Wings for LIFE. Cursă fără linia de finiș

Cît costă roșiile la punctele de alimentare? La ce se gîndesc mangustele? Cu ce viteză trebuie să alergi ca să fugi de un automobil și la ce poate da foc crasauella?

Am aflat despre această cursă originală – diferită de altele, un an în urmă. Și iată că numai anul acesta am încercat-o. Are un gust foarte fin, cu note bogate de sudoare și folositoare pentru sănătatea societății.

Este o cursă, care nu are nimic în comun cu altele, deoarece are loc în același timp, în zeci de țări, și toți participanții (mai mult de o sută de mii) se iau la întrecere cu sine și cu toată lumea.
Invalizi în scaune cu rotile și sportivii, de la începători la profesioniști, aleargă toți împreună de la automobilul, care pornește în goană, în calitate de linie de finiș. Ultimul paricipant pe care îl va ajunge Catcher Car, devine cîștigător.

Sloganul cursei — „Aleargă pentru cei care nu pot”, deoarece fundația Wings for Life donează toate fondurile în clinicile și centrele de cercetare din toată lumea, care se ocupă de cercetarea leziunilor măduvei spinării…

Aripi Georgiene ale vieții

Și iată noi — Roma, Vitalic, Liviu, Volodea și eu am decis să susținem oamenii, pe care viața i-a legat de scaunul cu rotile, și ne-am pornit în Georgia pentru alergare.

Pentru început am mers după numere de participare și ne-am întîlnit cu organizatorul Wings for Life Georgia — Beqa Goletiani

Împărțind experiența de organizare a evenimentelor sportive și urînd reciproc succese în acest lucru dificil, ne-am dus să ne înfulecăm înainte de start.

De fapt, petrecerea arăta complet diferit, deoarece poze lipsesc, pur și simplu imaginați-vă: khinkali, frigărui, khachapuri, ajarian, vinete cu nucă și desigur, puțin saperavi…

Iar spre seară mulțumiți am plecat spre casă, cîntînd cîntece populare georgiene…

Ziua cursei

Dimineața a început ca de obicei — cu gem pe pîine și loperamidă în trusa de prim ajutor. Iar apoi au început diferențele, căci noi am plecat să mîncăm și în cafenea, apoi ne-am întîlnit cu partenerii de afaceri georgieni, am servit ceai în aer liber și numai după, la ora 10 dimineața, am urcat în autobus și am plecat spre start. Am mers atît de mult că deja părea că vom ajunge doar spre seară. Seara zilei următoarea. Însă pe neașteptate peste 4 ore autobusul s-a oprit, și noi ne-am pomenit la start.

150 km de la Tbilisi, în Cahetia este format un orășel, mii de oameni, muzică, redbull curge rîuri, mai pe scurt foarte activ. Organizarea este foarte bună, mulți voluntari, poliție, mass-media.

Apropo, în conformitate cu tradiția deja formată, ne-am făcut o acreditare mass-media. Și acuma Roma cu Vovca, atașînd ecusonul cu logo-ul Point pe gît, intră cu atitudine de băieți serioși în cele mai secrete locuri, iar polițiștii îi permit să intre mai că nu în vestiarul pentru domnișoare.

În afară de reprezentanți mass-media în echipa noastră sunt prezenți și alergători — Vitalic planifică să alerge cît îi va permite sistemul cardiovascular, Liviu – 60 km, iar eu mă gîndesc la 30 km (4:52 per km) — fără încordare, mai mult un antrenament obișnuit — Comrades se apropie.

Pînă așteptam alinierea la start, alături de noi tuna un concert live de rock, în jur aveau loc diverse concursuri vesele, iar corturile organizatorilor erau prevăzute cu televizoare, pentru a urmări competiția în translația directă, cu mîncare și băutură, toate erau mereu la dispoziția noastră. Și mai adăugați la toate acestea un anotimp frumos, și, iată – sărbătoarea a reușit!

Și iată că deja stăm sub arca startului. Alături de noi în tricou galben stă brazilianul despre care deja au auzit toți – căci el a cîștigat anul trecut în Brazilia, iar anul acesta a venit aici. Toți se tem de el deși nu arată deloc înfiorător.

Și iată împușcătura și am pornit!

Am pornit nu este cuvîntul potrivit. Mai că nu m-au doborît – copii, femei, oameni de vîrstă medie și nu chiar, fete-cochete – toți s-au amestecat. În față încercau să meargă oamenii în scaunele cu rotile – una mai că a fost răsturnată. Mai pe scurt, tărăboi.

Judecînd după start-ul de amator, înțeleg că din cei 4000 de oameni care au startat, treizeci de kilometre vor reuși să alerge doar unități. Iar eu alerg a mei 5 km pe oră, calm, zîmbesc.

Și corect fac — peste 10 minute încep să întreg zeci de alergători. Apoi sute. ???? Oamenii deja nu aleargă, ci merg.

Prieteni, porniți încet! Permiteți să treacă înainte cei ce doresc să o facă. Nu are sens să „luptați” pentru loc la start, deoarece, de regulă, peste cîțiva kilometri vă veți întîlni din nou. Și acum poți sigur să întreci rapizii de la start, lor deja nu le pasă, iar tu primești o plăcere adevărată! Te energizează!

