Cu cât mai rău, cu atât mai bine. Iolanta Mura

Cum m-am dovedit a fi un om de mână, ce se poate face în 17 ore, ce fapte se fac de dragul unui câine și cum să-ți forțezi antifragilitatea?

-Iată-ne bătând palma cu tine, Dimitri.

-Bună.

– Avem un chat public. Să vedem cum suntem văzuți, auziți. Deja 12 oameni ne urmăresc!

– A, da?

-Vor mai veni și altele, oh-oh-oh-oh-oh-oh.

-Salutări de la Moscova!

-Auziți și vedeți. Mulțumim! Aceasta este mama mea, cel mai mare public al meu.

– Pe a mea nu i-am spus. Ar fi trebuit să o întreb pe a mea. Îi voi trimite un mesaj.

-Scrie chiar acum. În timp ce Dima îi trimite un mesaj mamei sale ca să o conecteze, vă anunț ce facem astăzi aici. Pentru cei care nu-l cunosc pe Dmitri Voloșin, el este un antreprenor, un activist social, un atlet. Și pentru mine, doar un tip de treabă. Bineînțeles, cunosc o mulțime de oameni activi, eu însumi sunt activ. Dar cu toții stăm nervoși și fumăm într-un colț când ne uităm la Dmitri Voloșin.

Dima, antreprenor, persoană publică, atlet, deținător de recorduri. Dacă vi s-ar da un singur cuvânt de ales, pe care dintre aceste cuvinte l-ați alege? Sau poate unul care să le combine pe toate. Cine ești tu, Dima Voloșin?

-Este scris „handyman”.

-Un meșter?

-Da, pentru că nu mă pot hotărî. Sunt foarte creativ. Sunt designer, sunt regizor, sunt producător. Sunt atâtea tipuri de activități. M-am gândit mult timp cum să mă prezint și am decis să combin totul. Și încă nu se știe ce va urma. De aceea, nu-mi place să mă concentrez pe un singur lucru. Și totuși, iată care sunt circumstanțele. Dacă mă duc la un hangout antreprenorial, sunt antreprenor. Dacă este un hangout creativ, sunt un regizor. Și când mă întreabă: „Ce ai regizat? Suntem cu toții regizori aici”. Și există deja ceva de arătat. Ah, ei bine, tu ești regizor.

Iolanta Moura: Tu regizezi?

-O mulțime de lucruri. Avem o mulțime de desene animate. Le arăt atât pe cele vechi, cât și pe cele noi. Regizorii sunt așa: „Ce regizezi? „Unde ai studiat? Ce ai făcut?” Și trebuie să arăți ceva, să prezinți. Apoi se spune: „Bine. Atlet. Ce fel de atlet ești? Arată ce poți face. Toată lumea de acolo, oh, auzi, ce pot face eu. Am alergat acolo, am înotat acolo, am făcut un triatlon aici. Bine, bine, bine, haideți.

-Este deja periculos să fii atlet. O să-mi ia toată viața să citesc toate maratoanele, ultramaratoanele, cursele Iron Man.

– Atunci nu o vom face.

– Am scris câteva pentru mine pe care vreau să le spun. Iar restul, vă rog să le citiți pe internet. Sunt atât de multe. Nici nu mi le pot aminti fizic pe toate. Apropo, avem deja 54 de persoane care ne urmăresc. Bună ziua, tuturor!

-Minunat.

Cineva mi-a spus că ești un fel de Iron Man. Da, Dima Voloșin este Iron Man. Omul de fier moldovean. Afirmativ. A existat o glumă în ceea ce privește faptul că mulți oameni îl cunosc pe Iron Man de la Marvel, iar Dima Voloșin nu este nici pe departe Iron Man de la Marvel în ceea ce privește inovația, condiția fizică etc. Dar Iron Man, în general, vine din hobby-urile sale sportive.

-Iron Man, pe de altă parte, este dopat. El are un motor înflăcărat în el, iar eu nu am. Eu sunt făcut din carne, eu sunt făcut din oase. Așa că nu prea.

– Spune-mi despre Iron Man pe scurt.

– Iron Man este omul care a parcurs cea mai lungă distanță de triatlon. Trebuie să înoți 4 kilometri, să-ți schimbi hainele, să te urci pe bicicletă, să pedalezi 180 de kilometri, apoi să-ți schimbi din nou hainele și să alergi un maraton de 42 de kilometri. Și toate acestea trebuie făcute în 17 ore, fără oprire. Cine reușește să o facă este Iron Man.

– Înțeleg că ai făcut-o.

Permiteți-mi să mai fac un anunț înainte de a începe să vorbim activ despre dumneavoastră. Apoi, mă tem că, odată ce pornim, nu ne mai putem opri.

Puneți întrebări. Văd deja întrebările curgând. Bună, Vitaly! Spune că ești un erou. Probabil că și tu vezi aceste mesaje. Întrebările sosesc, vom răspunde la ele.

Un anunț. Avem o astfel de carte scrisă de Voloșin. Aleargă și ține minte. Vom da această carte celui mai bun întrebător. Așa că puneți întrebări. Cu cât mai provocatoare, cu atât mai bine, pentru că se va plictisi, se va ofili, se va dezumfla.

-Voi leșina și voi pleca.

-Nu îndrăzni să leșini. Nu-l lăsa pe Voloșin să scape. Pune-i întrebări astfel încât să transpire, să suspine și să-ți ceară să te oprești.

– Aștept de mult timp.

– Cine pune cea mai bună întrebare…

-Să o luăm așa… Nu cea mai bună, dar cea mai neplăcută.

-Bine.

-Care este cea mai greu de răspuns la întrebare. De unde pot obține cea mai…

-Hai să schimbăm subiectul. Cine pune cea mai neplăcută întrebare primește această carte, „Aleargă și ține minte”. Am citit-o astăzi, o recomand cu căldură. Mă face să vreau să alerg în deșert. Dar nu știu, altceva mă oprește.

Poți s-o faci.

-Voloshin spune că pot. Dacă Voloșin spune că pot să o fac, nu mai am nicio scuză. Cum a reușit, vom vorbi mai mult astăzi.

Să începem. Uitându-vă la lista tuturor ultimilor șapte ani… Apropo, mai am o poză mișto. Pot să ți-o arăt? Cea care arată cei 7 ani ai tăi. Sunt cei 7 ani ai lui Voloșin. Asta e în jurul anului 2013 și 2019, 2020.

– Opt ani, da.

– Așa arată unul. Privind la tot ce ai făcut în șapte ani, oamenii s-ar putea întreba. Voloșin, ești supraomenește, sinucigaș sau ești plictisit și cauți senzații tari? Cum îți explici hiperactivitatea?

-Literalmente, până în acest an, această întrebare mă nedumera. Ce te motivează, de ce o faci? Oamenii normali nu au nevoie de ea, ești nebun. Sau ai un fel de complexe. Bineînțeles, am complexe, ca toată lumea, din copilărie. Dar acum am aflat despre teoria antifragilității, am citit o carte recent și mi-am dat seama ce făceam. Deveneam antifragilă.

O să fac o mică introducere. Cine nu știe ce este antifragilitatea, nu a citit încă această carte minunată.

– Vorbim mult despre ea. Îmi place cel mai mult explicația ta. Așa că dă-i drumul, explică, ca să fie clar pentru toată lumea.

-Sistemul antifragil sau persoana antifragilă este un sistem care devine din ce în ce mai puternic sub loviturile sorții și sub stres. Nu doar îl suportă, nu doar trece cu onoare prin încercări. Se întărește, devine mai puternic și mai bun. Îmi amintesc când mi s-a spus: „Dima, nu poți să fugi”. Medicii au spus: „De ce alergi? Este periculos pentru sănătatea ta, periculos pentru genunchi”. Iar eu am întrebat mereu: „De ce?”. – „Imaginează-ți că ai un ceas mecanic și că lovești în el cu un ciocan. Ce se va întâmpla cu el? Mai devreme sau mai târziu se va strica”. Și suna convingător. M-am gândit că, într-adevăr, nu funcționează așa.

Abia acum îmi dau seama că ființele umane sunt, în principiu, creaturi anti-fragile. La fel ca orice altă ființă vie. Cu cât este mai stresată, cu atât devine mai puternică. Cu cât îți pompezi mai tare mușchii, cu atât devin mai puternici, cu atât mai puternici. În momentul în care o persoană începe să nu facă nimic, moare. Așadar, suntem creaturi anti-fragile. Noi nu suntem ceasuri. Ceasurile sunt moarte. Cu cât sunt mai încordate, cu atât mai rău devin. Sau o masă. Orice creatură neînsuflețită. Și toate ființele vii sunt antifragile. Așa că a face sport, aparent nebunesc, dacă este făcut în progresie corectă, a face exerciții, a te antrena, te face mai puternic. Și asta se extinde nu doar la corp, ci și la creier.

Adică, la un moment dat, am simțit că trebuie să merg mai departe, că dezvoltarea mea personală poate fi destul de rapidă în detrimentul trecerii prin durere. Și astfel am ales această cale. Este cea mai scurtă, dar și cea mai grea. Și am suferit mult în acești șapte ani.

