Bălți Half Marathon: un semimaraton „în bălți

În cei 4 ani de existență, Sporter a organizat 28 de evenimente. Pentru anul acesta, mai avem încă 6 planificate până la sfârșitul anului. Dar dacă stai sa le analizezi, observi ca toate evenimentele de până acum sunt cumva legate geografic de Chișinău. Și iată că a sosit timpul să extindem hotarele sportului amator din țară și să organizăm competițiile nu doar în capitală.

Mergem în regiuni

Așadar, am decis ca una dintre competițiile noastre din 2017 să o desfășurăm în afara Chișinăului. Iar fericitul câștigător a devenit nordul țării, și anume orașul Bălți. Desigur, ne gândeam să organizăm acolo o cursă de ciclism, dar peste o lună era deja preconizat Criterium, care urma sa aibă loc la Chișinău. În final am decis ca vom avea o cursă de alergare, și anume primul semimaraton oficial care se va desfășura pe 30 aprilie 2017, la Bălți.

Știam că nu va fi ușor. În primul rând, echipa a fost nevoită să umble pe drumuri – să circule de colo-colo ca să rezolve tot felul de chestiuni (să vadă, să numere, să se întâlnească, să facă aranjamente, să ducă, să aducă, etc.). Am circulat aproape în fiecare zi, am consumat aproximativ 400 de litri de combustibil în câteva săptămâni și am parcurs peste 3500 km. Bineînțeles, am mai avut evenimente în afara orașului (SeaMile, Cricova, FOSFOR la Ghidighici, FOSFOR la Tiraspol, proba de la Purcari, Rubicon), așa că ne dădeam seama că pregătirile vor fi mai dificile și vor dura mai mult decât de obicei.

 Despre ceea ce n-a fost ușor

Ca și la primul Maraton de la Chișinău, ni s-a sugerat în repetate rânduri să schimbăm traseul. Inițial, traseul semimaratonului a fost stabilit pe strada principală, dar autoritățile orașului au insistat să fie mutat pe străzile adiacente. Iar motivul era același cu care ne-am confruntat la Chișinău.

În ciuda tuturor factorilor care au încetinit pregătirile (și au fost destul de mulți), am organizat totuși un weekend sportiv în „capitala de nord” a Moldovei: sâmbătă, în piața centrală care poartă numele lui Vasile Alecsandri, a avut loc o cursă pentru copii, iar duminică — o cursă pentru adulți.

Ca de obicei, participanții au putut alege una dintre distanțe pe care s-o parcurgă: 21 km, 10,5 km și 2 km (fun).

Despre ceea ce a fost super

 Totul a mers foarte bine! Sâmbătă, copiii au avut parte de un adevărat răsfăț — e grozav că mulți copii sunt atât de entuziasmați să participe. Această sărbătoare pentru toată familia a fost pe placul tuturor.

Video:

Duminică am avut parte de o vreme complet diferită — a fost ploaie și turna ca cu găleată. Și chiar dacă a fost așa, niciunul dintre sportivi nu a refuzat să participe.

Ne-am propus să adunăm 4 000 de sportivi (amatori, profesioniști, participanții la cursa distractivă) și ne-a reușit. Au venit toți cei care s-au înscris la cursă, ba mai mult, ploaia nu i-a oprit nici pe suporteri.

La linia de finiș, când prezentatorul îi întreba pe sportivi despre cursă, o domnișoară a spus o chestie  memorabilă, și anume că a fost încântată să participe la prima cursă de acest gen din orașul său natal, pentru că visase la așa ceva de când a participat la prima ediție Chișinău Marathon cu câțiva ani în urmă. Se întâmplă și așa 🙂

Bălți Half Marathon nu este încă listat în calendarul evenimentelor pentru anul 2018. Dar cine știe? Anul abia a început  🙂

Proiecte mentionate:
Sporter
Marathon Des Sables. Capitolul 1, pregătiri

Marathon Des Sables. Capitolul 1, pregătiri

Prima parte a raportului pustiu. Cine și pentru ce fuge 250 km în pustiu, cum să te pregătești pentru alergarea pe nisip și ce să pui în ruscac.

MDS
MDS. Capitolul al 2-lea, relaxat

MDS. Capitolul al 2-lea, relaxat

De unde în pustiu cercuri pe nisip, cum să faci un beduin să râdă, câți pikachu poți găsi în deșert, ce sunt „rămășițe de rucsac”, va fi oare covorul călduros dacă este rugumat de o cămilă?

MDS