Dimineața pe STS.Denis Rynda. STS

Cum începe un maraton, de ce îți place iarba, ce îți dă să alergi desculț și unde să-ți pui pantofii inutili?

-Bună dimineața, Nadia! Bună dimineața, telespectatori CTC! După cum vedeți, astăzi am decis să întâmpin noul sezon într-un mediu diferit de cel obișnuit. Nu în studioul nostru, ci în aer liber. Și o fac cu un motiv, pentru că în această dimineață mă întâlnesc cu Dmitri Voloșin, cel mai atletic om din capitala noastră. Peste aproximativ o lună va începe un alt maraton Kishenevo, al cărui organizator este Dmitry. Și, pe lângă asta, s-au acumulat o mulțime de știri sportive. Și pentru că ne-am odihnit bine după vacanța televizată, este timpul să ne întoarcem la forma sportivă. Dimitri, bună dimineața!

-Bună ziua!

-Diminețile tale încep devreme? Cât de devreme? Potrivit multor oameni, toți sportivii își încep diminețile cu exerciții fizice, mișcare viguroasă, schi fond, jogging ușor.

-Cu un antrenament, da. De obicei, dimineața începe în jurul orei șase. O jumătate de oră de meditație. Un mic dejun ușor și un antrenament. Alergare sau înot.

-Și apoi mergeți la serviciu?

-Și apoi trebuie să te odihnești după antrenament. Trebuie să mănânci din nou. Trebuie să mergi să înoți. Și apoi, pe la ora 11:00, să te duci la muncă.

-Și apoi e antrenamentul de seară? Nu.

-Nu. Nu prea îmi place să mă antrenez seara. Un antrenament pe zi pentru un amator este mai mult decât suficient. Și o zi liberă pe săptămână.

-De ce dimineața? E mai ușor să respiri dimineața, altă atitudine?

-În primul rând, corpul tău abia se trezește. Trebuie să fie energizat. Dimineața, când te antrenezi, ești vesel, fericit, plin de pozitiv, de hormoni, serotonină, dopamină. Iar seara ești obosit. Și nu ai nevoie de acest fond hormonal înainte de a merge la culcare. Te duci la culcare și nu poți să adormi. Asta e pentru mine. O mulțime de oameni fac exerciții seara – sunt bine.

-Ești în fața noastră acum purtând un tricou neobișnuit. Este foarte asemănător ca și culori. Este foarte asemănător în culori cu tricourile pe care le vedem la pregătirile pentru Maratonul Chișinău. Dar aici văd un logo nou. Asta înseamnă că maratonul de la Chișinău se va desfășura sub o altă egidă?

-Da, va fi mai interesant, mai divers. Iar acest tricou înseamnă că vom avea multă caritate la acest maraton. Acest semn înseamnă că vom atrage persoanele cu dizabilități la maratonul nostru și vom crea condiții speciale pentru ele, astfel încât persoanele care nu pot alerga sau se pot deplasa în scaun cu rotile, vom face un start special pentru ele. Îi vom ajuta să se deplaseze de acasă până la start. Vom face o tură de un kilometru și îi vom recompensa cu medalii. Pentru ca ei să se simtă ca parte a societății. Pentru că orașul nostru este foarte slab adaptat pentru persoanele în scaun cu rotile. Împreună cu Serghei Afanasenko, am făcut un mic tur special în scaune cu rotile pentru a verifica cum se deplasează persoanele în scaun cu rotile. Am făcut un tur al centrului într-un scaun cu rotile. Este cu adevărat îngrozitor. Nu sunt rampe adaptate, nu există carduri de credit – nu se pot retrage bani. Nu este posibil nici măcar să mergi la toaletă. Nu există toalete pentru utilizatorii de scaune cu rotile.

Așa că vrem să facem o mică sărbătoare pentru ei.

-Să atragem atenția publicului.

-Da. Să vadă că acești oameni sunt complet izolați de societate. Așa că ne pregătim să facem o mică sărbătoare pentru ei.

-Maratonul în ansamblu începe pe 30 septembrie. Încă mai avem ceva timp la dispoziție. În ceea ce mă privește, o lună și ceva este o perioadă foarte scurtă în termeni sportivi, cu atât mai mult pentru organizatorii maratonului de la Chișinău. Și pentru organizatori, care abia acum încep să se pregătească pentru distanța de 42 de kilometri. Cu siguranță că s-a făcut cu mult timp înainte. Cu toate acestea, în această lună sau cam așa ceva, ce anume faci acum, pentru că vei participa și tu? E mai organizat sau încă te antrenezi?

-Cine a îndrăznit să alerge la Maratonul Chișinău până la urmă, și este prima dată când aud despre asta: „La naiba, mai e doar o lună! Ce pot să fac?” – poți să te pregătești cu ușurință pentru cei 10.000 de metri…

-Sunt doar 10.000 de metri.

– Da, 10.000 de metri. Oricine nu face sport se poate pregăti pentru această distanță în puțin peste o lună, destul de ușor. Și nici nu se pune problema de cinci ani.

-Adevărat. Acum patru ani, am făcut acest pas. Dima m-a provocat. Am făcut-o. Am făcut-o.