S-ar putea să ai un videoclip despre durere, arată-mi-l. Dar când am ieșit din acea etapă, mi-am dat seama că pot face orice, că pot face orice. Am bifat căsuța și acum fac exerciții fizice pentru distracție, de dragul de a mă distra. Alerg desculță și mă distrez foarte mult.

-Apropoi, mă uitam la un buletin de știri când alergați 50 de kilometri la minus 60 de grade la Oymyakon. Jumătate din știre era despre tine alergând. Și jumătate din videoclip doctorul vorbea despre cum ar putea fi rău pentru sănătatea ta: frigul pentru nazofaringe, pentru ligamente, pentru articulații. Mi s-a părut foarte interesant. Oamenii arată exemplul unui om care s-a depășit pe sine și a stabilit un record mondial. Nu mă înșel, ați stabilit recordul mondial atunci?

– Da.

-Acesta a fost la începutul anului 2019, în ianuarie?

-Da, acum un an și jumătate.

-La jumătatea reportajului, au arătat un medic care explica faptul că trebuie să te gândești de o sută de ori…

– Să gândești și să te gândești. Acesta este genul de doctor care a spus că un om este un ceas. Sunt de acord cu el. Dacă ești trimis acum la Oymyakon, îmbrăcat și ți se spune să alergi 50 de kilometri – vei ceda, bineînțeles. Dar dacă te pregătești pentru asta timp de 5-6 ani, alergi în condiții de frig, în vânt, înveți să respiri corect, vei alerga și tu. Dacă îți întărești încet-încet corpul și devii din ce în ce mai puternic… Asta e ceva ce mulți oameni pot face. Aici nu este o chestiune de tărie de caracter, ci de disciplină. Dacă ai suficientă voință pentru a face în mod regulat un efort asupra ta și, picătură cu picătură, poți realiza totul. De ce unii oameni pot și alții nu? Unii oameni au o disciplină mai slabă, iar alții au o disciplină mai puternică. Asta este tot. Iar disciplina este determinată de motivație. Dacă nu ai motivație, este foarte greu să menții disciplina. Știți cum e. Să plimbi un câine dacă nu este câinele tău și nu-l iubești este foarte greu. Dacă îl iubești, trebuie să ieși în fiecare zi la 6:30… Ca mine și fiul meu acum. Am cumpărat un câine – deocamdată e motivat. Dar dacă nu ar fi așa, nu ar ieși afară. Prin urmare, pentru a face un astfel de lucru, ai nevoie de o dorință interioară foarte puternică de a o face. Aceasta va conduce.

-Mărturisim în fața a 80 de persoane, care a fost motivația ta? Ce s-a întâmplat în 2013, în afară de faptul că aveai acei obraji, acea burtă? Judec după fotografii, îmi pare rău. Ce te-a mai motivat să faci asta? Ce îți lipsea? Aveai o afacere, o familie, o soție, copii. Și apoi, bang, bang. De unde vine această motivație? Pentru ca alți oameni să găsească acea motivație. O să o găsești undeva?

-N-o să găsești nimic. Și pe mine mă întreabă oamenii: „Dima, și eu vreau să mă aprind atât de tare pentru ceva, încât să zbor departe timp de 7 ani…”. Perioada de tranziție de la vârsta de mijloc la 40 de ani este un râu atât de aspru. Iar eu am reușit să traversez acel râu cu un balon. Iar tu spui: „Și eu vreau să fac asta. Spune-mi cum să construiesc o plută, cum să fac un balon, cum să-l subminez, cum să trec, pentru că se suprapun”. Băieți, nu există rețetă. Fiecare are propria rețetă. Trebuie doar să așteptați și să sperați că va trece. Sau poate că o va face, iar tu vei ajunge în râul învolburat și te vei îneca acolo.

-Oamenii vin pentru o rețetă, oamenii vor întotdeauna o rețetă. Doar una mică.

-Bine. Dacă vrei o rețetă, primești o rețetă. Vorbim sincer acum. Ce se întâmplă cu mine acum? Am avut o perioadă dificilă de un an, apoi m-am întors în afaceri. Iar acum trec printr-o perioadă în care sunt atras de pământ. Ieri făceam o groapă de foc din pietre, cu un pietrar. Nu făceam doar o groapă de foc, stăteam acolo și o așezam eu însumi. Și îmi place la nebunie. Îmi dau seama că timpul meu valorează un milion de dolari pe secundă. Și că aș putea face mult mai mulți bani în timpul acela. Dar pun șuruburile la bătaie și fac ceea ce-mi place să fac – stau și culeg pietricele. Deși nu are niciun sens, eficiența este foarte scăzută, este ineficientă, nimeni nu o va aprecia, în afară de mine și de prietenii mei. Aceasta nu este la scara țării, nu este la scara lumii. Este rahatul pe care îl fac eu. Dar îmi place. Așa că, dacă încerci să sari peste acel râu, să înoți peste el, încearcă să găsești scântei, picături din ceea ce îți place să faci. Și simțiți-vă liberi să o faceți.

Simțiți-vă liberi să vă umpleți viața cu asta, pentru că mulți oameni se simt copleșiți. Adică, cum se face că am pretenții, vreau să fiu primarul orașului și de fapt vreau să fac plăcinte. Asta nu e mișto. De fapt, e chiar mișto. E mișto să te simți fericit. Nu e cool să trăiești după modelul altcuiva și să încerci să te conformezi imaginii societății. E cool să fii fericit pe cont propriu.

-Deci ești împotriva stereotipurilor? Apropo, te-am prins cu o altă întrebare.

Dă-i drumul.

-Întrebarea mea este aceeași: Când va candida Dimitri la primăria Chișinăului? Te-am prins.

-Să candideze deja la președinție, nu e nevoie să ne mai jucăm. Eu nu vreau să intru în politică. Ți-am spus de multe ori. Probabil că aș fi fost primar până acum dacă aș fi vrut. Am o resursă informațională bună și din punct de vedere financiar. Mulți oameni mă susțin și am o echipă puternică. Toate acestea sunt posibile. Dar nu vreau să mă implic în politică. Nu va mai rămâne mare lucru din reputația mea acolo. Ceea ce am strâns, am economisit, am făcut pentru țară, pentru a trăi fericit, va fi distrus într-un an.

Încerc să ajut atât autoritățile municipale, cât și sistemul de învățământ și Ministerul Sportului, cât pot, de la distanță. Dar nu vreau să mă implic și să devin sclavul circumstanțelor și al funcționarilor. Nu vreau să devin marioneta cuiva. De aceea, nu voi intra în politică. Dar voi face tot ce-mi stă în putință pentru a face viața mai bună în țara noastră.

-Este păcat că oameni ca tine cred că…

-Poate că oamenii ca mine sunt așa. Poate că acesta este semnul distinctiv al unei persoane care poate face ceva – reticența sa de a intra în politică?

-Așa că tu crezi că politica în Moldova este o afacere murdară și nerecunoscătoare?

-Nu sunt de acord cu cuvântul „toți”. Majoritatea oamenilor sunt de acord. Cunosc oameni decenți în politică. Dar nu cunosc pe nimeni în politică care să fie fericit și liber din punct de vedere intern. Cunosc oameni care încearcă să fie cinstiți și le este foarte greu. Dar cei mai mulți dintre ei sunt necurați și gândurile lor sunt cenușii.

Vreau să-mi păstrez libertatea. Acesta este cel mai important lucru pentru mine. Ca să nu trăiesc în stres, pentru că fiind în politică trăiești într-un stres constant. Eu nu sunt pregătit.

-Avem un comentariu potrivit căruia Dimitri este o rasă diferită. El este mult deasupra tuturor lucrurilor. Sunt de acord și nu sunt de acord. Că este o rasă diferită, sunt de acord. Dar când vezi că astfel de oameni ar putea aduce ceva în plus țării lor, e păcat că nu intră în politică. Dar, pe de altă parte, poate, Dimitri, ai dreptate.

Ajung la partea cu „tu”, ca în politică.

-Să începem cu faptul că eu sunt în politică. Nu am ecuson de parlamentar, nu sunt primar, nu sunt președinte, dar sunt în politică pentru că nu pot să fiu în afara ei, pentru că, în primul rând, am cele mai mari resurse de informare din țară. Resursele de internet. Facem foarte multe proiecte publice. Facem „Maratonul Chișinău”. Schimbăm sistemul de educație cu studioul. Cum poți să nu te bagi în politică? Bineînțeles că negociem foarte mult cu primăriile, cu deputații și cu președintele, pentru că un astfel de proiect nu poate fi realizat independent. Și trebuie să ne ocupăm de toate acestea. De aceea văd ce se întâmplă acolo și nu vreau să merg acolo. Prefer să fac ceea ce pot face afară: să pun cărbune în cuptor.

-Dima, gândești greșit. Un alt moldovean s-ar gândi: mă duc în politică, sunt mai mulți bani, o să iau mai mulți bani din proiectele mele. Toate afacerile mele vor prospera.

Nu ai acel vierme? Sau ești un extraterestru?

-Nu sunt un extraterestru. Doar că nu sunt un om de bani sau de afaceri.

