Cum Moartea a plecat în țara de gheață

Unde locuiesc 13 Moși Crăciuni diferiți ? De ce nu poți nimeri în închisoare fără rînd? Ce fel de bere nu iubesc balenele? Și unde poți să atingi cu mîinile simultan două continente?

Cînd jucați în denumirea orașelor și este rîndul vostru să numiți orașul, de exemplu, la litera „R”, vrînd-nevrînd în gînd vă vine în gând Reykiavik – capitala Islandei. Există așa oraș. Iar unde se află și ce fel de țară este Islanda – este a doua întrebare.

Așa dar. Aproximativ la 1000 de kilometri de Europa continentală, în mijlocul oceanului, s-a situat o insulă. La timpul său (iar acest lucru s-a întîmplat în secolul al 9-lea al erei noastre) vikingii l-au populat și au început să-l numească Islanda.

Și eu am fost acolo. Și, apropo, am băut bere. Și toate acestea din cauza că o fabrică remarcabilă de bere islandeză, a decis să-și facă un spot publicitar. Iar cînd aceștea au văzut desenul nostru animat, lor în cap i-a venit o idee bizară… Însă vă voi povesti puțin mai tîrziu.

Despre Islanda

Vreau să spun de la început — Islanda este cea mai bizară țară din toate pe care le-am văzut. Cu siguranță. Vizitînd-o, simți de parcă ai venit pe altă planetă.

Cuvîntul în sine Ísland se traduce ca „țara ghețarilor” și, probabil, este prima asociație pe care o ai cu această țară. Însă, de fapt, aici este relativ cald! Temperatura medie în timpul iernii nu coboară mai jos de -4 °C, iar vara temperatura maximă ajunge pînă la +20 °C. Și totuși clima aici este schimbătoare din cauza vînturilor. Islandezii deseori glumesc: „Dacă nu vă place vremea, așteptați 5 minute”.

Însă în țara „celor mai” — anotimul nu este un factor decisiv. Cea mai nepopulată țară — 3 oameni per kilometru pătrat, cea mai mare insulă vulcanică, cel mai mare ghețar, cea mai puternică cascadă și multe altele cele mai — toate acestea se află aici, în Islanda. Capitala Islandei — Reykjavik — cel mai nordic oraș mare din lume (64 latitudine nordică), a fost fondat în anul 874. Iar denumirea sa a primit-o pentru erupția aburilor geotermali din sursele geotermale, și literalmente ea înseamnă „Golful Fumegos”.

Deasemenea în Islanda mai sunt:

 • – popor-longeviv (nu vei mira pe nimeni cu vîrsta de 100–110 ani)
 • – energie naturală, care ar putea fi de ajuns pentru toată Europa
 • – elfi, care într-adevăr locuiesc acolo
 • – 13 Moși Crăciuni (fiecare cu caracterul lui!)
 • – fostul prim-ministru care nu ascunde că este homosexual (lesbiană).
 • – refluxuri și fluxuri nebune de apă cu orarul exact, așa că în timpul anumit al zilei poți în siguranță să te plimbi pe fundul oceanului
 • – pedeapsa cu închisoarea poate fi împărțită în „părți comode”: o lună stai închis, o lună – acasă, acolo ai treburi importante. Iar pentru a nimeri în închisoare, trebuie să stai în rînd – închisoarea este ocupată de polonezi și lituanieni, și nu este intenționată pentru un număr mare de infractori.

Deasemenea în Islanda nu există:

 • – țînțari
 • – cale ferată
 • – armată
 • – încălzire centrală — încălzirea pătrunde în țevi din surse naturale, adică aproape gratuit.

Despre veșnic

Dacă pînă acuma ați considerat, că „aurul flocos” este privilegiul Noii Zeelande, atunci ați greșit. Blana berbecilor islandezi Merinos este considerată cea mai bună în lume! Poate din cauza că trăiesc oile locale tot anul absolut libere, de la vreme rea tot se ascund de sine stătător, și în rezultat animalul se împîslește nu cu blană simplă, dar cu cea mai bună din lume, astfel încît este imposibil să îngheți într-o climă nordică. Când odată, în Reykjavik am măsurat un maiou din blană, nu am vrut să-l scot. Astfel m-am făcut un fan al hainelor icebreaker din blana oilor „Merinos”, care sunt crescute în Islanda. Le recomand tuturor, singur le port și ziua și noaptea – nu am mai îmbrăcat nimic asemănător. Apropo, în fiecare an din Islanda sunt exportate mai multe haine împletite, decît din orice altă țară! Apropo, nu doar le exportează.  Toți islandezii poartă lopapeysa — o bluză împletită din aceeași blană de oaie cu desen național distinctiv.

Despre bucătărie

Imaginați-vă că v-ați dus la o cină într-un restaurant cu bucătărie sofisticată. Deschideți meniul și citiți asortimentul bucatelor oferite: pește uscat, caltaboș, ouă de berbec marinate, piure din nap, răcitură din coarnele și copitele mielului, carne murată de balenă, cap de berbec, o bucată de rechin bîhlit…

Ce se întîmplă, unde este mîncarea pentru oameni, unde am nimerit? — veți întreba voi.
Bine ați venit în Islanda! — vă vor răspunde.
Deci, cele mai populare delicatese a țării gheizerilor:

Kiviak — Acest fel de mîncare reprezintă focă, umplută cu pescăruși. Pentru pregătirea kiviakului este necesar un cadavru de focă, căreia i se înlătură capul, iar în stomac trebuie să fie băgați pescărușii morți, curățați preventiv. Apoi felul de mîncare semi preparată este plasat în înghețul veșnic pentru o perioadă de șapte luni. La finisarea termenului de pregătire kiviakul este dezgropat și mîncat solemn, proslăvind zeii.
Slatur — măruntaie de oaie, cusute în balonul gastric; amestecate cu făină și slănină și umplute în pungi cusute din stomacuri de oaie.
Sur Hvalyur— balenă murată, ținută în zer de lapte

Hakarl — carne bîhlită de rechin. Mirosul acestui fel de mîncare aduce aminte de „miresmele” răspîndite în viceuri publice murdare. Chestia constă în faptul că rechinul din Groenlanda nu are rinichi și tract urinar, din această cauză carnea ei este absolut pătrunsă cu amoniac. Amoniacul pentru om — este otravă, însă vikingii antici au găsit o ieșire prin plasarea cărnii rechinului prins în ladă, care trebuie să fie lăsată sub pămînt timp de trei luni. Cînd rechinul se va bîhli, amoniacul se va evapora, și carnea va putea fi utilizată în mîncare.
Suisse — o jumătate de cap fiert de berbec. Este cap de oaie, fiert sau marinat, care a fost preventiv pîrlit și tăiat în kumătăți.
Hrustpungur — testicule fierte ale unui miel, care, înainte de a fi servite pe masă, sunt presate și transformate într-un fel de biscuiți.

Scufundarea între America și Europa

Pentru a face o pauză în procesul de mîncare a delicateselor locale, am decis să fac niște scufundări în Silfra. Despre aceasta vă voi povesti într-un alt raport. Acum voi spune doar că, scufundarea în cele mai curate ape ale Islandei în crăpătura dintre două plite tectonice (a Americii de Nord și celei Euroasiatice ) la temperatura apei de +2 grade — este una dintre cele mai profunde experiențe emoționale din ultimii cîțiva ani.

Berea și Moartea

În două zile cu siguranță nu am reușit să văd toate din aceste frumuseți și minuni, însă și până acum sunt foarte uimit de cele văzute. Așa că, mai bine vă voi povesti despre scopul principal al călătoriei pe această planetă.

Chestia constă în faptul, că simbolul fabricii de bere Brugghús Steðja —este nicovala. Înțelegeți? Desigur, ei au decis să utilizeze desenul nostru animat de Crăciun cu moartea, pentru publicitatea berei.

Noi am fost mirați de idea de marketing de a face publicitatea alcoolului cu moartea. Însă pe de altă parte – este corect: Vei bea — vei muri. Mai devreme sau mai tîrziu. Ca și toți cei care nu beau, iar poate mai tîrziu ca ei.

Băieții ne invitau insistent în ospeție, fără de a accepta refuzuri din motivul că nu avem timp. Iar cînd sa adeverit că au procurat  deja și biletele, noi ne-am dat bătuți și am decis să mergem, să facem cunoștință și să vedem pe loc ce facem mai departe. Iată cum a plecat Dji în țară severă, de nord.

Dagbjartur Ingvar Arilíusson (se poate pur și simplu Tali) (bluza Tali —costumul național despre care deja v-am povestit) și soția lui ne-au primit foarte călduros — ne-au dus pe la diferite minuni isladeze – gheizere, rîuri, munți, ferme și ne-au servit cu un picior de miel foarte gustos.

Iar cu ce servești astfel de bunătăți? Desigur cu o bere islandeză renumită, din testicule de balenă!

Anume această bere este pregătită de Brugghús Steðja. Tali a împărtășit secretul de pregătire a berii —

Berea este făcută din apă islandeză curată, malț de orz, hamei și testicule de balenă, afumate cu utilizarea excrementelor de oaie — această metodă oferă berii gust cu arome superbe fumurii, pe care nu le-ați întîlnit pînă acum.

La întrebarea mea, dacă nu le este milă de balene, Tali a răspuns că în primul rînd adaosul este utilizat în cantitate minimă (după cum înțeleg eu este marketing la 99%), iar în al doilea rînd, în islanda este permisă vînătoarea comercială a balenelor, controlată de autoritățile țării.

În afară de aceasta, participanții activităților de pescuit se atîrnă foarte responsabil față de acest lucru – în conformitate cu cercetările, balena cu înotătoare în Atlantica de Nord nu este sub pericolul de dispariție.

Iar apoi a urmat o excursie prin berărie:

Da, islandezii dețin puterea de a convinge, utilizînd metodele interzise — picioare de berbec prăjite, 12 soiuri de bere, și excursie pe altă planetă.

Recunosc, cînd am decis să plec încolo eram sceptic. Însă vizitînd această țară extraterestră, am înțeles că aici nu poți uimi pe nimeni cu nimic nimeni.

Chiar și cu Moartea, care face publicitate berii. Și posibil, aici este cel mai logic marketing ????

 În acest caz lăsăm o părticică din Moldova în această țară de nord nebunatică.

Chicago. Maraton în junglele de piatră

Chicago. Maraton în junglele de piatră

Este oare nevoie de GPS navigator în junglele de piatră? Poate oare fasolea să fie o oglinda? De ce alergătorilor li se extrage sînge? Chi-pizza sau ce înseamnă o pizza delicioasă?

Paradisul pentru freediveri. Y-40

Paradisul pentru freediveri. Y-40

Cum să alergi peste 60 poduri într-un minut? Ce înseamnă aperitiv de la Voloșin? Care este adîncimea celui mai adînc bazin din lume? Și poate oare aerul să fie expirat prin ochi?