Cu cât mai rău, cu atât mai bine

Cum să construiești o afacere antifragilă, ce să faci când va dispărea Internetul, e mai bine când îi mai rău sau e mai rău când îi mai bine, de ce trebuie să lucrezi de la WC și în ce varză se găsesc oamenii antifragili?

Desculț prin pădure

Salutare tuturor. Mă numesc Dmitri Voloșin. Sunt antreprenor, personalitate publică și sportiv din Moldova. Compania mea deține cele mai mari portaluri web din Moldova. Organizăm evenimente sportive și nu doar, de diferită amploare. Realizăm desene animate nemaipomenite, avem un studio de animație grozav, multe proiecte sociale și câteva proiecte globale, precum Lobster și Sonr. Iar astăzi vreau să vă povestesc cum să construiți o afacere rezistentă la crize, ce să faceți pentru ca … Ba nu. Voi începe altfel.

Prieteni, vă salut într-o lume nouă! Într-o nouă lume a afacerilor, în care nu mai există podele laminate, nici pereți drepți, nici mobilier frumos din mahon și nici dulăpioare cu instrucțiuni despre ce și cum să faceți. Aici nu mai funcționează planificarea și nici bugetarea. Planurile de marketing se duc naibii. Începând  de astăzi vom trăi într-o pădure nenorocită, fără drumuri, unde după fiecare vâlcea te poate aștepta vreun urs care sigur te va mânca. Și chiar azi, când am venit aici să filmăm, a început să plouă și asta e minunat! E o lume imprevizibilă. Astăzi vă voi povesti cum am îndrăgit acest loc, cum am îndrăgit această lume ca o pădure și cum să supraviețuim în ea.  Urmați-mă.

Cum să încetăm să ne mai temem de criză și chiar să o îndrăgim?

Chiar anul trecut, în timp ce făceam jogging la început de sezon și  alergam desculț, mă gândeam: fir-ar să fie, cât de dureros e să alergi cu picioarele goale printre pietre, când pielea încă nu e adaptată. Dar știam bine că în curând tălpile mele se vor deprinde și nu mă vor mai durea. În acea zi tocmai ascultam în căști o nouă carte pe care mi-au recomandat-o niște prieteni. Și la un moment dat am auzit fraza că ceea ce nu ne omoară ne face mai puternici. Iar antifragilitatea este capacitatea de a îmbunătăți lucrurile odată cu stresul. Adică, cu cât mai rău, cu atât mai bine. În acel moment mi-am dat seama că acesta este principiul vieții mele. Întotdeauna am făcut anume asta, chiar dacă nu înțelegeam de ce. Ascultam „Antifragil” de Nassim Taleb. Atunci nu bănuiam ce înseamnă acest cuvânt. Mi-a trebuit o zi întreagă să ascult cartea din scoarță-n scoarță. Și atunci mi-am dat seama  că tocmai de asta aveam nevoie. Timp de 20 de ani am încercat să creez acest concept în mintea mea, învățând din greșeli, dar nu le-am putut structura atât de bine cum a reușit tipul care a scris cartea.  

Întotdeauna m-am simțit confuz când eram întrebat cum funcționează afacerea mea, de ce avem atâția oameni și proiecte care “n-au fost pe măsura așteptărilor”, de ce nu planificăm niciodată nimic și de în compania noastră totul e atât de haotic. Cum de supraviețuim? (Iar dumneata, Dmitri, de ce mă rog alergi?) Și până la urmă s-a dovedit că eram mereu ocupat de faptul că încercam să devin antifragil și să-mi fac și afacerea antifragilă.  

M-am antrenat, m-am accidentat, am obosit și m-am recuperat, și am fost în stare să alerg un maraton. Am fost la Polul Nord, am urcat munți, și până la urmă am reușit să fac ceva ce nimeni nu a făcut înaintea mea –  am alergat un ultramaraton la Oymyakon, la -60 de grade Celsius. Și acum nu-mi este frică de probleme. Am devenit antifragil.  

Același lucru îl fac mereu și cu afacerea mea, doar că mai înainte o făceam la nivel intuitiv. Am făcut o grămadă de greșeli, dar nu regret nici una dintre ele. Mi-am făcut afacerea rezistente la crize. Asta pentru că sunt convins că criza dezvoltă civilizația. Războaiele și epidemiile au făcut ca populația de pe glob să devină mai numeroasă și să se dezvolte. Același lucru se întâmplă și cu afacerile. Și vreau să vă povestesc despre cum este organizată compania mea, pentru că o consider destul de rezistentă la crize. Chiar aș spune, o companie care crește de pe urma crizelor.