Se întâmplă să fiu o persoană foarte pasionată. Când sunt pasionat de ceva, pot să aprind o mulțime de oameni din jurul meu. Se aprind ca niște chibrituri. Iar eu pot folosi acea flacără pentru a crea ceva. Dar nu mă ocup de bani, nu sunt un om de afaceri. Nu înțeleg contabilitatea, conturile, băncile, cum se aranjează fluxurile financiare. Nu este deloc treaba mea. Am o echipă foarte mișto, în care fiecare este un specialist în domeniul său. Eu sunt doar o inspirație, un ideolog, nu am fost niciodată interesat de bani. De aceea, nu intru în politică pentru a face bani. Nu mă interesează deloc. Am un venit lunar, care este suficient pentru mine. Salariul meu nu a mai fost majorat de câțiva ani. Salariul meu nu a fost majorat de cinci ani, pentru că nu văd rostul majorării lui. Dacă sunt suficienți bani pentru a construi un grătar din pietricele, ce rost are mai mult?

-Încep să-mi fie milă de tine. Glumeam și eu.

-Haide, sunt un om foarte norocos.

-108 oameni se uită la noi. Așa că haideți să-i inspirăm.

Vreau să intru în afacerea anti-fragilitate. Am atâtea întrebări, Doamne. Să începem cu antifragilitatea afacerilor. Ne-am dat deja seama ce este anti-fragilitatea în ceea ce privește oamenii, exemplul tău a luat-o în mod specific. Dar, după cum se pare, chiar înainte de a-l citi pe Nazim Taleb, construiseși deja o afacere anti-fragilă. Vorbiți-ne despre elementele afacerii anti-fragile. Cum ați reușit să o construiți din întâmplare?

– Probabil că, dacă nu aș fi construit-o în acest fel, nu aș fi construit-o și nu ați fi vorbit cu mine acum. Cred că afacerile longevive sunt toate construite pe acest principiu.

-Credeți că da? Eu nu sunt atât de sigur. Asta e o altă discuție.

-Da, e complicat, dar așa a funcționat pentru noi. În general, motto-ul meu în viață, s-a format în ultimii 15 ani: cu cât mai rău, cu atât mai bine. Adică nu simt dezvoltarea mea și a proiectelor decât atunci când lucrurile merg prost. Și avem mai multe povești care demonstrează că am făcut astfel de salturi cuantice exact în momentul în care criza lovește, când lucrurile merg foarte rău. Atunci am progresat rapid.

Și avem haos în compania noastră. De când am creat-o, în 2003, încă nu este clar, dacă te uiți din exterior, cum funcționează. Există modul în care sunt organizate procesele. Dar noi nu planificăm niciodată nimic. Toate companiile normale au un buget pentru un an. Această sumă este pentru asta, asta este pentru publicitate, asta este pentru dezvoltare, asta este pentru acest proiect, asta este pentru acesta. Noi nu avem așa ceva. Ne mișcăm în permanență și monitorizăm ce se întâmplă în lume, pe piață. Și când vedem că acest proiect trebuie făcut acum, aruncăm resurse, bani și oameni în această direcție. L-am pus pe picioare, dar nu a funcționat, așa că l-am închis și l-am aruncat la gunoi. Avem aproximativ 30 de proiecte care nu au decolat și pe care nu le-ați văzut. Sau le-ați văzut și au murit. Așa că avem un mic cimitir. Unul mare. Iar ceea ce vedeți la suprafață este vârful icebergului care a supraviețuit. Așa că una dintre strategiile noastre este să creăm multe proiecte, diferite, în direcții diferite, fără teamă. Iar unele dintre ele vor muri, altele vor rămâne. Și asta am făcut întotdeauna.

– Dar totul înseamnă cheltuieli, oameni, salarii, resurse. Se pare că tot trebuie să ai un rezultat pozitiv. Aceste cheltuieli ar trebui să fie acoperite de proiectele existente. Ați reușit să o faceți bine până acum? Nu v-ați dus pe apa sâmbetei?

Da… -Nu investim într-o singură afacere. Nu ne punem ouăle într-un singur coș. Avem o activitate de bază. Ceea ce ne aduce… Facem proiecte în diferite domenii. În unele nu am făcut-o. Este riscant? Da, foarte riscant. Am pierdut destul de mulți bani. Nu pot să recomand un model ca al nostru unei afaceri pe care nu o cunosc, care, de exemplu, pune geamuri duble. Strategia mea de la început a fost să creez un ecosistem. Nu doar producția de ferestre, ci o afacere în care să existe 20 de domenii care pot fi apoi amestecate și combinate. Maratonul ar putea fi conectat la sistemul educațional, iar desenele animate la internet. Asta ar fi VR, ceva al treilea. Altceva ar putea fi combinat cu el. O rețea din care se pot crea noi proiecte.

Dar este un proces destul de complicat, care necesită mult timp.

Iar dacă începi să produci ferestre, va dura destul de mult timp. În general, nu cred în rețete de succes și noroc. Dar așa a fost la noi. Mi-a fost clar că trebuie să te miști așa.

-Vă promovați antifragilitatea.

-Asta este ceea ce este antifragilitatea. Ce spune Taleb? Că afacerile nu ar trebui să fie înființate în așa fel încât să prevadă toate gropile care se pot întâmpla și să construiască un zid sub fiecare dintre ele, ci în așa fel încât, orice ar veni, să poată supraviețui oricărui eșec și să devină mai bună din el. Pentru că nu toate companiile vor supraviețui crizei. Aproximativ 20 % dintre ele nu vor supraviețui crizei. Iar acele 20% din piață care vor fi pierdute vor fi ocupate de cele care vor supraviețui. Așadar, dacă supraviețuiești crizei, devii deja automat mai mare. Este suficient doar să supraviețuiești, să treci prin criză.

De aceea, companiile anti-fragile sunt companii care așteaptă o criză. Ele nu se tem de o criză pentru că știu că pot sta pe propriile picioare. Acum ne gândim: ce se va întâmpla dacă, dintr-o dată, se întâmplă epidemia inversă și internetul dispare? Și atunci restaurantele ar fi pe val, iar companiile IT s-ar prăbuși toate.

-Ai smuls întrebarea asta din mine. Spuneți-mi, care este acest proiect apocaliptic? Unul și fără internet. Asta înseamnă că nu voi mai putea vorbi cu tine așa.

– Va trebui să mergi la mașina mea ca să vorbești cu mine.

– Da, și să te filmez și apoi să te arăt pe ecran.

-Este interesant de speculat pe acest subiect.

-Deci deja aștepți următoarea criză?

-Cât de interesant este să vii cu o idee. Aici ne așezăm și spunem: „Băieți, haideți să venim cu un proiect care să înflorească atunci când nu există internet. Începem o poveste pe această temă. O idee, două, trei. Și, dintr-o dată, avem un proiect care nu are nevoie de internet și care nu are nicio legătură cu apocalipsa globală, pentru că, practic, este o situație foarte abstractă, fictivă. Și este puțin probabil să se întâmple. Dar, ca urmare a faptului că te gândești la ea, obții ceva…

Stai, spunând că Proiectul Avatar… Nu, nu încă. Este prea crud pentru asta. Dar am avut o idee cu cineva despre cum să facem din lume un loc mai bun într-o epocă a epidemiilor.

-Sunt sigur că va veni acel moment, așa că sunt foarte impresionat că deja vă gândiți la asta. Într-o perioadă în care oamenii stau în fața ecranelor laptopurilor și telefoanelor lor și se întreabă dacă ne vom mai întoarce vreodată la offline, așa cum o făceam înainte, Voloshin stă cu echipa sa și se gândește: „Ne vom întoarce la offline și ce se va întâmpla când nu va mai exista deloc online?”.

Haideți să continuăm cu afacerile voastre. Am văzut o mulțime de proiecte interesante pe Facebook-ul vostru. Suntem prieteni acolo. Sunt atât de tentat… Oamenii se uită și se întreabă dacă Voloșin are căști acolo… Și e o coadă de porc! Și mi-am amintit ce am citit astăzi, și era o expresie: toată puterea într-o coadă de porc. Explică-mi-o, pentru că în carte nu era nicio explicație.

-Oamenii mă întreabă: „Cum o faci? Cum o faci? Alergi în deșert, traversezi Gibraltarul înot”. Iar eu le spun: „Totul stă în coasă. Dacă nu ai o coasă, nu poți traversa Gibraltarul înotând. „Am o coasă, pot. Iar coasa nu este doar o coasă, ci o coasă magică. Când mă duc undeva, soția și copiii mei împletesc în coasă trei fire de culori diferite: albastru, galben și roșu. Acestea sunt culorile steagului moldovenesc. Și toată lumea șoptește ceva. Și eu merg cu această împletitură de trei șnururi și simt puterea familiei mele alături de mine. Și ea îmi numără puterea.

-De ce ai ascuns-o? Scoate-l înapoi.

-Știi cum a ajuns să fie?

-Nu știu.

– A ieșit acum 10 ani. Am avut un fiu acum 10 ani. Eram încă, după cum spune soția mea, chipeș pe atunci. Aveam burtă, ochelari.