Deja al 10 kilometru alerg cu un bărbat de la MB, astăzi a împlinit 37, și a decis să alerge 37 km. Aceasta înseamnă în ritm de 4:37. Curajos, impertinent, însă … judecînd după viteză, noi alergăm la maxim de 32. Eu îi propun să accelereze, el refuză, și eu alerg înainte.

Fanii sunt foarte specifici în Georgia. Intri în sat, și pe piața centrală sunt fanii. Stau de-a lungul drumului georgieni severi și doamne în negru și tac. De parcă te petrec în ultimul drum. Deși pot fi înțeleși – să strige, să huduie și să fluture cu pancardele – nu este serios. Nu este în mod gerogian – solid.

Însă nu este nimic în comparație cu „punctele de alimentare” neoficiale.

În așa mod am alergat pînă la al 25 km. Pentru distracție am început să număr cîți oameni întrec timp de un kilometru. La kilometrul al 25 am întrecut 9 oameni. Temperatura a început să crească, lume devenea tot mai puțină. Unii mergeau, careva aștepta automobilul, însă în față mai vedeam concurenți, și eu nu aveam de gînd să mă dau bătut. Căci judecînd după ritmul mediu și senzații, am să pot alerga mai mult de 30.

Continuînd să mă distrez, mi-a venit în gînd o manevră interesantă: te apropii încetișor în spatele adversarului, cu 10 metri pînă la el accelerezi și zbori pe lîngă el, practic fără a te încorda și cu o respirație ușoară de gazelă. Și în acest moment poți vedea privirea unui mangust:

El întoarce capul spre tine, are o respirație deasă și întreruptă, fața roșie, se simte rău, și pe neașteptate vede un tip proaspăt, care îl întrece de parcă el ar sta pe loc…

 De unde te-ai luat? — spune privirea lui… De ce nu suferi, și pe lîngă toate încă și zîmbești? Te-au adus cu automobil și te-au dat jos în spatele meu? Se întîmplă ceva straniu aici…

Îi zîmbești plăcut, și îi dorești să nu se dea bătut, și repede te miști mai departe… Mangustul rămîne dezorientat….
Unul din acești băieți, un georgian brutal nebărbierit, după ce a fost întrecut s-a oprit și din suflet mi-a strigat în urmă:

Frate dă-i foc, krasauella!

Astfel de urări sincere motivează întotdeauna, și eu urîndu-i să nu cedeze, am accelerat, deși îmi era deja greu să alerg! Soarele ardea, și ritmul a început să scadă. Însă îmi era greu nu doar mie, din această cauză de la km 30 pînă la 34 am întrecut încă 7-8 alergători.

Conform calculelor mele din clipă în clipă mă va ajunge din urmă automobilul. Eu accelerez, încercînd să întrec încă un alergător, însă el văzîndu-mă a accelerat la rîndul său. Iată și Catcher Car. Eu totuși micșorez distanța între noi pînă la 20 metri, însă automobilul mă depășește și eu fără un pic de plăcere mă opresc…

Noi ne așezăm cu el sub un copac și discutăm cu băiețeii locali despre alergare. Apoi ne ia un pick-up și suntem duși la start.

La finiș primul lucru pe care îl facem este să alergăm spre cortul organizatorilor pentru a afla cum stau lucrurile la Liviu. Vedem că au rămas trei alergători, 40 de km sunt trecute. Cine dintre ei este primul pînă cînd nu este clar, avem emoții… Peste 15 minute rămîn doi, unul dintre ei este Liviu. Încă puțin… Mental îi trimitem glicogen în mușchi. Și iată la al 47 km rămîne doar unul. Și cine este?

DA, ESTE LIVIU!!!

Noi sărim, ne îmbrățișăm, deschidem șampanie, strigăm, mai pe scurt, ne purtăm necuviincios! Avem voie — suntem echipa învingătorilor!

Dacă știam că voi veni  primul  în categoria mea de vîrstă 40–45 ani, și al 14-lea în clasamentul general eu probabil nu aș fi rezistat la euforie și aș fi făcut ceva inadecvat.

Însă la moment nu o știam, și acest lucru a salvat cortul de la distrugere, Moldova- de la reputația ruinată, iar pe noi – de la bătăi și poliție.

Între timp, Liviu chiar și în lipsa concurenților, nu se dă bătut și continuă să alerge. Și iată la al 56 km el este ajuns de automobil și noi sărbătorim victoria Moldovei cu cuvinte puternice și aplauze furtunoase. Suntem felicitați, îmbrățișați, ne toarnă.

Peste o oră este adus cîștigătorul nostru, însă să ajungi la el era extrem de dificil – aparatele de filmat, microfoanele, reporterii, organizatorii și fanii ne țineau la distanță pînă nu am reușit să îi dăm pe toți la o parte și să ajungem la Liviu. Poze, interviu, scena, decorarea, iarăși poze, aparatele de filmat…

Liderii în clasamentul internațional au devenit sportivul italian Giorgio Kalkaterra cu incredibilele 88,44 și japoneza Kaori Yoshida cu uimitoarele 65,71 km.

