Prezentare. TedX

Cum să faci din bucurie sensul vieții, de ce bogăția nu te face fericit, de ce să fii sănătos nu este suficient și ce dă libertate reală?

-În primul rând, aș dori să vă reamintesc o expresie veche, potrivit căreia un om adevărat trebuie să facă trei lucruri în viața lui: să planteze un copac, să crească un fiu și să construiască o casă. Întotdeauna mi s-a părut ciudat de ce lucruri atât de serioase și importante precum construirea unei case, ca un fiu, care necesită mult timp, și alături de un copac, care poate fi plantat în 15 minute pentru 10 dolari. Să ne gândim la asta și voi schimba diapozitivul.

Este un titlu ciudat pentru un diapozitiv, explicat în felul următor. Nu am primit nicio educație specială legată de afaceri, nu cunosc terminologia de marketing și mă pricep foarte prost la contabilitate. Sincer, este un mare mister pentru mine ce este TVA. De mai multe ori, fetele au încercat să explice ce este TVA-ul, dar pentru mine este un mister de ce este de 18% și uneori de 20%, din anumite motive. Așa că am renunțat la tot și am decis să nu mă mai implic. Dar, în ultimii ani, am desprins anumite principii care îmi permit să fac proiecte cu succes. Și astăzi aș vrea să faceți cunoștință cu ele.

Proiecte. În primul rând, să definim conceptele. Ce este un proiect? De obicei, un proiect este o afacere de un anumit fel, o afacere care produce bani. De exemplu, poate fi o benzinărie sau o rafinărie de petrol, poate fi un congelator sau o brutărie. Ar putea fi o companie petrolieră sau o seră de castraveți. Dar cred că orice efort uman poate fi un proiect. Ar putea fi obiectivul de a escalada Muntele Elbrus. Ar putea fi dorința de a învăța să cânte la vioară la vârsta de 50 de ani. Ar putea fi chiar pentru a vă vindeca vechea prostatită. Sunt numai proiecte. Chiar și copiii noștri sunt proiectele noastre.

Cum ar trebui să alegem? Sunt atât de multe în jur. Există atât de multe idei interesante. Cum decidem care să le luăm și care să le ignorăm? Există mai multe moduri de a face acest lucru. Dar cred că cel mai important, cel mai corect, este să alegi cu intuiția ta, cu inima ta.

Ce înseamnă acest lucru? Să definim conceptul. Ce este intuiția? Imaginați-vă un parașutist care nu și-a deschis parașuta de rezervă. Ce-i spune intuiția lui? Acesta este un exemplu nefericit, să dăm un altul. Să presupunem că aveți 20 de ani și că v-ați decis să vă întemeiați o familie și să vă căsătoriți. Sunt o grămadă de fete în jurul tău, de toate felurile. Cum veți alege? Poate că unele vor alege cine are un tată bogat, altele vor alege cât de largi îi sunt șoldurile pentru a putea avea cât mai mulți copii.Puteți alege în funcție de starea de sănătate, de naționalitate – orice doriți.

Dar totul este o prostie. Trebuie să alegi cu inima. Și știți foarte bine acest lucru. Pentru ca o familie să fie fericită, să aibă succes, ai nevoie ca acea fată să te îmbolnăvească, să te trezești cu ea, să te culci cu gândul la ea. Trebuie să te droghezi la gândul ei. Și apoi veți avea o familie de succes, totul va fi minunat.

Ei bine, exact asta ar trebui să faceți în cadrul unui proiect. Dacă îți place ceva, fă-o. Dacă un proiect nu te face să te simți ca și cum ar fi doar pentru bani, nu ar trebui să-l faci. Nu este un proiect pentru care să merite să vă pierdeți timpul.

Obsesie. Ceea ce am vrut să spun aici. Acum vreau să vă spun ce are nevoie proiectul de la dumneavoastră pentru a avea succes, pentru a vă descurca cu el. Trebuie să arzi cu acest proiect. Luați-o pe Ioana d’Arc, de exemplu. Și acesta este un exemplu nefericit.

O să vă spun o poveste. Un alt exemplu, un exemplu din viață. În 1997, când totul era abia la început, mi-am terminat studiile și am început să lucrez. M-am angajat printr-un anunț la o agenție de design, iar acolo m-au pus în fața calculatorului și mi-au spus: „Dmitri, acesta este locul tău de muncă și acesta este minunatul program ArchiCAD, iar aici vei putea face design interior în 3D”. Era un mister pentru mine ce era 3D. Așa că în acea zi am făcut cunoștință cu grafica pe calculator.

