Comrades. Dimineața pe STS. Denis Rynda.STS

Oare gheața din Valea Morții salvează felul în care teribilii și puternicii camarazi au devenit un magnet pentru zeci de mii de oameni și de ce a alerga în jos nu este deloc distractiv?

-Ultramaratonul Comrades din Africa de Sud. 89 de kilometri, 300 de metri. Este o provocare pe care nu toată lumea o poate înfrunta. În această dimineață mă voi antrena cu un om care nu se teme de astfel de provocări. Dmitri Voloșin va fi prima persoană din republica noastră care va lua parte la această cursă foarte dificilă. Va fi o cursă interesantă, în timpul căreia veți afla de ce oamenii se supun unei astfel de provocări și de ce o fac.Bună dimineața Dmitri .

-Hi 

-Vă mulțumim că ați acceptat să ne permiteți să participăm la sesiunea de formare. Astăzi este ultima sesiune de antrenament înainte de ultramaratonul Comrades. Ei bine, ca o tradiție, înainte de începerea antrenamentului, pe care îl vom ține astăzi, mai întâi încălzirea. Nu-i așa?

-Da. .

– Și în timp ce ne încălzim, vă voi pune câteva întrebări.

– Să mergem. Haide.

– Toată lumea crede că Comrades este unul dintre cele mai dificile ultramaratoane pentru mulți atleți, chiar și pentru cei cu experiență. Ai o mulțime de maratoane la activ, la care se adaugă Maratonul Death Valley, unde temperatura a ajuns la 50-60 de grade, unde pantofii tăi de alergare sunt lipiți de asfalt. Distanța aceasta din Africa de Sud va fi dificilă pentru dumneavoastră? Simțiți pentru dumneavoastră că va fi la fel de provocator, la fel de extrem?

-Îmi plac foarte mult și îi respect pe jurnaliști. Mai ales cei care exagerează puțin realizările mele și ale altor sportivi. Nu au fost 50-60 de grade în Death Valley, nu a fost un maraton, a fost un semimaraton la 42 de grade. Dar a fost foarte greu, m-am acoperit de gheață tot timpul ca să continui să alerg. Bineînțeles, Comrades nu are 21 de kilometri, ci mult mai mult. Sunt 90 de km pe autostradă. Știi, e una când alergi pe o suprafață moale și nisipoasă, dar e mult mai greu pe asfalt, așa că nu se poate spune că e ușor, deși e considerată o cursă cult pentru toți maratoniștii. Vin acolo din toată lumea, 20-25 de mii de oameni vin în fiecare an. Este foarte vechi, a început acum mai bine de o sută de ani, prima dată când a avut loc, sunt o mulțime de trucuri și gaguri diferite.

– Ce îl face atât de atractiv pentru sportivi? Condiții extreme, locuri pitorești, diferență de altitudine, poate doar distanța în sine, 90 km practic?

-Pentru cuplurile îndrăgostite, Mecca Parisului și pentru maratoniștii cu mai multe maratoane la activ, Mecca Camarazilor din Africa de Sud.

-Când ați început să vă antrenați, în special pentru această distanță?

-Am început în decembrie, în urmă cu șase luni, în urmă cu doar câteva săptămâni mă pregăteam pentru Tovarăși. Iar procesul de antrenament este că trebuie să alergi mult, trebuie să alergi mult. Nu ai nevoie de super accelerație, trebuie doar să alergi 300 – 350 de kilometri în fiecare lună.

-Și acum, Dimitri, îți propun să vorbim puțin despre tendințele modei. Ce va fi la modă să alergi un ultramaraton în Africa? 

-Este la modă să alergi în ceea ce poți alerga. Cum se spune în tovărășie.  În primul rând, bineînțeles, sunt pantofii. Pentru că diferența dintre ultramaraton și maraton este că după 9-10 ore de alergare piciorul se umflă, se umflă, iar dacă nu are unde să se umfle, faci bășici groaznice, ți se desprind unghiile, etc.

– Deci pantofii trebuie să fie cu cel puțin un număr mai mare, nu?

– Exact, cu o mărime mai mare, adică, cel puțin acolo, degetul de la picior, ar trebui să intre liber. 

-În ceea ce privește setarea piciorului. foarte des când, chiar și atunci când alergăm alergători amatori, se angajează în da, încep să doară picioarele, picioarele, articulațiile, și este de 90 km. Cum pot evita să-mi ucid picioarele pe o distanță atât de lungă?

