși cu lopata, dând foc păcătosului din mine. Fumul înțepător „topește” încrederea în viață îmbelșugată și fără griji, că totul va fi bine și că ai reușit să obții multe.

Atunci începi să înțelegi că, stând în oficiul răcoros, lucrând pe laptop, ești prea departe de realitate, așa cum erau monarhii francezi față de popor în timpul revoluțiilor:

„Dacă n-au pâine, să mănânce prăjituri!”

Marie Antoinette

Drumarii lucrează în condiții grele 10 ore pe zi și au un salariu de 3000-4000 lei (150-200 euro) pe lună! Aceasta este extrem de puțin! Cum poate supraviețui o familie moldovenească obișnuită cu atâția bani? Și ce se va întâmpla când acești oameni se vor pensiona? Nu cred că, în asemenea condiții, tinerii vor dori să vină în locul lor. Cel mai probabil, vor părăsi țara pentru a-și căuta fericirea în altă parte. Iar noi vom rămâne fără drumuri și fără oameni.

Poate acum e timpul să ne gândim și să creăm condiții favorabile de muncă pentru lucrătorii gospodăriei municipale? Cred că este o întrebare bună pentru viitorul primar și consiliul municipal.

Apropo de primar. Consider că ar fi bine ca prima săptămână a mandatului său, fiecare primar s-o petreacă măcar câte o zi la fiecare dintre serviciile municipale și să simtă pe pielea proprie ce înseamnă a salubriza, a repara țevile și a turna asfalt. Poate că acest lucru îl/o va face să vadă lucrurile din interior. Aceasta ar avea un impact pozitiv asupra administrării orașului în urma lui/ei.

Iar din partea mea și a lui Eduard, plecăciune tuturor celor care ne repară drumurile. Într-adevăr, acești drumari fac fapte eroice în fiecare zi, iar munca lor este mare, necesară și grea.

Apreciați truda acestor oameni, pentru că este important pentru ei. Mulțumesc.

Cum a fost realizat „Aripi”. Realitatea Virtuală

Cum a fost realizat „Aripi”. Realitatea Virtuală

Cum să faci un desen animat „cu camera în cap”, de ce Pământul plat e o idee bună, ce cuvânt din trei litere nu le place animatorilor VR, ce este un storytelling virtual și cum sună tăcerea?

Aripi
Transformă-ți visele în obiective 2020. Forum de afaceri. KMB

Transformă-ți visele în obiective 2020. Forum de afaceri. KMB

De ce se destramă proiectele globale, cum se creează un produs unic, ce este un incubator american de startup-uri și cum scapă metroul din New York de fobii?