Criterium Chișinău – o cursă circulară de ciclism de-a lungul străzilor centrale ale orașului.

Am povestit de multe ori de ce am început să fac sport și cum a apărut Sporter. Dar aproape niciodată nu am spus că cea mai lungă etapă a triatlonului și anume bicicleta – s-a dovedit a fi cea mai puțin îndrăgită de mine. Cineva înoată fără tragere de inimă, cineva aleargă. Iată mie pedalatul mi s-a dat cel mai greu. Eu percep bicicleta ca pe un „zid” între sportiv și distanță. De aceea nu am avut niciodată o relație bună cu ea. 

Dar ăsta sunt eu. Între timp, la Chișinău, bicicleta a devenit populară nu numai în rândul sportivilor, ci și în rândul cetățenilor de rând ca mijloc de transport. În 2013, când a apărut pentru prima dată Sporter, VeloHora era deja populară, reunind mii de bicicliști. Prin urmare, în 2014, am decis că este timpul să organizăm prima cursă circulară de ciclism pe străzile orașului – Criterium Chișinău. 

Criterium este o cursă de mare viteză, cu traseu închis (circular). În 2018, Criterium va avea loc pentru a cincea oară, iar de-a lungul acestor 5 ani, competiția a fost supusă câtorva modificări. 

 Un pic de cronologie:

Criterium 2014

În 2014, competiția s-a desfășurat pe 21 septembrie, în PMAN. Traseul a fost de-a lungul bulevardului Ștefan cel Mare. Participanții au concurat la următoarele categorii: „veterani” și „amatori” (16,8 km) și „profesioniști” (35 km). Au participat 200 de persoane.

Vremea a fost cu adevărat una tomnatică – ploaie, vânt. Iar strada Bănulescu Bodoni în plin proces de reparație a stricat și mai mult tabloul. Arcul de la finiș era unul gonflabil și abia abia putea rezista rafalelor de vânt. Nu aveam ce face, a trebuit să ne descurcăm cumva așa.

Video:

Criterium 2015

Pe 11 octombrie 2015, la Chișinău a avut loc cea de-a doua ediție a cursei ciclism. Competiția a fost mutată la Râșcani („Parcul Afganilor”). În acest an a fost adăugată o nouă distanță – VeloFun, distanță pentru oricine ar fi vrut să se alăture. Distanța principală, cea ompetitivă a avut 50 km. Aici au participat doar „profesioniști”. A fost o singură distanță, iar participanții au fost premiați în funcție de categoria de vârstă, așa că pe podium au urcat de la mic la mare. În 2015, Criterium a adunat mai puțini participanți decât în anul precedent, un pic peste 100 de persoane.

Tot în 2015, Criterium Chișinău a fost inclus în Calendarul Oficial al Ministerului Tineretului și Sportului al Republicii Moldova.

Față de 2014, vremea a fost și mai rea – +5 grade și ploi abundente. Ne-am străduit din plin să-i încălzim pe participanți cu ceai. De data asta și arcada a fost una normală, rezistentă. După competiție, echipa s-a întors la birou udă leoarcă. Și-au stors chiloții, la propriu, atât de tare s-au udat cu toții. Ce să mai, pentru al doilea an consecutiv vremea n-a fost de partea noastră.

Video:

Criterium 2016

În anul următor, competiția s-a desfășurat din nou în sectorul Râșcani, pe 18 septembrie. Participanții au pedalat din Parcul Afgan, de-a lungul bulevardului Moscova, următoarele distanțe: ​​​​32 km și 48 km. Fiecare dintre distanțe a avut categoriile „profesioniști” și „amatori”. De asemenea, am făcut din VeloFun o tradiție, distanța 15 km fiind pentru mulți un prilej bun de distracție.  Au fost 5000 de participanți în total.

De data asta, vremea a fost perfectă – soare, calm – toată lumea fericită. Pentru prima dată la Criterium, echipa a rămas uscată, iar participanții nu au tremurat de frig la finiș.

În 2016, mi-am dorit foarte mult să parcurg distanța costumat în personajul nostru Dji, dar în drum spre casă, bicicleta mea s-a stricat și am fost nevoit să iau transportul public. Nu aveam bani la mine pentru drum, și așa îmbrăcat în „uniformă”. A trebuit să cer de la trecători.

De asemenea, după concurs au rămas destul de mulți pepeni și pepeni, care au fost pregătiți pentru zona de relaxare. Pepenii deliciosi din septembrie au fost înmânați absolut gratuit oricui i-a dorit. Echipa tocmai striga pe toți trecătorii din parc care au ezitat foarte mult să-l ia gratuit.