Un om nobil. M-am hotărât să sărbătoresc. I-am adunat pe băieți de ziua mea. Și aveam un păr lung, superb. Atât de lung. Îl aveam, îl aveam de doi ani. Dar nu la fel de superb ca al tău. M-am săturat de el. Am băut un pahar, ca un pahar mic, un pahar normal de ziua mea, și le-am spus băieților: „Gata, tăiați-mi naibii părul, m-am săturat de el. E încâlcit tot timpul”. Și toată lumea a continuat: fiecare a luat o șuviță, a tăiat-o cu foarfeca. Și la sfârșit, am rămas cu o bucată în spate. Iar animatorul nostru, Serdar, care era și el beat, a spus: „Eu nu tai”. – „Taie-l!” – „Fragmentul meu de păr. „Orice vreau să fac cu el, voi face cu el. Îl voi tăia mâine.” Du-te, atunci, în regulă.

S-a trezit de dimineață, s-a uitat în oglindă, cu părul făcut fărâme peste tot. A fugit la coafor, a spus: „Fă ceva, trebuie să mă duc la muncă. Nu pot să mă duc îmbrăcat așa”. L-au tuns. „Ce faci cu resturile din spate?” – „Nu știu. Ce poți să faci cu ea?” – „Am putea să o împletim.” Asta e, e o poveste simplă. Și de atunci nu m-am mai despărțit de ea.

– Acea împletitură?

– Da, zece ani.

-Ce zici de asta? Ce zici de asta? Deci puterea din acea codiță a venit înaintea minții tale.

S-a născut în aceeași zi cu fiul meu.

– Asta e grozav. Îmi place povestea cu coada de porc. Și mie îmi place povestea ta. Avem 126 de telespectatori. Like-uri, aprecieri și inimioare. Acum există și un lucru nou pe Facebook – îmbrățișări. În momente de criză.

Să devenim un pic mai serioși, pentru că aici suntem în hei-rup, oamenii ar putea să ne înțeleagă greșit. Aveți atât de multe domenii de activitate. Spuneți că nu vă țineți ouăle într-un singur coș, ceea ce este corect, așa cum spun teoreticienii. Dar dumneavoastră nu sunteți un teoretician, ci un practician. Haideți să vorbim despre proiecte concrete. Ce am văzut pe Facebook? Studiouri care sunt în sfârșit… De cât timp hărțuim trecerea la online. Dar trebuia să vină o criză, bubuie, să dea studioului șansa de a se mișca rapid, nu doar pentru tine ca dezvoltator, ci și pentru restul clienților. Școala, Ministerul Educației – toată lumea și-a dat brusc seama de nevoie. Apoi ați făcut măștile. Cred că am întrebat chiar în comentarii ce filtre foloseai.

-Nu a fost inițiativa mea. A fost inițiativa celorlalți. Noi doar am sprijinit-o.

– În regulă, spune-mi despre asta. Putem să galopăm prin Europa cu astea? Ai Price, Job, Lobster ceva, formă nouă, uniforme noi. M-am uitat la niște filmulețe. Nu sunt foarte familiarizat cu Lobster. Apropo, am văzut un loc liber pe site-ul vostru. Vorbim mai târziu despre asta, că faceți angajări pe timp de criză. Să mergem în ordine.

„Studii.” Ce ați auzit despre „Studii”? A fost o oportunitate pentru dumneavoastră?

-Acest „Studii” este una dintre acele oportunități în care trebuie să faci proiecte care poate nu dau lovitura acum, dar care stau în buzunarul din spate și care la un moment dat, în anumite circumstanțe, vor da lovitura. Când mor alții, ceea ce ai strâns, stocul tău se împuținează. Asta a fost Studii. Am început să o facem acum doi ani. Sunt agende electronice pentru școli. Telespectatorii nemoldoveni probabil știu ce este, iar cei moldoveni știu deja ce este.

-Sper.

-Nu este chiar un sistem de învățământ la distanță. Înțelegeți diferența. Sistemul de învățare la distanță este conținut, cursuri, ceea ce fac acum municipalitățile noastre. Iar acesta este doar un sistem de trimitere a temelor, lecțiilor, notelor și de sistematizare a întregului proces de învățare și de eficientizare a acestuia pentru toți participanții la proces.

Am început să facem acest lucru acum doi ani și ne-am dezvoltat destul de încet. Am făcut totul pe cheltuiala noastră. Inițial am avut poziția, care a rămas aceeași, că școlile de stat nu vor plăti pentru acest sistem. Acesta va fi plătit, vor exista servicii suplimentare pentru părinți. Nu de bază, dar VIP, pentru comoditate – și să facem bani din asta.

L-am dezvoltat până când a apărut criza. Și am conectat atâtea școli într-o săptămână câte conectasem în anul precedent.

Așa că, deocamdată, este o teorie a cocoșului. Odată ce dă un ciocănit, toată lumea fuge. Ne confruntăm cu o problemă uriașă. Problema nu este software-ul, nu datele personale. Problema este reprezentată de oamenii noștri, care nu sunt pregătiți să folosească astfel de sisteme. În special în școli, am întâlnit că este dificil de implementat, mai ales pentru profesorii de o vârstă. Este dificil să le explici de ce trebuie să bage degetele în telefon atunci când există un jurnal și de ce trebuie să țină atât aici, cât și acolo. Dar cred că am mișcat primul bolovan și acum, în septembrie… Vom rescrie toată vara, pentru că am alcătuit rapid modulele, iar acum îl vom pieptăna pentru a-l face fiabil, ușor de folosit. Iar de la 1 septembrie vom încerca să câștigăm ceva de pe urma ei, ca să o putem dezvolta și mai repede. Pentru că până acum a fost doar o investiție. Nu cerem bani de la guvern. Slavă Domnului, ministerele ne dau undă verde să o promovăm. E adevărat, nu spun doar Studii și nimic altceva. Școala este liberă să aleagă sistemul cu care se simte mai bine. Și asta e foarte bine.

-Există și altele?

-Nu sunt altele, dar s-ar putea să apară. E foarte bine așa. Nu uitați, avem nevoie de concurență, avem nevoie de o problemă pentru a crește rapid. Așa că așteptăm să vedem dacă apare cineva. E adevărat, ăsta e modelul de afaceri pe care îl avem. Ți-am spus, nu sunt un om de afaceri. Totul este gratuit. Este un model de afaceri foarte ciudat și este foarte greu să concurezi cu noi din acest punct de vedere. De aceea ar putea să apară, dar va fi o luptă.

-Acum ați luat pâine de la Viber, Mail.

-Viber, cred, are ceva de făcut. Și Zoom a spus mulțumesc că a scăzut cu o miliardime, o miime de procent.

-Achizitii.md ce auziți? Pentru că atunci am vrut să fac o emisiune despre asta. Am vorbit cu băieții tăi.

-Despre ce?

-Achizitii.md. Aveți noutăți acolo?

-Achizitii.md?

-Da.

-Da, există. Și veștile nu sunt foarte bune. Are legătură cu faptul că statul intenționează să închidă licitația și să le furnizeze un sistem european, un alt sistem. Acolo nu totul este atât de ușor, nu totul este transparent. Nu este o veste foarte bună pentru noi, pentru că am investit multe eforturi, timp și energie acolo. Am instruit întreaga țară pentru a utiliza Intender. Acum avem o idee foarte neclară despre el. Nici nu am reușit să câștigăm nimic din asta. Ne aflăm pe minus. Contam că acum vom câștiga de pe urma acestuia. Încă nu vreau să fac asta. Voi ieși cu o declarație oficială, voi spune tot ce se întâmplă, dar deocamdată nu totul este transparent. Nu este întotdeauna confortabil să lucrezi cu statul nostru.

-Și cred că Dimitri a depășit funcția de primar al Chișinăului. Așa că gândiți-vă la asta.

Pot să vă pun o întrebare? Doar despre statul moldovenesc. De ce nu este văzut în întregime?

-Ai văzut? Eu am văzut. Vă mulțumesc pentru întrebare.

-Se vede.

– Uf, ce întrebare simplă. Nu, nu am făcut-o, asta e. Complet sincer. Nu am făcut-o. Și dacă m-am dus la doctor, s-a uitat la mine și i-am dat 200 de lei ocolind casa de marcat, asta e mită?

– Am să o tai. În codul penal se numește „Foloase necuvenită”.

-Este unul dintre motivele pentru care ne este atât de greu cu proiectele publice. Cum ar fi Achizitii.md.

Pentru că noi nu plătim mită. Asta poate avea legătură cu asta. Poate că ei ar vrea să dăm, dar noi nu dăm, iar ei se plictisesc de noi. Vă înșelați cu toții. Este doar o ipoteză.

-Woloshin are toată puterea într-o coadă de porc. Voloșin nu este din acest club.

Voloshin pentru președinte. O să trecem peste asta.

Credeți că vom avea piste de biciclete în cinci ani?

-Cred că da. Poate nu în tot orașul, dar vor fi.

-Ministerul Sportului va face ceva în acest sens?

