Raport special. TVC 21. Dimitri Buimistru

Cine este Simpalovsky Michelangelo, de ce Moartea nu este atât de teribilă când este pictată și care este cel mai scump lucru din desene animate?

-Moartea nu este atât de înfricoșătoare pe cât o faci tu să pară.  Iar când fac un desen animat cu moarte, nu e deloc înfricoșător, ci chiar amuzant. Astăzi vă vom povesti cum se face desenul animat, toate etapele lui, de la început până la sfârșit. Să mergem. Poftiți. Cred că mă poți ajuta cu adevărat. Cum te cheamă?

– E Arthur.

– Arthur, cine ești tu în această companie?

– În această companie, eu sunt scriitorul.

– Acesta este directorul adjunct. Arthur, vrei să ne ghidezi prin această lume a animației? Îmi dau seama după ceașca pe care ai luat-o…

– Acesta este al doilea desen animat al nostru. Îți voi arăta cum facem aceste desene celebre G.

-Ei bine, în Moldova sunt cu siguranță cei mai cunoscuți. Nu știu cum va fi în lume, dar cred că veți încerca și vor fi cei mai faimoși din lume. Da?

-Facem tot ce putem.

Asta e, arată-mi.

– Totul începe aici.  În acest birou minunat, aici începe povestea.  Acesta este biroul meu unde scriu tot felul de scenarii, de idei. Când scenariul este în sfârșit gata, ce facem? Mergem la artistul nostru, la Serdar, un storyboardist talentat, care face storyboard-urile pentru noi. Ce este un storyboard?  Este o secvență de cadre pe care putem vedea desenul animat. 

-Este o înregistrare unică, exclusivă. 

– Da, și chiar aceste storyboard-uri, apropo, au fost inventate de Walt Disney, de altfel, el le-a introdus în circulație. Și aici îl avem pe Walt Disney al nostru local, Serdar, absolut similar.  La fel ca domnul Disney. Domnule Disney!  Întotdeauna ascultă muzică atunci când lucrează. Iată-l pe rezidentul nostru Walt Disney.  Ne dă un scenariu.

-Ce?

-Ți spun ce și cum ne desenezi frumos. Uite cum o face.

– Omul nu e important, ia-ți mâna de pe el.

-Cum de nu este important? Nu este important. 

-Asta e ceea ce e important, mâna e importantă. Asta e. Această mână a atras, cât, 35 de premii. 

-Desenez ceea ce scenariștii și regizorii noștri vin cu.

-Credeți că este o muncă importantă cea pe care o faceți? Da.

– Da. Eu sunt lanțul, adică sunt veriga din lanț. Desigur.

– Ei bine, uite așa.  După ce Serdar ne desenează povestea noastră, trecem la minunații noștri artiști talentați, care ne pictează în culori, în toată splendoarea ei, ca să spunem așa, frumoasa noastră lume. Și astfel trecem la Grisha.  Pentru sculptorul nostru.  Care, de fapt, le dă viață. Priviți cât de minunat le sculptează. Acum, el lucrează la …

-Simpalovsky Michelangelo.

– El este.  Acum lucrează la lupii pentru următorul nostru proiect. Aceste modele sunt făcute pentru a simți personajul în întregime. Și apoi să o aprobăm în totalitate.  Că, da, va fi exact așa, de această mărime, cu acest caracter.

-După ce personajul este desenat, îl voi modela, astfel încât nu vor exista întrebări din partea persoanei care îl va modela în 3d. 

-Aaah înseamnă că, după ce Grisha ne-a modelat un personaj, mergem la modelatorul nostru.  Și pe baza acestui lucru, ceea ce avem, modelatorul nostru modelează aici modelul. Ca să se poată muta, deja pentru animatori, în viitor, în programul special. Să vedem cum iese. Deci, după modelare, trecem la partea cea mai interesantă, cea mai interesantă a procesului nostru – animația. Deci, luăm acele personaje pe care le-am modelat acolo…

-modelat, făcut, desenat.

-Da. Îl trimitem lui Zhenya, talentatul nostru animator, și ce face el cu el?  El îl animă.  Îl animă cu ajutorul mouse-ului, tastaturii și monitorului.

-Eu spun: „Omule, dansează!”

Și ceea ce se întâmplă în final este că avem un personaj și voila, el dansează.  Aici, într-o singură mișcare simplă. 