Video:

Criterium 2017

Iată-ne în 2017. În acest an am făcut mai multe modificări. În primul rând, pentru prima dată am organizat competiția primăvara – pe 28 mai. În al doilea rând, Maratonul a fost mutat din primăvară în toamnă, iar Criterium a fost mutat din toamnă în primăvară. În al treilea rând, în 2017, competiția s-a desfășurat din nou în Piața Marii Adunări Naționale. S-au schimbat din nou distanțele: 30 km și 60 km cu posibilitatea de a participa la categoria dorită: MTB sau Highway. VeloFun cu distanța de 15 km a rămas neschimbată. În total, la start au venit 5.000 de oameni, printre care s-au numărat aproximativ 350 de profesioniști.

În al patrulea rând, în 2017 Criterium Chișinău s-a desfășurat timp de două zile: sâmbătă am pentru copii – Kids Criterium, iar duminică – pentru adulți.

Video:

Tot în 2017 am pregătit trei starturi diferite pentru sportivi: separat pentru Fun, separat pentru 30 km și separat pentru 60 km. „30 km” au fost primii care au început, iar după 2 ore, când aceștia ar fi trebuit să finalizeze, la start au venit cei de la VeloFun, care, conform planului, trebuia să-și parcurgă distanța într-o oră. La ora 13:00, ar fi trebuit să înceapă cei care concurau la distanța de 60 km. Dar totul nu a mers conform planului 🙂

 VeloFun a intarziat în oraș din cauza traficului și a ajuns tarziu în piață. Profesioniștii s-au aliniat pentru start și, din păcate, i-au așteptat pe ceilalți timp de 40 de minute. Mulțumesc celor care, din păcate, au trebuit să-și aștepte startul. Vom ține cont de toate dezavantajele și pe viitor vom încerca din răsputeri să nu repetăm greșelile.

Video:

Criterium 2018

Până în 2018, am acumulat multă experiență, așa că nu am ami „reinventat roata”. Nu am schimbat locația, regulile sau distanțele competiției. Ca și în anul precedent am decis să organizăm sâmbătă cursa pentru copii, iar duminică – cursa pentru sportivi și amatori precum și deja tradiționala distanță VeloFun.

Sâmbătă, 12 mai, s-a desfășurat Kids Criterium. Muzica era pornită, partenerii, organizatorii și voluntarii erau la locul lor, copiii se distrau și se pregăteau de start. Au avut de depășit una dintre distanțele de 400, 800 sau 1200 de metri, pe care au ales-o la înregistrare.

Startul a fost dat, iar mici bicicliști au pornit. Fiecare participant a parcurs propria distanță. Din fericire, totul a decurs fără incidente. Am avertizat părinții că o cască de protecție este o o condiție obligatorie pentru participare. În plus, regulile de participare au fost explicate copiilor în prealabil. În plus am desfășurat și un antrenament cu aceștia, astfel încât toți participanții au fost pregătiți. Competiția s-a încheiat, câștigătorii au fost premiați. 

După etapa competițională, s-a desfășurat Kids Velo Fun – o plimbare pentru distracție. Aici fiecare a putut să participe nu numai pe bicicletă, ci și pe scuter, patine cu rotile etc., ideea principală fiind să depășească distanța de 400 de metri.

Video:

A venit duminică, 13 mai, așa că am deschis solemn competiția Criterium 2018. PMAN era plină de participanți și oapeți, iar cerul era acoperit de nori. Din fericire, vremea nu a afectat starea de spirit a participanților, așa că după etapa de încălzire, s-a dat startul. Participanții au depășit distanțele de 30 km și 60 km. Cursa s-a desfășurat în baza unui traseu în formă de cerc,  pe străzile centrale ale orașului. Competiția s-a încheiat, câștigătorii au fost premiați.

Dacă ploaia nu i-a împiedicat sportivii care au participat la distanțele competiționale, atunci distanța VeloFun a trebuit să fie anulată din motive de siguranță (pistă udă, aglomerație etc…).

După 2 săptămâni, așa cum promisesem, s-a desfășurat și VeloFun. Sâmbătă, 26 mai, în centrul orașului s-au adunat peste 5.000 de oameni. Coloana de bicicliști a pornit la ora 12.00 din PMAN și a parcurs 15 km pe străzile sectoarelor Centru și Râșcani. De data aceasta, vremea a ținut cu noi și totul a decurs conform planului.

https://criterium.md

Proiecte mentionate:
Criterium Sporter
Pe Felipine există insula ghinionului

Pe Felipine există insula ghinionului

Cât de legală este uciderea luntrașilor, mușcă oare rechinii de piciore, cum să nu calci pe un arici marin, și care națiune este cea mai intelegentă?

E posibil să fugi de Moarte?

E posibil să fugi de Moarte?