Afacere antifragilă = Echipă antifragilă

Afacerile antifragile sunt create de oameni antifragili. Iată de ce contează atât de mult ca oameni care lucrează în echipa mea să nu se teamă de criză, să fie pregătiți pentru aceasta. Așa-numiții „supraviețuitori”. Creăm condiții pentru ca oamenii să devină antifragili. De exemplu:  

1. Creăm condiții pentru ca oamenii să își asume mai multă responsabilitate. Și să-și manifeste spiritul de inițiativă. Odată a venit la noi o fată și ne-a spus că vrea să facă un proiect – FOSFOR. La acel moment se ocupa de alte lucruri, dar a vrut să facă un festival de muzică electronică. Și atunci am zis: „Bine, hai, încearcă”. Și am trecut la treabă. FOSFOR a devenit cel mai mare festival din Moldova. Da, probabil nu am avut un profit prea mare, dar a fost un succes.  

2. Noi stabilim sarcini nerealiste și îi facem pe oameni să le îndeplinească. Sunt prea complicate pentru ei, dar numai așa vor deveni mai puternici. Așa a fost când am realizat Sonr. Am venit la ingineri și le-am spus că vom face Sonr – cel mai mic transmițător subacvatic din lume. La care băieții mi-au zis că n-avem cum. Iar eu le-am spus că ei pot și că îl vor face. Și așa a fost. După aceea se întrebau nedumeriți, cum de le-a reușit. De aceea, întotdeauna stabilim sarcini nerealiste.  

3. Versatilitatea. Este o calitate umană foarte importantă. Echipele noastre sunt distribuite în așa fel încât o persoană poate lucra în mai multe echipe simultan. Prin urmare, dacă cineva se plictisește sau simte că nu mai este ineficient într-un anumit proiect, se poate alătura altui proiect.  

4.  Incompatibilitatea. Încercăm să punem la aceeași masă oameni incompatibili. Care nu se potrivesc nu numai în caracter, dar și în funcționalitate, experiență și abordare. Astfel putem obține eficiență maximă.

5. Sarcina de muncă. Important este să-i încărcăm pe cei deja încărcați. Când omul zice că nu mai poate, iar tu îi dai în continuare sarcini, el se descurcă. Astfel, el devine mai puternic. Devine antifragil. Noi nu punem accentul pe educație. Pentru noi contează felul cum faceți voi față stresului, cum faceți față unei crize, așa că nu prea acordăm importanță diplomelor.  

6. Sportul. Dezvoltăm în mod activ sportul și ne străduim să-i implicăm pe angajații noștri în activități sportive. Asta pentru că sportul te face mai puternic, te ajută să te adaptezi mai ușor.  

7. La urma urmei, sunt de părere că a fi stresat uneori este absolut normal. Este în firea lucrurilor ca stresul să ducă la dezvoltare. Iată de ce le recomand colegilor mei să intre în situații stresante cât mai des pentru a învăța ceva și a deveni mai puternici. De exemplu, anul acesta am mers la New York, la accelerator. Dar îmi era foarte frică să-mi promovez campania. Și pentru a învinge frica, am coborât în Metroul din New York City și am încercat să fac promoție printre oameni obișnuiți. A fost foarte amuzant.  

Resursele și criza

8. Resursele. Este foarte important să aveți resurse financiare puse deoparte. Faceți și niște rezerve de grăsime. Am creat și o regulă internă a companiei – să avem o rezervă de bani pentru șase luni de activitate fără venituri. Iar restul banilor îi vom investi, fiindcă atunci când va veni criza va avea de câștigat cel care și-a făcut rezerve. Așteptați să slăbească afacerea concurentului și atunci o veți putea cumpăra la un preț de nimic.  

9. Resursele de idei. Un lucru foarte important. Există multe idei pe care nu ești gata să le realizezi aici și acum. Dar când va veni criza, îți vei aminti de ele. Anume o idee din astea îți poate schimba complet afacerea.  

10. Și lucrul cel mai important, o rezervă de proiecte. Acele proiecte care nu prea au succes la momentul de față, nu aduc venit, dar ulterior pot avea succes. Este bine să păstrați astfel de proiecte, iar mai apoi, când vine timpul, să le folosiți, ca și cum ați arunca sacii de nisip pentru a face ca balonul cu aer cald să zboare mai sus.  

Păstrați resursele pentru orice eventualitate. 

Cum fără exemple? Iată un exemplu – Studii, sistemul de agende electronice. Este un proiect care s-a dezvoltat destul de încet, dar noi am investit în el. Și exact acum, în timpul carantinei, s-a dovedit că agendele electronice și sistemul de învățământ la distanță sunt exact ceea ce are nevoie piața. De aceea, acum ni se alătură un număr mare de școli. Proiectul s-a urnit din loc.   