-Un 5 km -se poate pregăti în 2-3 săptămâni. Așa că îi invităm și îi așteptăm pe toți cei care vor să o facă. Iar în ceea ce privește antrenamentul: acum sunt pasionat de barefooting, alergare desculț. Termen englezesc.

-Apropoi, puteți fi atenți. Dima poartă astăzi în mod special pantofii originali. Marcați de Dmitri Voloșin.

Da. -Când vin acasă murdar, cu tocurile murdare, mă întind pe pat și soția mea îmi spune: „Scoate-ți pantofii!”. Eu spun: „Nu pot”.

-Pensam că te-ai hotărât să vii azi, să te plimbi dimineața prin iarbă. Deci te-ai hotărât să alergi la maraton.

-Încă una.

-Încă unul al tău, nu știu câte, desculț pentru 42 de kilometri?

-Acum suntem la arboretum. Și povestea a început aici. În ianuarie alergam foarte repede aici și m-am împiedicat și m-am lovit cu genunchiul de bordură. A intrat direct cu punctul. Era umflat, dureros. Nu mai puteam să alerg. Durerea a dispărut încet, am început să alerg și durerea a revenit. Am alergat din nou. A revenit din nou. M-am dus la stâlp. Am alergat prin durere până la stâlp. M-am întors. Aveam o durere constantă în genunchi. Am decis să nu mai alerg deloc timp de o lună. Și apoi, pentru că alergatul desculț este cel mai sănătos, să încerc să alerg ca să-mi dispară genunchiul.

Și am alergat de la începutul lui iunie, de la începutul verii. Și acum, după două luni și ceva, genunchiul nu mă mai doare deloc, nu-l mai simt. Pur și simplu a dispărut. Nu simt niciun disconfort.

-Cerceți fără pantofi în fiecare zi?

-Da, acum alerg.

-Am avut atât de multe emisiuni dedicate și discutând despre atleți, ce pantofi să alegi, ce haine să porți…

– Apropo, pe baza alergării desculțe s-a mai născut un proiect caritabil… Când am început să alerg desculț, mi-am dat seama că am o mulțime de adidași de care nu mai am nevoie.

Așa că v-ați decis să donați adidași.

-12 perechi de adidași. Așa că m-am uitat la ei și am zis: „Ce o să faci cu ei?

-Ce mărime ai?

-45-й.

-Mărimea 45. Oricine vrea…

-Uite un link. Puteți merge pe site, să le cumpărați. Și ceea ce este interesant, acești bani vor merge pentru a cumpăra adidași pentru familiile defavorizate, pentru copii, pentru ca ei să poată alerga. Antrenorii sunt ieftini. Adidașii mici costă 20 de euro. Eu pot cumpăra 3-4 perechi pentru o pereche a mea, pentru copiii mei. Așa că am deschis un magazin unde se vând toate vechiturile mele: adidași, tricouri. Iar banii strânși îi vom folosi pentru a cumpăra îmbrăcăminte sportivă pentru copiii defavorizați.

Îi încurajez și pe alți sportivi să se alăture. Sunt sigur că mulți dintre ei au așa ceva.

-Încă câteva puncte despre maraton. Încă mai este timp pentru cei care doresc să se înscrie. Mai avem încă mai mult de o lună la dispoziție. Distanțele rămân aceleași?

– Distanțele: 42, 21, 10, 5. Iar fancanul – câțiva kilometri, la propriu. Fancanul este gratuit.

-Zona este aceeași? Se aleargă pe același traseu?

– Același traseu. Pe 30 septembrie, veniți la centru. Cei care aleargă la fanrun primesc un tricou gratuit. Iar celelalte distanțe – o persoană primește un rucsac, un tricou și o medalie la linia de sosire. Medaliile vor fi impresionante. Nu au mai existat niciodată medalii de acest gen.

– Există din nou un design nou. În fiecare an se face un nou design de detaliu.

– Ce motivație pentru a obține o nouă colecție. Și vom avea și utilizatori de scaune cu rotile la start. Iar anul acesta plănuim să ne concentrăm pe străini. Vom avea o mulțime de oameni din străinătate, mulți străini. Va veni campionul rus, care a stabilit recordul Comrades, pe care nimeni nu l-a mai doborât până acum. Va veni și Leonid Shvetsov. El și cu mine vom alerga desculți timp de patru ore. Noi vom fi stimulatorii. Cine vrea să alerge un maraton în 4 ore, să alerge cu noi, iar noi să îl aducem.

Este un fel de adept al alergării minimaliste, al alergării naturale. Iar eu sunt elevul lui. El mă antrenează. Îi spun: „Vreau să alerg desculț”. El spune: „Dimon, hai să mergem pe minimalist, un fel de talpă simplă”. Eu zic: „Nu, desculț”. – „Lasă-mă să alerg cu tine!” Așa că se cam mișcă, dar încă nu a alergat un maraton desculț. Se antrenează la el acasă. Eu mă antrenez aici. Și vom alerga împreună la Chișinău.

-Vorbești atât de atrăgător despre alergarea desculță, încât am decis…

-Hai să mergem să alergăm, de ce stai degeaba.

