Bună, numele meu este Dmitri Voloșin. Întotdeauna mi-a fost greu să formulez într-o propoziție cine sunt și ce fac. Așa că am decis să-l las pe fiecare să decidă cine sunt pentru el – om de afaceri, regizor, atlet, persoană publică, inventator, designer, investitor sau un nebun al orașului, care umblă desculț.

Începutul

M-am născut pe 9 августа august 1974, într-o mică unitate militară lângă Odessa. Tatăl meu era militar, iar mama – profesoară de muzică.

În 1986, tatăl meu a fost transferat în Moldova, de aceea ne-am mutat împreună cu familia în orașul Florești, unde am absolvit școala. Acolo am devenit pasionat de electronică radio și am început să asamblez – mai întâi aparate de radio, apoi primul meu computer. Apoi am scris primele jocuri în BASIC, care, în mod ciudat, au fost vândute.

În 1991, m-am mutat la Chișinău și am intrat la Universitatea Politehnică, specializându-mă în Mașini de calcul. După absolvire, m-am apucat de grafica 3D și am început în curând să produc spoturi publicitare. Atunci am înțeles că pentru a fi fericit am nevoie de trei lucruri – „Pâine, ceai și hârtie igienică”. Și, desigur, o ocupație preferată.

În 2000, părinții mei s-au întors în patria lor, în Orenburg, iar eu am rămas în Moldova de unul singur. Fără rude, fără casă, fără bani, fără pile și fără nănași. Ce naiv am mai fost!

Internet

Pe lângă faptul că mă ocupam de grafica 3D, vindeam computere și accesorii, de aceea, când Internetul a venit în Moldova în 1998, deja îl așteptam. Eu și colegul meu de facultate am studiat un an întreg cum se face un site web, iar în 2000 am lansat primul proiect online – Gsm.md. Peste un an, s-au născut încă două site-uri web, care au determinat vectorul afacerii noastre de ani de zile. Este vorba despre forumul Forum.md și panoul de anunțuri 999.md, pe care o foloseam pentru a vinde echipamente de birou.

Pe atunci ajunsem un specialist 3D solicitat în Moldova. Aveam clienți importanți și mi-am dat seama că trebuie să creștem. Astfel, la 1 aprilie 2002, de Ziua Păcălelilor, am fondat compania Simpals SRL.

Făceam spoturi publicitare, vindeam hardware, iar banii îi investeam în dezvoltarea site-urilor. În același an mi-am întâlnit sufletul pereche — Victoria mea, fără de care nu aș fi avut puterea să merg pe acest drum. A început o perioadă dificilă de urcușuri și coborâșuri, dezamăgiri și victorii, greșeli repetate și comprese pe frunte. E o poveste lungă despre formarea companiei, despre munca pe timp de noapte în șapte birouri, despre greșeli și pierderi stupide, despre momentul când îți pui pe cap coroană și despre cum aproape că am ruinat compania Simpals. Dar am trecut-o și pe asta.

Astăzi, Simpals este cea mai mare companie de internet din Moldova. Deținem cele mai vizitate trei site-uri din țară: panoul de anunțuri 999.md și portalurile de știri Point.md și Stiri.md. În total au o prezență de peste 1 milion de persoane pe lună (fiecare al treilea rezident al Moldovei). Iar agenția noastră de internet Numbers realizează peste 100 de milioane de afișări de bannere în fiecare lună.

În plus, ecosistemul nostru include proiecte mai populare (și mai puțin populare) precum Afisha.md, Joblist.md, Votum.md, Play.md, Mama.md, Marry.mdPrice.md, Profi.md, Pay.md, Forum.md, Map.md.

Dar principala realizare în afaceri pentru mine este faptul că am putut aduna cea mai tare echipă, care a trecut prin mai multe încercări. O echipă cu care pot naviga orice Ocean, chiar și într-o barcă găurită.

Animație

Din 1997, m-am ocupat de spoturi publicitare. În timp, aproape toate companiile mari din Moldova au devenit clienții noștri. Încercând întotdeauna să fim diferiți, am făcut reclame memorabile folosind tehnologii moderne. Demoreel Simpals. În 2001, l-am cunoscut pe Dan Balan și am regizat patru videoclipuri pentru formația O-zone, inclusiv și „Dragostea din tei„. Așa am început să realizăm videoclipuri muzicale. Apoi am colaborat cu Fresh, Lina și Nelly Ciobanu cu „Hora din Moldova”.

În 2008, mi-am dat seama că m-am săturat de publicitate și că trebuie să merg mai departe. Așa că am fondat primul studio de animație din Moldova, Simpals Animation, unde am lucrat ca regizor și producător. Nu am avut profit, dar am reușit să realizăm desene animate, care au devenit cartea de vizită a studioului nostru și a Moldovei.

În 10 ani, am obținut peste 70 de premii prestigioase la festivaluri de animație din întreaga lume pentru desenele animate cu moartea ghinionistă pe nume Dji și prietenii săi. Filmele noastre animate au concurat pentru premii cu producțiile unor studiouri cu renume, precum Disney, Pixar, BaoBab și altele. Desenele animate au adunat zeci de milioane de vizualizări și sute de mii de comentarii.