– După ce am animat toate personajele și totul se mișcă așa cum am crezut că ar trebui, trecem la următorul pas. 

-Pe scurt. Compotisarea este partea finală a producției de desene animate și de filme. Este vorba despre punerea laolaltă a tuturor imaginilor. Vedeți, la început se suprapun foarte multe straturi. Doar marea, apoi valurile, apoi stropi, apoi stropi și apoi stropi. Adică, este o muncă destul de anevoioasă pentru a face ca totul să se potrivească și să devină o singură imagine.

-Bineînțeles că un număr mare de oameni sunt implicați în acest proces. Și întreaga echipă și noi toți suntem foarte buni, toți fac o treabă foarte bună, dar există personajul principal, principalul critic al criticilor, regizorul tuturor regizorilor, scenaristul – este Dmitri Voloșin al nostru.

-Astăzi îl avem pe Dmitri Voloșin, care ne va spune… – Am fost imediat atrasă de acea statuetă.

– Nu e de mirare.

– Nu e de mirare. Este cel mai scump. Nici măcar nu știu la ce te uiți, dar sunt sigur că e ceva de aur, ca un Oscar.

-Este frumos. Contextul, vă rog. Cum ați obținut-o și pentru ce desen animat?

Ne-am trimis desenele la diverse festivaluri, la unul dintre festivalurile din America am câștigat și ne-au trimis acest lucru frumos.

-Pot să o țin în mâinile mele, ale tale?

Credeam că vrei să-l ridici. Nu, deloc, ci să-l ții în brațe. Cred că l-au făcut ca pe un Oscar, ca să umilească orgoliul festivalierilor. E ca și cum, „Ooh. Uită-te la rahatul meu.”

Apropo, unele ziare au spus că am primit un mini Oscar, altele au spus că am primit un Oscar. Sincer, visul nostru este să ajungem pe lista scurtă a premiilor Oscar. Nu pentru a câștiga premiul întâi, ci măcar pentru a fi în primii trei sau cinci.

-Ce este nevoie pentru a ajunge acolo?

-pentru a face un desen animat grozav.  Să sperăm că desenele animate cu lupi se apropie de lista scurtă.

– Un secret despre lupi sau ne puteți spune care este intriga? 

-Pot să vă spun intriga. Am vrut, am făcut un pas înapoi de la conceptul de bază pe baza căruia am făcut desenul animat anterior. Vrem să arătăm lumea interioară a morții noastre. Nu doar, a venit, nu e bine, totul se prăbușește și oamenii supraviețuiesc. Și vrem să spunem că înăuntru are o mare inimă umană.

-Asta e tot.

-Da. Și că nu este doar ghinionul lui, ci uneori ia decizia de a nu lua el însuși sufletul unui copil nevinovat. Și decide să-l lase să trăiască, chiar și în detrimentul său. Pentru că va fi lovit în dinți pentru asta, să știți. Dar el decide că nu este corect, că este prea tânăr. Totul poate fi invers în viață. Și că moartea poate fi bună, poate fi chiar mai umană decât oamenii înșiși.  Întregul nostru scenariu se bazează pe faptul că moartea învață umanitatea, nu invers. Este întotdeauna interesant să urmărești povești care dau peste cap condițiile cu care suntem obișnuiți. Nu o facem pentru bani, nu o facem la comandă, o facem din suflet și o facem atât timp cât este nevoie pentru a obține un produs bun, de înaltă calitate.  Nu suntem limitați la resurse nelimitate, nu ne plătește nimeni, nu ne comandă nimeni. Și mai bine te-ai duce să împuști echipa mea.

-Vom face acest lucru.

– Ăsta e cel mai important lucru! Pentru că eu sunt ca mine, premiile ca premiile, aceștia sunt oamenii care fac aceste desene animate. Ei sunt cei care țin totul laolaltă.

-Evident.

-Eu sunt cei mai tari.

-În regulă. Mult noroc, tuturor.

-Noroc. Noroc. Noroc.

Proiecte mentionate:
Simpals Studio
Veranda. Jurnal TV

Veranda. Jurnal TV

Chicago. Maraton în junglele de piatră

Chicago. Maraton în junglele de piatră

Este oare nevoie de GPS navigator în junglele de piatră? Poate oare fasolea să fie o oglinda? De ce alergătorilor li se extrage sînge? Chi-pizza sau ce înseamnă o pizza delicioasă?