-Noi nu vom face. Am făcut deja destulă mizerie. Când am încetat să mai candidez activ și m-am întors la companie, mi-am dat seama că am investit atât de mulți bani în sport încât nu-i voi mai recupera niciodată. Și de aceea vom organiza evenimente sportive de îndată ce va fi o criză. Adică, vrem să facem o cursă, Rendezvous. Este o pandemie și vom face „Rendemic”. Va fi o cursă virtuală. Alergi tu însuți, apoi ne arăți traseul, primești o medalie.

-Ce va fi, un semimaraton, un maraton?

-Maraton. 10 și 21, cred.

Atunci mi-ar plăcea să alerg și eu.

-Haide. O să-ți trimit o medalie.

-Eu alerg 5 km în fiecare zi.

-Haide, nu începe, doar în fiecare zi.

-În fiecare zi, serios. Am alergat cinci zile pe săptămână. Și alerg șapte zile pe săptămână de o lună, mă antrenez.

– Asta înseamnă 150 de kilometri pe lună, de fapt. Îți spun un secret, și eu alerg 150 de kilometri pe lună acum. La fel ca tine, nu mai mult.

-Ascultă, mă doare șoldul, e normal?

– Nu e normal. Nu ar trebui să te doară șoldul. Alergi prea mult. Îți spun eu. Nu te grăbi. De ce ai nevoie de atât de mult? Aleargă o dată la două zile. Corpul trebuie să se regenereze. Este anti-fragilitate. Lasă-l să se regenereze.

-Ce e mai bine, 5 km în fiecare zi sau 10 din două în două zile?

-10 la fiecare două zile.

-Bine, atunci voi trece la 10 din două în două zile. La cererea lui Voloșin. Ca să fiu sănătos și să nu mă îmbolnăvesc.

– Îți voi da un program de antrenament.

– Poți să-mi dai offline mai târziu.

-Să nu distragem atenția publicului.

-Un spectator este foarte insistent: -Vreau o carte. Ați fost dezamăgit de colegi, parteneri, angajați? Și ați fost vreodată nevoit să aruncați colegi, parteneri, angajați? Un bărbat vrea o carte. Deja a doua întrebare întreabă.

– Am fost înșelat și am fost înșelat. E o chestiune de formulare. Executor judecătoresc este un cuvânt foarte dur. Nu e unul bun.

-Așteptări înfrânte.

-Învins nu se ridică la așteptări. Oamenii mă părăseau. A fost o perioadă foarte dificilă la începutul afacerii. Era în 2003-2004. Programatorii s-au ridicat și au plecat. Mi-au spus: „Ai întârziat două săptămâni cu plata salariilor. Dacă nu ne dați banii acum, plecăm”. Vă puteți imagina o companie IT fără niciun programator? Noi am spus: „Mai aveți răbdare încă o săptămână”. – „Am plecat, am plecat”. Și nu au apărut a doua zi. M-am întors acasă. Ne fusese tăiat contractul pentru neplată. Iar eu și soția mea am mâncat o cină cu fasole rece. Asta a fost genul de zi. Nu a fost plăcută la vremea aceea.

Am aruncat? Cred că din exterior ai putea crede că erau copii, dar cred că făceam un lucru corect. Așa cum toți oamenii cred că fac totul corect în viața lor. Conștiința lor este curată. Dar atunci când o persoană a promis un lucru ca profesionist, acest lucru s-a întâmplat adesea, și o lună, două, trei, șase luni – nu se ridică la nivelul așteptărilor și nu face nimic, eu spun: „Uite, trebuie să ne despărțim de tine”. – „Ai promis că vom lucra cu tine pentru totdeauna”. – „Da, am crezut că vom lucra pentru totdeauna, pentru că ai spus că vei lucra mișto. Nu faci o treabă bună. Așa că va trebui să ne despărțim”. Cred că asta ar putea fi percepută ca o înșelătorie. Cred că e corect.

Partenerii nu au fost niciodată părăsiți. Nu cred că cineva ar spune că am înșelat pe cineva, că nu mi-am îndeplinit obligațiile, că am furat. Nu a existat așa ceva.

– Răspuns acceptat. Știți că o mărturisire curată va atenua pedeapsa.

Un comentariu foarte interesant. Am terminat de vizionat interviul și am ieșit să alerg. Chiar dacă nu-mi place, mă simt super după o alergare. Nu fizic, ci mental. Omul ne-a abandonat, ne-a lăsat baltă, ne-a redus la 103 vizualizări!

– Știți de ce se simte bine din punct de vedere mental? Pentru că hormonii sunt eliberați în creierul lui, în sânge. Și se droghează. E doar biologie normală. Nu e chiar fericire, sunt doar molecule diferite în creierul nostru. Și asta e mișto. Stai acolo, te uiți la cer și zâmbești ca un prost. Și te simți bine! În același mod în care oamenii scapă de droguri. Și natura este aceeași. Același centru de plăcere este masat.

– Mă întrebi de ce alerg în fiecare zi.

-Junkie pentru că ești.

-Ticălos. Cineva va tăia această minciună și va spune: „Voloșin a spus că Mura e un drogat.” Asta e grozav.

Sunt o mulțime de întrebări. Aveți de gând să organizați evenimente sportive și în alte țări: maratoane, rubiconii?

– Minunat. Am avut discuții cu Nijni Novgorod acum două luni, înainte de carantină. Vrem să facem un Rubicon în jurul Inelului de Aur al Rusiei. Aproape de Moscova, de orașele vechi, de Nijni Novgorod. Și acum am început să negociem, a început criza și am restrâns. Acum criza se va încheia, iar în septembrie vom începe din nou negocierile.

Am vrut să facem Ocean Man în România, dar ne-a fost foarte greu în România, foarte trist. Am fost foarte încetiniți acolo. Poate că nu le-a plăcut faptul că moldovenii intră pe teritoriul lor, așa cum ne putem organiza noi. Și ne-au creat astfel de condiții încât, chiar dacă ar fi venit toți participanții, tot am fi fost dezavantajați. De aceea am renunțat la proiect. Nu a funcționat. Pur și simplu nu am putut să-l facem.

În ceea ce privește lumile, am vrut să… Avem în dezvoltare un proiect global Wild Man. Este un proiect asemănător cu Iron Man. Dar numai despre viața sălbatică. De exemplu, am alergat în Oymyakon. Există, de asemenea, o cursă de iarnă Wild Man în cel mai friguros punct de pe Pământ, cel mai cald punct, cel mai înalt, cel mai jos, cel mai vântos. Cel mai umed.

Ne gândim la asta acum. Acest proiect nu există încă. Ne gândim, ne scărpinăm în cap, numărăm.

-Vine o întrebare. Voloșin are vreo teamă? Sau a înnebunit și, așa cum ai spus, orice dobitoc e suficient de bun pentru tine?

-Orice nemernic asociat cu mine. Și orice nemernic asociat cu cei dragi mie. Orice om are grijă de cei pe care îi iubește. Nu cred în oamenii care nu se tem de nimic. Cum poți să nu-ți fie teamă că copilul tău va fi lovit de o mașină? Bineînțeles, nu mă gândesc tot timpul la asta. Dar îmi fac griji pentru oamenii din jurul meu. Nu am cum să scap de asta. Așa cum spun budiștii, dacă vrei să fii absolut liber, nu trebuie să te atașezi de nimeni, nu trebuie să iubești prea mult pe nimeni. Trebuie să iubești oamenii în general. Pentru că dacă te atașezi de o persoană, ea va avea probleme, tu vei suferi. Dacă vreți să scăpați de suferință, nu trebuie să aveți niciun atașament.

Dar noi nu suntem un popor iluminat, așa că iubim și suferim și ne temem pentru cei dragi.

-la fel ca Exupery. Suntem responsabili pentru cei pe care i-am îmblânzit.

-Absolut.

-Deci Iron Man are temeri. Asta nu e rău. Tu și cu mine putem găsi ceva în comun.

-Există temeri despre care nu voi vorbi, nu sunt psihiatru. Am niște afecțiuni interne.

-Întrebare. Ce îți displace în mod deosebit la tine?

-Când o persoană vine la un interviu de angajare, o întreb: „Ce nu vă place la dumneavoastră?”. – „Sunt prea deștept și perfecționist. Îmi place ca totul să fie perfect. Muncesc foarte mult, sunt o dependentă de muncă teribilă.” – „Înțeleg, asta e o problemă serioasă pe care o ai. Îți pot spune că și eu sunt așa. De fapt, cred că: calitate normală.

De fapt, sunt un trol și uneori jignesc oamenii. Pot să trollez la o anumită limită în mod normal, dar uneori depășesc acea limită și pot jigni oamenii. Pot să spun unele grosolănii. O mică glumă.

-Orice accident?

-Persoanele delicate, delicate la suflet, se simt jignite de mine și pe bună dreptate. Trebuie să-mi cer scuze după aceea. Slavă Domnului că nu am o problemă cu scuzele. Am însă problema că pot jigni oamenii și, dacă întrebați orice angajat, știe că pot să folosesc un cuvânt dur într-un acces de furie, dar și să jignesc și să merg prea departe. De obicei, îmi cer scuze. Nu este dificil pentru mine să fac acest lucru. Dar îmi poate fi rușine de comportamentul meu.