În decurs de o săptămână eram deja încântată de el, a fost o revelație pentru mine. După trei luni, după ce am învățat tot ce puteam despre ArchiCAD, mi-am dat demisia și am decis să-mi deschid propria afacere. Am decis să devin cel mai important inginer de grafică pe calculator din țară. Dar pentru a dovedi întregului Chișinău că eu sunt cel mai important, trebuia să fac ceva mai întâi. Și cum nimeni nu avea încredere în mine cu nimic, am ieșit pe stradă – locuiam pe atunci lângă Alpha – și acolo erau televizoare TVT minunate de vânzare. M-am dus să mă uit la ele și mi s-au părut curioase. Așa că am decis să fac o reclamă pentru televizoarele TVT. Le-am fotografiat din toate părțile, am plecat acasă și o lună mai târziu s-a născut această capodoperă de care eram foarte mândru.

-Cu siguranță creatorul filmului Titanic nu a fost la fel de mândru de proiectul său cum am fost eu de acest clip. Așa că mi-am pus haina gri, am înregistrat videoclipul pe o casetă VHS și am plecat în căutarea fericirii.

Planul meu a fost foarte simplu: m-am dus într-un centru de afaceri și am început să intru în toate birourile la rând cu o casetă, oferindu-mi serviciile mele minunate. Am fost foarte surprinsă când, în prima zi, nimeni nu a fost interesat de munca mea. În a doua zi, nici ei nu au fost. Pe trei… A trecut o săptămână și am schimbat zona. Au fost diferite ocazii în acel cartier. De obicei, se întâmpla așa.

– Cioc, cioc, cioc, cioc. Cioc, cioc, cioc, cioc.

– Du-te tu.

– Cioc, cioc, cioc, cioc. Cinci turnări. Vă mulțumesc. Oh, am mai fost aici, scuze.

Așa am procedat. Dar ceea ce era interesant era că ideea nu mă lăsa să plec. Simțeam că este ceva în neregulă cu oamenii, dar nu era nimic în neregulă cu mine. Ideea a fost super, am fost obsedată, m-am dus, m-am dus, m-am dus, m-am dus. Și după o lună, când deja începusem să mă bag în centrul TV, am dat peste o companie numită Sun TV. Când am ajuns acolo, s-a dovedit că acum căutau un antreprenor ieftin care să se ocupe de proiectarea canalului. În mod uimitor, aveau un reportofon care putea înțelege aceste benzi. Și acest proiect. Când totul s-a pus la punct, am primit prima comandă pentru o reclamă pentru canalul Sun TV. Era vorba de designul canalului.

Și așa a început cariera mea de tridester. Și cred că a fost din cauza obsesiei, nu pentru că trebuia să fie foarte promițător din punct de vedere financiar, că l-am primit.

Bucurie. Ce cuvânt copilăresc și ce fundal copilăresc. Să definim un alt concept. Ce are nevoie o persoană de la un proiect? De ce o face? Pe ce se bazează? Unii vor spune: bani. Voi spune: este posibil să fii bogat, dar bolnav. Alții vor spune: poate sănătatea. Este posibil să fii sănătos și să fii în închisoare. Ei bine, atunci libertatea poate fi acordată proiectelor. Eu spun: bine, poți fi un om liber, un om bogat, un om sănătos, dar un om singur. Adică, se poate găsi întotdeauna o anti-mișcare pentru orice mișcare.

De aceea, cred că un om ar trebui să aspire în viață să-și trăiască viața cu cât mai multe emoții pozitive, să-și trăiască viața în bucurie. Restul este lipsit de importanță. Poți să stai în închisoare bolnav, sărac, singur și să fii fericit. Dar aceasta este o excepție.

Acum, în legătură cu proiectul nostru de desene animate, ca exemplu. Este foarte reușită. Chiar dacă pierderile sunt deja de peste 200.000 de euro, este un succes. De ce? Ne-a adus bucurie ca și creatori. Ne-a permis să fim împliniți. Ți-a adus bucurie. Acesta a adus bucurie milioanelor de oameni care l-au urmărit pe YouTube. Cum poți considera un astfel de proiect o pierdere?

