3497 de vîsliri între continente

De ce este bine când apa e rece și ce înseamnă respirație bilaterală, de ce trebuie să-ți epilezi piciorele înainte de compeția de înot, de ce trebuie să vrei să vomiți după competiție, unde s-au pierdut 300 de înotători și cum arată el, Bosforul în ochii mei?

Rezultatele:

Distanța  ­ 6.5 km.
Timpul ­ 0:57:48.
Numărul participanților – 1600
Locul ocupat – 632
Locul ocupat în categoria celor de vârsta 35­-39  de ani ­ 105

Strâmtoarea

Bosfor – strâmtoarea între Europa și Asia, care unește Marea Neagră și Marea Marmara
De fapt, Strâmtoarea Bosfor este locul unde se adună mulți înotători. Anual, aici vin foarte mulți aventurieri, ca să înoate din Asia în Europa. Asemeni unei curse intercontinentale. E un start în masă.
Distanța ce trebuie parcursă prin înot – 6,5 km.
Această distanță e o nimica toată pentru cei care înoată cu regularitate. Însă, cursa își are „caracteristicile” ei. De aceea, nu a fost deloc plicticoasă. Și în continuare veți afla de ce.

Prequel

Înot deja de trei ani. La început „înotam” singur, apoi cu antrenorul, apoi iarăși singur. După ce am înotat Gangul  vimeo.com/239479133 . Am lăsat înotul. Însă, am decis să revin și am început să înot serios cu antrenorul. Am citit „Scufundarea completă” și am învățat tehnicile de înot încă trei luni. În prezent mă antrenez regulat.
În Kemer am înotat 4 km www.youtube.com/watch?v=jn0EsjstJJs, De mai multe ori am înotat lacul Ghidighici  Înot conform unui regim, am grijă de swolf, îmbunătățesc PCB. Mi­am propus să înot: Bosfor, Gibraltar și desigur, Le Mans. Mai pe scurt, cam așa arată cariera standard a unui amator nebunatic de înot.

De ce am nevoie de aceasta?

Mă apropii tot mai mult de ținta mea ­ Ironman.
Bosfor a fost al doilea pas, după maratonul pe o distanță de 42 de km https://voloshin.md/ro/paris/
Vor urma și mai multe competiții. În august voi merge cu prietenii să cuceresc Mont Blanc, iar la 1 septembrie – jumătate de Ironman. La capitolul alergare și înot stau bine, iar la mersul cu bicicleta e …

Regulamentul

La competiția de înot s­au înscris 1600 de sportivi din 37 de țări.
Regulamentul ne­a fost comunicat cu o zi înainte de cursă. Am urcat în corabia care ne­a dus până la linia de start din Bosfor. Pe drum, organizatorii cursei ne­au explicat strategiile de înot, harta complicată a cursului apei, punctele de orientare și temperatura apei.

Totul ce mi se întâmpla părea a fi un fragment dintr­o poveste amuzantă, care nu putea fi reală. Mai ales când îți dai prea bine seama că nu vei putea memoriza toate aceste detalii și nici să le aplici în timpul cursei. Nu vorbesc în numele tuturor, ci doar despre mine.

În cele din urmă, mi­am dat seama că aveam perfectă dreptate. De aceea, am formulat două reguli esențiale pentru cei care voiau să înoate Bosforul:

1.   Să nu înotați în apropiere de mal. Acolo nu ai cum să înoți mai repede. Chiar de la linia de start trebuie să înoți în mijlocul strâmtorii, iar atunci când întâlnești curenții marini, înotați repede spre finiș. La „nișa” de finiș te întorci la un unghi de 90 de grade și te apropii de mal.

2.   Apa rece este un semnal bun. Atunci când îți e frig, înseamnă că ești în cel mai rapid curent.

Viteza curenților marini e de 5­8 km/h, iar al brizei este de 1­2 km/h. Dacă veți urmări cum am înotat , veți observa că uneori viteza cu care înotam era de 11 km/h. În timp ce viteza mea maximă într­o apă stătătoare era de 3,5 km/h.

Apropo, în timpul cursei am văzut și niște delfini. Iată cine se bucură anual de numărul mare de participanți.  
???? Seara, după „observațiile” făcute, m­am alintat cu tot felul de delicii turcești, mi­am ras picioarele ca un fraier    și m­am dus la culcare.