-Dacă vă este rușine, este bine. Este mai rău când nu vă simțiți deloc rușinați.

-Am avut o perioadă de genul ăsta. A fost o perioadă în 2008-2009 când am crezut că sunt la conducere.

V-ați lăsat dus de val?

– Da, am avut o coroană atât de sănătoasă. Și mi-am pierdut complet orientarea. Și am distrus oameni. Puteam să arunc cu o cană în cineva și să-i spun să se ducă naibii imediat. Am început să am probleme. Oamenii au început să părăsească compania, partenerii au început să se îndepărteze. A fost brutal. E mai bine să nu-ți amintești. Mi-a luat câțiva ani. Soția mea este o femeie sfântă. A trecut prin acea perioadă, chiar dacă ar fi trebuit să plece de mult timp. Nu am înșelat-o niciodată, totuși, asta e sfânt. Dar m-am purtat ca un porc cu ea uneori. Îmi amintesc acum și mă cutremur. Și slavă Domnului că am fost destul de deștept, și îi mulțumesc și lui Vika, care mă învăța mereu cum trebuie, să mă dau la o parte. Am revenit la normalitate.

În ceea ce privește scuzele. Mi-am propus să-i găsesc pe toți cei cu care m-am certat, să le cer iertare tuturor și să normalizez relațiile, ca să știu că nu am dușmani la Chișinău care mă urăsc teribil. Și mi-a luat 3-4 ani să construiesc o nouă relație cu toată lumea, ca să nu mă creadă un ticălos.

-Să-i mulțumim din nou Victoriei. Te urmăresc pe pagina lui Dimitri. Și am citit că Victoria a vrut să-și facă bagajul de mai multe ori.

– E vicleană. Îmi făcea valizele și îmi spunea: „Hai, pleacă de aici”. Și eu plec undeva. Mă duc undeva, trăiesc.

-Eram cât pe ce să-mi răstorn masa de calculator râzând. Femeie înțeleaptă.

Avem un nou Dmitri Voloșin. O versiune îmbunătățită. Este 2.0, 3.0, 5.0?

-Nu știu. Ea spune: „M-am săturat de tine, abia mă obișnuiesc cu tine, și tu din nou bang – și cursul se schimbă complet. Ieri erai campioană mondială la alergare la rece, iar astăzi întinzi pietre și spui: „Nu am nevoie de nimic, lasă-mă în pace. Poimâine vei fi primarul orașului. Apoi începi să bați pământul. Dracu’ știe ce se întâmplă cu tine”.

-Te-am văzut lucrând la gunoaie și am scris un articol despre asta. Mi-a plăcut concluzia. E ceva ce vă lipsește, ceva care vă nemulțumește? Lucrează o zi în gunoi!

-Apropoi, o întrebare pentru telespectatorii noștri. Vrem să mergem și anul acesta la un eveniment cu Edik. Am avut colectare de gunoaie, asfaltare. Iar anul acesta vrem o nouă provocare. Dacă aveți idei, mi-ar plăcea să le auzim. Poate că asta vom face. Cine vine cu ceea ce facem noi primește o carte.

-Priviți, sunteți 105 acum. Scrieți cu toții câte o sugestie. Dați-i lui Dima o navetă. Și lăsați-l să meargă la muncă.

Iată-l pe Profitrol scriind! Sunt toate aceste provocări.

-Eduard, bună seara!

Hai să ne mișcăm. Vreau să vă întreb despre măști. Asta a fost o idee grozavă. Aceste măști au ajutat medicii, pentru că avem o rată halucinantă de infecții în rândul medicilor. Voi vorbi cu Olga Shkepu de la Medpark despre asta săptămâna viitoare. Urmăriți-ne. Ea va da probabil o explicație de ce avem așa ceva. Dar sunt sigur că ați contribuit la reducerea ratei de infecție prin confecționarea acestor măști. Câte măști ați făcut de fapt? Am văzut pe Facebook. Nu știu cine a avut ideea măștilor de snorkeling. Mi-ați scris că erau filtre de mașină? Ce fel de filtre erau?

-Filtre de ulei de la mașini.

-Câte măști erau?

-A apărut în Italia. Băieții au ghicit. Italia este o țară de scufundări. Au început să o facă acolo. Și aici Serghei Legeida și prietenii lui, regizorul de la „Sportster”, au văzut și au început să o ia. El se ocupă de scufundări, este președintele Federației de scufundări. Și a spus: „Hai să ne adunăm”. Și am început să facem PRing, să aducem măști. Peste 300 de măști au fost aduse de oameni. Și le-am adunat, le-am răsucit, le-am transformat în lucruri pe care să le putem da medicilor. Vreau să mulțumesc departamentului Sportster pentru că a salvat vieți omenești într-un moment în care există o carantină în țară.

Serghei nu este singur. Are companie. Doar că mi-e teamă să nu semnalez pe cineva, să nu-l marchez. Nu a fost ideea mea, doar am ajutat cum am putut.

Și Garajul nostru, care face SONR, Homarii, au imprimat aceste chestii cu bentițe pe o imprimantă 3D, pentru a agăța ecrane de sticlă.

Și bine. Pentru ca toată lumea să se poată dezvălui. Căutați o oportunitate de a vă dovedi. Dacă tragi un prieten în munți, nu lași unul în urmă. Dacă vrei să înțelegi cine este, mergi cu el în munți. Este la fel și aici. Doar în criză oamenii pot arăta de ce sunt capabili.

Așa că mă bucur că a existat o oportunitate și că am reușit să arătăm de ce suntem capabili. Poate că nu am făcut tot ce ne-am dorit și am fi putut face mai mult. Dar vom face tot ce putem.

-În loc să ieșiți în oraș pentru o petrecere de ziua Simpals, ați cumpărat…

– Video laringofoni. Aceasta a fost și sugestia mea pentru personal. Băieți, noi nu bem, nu ne îmbătăm, nu petrecem, dar am putea salva niște vieți. Hai să votăm. Noi am votat. Așa că aplauze pentru echipa Simpals. Băieți care arată bine. Sunt foarte încântat că suntem în unanimitate.

-Mulțumesc Simpals. Am o întrebare. Care este salariul mediu la Simpals? Oamenii întreabă. Angajați angajați.

-Nu avem cele mai mari salarii din țară. Nu prea am cu ce să mă laud. Nu sunt mici, dar nu sunt de top. Pentru că ne concentrăm pe piața locală din Moldova. Avem o mulțime de proiecte social-caritabile care nu aduc deloc profit. Cum ar fi Studii, Achizitii sau „Colorează orașul”, maratoane, totul este în deficit. Prin urmare, o persoană care vine să lucreze la Simpals nu este o persoană care aleargă după bani aici și acum. Este o persoană care își dorește împlinirea de sine. Și are mari șanse să se regăsească la Simpals, pentru că noi nu avem un fix: lucrez într-un departament și atât. Avem atât de multe activități diferite în cadrul companiei încât o persoană se poate regăsi dacă nu aici, atunci acolo, dacă nu acolo, atunci aici. Acesta este primul lucru.

În al doilea rând, va avea… Va avea mereu cu ce să se laude cu prietenii săi. El face multe lucruri bune pentru societate. Nu face doar bani, ci îmbunătățește și spațiul în care trăiește. Și asta este important. Și, bineînțeles, avansarea în carieră. Acesta va fi combinat cu karma. Sandvișul va fi cu bani și karma va fi untată deasupra, va fi pozitiv, bun, delicios, nu doar o bucată de pâine uscată.

-Ai spus despre homar. Am intrat pe site-ul Simpals și am văzut că ai spus într-un interviu cu Zingan că faci angajări.

Mă duc să verific.

-Criza este o mare oportunitate de a angaja oameni buni, pentru că o mulțime de oameni își pierd locurile de muncă acum. Trebuie să îi iei, să îi iei și să îi aduci în cadrul companiei. Trebuie să îi mângâi pe cap. Suntem bine, suntem calmi. Salariile noastre sunt întotdeauna plătite, haideți să mergem în lume. E în regulă.

-Oamenii spun: ce vrei să spui că criza este o oportunitate? Asta mă învață acum la MBA. Cred că trebuia să fac un MBA ca să vină un tip și să spună: criza e bună pentru HR. Vei găsi talente pe piață și le vei atrage la un preț mai mic decât atunci când totul este frumos și calm.

Despre homar. Am văzut că ați căutat un director de proiect pentru el. Mi-a plăcut anunțul. Weekend, ziua de naștere, biscuiți, bomboane. Încă nu am văzut anunțuri de genul ăsta. Aș fi venit să lucrez pentru tine până acum.

Așa că vreau să te întreb, ce mai e nou la Lobster? Este un brand care se comercializează la nivel mondial?

-Nu se vinde deloc în Moldova. Noi am vândut unul. Noi nu avem scufundări în apnee. Piața globală de freediving este în principiu îngustă. Sunt doar aproximativ 100.000 de oameni în lume. Iar în Moldova sunt doar 2-3.

-atât de puțini? Credeam că mai multă lume merge în Maldive.