– În calitate de maratonist, ar trebui să știi cum să alergi. Nu puteți alerga pornind de la călcâi și apoi să vă rostogoliți pe vârf.  Toate aceste lovituri afectează genunchii și șoldurile.  În al doilea rând, coborâri foarte periculoase la Comrades. Coborâri uriașe. Alergi 40 de km la vale și te simți atât de bine, atât de bine să alergi la vale, dar aceste coborâri sunt considerate mai dificile decât altitudinea. În primul rând, faci pași lungi, pentru că mergi la vale, în al doilea rând, în mod natural, când faci pași lungi, aterizezi pe călcâie, așa că îți distrugi articulațiile, vițeii și șoldurile sunt lovite.

– Deci, care sunt celelalte pericole care așteaptă atletul la distanță, în afară de distanța lungă în sine, de exemplu, pentru a-și distribui corect puterea? E din cauza căldurii? Este vorba de diferența de altitudine, sau poate de animalele care trăiesc în acea regiune?

– Dar animalele nu, la urma urmei, acolo alergăm pe autostradă și nu e deșert. Dar ai dreptate, căldura este foarte inconfortabilă. Pentru că 25 de grade pe o distanță atât de mare este destul de mult.

-Nutriție, hrană și apă, va fi în dieta ta? -Da.

– Da. Ei bine, în primul rând, mă voi pregăti corespunzător pentru cursă în timpul săptămânii. Există o dietă specială, care vă permite să acumulați cât mai mult glicogen și fluide corporale.  Conform recenziilor și organizatorilor, va exista o stație la fiecare 5 km, unde se vor putea mânca portocale și banane, ceea ce este interesant – este o chestie de tovarăși, cartofi fierți.

-Deci partea bună e că…

-În primul rând, sunt carbohidrați puri, carbohidrații sunt suficient de lungi și dacă mănânci o banană și pufuleți, după 15 minute ți-e din nou foame, cartofii rezistă mai mult. Am încercat să mănânc niște cartofi în timpul unei alergări lungi, m-am simțit minunat.

-Vă sugerez să începem o mică alergare ușoară, iar în timpul antrenamentului vă voi mai pune câteva întrebări.

-Să mergem la

– Pentru că am o mulțime de ele. 

-Să mergem.

Întrebarea pe care și-o pun cei mai mulți oameni de cealaltă parte a ecranului: -De ce vrei să faci asta? De ce ai nevoie de acest tip de provocare, de această angoasă, și este încă un pericol pentru corpul tău, pentru sănătatea ta?

-Ca maratonist știi că, dacă o faci cum trebuie, nu există niciun pericol. Ei bine, de ce îmi complic viața tot timpul, în primul rând mă interesează să-mi găsesc limitele, să simt unde pot ajunge. Pentru că viața e scurtă și vreau să …

 -Dimitri, nu poți să te duci în vârf?

-Nu. 

-Atunci să mergem acolo.

Atunci am o întrebare pentru dumneavoastră. Care va fi punctul culminant, după care vă veți calma și veți spune că este timpul să vă opriți și să vă odihniți.

– Punctul culminant când mă opresc… Nu m-am gândit la asta, dar am câteva planuri…

-Următoarea, să zicem, cea mai extremă, cea mai înaltă etapă, în afară de Tovarăși? 

-Ei bine, asta e chestia cu navigația, mi se pare imposibil să traversez Canalul Mânecii acum. Adică, Gibraltarul este fezabil, dar La Manche este foarte greu. Iar dintre curse, este maratonul de sabie. Pe care îl voi alerga în această primăvară în deșert, pe o distanță de 250 km, cu rucsacul meu, cu mâncare și provizii. Poate că întrebarea este chiar filozofică: când te vei opri? Nu cursa te va opri, ci când vei spune totul? Așa cum vă amintiți, Forrest Gump, a alergat și a alergat și a alergat, apoi s-a oprit, sunt obosit, mă duc acasă. Nu știa când se va întâmpla. Nu știu cum se va întâmpla. Se va întâmpla, dar nu știu când.

-Ești pregătit mental pentru cursa Comrades acum? Cum vă simțiți? Ai petrecut o jumătate de an pentru a te pune în formă. Sunteți pregătiți mental și fizic astăzi?

– Da. Mă simt pregătit mental și fizic. Dar bineînțeles că mă sperie faptul că, atunci când alergi un maraton și înțelegi că nu ai alergat nici măcar jumătate din el, va fi dificil din punct de vedere psihologic să percepi încă.  Dar simt că mă pot descurca.