-Eu alergam cel mult pe nisip și pe iarbă, poate desculț. Și asta se întâmpla când eram copil. Mi-a luat mult timp să-mi aleg pantofii de alergare. Dar în această dimineață m-am hotărât…

-i-am memorat și îi aștept în magazinul nostru pentru a-i vinde.

-Apropoi, da. În curând, cred că va veni, pentru că am observat noi adidași pentru mine. De asemenea, apropo, te-am văzut alergând în ele. O să încerc să mai alerg un maraton în viața mea. Dar cu siguranță nu desculț. Nu mă las păcălită de așa ceva.

-Oamenii cred că este foarte nesănătos. Este periculos pentru articulații, pentru picioare, să alergi desculț pe trotuar. Adică, este una dintre cele mai sănătoase modalități de a alerga, în general.

-Deci, acest cuplu se duce la magazinul lui Dmitri Voloșin. Și așa vom alerga și noi acum, nu-i așa, Dim?

-Să începem cu iarba, apoi vom trece la trotuar.

-Asta e, alergăm. Ești cu noi deocamdată. Ne întoarcem mai târziu, o să-ți mai spunem ceva.

E un sentiment minunat, ca să fiu sincer.

Când ați început să alergați, ați avut probleme? Poate că ți se iritau bășicile?

-Tot ce trebuie făcut treptat. De aceea am început să îmi cresc volumul de la un kilometru încolo. Nou-veniții care vin la mine îmi spun: „Dima, eu alerg în adidași. Cred că ceva nu este în regulă. Mă dor călcâiele, mă dor articulațiile”. Eu le spun: „Pentru a vedea dacă alergi corect sau nu, scoate-ți pantofii de alergare și aleargă 100 de metri desculț.

-prieteni, nu se simte deloc neobișnuit.

Deci, alergând desculț, vă puteți găsi greșelile care vă scapă atunci când alergați în adidași?

-Da, recomand alergarea desculță tuturor alergătorilor. Alergați câțiva kilometri o dată pe săptămână pentru a vă îmbunătăți tehnica. Apoi, când vă puneți adidașii, alergați perfect.

Toate tranzițiile musculo-ligamentare, articulare sunt concepute pentru a vă amortiza. Când alergi desculț pe antepicior, există amortizare în picior, tibie, genunchi, șold. Și nu există niciun impuls dur care se îndreaptă spre coloana vertebrală.

Ați alergat pe asfalt, acum încercați să alergați pe iarbă.

-Oh!

– Asta da emoție!

-Da, e uimitor! În ceea ce privește schimbarea pavajului, e minunat. Când alergi un pic pe asfalt, picioarele sunt încordate, iar apoi, o dată, din nou…

-Corezi pe iarbă. Și așa… Și este…

– E atât de…

-Contrast, da. Când ești obosit, alergi 10-15 metri pe asfalt, iar ea îți împrospătează piciorul. Și te întorci din nou. Așa că o mulțime de beneficii ale alergării desculț ai. O mulțime de senzații noi.

-Ai reușit cel puțin să mă implici într-un nou tip de alergare. Nu mi-am dat seama că este atât de interesant, plăcut, neobișnuit. Nu exagerez. Este o experiență cu adevărat neobișnuită. Așa că, dacă abia începi să alergi, poate, așa cum a spus Dmitry, o dată pe săptămână, merită să faci una dintre acestea din când în când.

-Fă doar un experiment. Aleargă un kilometru sau doi, după bunul tău plac. Încet. Încet.

– Așadar, dacă abia începi să alergi și nu ai mai făcut un maraton până acum, atunci 30 septembrie este momentul potrivit să încerci. Puteți începe cu distanțe mici, scurte. Și apoi să ajungi la cel mai drag obiectiv pentru orice alergător – este vorba de un maraton de 42 km.

Invitatul nostru de astăzi a fost Dmitri Voloșin.

-Running.

-Alergând alături de noi a fost Dmitri Voloșin. Am avut parte de o dimineață minunată sub cerul liber. Îți mulțumim, Dima, pentru că ți-ai făcut timp din programul tău încărcat.

-Apropoi, te aștept la maraton. Sper că vei alerga și tu ceva cu noi.

-Vom alerga toată echipa CTC și ne vom alătura ție.

-Cu tricoul. În regulă, mulțumesc.

– Nadia, îți dau cuvântul.

Proiecte mentionate:
Chisinau Marathon
Vipassana: Rendez-vous cu mine însumi

Vipassana: Rendez-vous cu mine însumi

Cum să petreci 10 zile în tăcere, care sunt asemănările dintre gânduri și acadele, de ce avem nevoie de copii, cum se controlează durerea, de cât timp este nevoie ca să dobândești o purificare mentală, cine are nevoie de zeii orgolioși și de ce trebuie să semănăm cu racii?

OM ACTIV. Fii propriul tau erou

OM ACTIV. Fii propriul tau erou

De ce este important în viață să fii interesat de de ce sentimentul de singurătate este periculos la copii și cum se dovedește că acel caracter se formează în ciuda și nu datorită?