Un număr de alergători fără precedent al cursei Wings for Life 2016–130 732 alergători pe 34 de traseuri. Acești sportivi au ajutat la strîngerea a unei sume de 6,6 milioane €, alergînd în locul celor care nu o pot face.

Un eveniment formidabil cu un subtext puternic! Numaidecît vom mai alerga și nu numai odată. Apropo, Liviu, ce spui de un zbor în Australia în anul 2017?

Iar între timp noi, obosiți și fericiți, mergem în autobus spre Tbilisi, pentru a mînca frigăruiul legitim servindu-l cu saperavi. Și să pronunțăm un toast despre

Cinci păsărele mici dar mîndre, care au venit din Moldova însorită, pentru a susține pe cei care nu pot zbura. Și una dintre ele a devenit cea mai rapidă păsărică dintre toate păsările Georgiei, iar alta — cea mai rapidă printre toate păsările de vîrsta ei! Deci să ridicăm paharele pentru ca cît de sus și de rapid nu ai zbura, să ții mereu minte despre cei ce au rămas pe pămînt…

Deci prieteni, să ridicăm paharele pentru sport, sănătate și prietenia între popoare! Alaverdi!

Pagina informativă:

Unde și cînd va avea loc alergarea?

Ea se va începe la ora 11 dimineața ora după Greenwich, în același timp în 13 zone a fusului orar în toată lumea în 34 de țări. În Europa și Africa la start va fi zi, în India – seară, iar în Australia, Noua Zeelandă și America – noapte. În Georgia startul este planificat pentru ora 15:00.
Dacă nu poți veni la unul dintre traseuri, nu este o problemă – devină un Selfie Runners, care utilizează aplicația pentru smartphone și aleargă în orașul său de sine stătător. Alergătorii și invalizii în scaune cu rotile participă împreună.

Cine poate să participe?

La participare sunt admiși bărbați și femei cu vîrsta de la 18 pînă la 99 de ani, atît și sportivi în scaune cu rotile fără acționare electrică. Se poate de alergat atît de sine stătător cît și în echipă.

Este un premiu pentru cîștig?

Campioni ale lumii devin ultimul bărbat și femeie din toată lumea pe care îi ajunge automobilul. Fiecare dintre ei primește trofeul Wings for Life World Run și o călătorie în jurul lumii.
Iar toți campionii internaționali Wings for Life World Run următorul an, primesc un bilet la avion pînă la oricare dintre orașele, unde are loc alergarea.

Cît timp durează alergarea?

Alergarea durează atîta timp, cît doriți, sau cît sunteți în stare. Finiș ca atare nu este. Catcher Car, sau automobilul care prinde alergătorii, este utilizat în calitate de finiș mișcător. El pornește peste jumătate de oră după start și merge cu viteză crescătoare.

Viteza de start a Catchier Car— este de 15 km/h, în acest ritm automobilul merge prima oră. Apoi viteza se mărește la 16 km/h, încă peste o oră — pînă la 17 km/h. Două ore mai tîrziu automobilul circulă cu viteză de 20 km/h, apoi viteza se mărește pînă la maxim de 35 km/h.

Alergătorul care este ajuns, finisează alergarea. Ultimul participant întrecut de Catcher Car, devine cîștigător.
De a calcula ritmul și timpul va ajuta calculatorul scopurilor. Pur și simplu introduceți distanța, pe care doriți să o parcurgeți, și el va calcula ritmul în așa mod, pentru ca Catcher Car să vă ajungă anume la această distanță.

Această alergare este cu plată? Unde merg banii?

Da, prețul este de 20–40 euro.
Fundația de cercetare Wings for Life donează toate fondurile în proiectele, clinicele și centrele de cercetare din toată lumea, care sunt angajate în cercetarea leziunilor măduvei spinării și lucrează asupra programelor de tratament și reabilitare a persoanelor cu astfel de traume.
Iar toate cheltuielile administrative pentru eveniment și lucrul fondului sunt suportate de compania Red Bull.

Post scriptum

De obicei nu fac publicitate în blog-ul meu, chiar și în mod ascuns, însă în cazul dat cedez față de marketingul splendid RedBull — sunteți o companie cu adevărat tare, iar Wings for Life — este un eveniment super emoțional, foarte frapant și important pentru toți oamenii din lume!

Mai pe scurt, pentru ceea ce faceți, poftim următoarele:

Comrades. Dimineața pe STS. Denis Rynda.STS

Comrades. Dimineața pe STS. Denis Rynda.STS

Oare gheața din Valea Morții salvează felul în care teribilii și puternicii camarazi au devenit un magnet pentru zeci de mii de oameni și de ce a alerga în jos nu este deloc distractiv?

Dimineața pe STS. Interviu

Dimineața pe STS. Interviu

Cine din familia Voloshin a făcut sport și cine a obținut creativitate, cum a scăpat Misha de zombii subterani și de ce o femeie înțeleaptă din apropiere este o condiție indispensabilă pentru succes?