-Încerci să atragi oamenii să facă sport prin exemplul tău, indiferent dacă este vorba de alergare, înot sau pur și simplu de un stil de viață sănătos, adică de a duce un stil de viață sănătos.

-Știți că teoria nu inspiră pe nimeni, ci un exemplu personal. Când vezi că un funcționar gras care nu a făcut niciodată nimic poate alerga un maraton, se gândește că pot să o fac și eu. Și tu ai văzut ce se întâmplă. Uită-te la tine, ai citit și tu. …..

– Da. Acum un an era practic un obiectiv de neatins pentru mine. Când ai început să alergi, a fost acum doi sau trei ani? ….

– Asta acum patru ani.

-4 în urmă cu patru ani v-ați imaginat că patru ani mai târziu veți alerga primii 90 de kilometri? 

– Mi-am imaginat că le voi alerga mai devreme. Trebuia să alerg la Comrades anul trecut.  Am aplicat deja, am aranjat deja biletele, hotelurile, viza, dar nu am putut merge pentru că m-am accidentat la alergare, am alergat prea mult.

-Obiectivul principal al acestui maraton? Să ajungi la linia de sosire, să fii în primii 100, în primii 10, poate să fii primul la linia de sosire.

-Obiectivul meu personal este de a fi în primele 10 procente. Cine este primul în Tovarăși trebuie, bineînțeles, să ajungă acolo, pentru că 20 la sută dintre oameni nu ajung acolo. Și am un program minim, un program maxim pentru a ajunge în primii 10 la sută.

-Vorbiți despre ce ați câștigat de pe urma unui stil de viață sănătos și la ce a trebuit să renunțați? 

-Știi, singurul lucru care mă derutează este fumatul pipei.

-Ai fost un fumător înrăit pe vremuri?

-Da, am fost un fumător înrăit, iar acum, ca să fiu sincer, îmi permit să stau cu prietenii o dată pe săptămână și să fumez o pipă. Dar înainte o făceam mai des și îmi plăcea, acum, din păcate, corpul meu nu mai acceptă alcoolul. Tocmai am încetat să o mai iau. Adică, beau 50 de grame de coniac la un eveniment și totul începe să mă amețească.

-Am o mulțime de informații și este greu să le învăț fără ajutor. Aveți persoane care vă ajută să le învățați? Ei sunt antrenori, antrenori personali.

– Când am început să mă pregătesc pentru curse grele și dificile, am angajat un alt antrenor care locuiește la Moscova, Leonid Shvetsov.  Care a alergat Comrades și a alergat primul și a stabilit recordul traseului, care până acum nu a fost bătut de nimeni.

-Dacă vorbim despre auto-antrenament pentru cei care vor să facă orice sport, să vorbim despre alergare în mod special. Merită să te antrenezi pe cont propriu sau este mai bine să apelezi la antrenori personali și să faci echipă cu persoane care au deja experiență?

– Mulțumesc, este o întrebare excelentă.  S-a întâmplat că am găsit imediat un antrenor, m-a ajutat foarte mult, mi-a rezolvat multe probleme înainte de a mă lovi de ele, așa că le recomand tuturor amatorilor să găsească un antrenor care să-i ajute să nu facă greșeli fatale.  Sper că da, pentru că 80 la sută dintre amatori renunță la alergare, renunță pentru că fac aceleași greșeli. Dacă un antrenor ar fi fost prin preajmă, nu i-ar fi călcat în picioare și ar fi alergat fericiți până la adânci bătrâneți. Fericit pentru o lungă perioadă de timp.

– Dmitry, îți doresc din toată inima mult noroc la acest test dificil.  Nu este cel mai greu test cu care vă veți confrunta în viitor. Sunt sigur că te descurci, pentru că în spatele umerilor tăi se află un număr mare de obiective incredibile pe care le-ai cucerit deja. Baftă, ne vedem la următorul maraton, cel puțin. 

-La revedere. Mulțumesc.

Maraton in ză căpital of Grăit Brităn

Maraton in ză căpital of Grăit Brităn

De ce sportivii nu îl agrează pe Eduard al-VII-lea? Unde poți face pipi în cutiuța verde și atinge cu piciorul meridianul 0? Cine primește puloverul bunicii și de ce Strihnin e mai bine să fie amestecat cu Esentuki?

Wings for LIFE. Cursă fără linia de finiș

Wings for LIFE. Cursă fără linia de finiș

Cît costă roșiile la punctele de alimentare? La ce se gîndesc mangustele? Cu ce viteză trebuie să alergi ca să fugi de un automobil și la ce poate da foc crasauella?