Cursa

Ziua cursei. Vremea era superbă, foarte multă lume. Mi­am schimbat hainele și mi­am aninat cipurile de picioare.
La ora 10:00 dimineața, toți participanții au urcat în corăbiile care ne­au dus la linia de start. La cursă au venit atâția participanți, încât corăbiile au fost nevoite să facă de mai multe ori calea dus­întors. Am fost în al doilea „val”.

Și s-a început…

Ne­am grăbit să coborâm atunci când corabia s­a apropiat de ponton și ușile s­au deschis. Eram printre primele rânduri. Am alergat 10 m pe ponton, după care am sărit în apă. La primii 50 de m eram lovit cu picioarele în cap, eu loveam, iar apa din jur spumega. Apoi, brusc am rămas singur cu marele Bosfor. Primul lucru la care m­am gândit a fost – toți înoată în direcția corectă, iar eu?
Din fericire, am reușit să mă uit în toate părțile și să observ căciulițele de înot atât în stânga, cât și în dreapta mea. Ceea ce înseamnă că înotam în direcția corectă. Ok, atunci înotăm mai departe. Era frig, ceea ce e bine.

Timpul era minunat și era atât de plăcut să înot. Nu trebuia să depun prea mult efort. Mi s­a făcut strașnic atunci când am înotat sub primul pod – era întuneric, incomod…, dar totuși ???? Iar atunci când ieși din beznă la soare, observi cum viața începe să prindă culoare! Observi căciulițele colore… și nu­ți mai e atât de singuratic ????

Am auzit foarte multe istorii groaznice despre participanții care nu au observat linia de finiș. De aceea, mă orientez la pilonul celui de­al doilea pod (аcesta fiind și finișul). Am început, din timp, să înot spre mal. Ajuns la mal, mi­am dat seama că m­am grăbit să mă întorc. Am început să înot împotriva curenților de apă. Te simți foarte absurd, când știi că înoți, însă, vezi că nu te miști deloc. Iar până la finiș rămâneau aceiași 50 de metri. Cam așa ­  http://www.youtube.com/watch?v=ALWYTrAlTFY

În scurt timp, lângă mine s­au strâns mulți participanți (de unde au apărut?). Fiecare visează să ajungă primul la linia de sosire. De aceea, iarăși mulțimea de participanți se apropie de locul sub soare (scările din apă) :). Pentru aceasta am pierdut încă 5 minute. Totuși, am reușit să urc pe ponton.

Apoi, a venit rândul ciocolatelor, apei, rezultatelor, diplomei. Totodată, am primit în dar un prosop modern și o geantă cu dulciuri.

Rezultatele

Am înotat aproape o oră, deși aveam impresia că doar 25­30 de minute. 6,5 km timp de 57 de minute.

Un singur lucru pe care aș vrea să­l schimb pentru data viitoare: nu trebuie economisite puterile. Chiar dacă nu mai ai puteri să înoți, vei putea mereu să ajungi până la finiș cu ajutorul curentului de apă.Iar în cazul în care veți economisi ca și mine puterile – plutind mult timp, dând câteodată din mâini și din picioare, vei putea ajunge la linia de sosire plin de forțe, dar cu 5­-10 minute mai târziu.

Sincer să vă spun, mi­ar fi plăcut să ajung pe ponton sleit de puteri, amețit, dar cu 5­7 minute mai devreme. Dar asta ține de fiecare.

Trebuie să știți că pe Bosfor nu e timp să vă fie milă de voi. Înotați repede chiar din primele clipe ale competiției! Anul viitor voi încerca să înot întreaga distanță în 50 de minute.
Apropo, aici vedeți cursa pe strâmtoare http://www.youtube.com/watch?v=Q0e2r7u9zwo
Mulțumesc Google Earth.

P.S.:

Am observat că fiecare strâmtoare este deosebită, unică, la fel ca și oamenii. Mi s­a părut că Bosforul e un ștrengar, care se joacă cu tine cum îi place.
Deja îl cunosc și sunt sigur că data viitoare voi obține un rezultat mai bun.

Cum sportul schimbă vieți. Om

Cum sportul schimbă vieți. Om

Cât a fost plătit Voloshin pentru că a acceptat să apară într-o reclamă OM, cum schimbă sportul viața unei persoane și cum arată super-short-urile?

1st Ghidighici

1st Ghidighici

Există în Moldova mare? Cîți nenormali locuiesc în țara noastră? Se iubesc oare înotătorii între ei?