-Tu confunzi scufundările și scufundările în apnee. Sunt foarte multe scufundări. Scufundarea liberă este fără rezervor. Se face cu aer comprimat.

-Știu că țineți șase minute și jumătate.

-Da.

-Țintiți șapte minute?

-Eu nu mai fac apnee. Fac doar pranayama în timpul meditației și pentru distracție. Și serios. Nu mai fac freediving profesional.

Povestește-mi despre homar. Este de vânzare?

– Este de vânzare. Destul de ciudat, pare că lumea e o mizerie, dar se vinde și suntem pe profit. Este uimitor. S-ar putea să fie o scădere pentru că vine vara și toți scafandrii ies în larg, în oceane, în mări, pentru a face scufundări. Avem un subiect pentru piscine. Așa că s-ar putea să existe o scădere. Am făcut câteva produse acum. Avem o centură pentru scafandri și o centură pentru scafandri. Vom face acum o clemă de nas. Este uimitor. Arată ca un crab mic pe nas. O să o vindem. Și cu aceste produse, sperăm că vom face un profit bun anul acesta.

– Funcționează 999 într-o perioadă de recesiune?

-Mi s-a spus: „Dima, ești în punctul ideal. Ai 999, o afacere online, ce tare. Din anumite motive, nimeni nu se gândește că atunci când apare o criză, întreaga afacere spune: „Stop, nu facem publicitate, trebuie să așteptăm, trebuie să păstrăm banii”. Și, bineînțeles, banii au curs din 999.

– Oamenii dau și plătesc?

-Da… -Nu am intrat în deficit. Am rămas într-un ușor excedent. Dar am pierdut mult profit în timpul crizei. În ceea ce privește banii, există o curbă acolo. La fel ca toată lumea. Asta este normal. Slavă Domnului, până acum suntem pe profit. Oamenii au început să adauge mai multe reclame. Cumpărăm, vindem. Schimburi naturale. Și afacerile au plecat de pe internet.

Acum simțim că intră. Oamenii încep să posteze. Țara prinde viață, afacerile prind viață. Cred că în 3 sau 4 luni totul va fi bine.

-Ce este Joblist? –

– Joblist este un forum de locuri de muncă. Este un forum de locuri de muncă. Un fel de HH.ru.

-Și cum funcționează? Oamenii caută în criză sau așteaptă?

-Nu pot spune. Eu nu monitorizez proiectul. Monitorizez doar proiectele care mă interesează. Iar acest proiect… Sunt cam așezat la serviciu, așa că îmi convine. Am un loc de muncă, așa că nu mă interesează Joblist.

-Poate cu un salariu mai mare. Nu ți s-a mărit salariul de cinci ani. Ați putea găsi altul cu un salariu mai mare.

– Am fost în America, am fost la un accelerator american, am locuit într-un cartier de negri.

Spune-mi. Am văzut un filmuleț cu tine în metroul din New York.

– Se recrutează grupuri noi la fiecare trei luni. Acum mai recrutează încă 12 proști ca noi. Și bam, granițele sunt închise, e o criză. Iar ei stau acasă în America de trei luni de zile. Și se gândesc: „Ah, vrem să mergem acasă.” Noi suntem ultimul lot care a fost înainte de carantină. Apoi i-au lovit. Acum sunt triști acolo.

-Accesoriu la ceva?

-A arătat că noi nu suntem deloc despre afaceri în Moldova. Chiar și oamenii care pretind că știu să facă afaceri. Ei știu cum să facă afaceri în Moldova. Și funcționează. Noi chiar avem experți pe piața moldovenească, pe businessul moldovenesc. Și funcționează. Aceste modele sunt niște prostii. Acolo sunt legi complet diferite. Și le-am studiat pentru că intenționăm să intrăm pe piața americană cu produsul nostru Sonar. Tot ceea ce știam aici a trebuit să fie uitat și a trebuit să învățăm din nou cum să ne mișcăm acolo. Totul este diferit acolo.

-Despre Sonar. Este un start-up?

-Bineînțeles că este.

Am citit cum ți-a venit ideea. Că înotai, iar antrenorul tău țipa.

– Da, nu-l pot auzi. Îl văd înjurând doar din când în când. Se pare că am băgat mâna într-un unghi greșit.

Și ți-a venit ideea de a face cel mai mic radio subacvatic din lume. E adevărat?

– Da, așa e.

Și ăsta e proiectul pe care ești pe cale să-l lansezi?

-Trebuia să lansăm acest proiect în februarie. Dar, din moment ce toate fabricile și uzinele din China s-au închis, proiectul a fost pus în așteptare. Abia acum începem să îl despachetăm. În iunie, plănuim să facem un lot de probă, să-l distribuim influencerilor, înotătorilor și antrenorilor. Și undeva în toamnă vom începe.

– Vedeți, există exemple când criza te lovește în buzunar și în planurile tale.

-Nu e mare lucru. Vom lansa trei luni mai târziu. Ce, asta o să oprească universul? Dacă e să dăm proiectul peste cap, îl dăm în bară. Mai devreme sau mai târziu.

-O altă întrebare a apărut. Care este visul tău?

-Vrei să fii deschis?

-Să nu fim. Spune doar cum stau lucrurile.

-Eu am un vis care nu este global. Nu un vis de a cuceri lumea sau de a traversa Antarctica în patru labe. Visul meu acum este să sap un iaz de înot lângă dacia mea, unde eu și familia mea, prietenii mei și cu mine să putem veni să înotăm. Și să pun o căsuță lângă el, unde să putem veni încet-încet la țară.

Locuiesc la oraș, dar vreau să ies din oraș. Acum este o astfel de perioadă, o astfel de relaxare. Criza pune creierele un pic într-un alt vector. Și acum mă gândesc la eco-localizare, la viața la țară, la agricultura de subzistență. Cum să fac un sat, unde să se adune prietenii, o comunitate la 50 de km de Chișinău. Atâtea prostii în capul meu. Mie îmi place. Dacă înainte eram aburit: „Dima, fii serios, poți să faci mai mult, și astea sunt lucruri mărunte”. Și acum înțeleg că nu există lucruri mărunte. Tot ceea ce îți place este valoros. E ca smaraldele, ca niște pietre prețioase pe care fiecare ar trebui să le ia și să le adune pentru sine. Chiar dacă pare a fi un pahar, dar îți place, ia paharul, pune-l pentru tine. Priviți-l, bucurați-vă de el.

-Am o întrebare. Am citit o postare de-a ta de la sfârșitul anului 2019. Iată cei 7 ani ai mei, iată ce am realizat. Sunt multe lucruri scrise acolo. Gibraltar, Oymyacon, Iron Man, o grămadă de maratoane plus afaceri, etc.

Și a fost o postare atât de de neînțeles. Acel zid, l-am escaladat, l-am depășit. Și acum familia, copiii. Am fost plecat. Vreau să fiu un tată bun.

-Întotdeauna am fost un tată bun.

-Sunt din memorie.

-Ăsta e noul meu nivel. Din exterior, ar putea părea că fac un pas înapoi. Dar pentru mine, acesta este un progres. Mă apropii de oamenii pe care îi iubesc. Nu mai departe de ei prin bogăție, carieră, succes. Ci mai aproape. Și asta mă face să mă simt bine. Și îi face pe ei să se simtă bine. Fiecare are propria scară de valori și de pași. Nu cele care par corecte pentru cei din afară. Există pași care sunt aceiași pentru toată lumea. Toată lumea o are pe a sa. Dacă simțiți că ați urcat o nouă scară, vă aplaud în picioare. Și nu contează dacă e în sus sau în jos. Tot ce contează este că pentru tine este în sus.

– Asta înseamnă că Dmitri Voloșin a terminat cu extrema? Că s-a liniștit?

Nu s-a liniștit. Dar cu sporturile extreme, cred că da. Pentru mine, acum, sportul va fi o plăcere. Acum merg și alerg desculț peste tot, desculț, peste tot, și am multă plăcere din contactul cu Mama Natură. Și de înot și de alergare. Dar mă droghez pentru că nu fac sport pentru rezultate, nu pentru antrenamente grele, medalii sau călătorii la competiții. Mă bucur doar de proces. Nu voi renunța niciodată la el. Este sacru.

– Sunt tentat să te întreb. Ouarzazate, Maroc, unde ai început? 

-Da.

– Ai mâncat acel gândac?

-Bineînțeles. Mănânc gândaci.

Ai spus că dacă ai fi știut despre consecințe, poate nu l-ai fi mâncat. Care au fost consecințele? Nu am găsit nimic în carte.

L-am mâncat pe bunicul meu. Apoi nepotul meu m-a certat pentru că i-am mâncat strămoșul. A fost neplăcut. Nu a fost chiar un gândac. Nu-mi amintesc foarte bine. Dar am crezut că vorbesc cu gândacul.

-Cine va câștiga cartea, să citească și cum l-a certat nepotul gândacului. Tu chiar mănânci insecte?