Pentru a dezvolta industria animației în țară, am deschis o școală de grafică și animație computerizată — Școala Monștrilor, care a avut peste 200 de absolvenți timp de câțiva ani.

În 2019, Simpals Studio a lansat desenul animat în VR, Aripi — primul desen animat pentru realitate virtuală, în premieră pentru Moldova și toată Europa de Est. Am dedicate acest film animat prietenului meu planorist, dispărut fără urmă.

Sport

Anul 2012. O afacere de succes și realizarea potențialului său creativ – ce-i mai trebuie unui om ca să-și întâmpine bătrânețea cu demnitate? Îmi dădeam seama că sunt nefericit, dar nu puteam înțelege ce anume îmi lipsește. Hipertensiunea și 20 kg în plus au adăugat aromă cocktailului „persoană de succes”.
Atunci am început să beau și să cad tot mai adânc în depresie. Dar într-o seară am dat peste o poveste a unui funcționar de rând, care a devenit Ironman (eng., om de fier). A înotat 3,8 km fără oprire, apoi a mers 180 km pe bicicletă, după care a alergat 42 km. Mi-a luat respirația. Asta era ceea ce îmi lipsea… În aceeași zi am decis să devin un “om de fier”.

De atunci am reușit să parcurg toate distanțele de triatlon, fiind primul om din Moldova care a cucerit pe rând toate distanțele de triatlon:Ironman, Ironman 70.3, 5150 и Relay. Iar unele dintre ele chiar cu bicicleta bunicului.

Ador înotul, probabil de aceea am reușit să trec înot Gibraltarul (17 km), Bosforul, Volga, Gangele, Balatonul și m-am bălăcit într-un canal din Veneția. Am reușit să înot în Oceanul Arctic, să ajung înot până la “insula ghinionului” din Filipine, am devenit Oceanman (10 km) în Mexic, am evadat din Castelul If ca și contele de Monte Cristo, și din închisoarea Alcatraz din California, și am participat la alte zeci de competiții de înot din întreaga lume.

M-am îndrăgostit imediat de freediving — un sport pentru cei care nu sunt normali la cap. Tocmai ce-mi trebuie mie! După câțiva ani de antrenament, am obținut titlul de campion al Moldovei și de maestru al sportului în freediving. Am învățat să nu respir sub apă timp de 6,5 minute și am înotat 150 de metri sub apă ținându-mi respirația, participând de două ori la campionatele mondiale de freediving. Ca să învăț să fac acest lucru, am făcut un curs de Vipassana timp de 10 zile, în care n-am vorbit deloc și am meditat 11 ore pe zi. Am avut șansa să mă scufund în cel mai adânc bazin din lume, Y-40 metri, în breșa intercontinentală Silfra (Islanda), iar în Africa de Sud am înotat cu rechinii.

Dar pasiunea mea principală sunt maratoanele (42 km) sub orice formă. Până în prezent, am alergat peste 20 de maratoane. Dintre ele, 5 fac parte din seria “majors” (cele mai importante pentru orice alergător de maraton). Pe peretele meu atârnă medaliile maratoanelor de la Paris, Tokyo, Ierusalim, Chicago, Roma, New York și Londra Cel mai rapid a fost maratonul de la Malaga (3:12), iar cel mai lent a fost maratonul de la München, pe care l-am alergat în costumul Morții. Iar preferatul meu, Maratonul de la Chișinău, l-am alergat desculț. Apropo, merg desculț 6 luni pe an.

În cariera mea sportivă, a avut loc o cursă fierbinte de șase zile cu un rucsac în spate prin nisipurile Saharei — Marathon des Sables (230 km), Despre care am scris o carte, legendarul ultramaraton din Africa de Sud — Comrades ( 90 km) cursa în scopuri de caritate Wings for Life,de trei zile Rubicon-ul în Moldova (170 km), cursa vinicolă în galeriile de vin de la Cricova și un experiment înfricoșător în Death Valley (SUA).

Anotimpul meu preferat este iarna, de aceea îmi plac cursele reci. Am reușit să traversez Baikalul pe gheață, să frământ noroiul înghețat în cursa acerbă de supraviețuire Tough Guy, am scăpat teafăr și neînghețat la campionatul Mondial de SwimRun — OtillO (65 km+10 km) între 26 de insule din Marea Baltică, am urcat pe Mont Blanc și Elbrus. Toate acestea m-au ajutat să mă plasez pe locul doi în cel mai dur maraton la Polul Nord –The North Pole Marathon. Iar punctul culminant al carierei mele sportive a fost recordul mondial – cel mai rece, ultramaraton individual de la polul frigului – Oymyakon la -60 ° C, unde aproape mi-am înghețat plămânii și ochii.

Acum sunt președintele Federației de Triatlon din Republica Moldova, care promovează activ triatlonul în rândul tinerilor și antrenează “omuleți de fier”.