Așadar, vreau să o spun din nou: proiectele trebuie să aducă bucurie. Pentru că pentru asta trăim. Dacă ai lucrat la un proiect timp de trei ani și tocmai ai câștigat 500.000 de dolari, dar cei trei ani au fost o muncă grea pentru tine, de ce ai făcut-o?

Selecția naturală. Chiar dacă iubești proiectele, chiar dacă ești obsedat de ele, există momente în care ele dispar, mor.

Este un proces normal. Este o selecție naturală, ca în natură. Nu este nimic în neregulă cu asta. Faptul că proiectele mor nu este o noutate. Să luăm ca exemplu Google. Nu, acesta nu este un exemplu bun. Să luăm de exemplu GSM.MD. Își mai amintește cineva acest site? Aproape nimeni nu-l mai știe acum, dar era un portal moldovenesc foarte popular. L-am lansat în 1999 și a avut un trafic uriaș de 300 de persoane pe zi. Au existat știri despre operatorii de telefonie mobilă, o piață de vechituri și un forum. Și eram teribil de mândru de asta, eram practic un oligarh al internetului.

Trei ani mai târziu, GSM.MD a murit, s-a stins în siguranță. Dar putem spune că este un proiect nereușit, chiar dacă a murit? Să ne uităm la ce s-a întâmplat. GSM.MD a murit, dar din forumul său a ieșit forumul MD, pe care probabil îl cunoașteți, iar din piața de vechituri de pe GSM.MD a ieșit „999”. Iar traficul total a crescut de 10.000 de ori. Deci proiectele moarte sunt ca niște dinți de lapte. Nu trebuie să fie plânse, în locul lor vor crește altele autohtone.

Independența. Acesta este punctul pe care aș dori să îl abordez în mod special. Este un punct foarte dificil de înțeles și vreau să îl explic în detaliu. Independența. Pe scurt, cred că proiectele pe care le gestionăm nu depind de noi.Ele evoluează în ritmul și viteza care sunt integrate în ADN-ul lor. Dacă trebuie să trăiască cinci ani, va trăi cinci ani. Și oricât de mult ați lucra la el, oricât de mult timp, efort și bani ați cheltui pentru el, nu va evolua mai repede. Pare paradoxal, dar vă voi da un exemplu.

Să luăm un copil, de exemplu, ca exemplu de proiect. Dacă îi dai unui copil de 10 ani 10.000 de euro pentru a începe o afacere, ce va face cu ei? Se va duce la cantină și își va cumpăra acadele pentru el și pentru prietenii săi. La fel se întâmplă și cu proiectul. Dacă îi oferiți o investiție înainte ca el să o poată digera, acei bani se vor duce pe apa sâmbetei.

Independența are două aspecte, unul pozitiv și unul negativ. Aspectul negativ este că, de exemplu, în desenul nostru animat am fi vrut să fie mai rapid, vă spun sincer. Am plănuit să o facem acum trei ani. Am investit foarte mult efort, mult timp, bani, resurse, dar suntem foarte lenți în realizarea acestui desen animat. Pentru că nu suntem pregătiți pentru asta. Iar faptul că am găsit un producător acum doi ani cu care am semnat un contract de 3 milioane de euro, dacă l-am fi obținut atunci, l-am fi aruncat în aer, iar acum nu am mai fi avut nimic – nici desene animate, nici bani.

Prin urmare, ar trebui să așteptăm cu răbdare până când vom fi suficient de maturi pentru a digera banii. Acum învățăm, acum scriem un scenariu, acum recrutăm oameni, acum ne pregătim să absorbim acești bani.

Dar independența are și un aspect pozitiv. Pentru că dacă proiectul este menit să supraviețuiască, va supraviețui indiferent de situație. Oricât de mult ai încerca să o scufunzi, va merge înainte. În exemplul desenului nostru animat, am avut câteva etape foarte dificile. Când am rămas fără bani, am avut agenții de publicitate cu contracte anuale. Am reușit să extindem studioul, să mutăm studioul și să ducem desenele animate mai departe. După ce am făcut trei desene animate și nu știam unde să mergem mai departe, un producător rus, Selyanov, ne-a găsit și ne-a spus că vom face un film de lung metraj și că trebuie să lucrăm la scenariu. Chiar și în urmă cu șase luni, când am început să lucrăm la acest serial și nu aveam bani să cumpărăm o fermă de randare, o grămadă de computere pentru a face imagini de calitate și ne întrebam de unde să facem rost de ele, o săptămână mai târziu, compania rusă Kaspersky a venit la noi și s-a oferit să sponsorizeze serialul. Am folosit banii pentru a cumpăra o fermă de ecarisaj. 