Același lucru s-a întâmplat și cu proiectul Price – magazinele online. Un proiect care, la fel, s-a dezvoltat modest. Dar când a venit criza, acesta a crescut de mai multe ori, pentru că s-a dovedit a fi exact ceea ce are nevoie piața.  

Strategie

Să vorbim despre strategii. 

11.  O strategie importantă este adulmecarea, adică examinarea atentă a lucrurilor care se întâmplă într-o lume rapid schimbătoare. Mai ales în perioadele de criză, există multe oportunități. Prin urmare, una dintre strategiile noastre principale este să urmărim ce se întâmplă în jur.  

12. Diversificarea. Creăm proiecte diferite în domenii diferite. Când apare criza, de obicei, unul dintre domenii se blochează, așa cum s-a întâmplat și cu offline. De aceea încercăm să facem proiecte complet diferite. Acum ne gândim la un proiect care să permită companiei să supraviețuiască atunci când va dispărea Internetul. Definitiv. Prin urmare, încercăm să ne abținem de la planificare, bugetare și fixarea anumitor cifrele pentru un an, o jumătate de an, 3 luni, ca să favorizăm flexibilitatea.  

Și, desigur, monitorizăm ceea ce se întâmplă pe piață. S-a întâmplat în 2008, când agenții de publicitate ne-au părăsit din cauza crizei. Și a trebuit să găsim un alt model de monetizare pe panoul 999.md. În acest fel a apărut ideea de publicare a anunțurilor cu plată. Și această schemă ne aduce acum de 10 ori mai mult venit decât publicitatea. Dacă viața îți dă lămâi, prepară limonadă.  

Satisfăcut = slab

13.  Procesele. Procesele de lansare a proiectelor sunt foarte importante. Trebuie să fie rapide, trebuie să se bazeze pe MVP (produsul minim viabil) și pe testarea ipotezelor. În zilele noastre nu are rost să faci un proiect timp de un an sau doi, să încerci să-l faci perfect, iar apoi să-l lansezi. Fă un produs minim viabil, lansează-l nu pe piață, ci într-un grup restrâns. Dacă merge, ocupă-te de acest proiect. Nu – închide-l și treci la următorul.  

14. Procesele de lucru al echipei la proiect la fel sunt foarte importante. Descentralizarea, autonomia echipei, independența de birou, de întâlniri și mitinguri. Puteți lucra aflându-vă în altă țară, în timpul nopții, de acasă, chiar și de la veceu.  

15. Un punct foarte important este să nu fiți sătui. Trebuie permanent să căutați concurenți și rivali, oportunitate de a vă confrunta și de a câștiga. Principalul lucru este să nu vă opriți la cele realizate. Și ca exemplu, aș dori să amintesc de un caz din viața companiei mele, pentru ca voi să nu credeți că Dmitri Sergheevici este un lider minunat și unic, care niciodată nu greșește. Anul trecut s-a întâmplat un lucru nu prea bun –  am lăsat-o mai moale. Să fiu sincer, în timp ce făceam sport, mi se părea că totul este bine în companie. S-a dovedit că nu e așa. Eram într-adevăr sătui, aveam puțini concurenți. În plus, ne-am permis să angajăm un număr prea mare de oameni și să facem proiecte inutile, care doar scurgeau banii în zadar. Mi-a luat șase luni să înțeleg acest lucru și să fac regulă. Și, posibil, doar datorită acestui fapt am ieșit din criză fără mari pierderi. Nu fiți sătui. Fiți mereu flămânzi și furioși.  

Durere = Creștere

16.  Durerea și adaptarea continuă te fac să devii mai puternic. Anume de atâta și alerg desculț. Hai dar, leapădă-ți și tu adidașii confortabili, calzi și molcuți, și mergi în pădure. Și cu cât mai mulți ghimpi și pietre vei întâmpina în cale, cu atât vei deveni mai puternic tu și afacerea ta. Desigur, dacă nu vei nimeri în gura ursului – sunt cam mulți prin părțile noastre.  

Așadar, ai grijă de tine. De fapt, nu asta am vrut să spun – nu mai avea atâta grijă de tine.  

Hai, pa!

Proiecte mentionate:
Simpals Fosfor Sonr Studii Price.md 999
Cu cât mai rău, cu atât mai bine. Iolanta Mura

Cu cât mai rău, cu atât mai bine. Iolanta Mura

Cum m-am dovedit a fi un om de mână, ce se poate face în 17 ore, ce fapte se fac de dragul unui câine și cum să-ți forțezi antifragilitatea?

Degetul mic cu rezoluție înaltă

Degetul mic cu rezoluție înaltă

Oare pot degetele mici să-și trăiască propria viață, ce anume știa Buddha, cum să respiri ca într-un pătrat, de ce se plictisește creierul și cum să oprești un flux nesăbuit de informații?