Social

Consider că orice afacere nu trebuie doar să ia, ci și să ofere oamenilor ceva. Proiectele sociale Simpals schimbă imaginea orașului și a țării: plantăm copaci Verde.md luptăm cu bădăranii de trafic — StopHam, inspirăm idei originale în mediul urban — Chisinau is Me organizăm evenimente caritabile și îi sprijinim pe cei care au nevoie de ajutor acum, de la veterani la copii.

De câțiva ani, Simpals organizează cel mai mare festival de muzică electronică din Moldova — Fosfor, care a găzduit la o ediție peste 24 000 oameni. Absolut gratuit.

Încercăm să privim spre viitor și înțelegem că copiii noștri vor ridica această țară. Iată de ce am dezvoltat o platformă de agende școlare electronice și învățământ la distanță – Studii.md, care schimbă sistemul educațional chiar acum. Zeci de mii de familii și sute de școli l-au folosit în timpul pandemiei pentru a permite copiilor să învețe online, să face temele pentru acasă și să obțină note.

Împreună cu statul, am reușit să implementăm un sistem de achiziții publice și private — Achizitii.md. Datorită acestuia, achizițiile publice au devenit transparente, iar participarea a devenit disponibilă pentru orice companie din Moldova. Suntem încântați să știm că ajutăm la combaterea corupției și la economisirea a zeci de milioane de dolari anual din bugetul țării.Și un alt proiect care face viața mai ușoară nu numai pentru utilizatorii obișnuiți, ci și pentru stat — ID.md —un serviciu de gestionare a documentelor electronice.

Și asta nu este tot. Pasiunea mea pentru sport s-a transformat într-o nouă direcție – în 7 ani, împreună cu echipa mea grozavă Sporter am ridicat sportul amator în Moldova la un nou nivel. Am organizat evenimente sportive importante, precum Maratonul Internațional Chișinău, ștafeta de ultramaraton prin toată Moldova – Rubicon, campionatul de triatlon în aer liber – Triatlon Triumph, cursa urbană de ciclism – Chisinau Criterium, cursele de înot în apă deschisă – Ghidighici Sea Mile, seria de curse inedite prin galeriile subterane – WineRun, precum și “cea mai murdară cursă” – Glodiator Mud Race. În acest timp, am organizat 66 de evenimente sportive la care au participat peste 80 000 de persoane (7 235 de străini din 62 de țări).

M-am gândit să fac aici o listă cu premiile de stat pentru promovarea sportului, dar pentru mine și pentru echipă este mult mai plăcut să văd câți oameni au început să alerge în parcuri dimineața. Este foarte grozav!

Invenții

Știți la ce visam când eram mic? În primul rând, îmi doream să devin un explorator, vis pe care l-am realizat când am ajuns la Oymyakon. Iar în al doilea rând, îmi doream să inventez diferite chestii utile.
Și iată că a venit timpul ca visele să devină realitate!

Astfel a apărut Garage — un laborator în care inginerii, analiștii, designerii și product managerii noștri creează produse inovatoare moldovenești care vor surprinde lumea.

Când am participat la campionatele mondiale de freediving, am văzut că mulți campioni se scufundă cu greutăți incommode, pe care le-au făcut cu mâinile lor. Iată de ce primul proiect de care ne-am ocupat la Garage a fost Lobster — un sistem unic de greutăți pentru scufundări, care în câțiva ani a devenit „numărul unu” în întreaga lume. Vândut acum în 60 de țări, a devenit un standard industrial, a stabilit mai multe recorduri mondiale și un record Guinness.Cu un design sensual, ne-a ajutat (pe noi și pe Moldova) să câștigăm două dintre cele mai prestigioase premii de produse din lume — Red Dot și iF Design pentru designul industrial al acestui produs atractiv.

Experiența mea de înot mi-a dat ideea unui radio subacvatic pentru înotători — Sonr, astfel încât antrenorul să poată corecta tehnica înotătorului în timp real, sub apă pentru a îmbunătăți eficiența antrenamentului. Un an mai târziu, am obținut susținere financiară și am fost la acceleratorul din New York. Acolo am învățat să colectăm bani pentru o cauză în metrou și să atragem investiții.

În prezent, lucrăm la producerea dispozitivului Sonr și promovarea acestuia la nivel global pentru a schimba lumea înotului pentru totdeauna. Mai dezvoltăm un gadget mic, dar extrem de util pentru alergători.

P.S.

Pe scurt, nu știu ce ar trebui să scriu pe cartea mea de vizită. Dar sunt sigur că totul abia începe! Așa că vom trăi și vom vedea ce voi deveni când voi crește.

Cred că dacă Universul îți oferă resurse, ar trebui să le folosești la maxim în folosul oamenilor. Iată de ce, eu împreună cu echipa mea puternică vom schimba această lume în bine, atâta timp cât am forța pe care mi-o oferă familia mea – fiul meu, fiica mea și femeia iubită.

Contacte

Blog : voloshin.md

Video: vimeo.com/voloshin

Email: revoloshin@gmail.com

Facebook: facebook.com/revoloshin

Telegram: t.me/revoloshin