Așa că sunt absolut convins că fiecare proiect are propriul său ciclu de viață, pe care nu îl putem influența în niciun fel. Nu putem decât să o iubim, să fim obsedați de ea, iar ea va ieși și va avea succes.

Este o imagine ciudată, deloc intenționată, cumva iese din prezentarea generală. Dar asta e ceea ce am vrut să arăt. Pentru că ideile despre care tocmai v-am povestit, mai ales ultima, mi-au venit în minte la piscină. Înot de 4 ani și în ultimul an am observat că viteza mea nu a mai crescut. Într-un an, a crescut cu 5%. Într-un an. Chiar dacă fac exerciții fizice tot timpul, vâslesc foarte mult, merg la sală, dar nu pot înota mai repede. Apoi m-am gândit: este ceva în neregulă cu tehnica mea. Am început să raționez. Când vâslesc, mă mișc înainte. Dar merg înainte și atunci când nu vâslesc, când alunec între vâsle. Care este concluzia? Lăsați-mă să încerc să înot, să vâslesc mai puțin și să alunec mai mult.

Am încercat. În acea zi mi-am crescut viteza cu 20% într-o singură zi. A fost foarte tare.

M-am gândit că acest principiu ar putea fi aplicat și în managementul proiectelor. Și de atunci, m-am ghidat după această regulă care spune că trebuie să agiți mai puțin brațele și să te împiedici să înoți. Este mai bine să te plimbi alături de proiect și să urmărești evoluția acestuia.

În concluzie, aș dori să revin la primul diapozitiv. Acest mic lăstar, acest copac pe care o persoană reală trebuie să-l planteze în viața ei. Așadar, acest copac reprezintă proiectele noastre, mici și mari, pe care le vom lăsa în urmă. Și este foarte important să faci ceea ce-ți place, să dai lumii și lumea îți va da tot ceea ce vrei. Vă promit asta. Vă mulțumesc.

Și asta nu e tot. În această seară, domnilor, avem o surpriză pentru voi. Vrem să vă arătăm prequel-ul filmului nostru de lung metraj. Este un serial despre ratatul nostru mort G. Așa că, în timp ce ne pregătim pentru lungmetraj, am decis să facem un mic serial în care, în fiecare episod, Death Loser, imaginea noastră simpatică, va încerca să ia sufletul cuiva.

Nu am terminat încă, mai am un ultim lucru de spus. Am multe proiecte diferite, mari și mici. Dar cel mai provocator, cel mai mare și preferatul meu proiect este familia mea. Iubita mea femeie, Vika, este prezentă în public. Aș vrea să îi cer iertare pentru faptul că îi acord foarte puțin timp, nu atât cât merită. Aș dori să-i mulțumesc pentru că a fost alături de mine în toate momentele dificile și pentru că m-a ajutat în atâtea proiecte. Și aș mai vrea să spun că o iubesc foarte, foarte mult, precum și pe ea și pe cele două mici proiecte ale noastre. Vă mulțumesc.

Proiecte mentionate:
Advertising 999 Gsm.md
Prima cursă sau 200 de bătăi pe minut asupra amorului propriu

Prima cursă sau 200 de bătăi pe minut asupra amorului propriu

Cum să-ți găsești un antrenor maratonist printre culturiști, de ce alergătorii nu trebuie întâmpinați după haină, cum să te califici din “printre primii” în “numai nu ultimul”, și oare merită să mori pentru penultimul loc?

„Dji. Death fails”. Cum am creat desenul animat. Making of.

„Dji. Death fails”. Cum am creat desenul animat. Making of.

Care sunt etapele de realizare a unui desen animat, câte schițe trebuie să desenezi înainte ca regizorului să-i placă ceva, cum a decurs preselecția pentru rolul lui Bob, de ce îți trebuie 4500 de ani ca să filmezi “Avatar” și pe ce a fost pus accentul?