-Nu sunt direct că am gândaci de mai la cină în seara asta și un cocktail de râme dimineața. Dar atunci când circumstanțe de genul acesta, sau copiii întreabă: „Tati, mănâncă o libelulă”, pot să o mănânc. Să le arăt că sunt de acord cu asta. Nu sunt dezgustat. Nu sunt un ucigaș de insecte. Insecte, vă rog să mă iertați. Nu pun asta pe o linie de asamblare.

-Poți alege una dintre realizările tale sportive preferate?

-Ce emoții am trăit la această competiție. Am multe favorite, dar fiecare dintre ele este pentru ceva diferit. Ce emoție vă interesează? Unde am suferit mai mult? Unde m-am simțit mai bine? Unde a fost mai mult pozitiv, negativ?

-Unde ai suferit mai mult? Unde te-ai simțit mai bine? Și unde ai învățat mai mult?

-Am învățat cel mai mult în Oymyakon în timpul alergării la rece. Am avut intuiții după intuiții. Am scris trei postări pe voloshin.md. Am avut multe descoperiri în timpul acestui run și al pregătirii. Observam cum mă manipula universul. Cum încercam să-l îndoi și ce obțineam în schimb. Am avut și insight-uri în timpul alergării.

Cea mai grea cursă a mea a fost cursa de înot Attila. A fost campionatul mondial de alergare înot. Este un sport în care oamenii aleargă și înoată, dar fără a schimba echipamentul. Așa că înoți în adidași și alergi în costum de neopren.

-Nu știam asta.

-E un sport. Și se aleargă pe 26 de insule din Scandinavia, lângă Stockholm. 70 de kilometri. Și înoți pe 10 dintre ele. Și apa are 12 grade. Și ai un costum de neopren scurt. Și tremuri peste tot. Am vomitat de două ori pe drum. Așa că alergi, apoi sari în apă, înoți. Și totul se face împreună cu partenerul tău ca să nu te pierzi, pentru că nu există salvamari. Dacă ți se întâmplă ceva, doar partenerul tău te poate scoate.

Iar partenerul meu Liviu Croitoru este un maestru al sportului de alergare, este mult mai tare decât mine. Și chiar și el s-a dezumflat la final, doar am ajuns acolo. Și traseele alea sunt grele. Dacă nu ajungi la timp, ești în afara traseului. Au fost 10 puncte pe traseu. Nu reușeai să ajungi la timp – asta e, ești scos. Iar aceștia erau cei mai puternici atleți din toată lumea. Am ajuns penultimii. Alte cinci echipe nu au reușit să ajungă la timp. Și eram într-o stare atât de groaznică când am ajuns cu 5 minute înainte de linia de sosire, încât nu ne-am putut reveni pentru câteva zile. Tremuram. A fost o cursă teribilă. Am suferit acolo.

Cea mai mare emoție am avut-o la Comrades. Este un ultramaraton în Africa de Sud. 90 de kilometri prin dealurile Africii de Sud. Cu cel mai mare număr de fani din lume. Aproximativ un milion de oameni ies pe traseu pentru a vedea cum se desfășoară cel mai popular și mai mare ultramaraton din lume. Sunt 20.000 de persoane care aleargă în această cursă. Și nu am văzut un asemenea sprijin nicăieri altundeva, nici măcar la maratonul din New York. Oamenii de acolo se pregătesc pentru acest eveniment de un an de zile. Nu au prea multe de făcut. În Durban, de exemplu. Și se pregătesc din timp. Oamenii de acolo nu sunt foarte bogați. Dar a economisit, a cumpărat o ladă de Coca-Cola și gheață. Și își toarnă un pahar de Coca-Cola și îi tratează pe oameni.

La orfelinat îi scoate pe copiii handicapați și trebuie să le dai o bomboană. Sunt o mulțime de ritualuri acolo. E un maraton foarte vechi, sunt multe ritualuri. Trebuie să dai o bomboană unui copil, atunci vei reuși.

Oamenii prăjesc cârnați, fripturi, cartofi. Toată lumea te încurajează, te susține. Cineva îți face un masaj. Alergi spre linia de sosire bosumflat, pentru că 90 de km nu este ușor. Încă mai alergi pentru timp, vrei să primești o medalie. Nicăieri altundeva nu mi s-au eliberat atâția hormoni în sânge. A fost un high.

Aș putea vorbi despre fiecare cursă timp de o jumătate de oră.

-O să facem un live doar pentru curse.

Avem sugestii. Hospice, antreprenor de pompe funebre. E pentru provocări. Un îngrijitor la un orfelinat. Cea mai bună provocare este să faci aerografii la case și să cureți curțile. Un pompier sau un paramedic. Sau un instalator.

-Unde le vezi pe toate? Eu nu văd nimic.

Să colectez gunoiul, dar nu să-l sortez. Există o linie de sortare lângă Chișinău. Acolo miroase urât. Nu știu cum se descurcă oamenii acolo. Lucrez într-un azil de bătrâni, ca ospătar în Andieș.

-Un ospătar este o idee bună. Am ales slujbe în folosul comunității. Nu într-o structură comercială, dar ceva care să ne aducă un trai. Pentru oamenii obișnuiți. Gunoaie, asfalt, drumuri. Am putea merge să lucrăm la stația de epurare a apelor uzate. Ne gândim să mergem. Ca să nu-ți mai tensioneze nimic palatul după aceea. Receptorii nu mai răspundeau la nimic.

-Noi mai luăm câteva întrebări și ne oprim aici.

Ce calități trebuie să aibă o persoană pentru a nu se încadra în Simpals?

-Este foarte interesant modul în care este configurată comunitatea noastră, lacul nostru cu pești. Dacă există un pește în lacul nostru care caută un loc unde să se ascundă, astfel încât ceilalți pești să facă munca în locul lui. Nici măcar conducerea, ci echipa însăși nu respinge astfel de personaje. Avem o atmosferă de familie comună, valori de familie comune. Acestea nu sunt enunțate în niciun document. Pentru a le înțelege, trebuie doar să le simți. Trebuie să lucrezi o perioadă de timp pentru a înțelege ce fel de oameni stau acolo. Nu pot să spun în mod specific că ar trebui să dăm vina pe alții pentru orice, că ar trebui să fim iresponsabili. Sau să-ți numeri munca la minut. Trebuie să vii la serviciu și să vezi dacă personalul te acceptă sau nu. Dacă te strecori, pentru că avem un punct foarte important la interviu. Noi ascultăm feromonii. Persoana asta este a noastră sau nu este a noastră? Cum se comportă? Este el sincer? Pentru mine, sinceritatea este foarte importantă. Dacă văd la un interviu de angajare o persoană care nu este sinceră, asta este, nu vom putea lucra. Aceasta, cel puțin, este fundația pe care se poate construi tot restul. Dacă nu le plac condițiile, spuneți: Nu-mi plac condițiile. Sau nu sunt pregătit să o fac, nu pot să o fac. Când o persoană minte, am multă experiență cu oamenii și se vede. Și nu este plăcut. Când simți că ești deja mințit la un interviu de angajare, devii inconfortabil.

Așa că regulamentul nu este. Așa cum spunem noi, demența și curajul sunt omul nostru.

-Nu uitați să dați biscuiți și dulciuri pentru asta.

– Este o regulă generală.

-Anti-fragilitatea este pentru toată lumea sau nu?

– Aceasta este știință. Este regula după care funcționează această lume, că există sisteme antifragile. Și trebuie să învățați să separați faptul că rotula, articulațiile, nu sunt la fel ca un ceas mecanic. Dintr-un motiv oarecare, noi credem că așa este. În realitate, nu este așa. Trebuie să folosim această minunată proprietate a noastră și să încercăm să facem ca tot ce vă înconjoară în viață să fie antifragil. Încercați să vă faceți fericirea anti-fragilă. Asta este ceea ce fac budiștii. Dar, din moment ce noi nu suntem budiști, trebuie să ne construim propriul sistem de viață cu oameni, acțiuni, evenimente care să vă facă să vă simțiți o persoană bună, liberă și fericită, oricare ar fi ea.

-Și aș putea să vă vorbesc despre asta încă o oră. În regulă, atunci. Altă dată.

Acum Eugene Viaceslavovici cere să împărtășească sfatul înțeleptului Voloșin.

-Ascultați sfatul înțelept al lui Voloșin. Nu ascultați niciodată sfaturile nimănui. Trăiește-ți propria minte. Vei avea nevoie de el. Asta îți promit. Pentru că niciun sfat nu funcționează. Trebuie să calci pe propria greblă. Nu se învață niciodată din greșelile altora. Asta e o prostie absolută. Întotdeauna trebuie să calci pe propria greblă personal și să o calci nu doar o dată, ci de foarte multe ori. Trebuie să calc pe ceva de mai multe ori pentru a înțelege. O singură dată nu este de ajuns. Iar a asculta pe altcineva este un nonsens total. Așa că nu ascultați sfaturile nimănui, încercați, încercați să o faceți singuri, călcați pe propria greblă. Tratează vânătăile, calcă pe greblă, tratează din nou vânătăile. Și apoi învață să calci peste ele. Și nu dați sfaturi nimănui, nici asta nu are rost.

Ăsta e sfatul tău. Nu știu cât de înțelept este, dar pentru mine funcționează.

-Facem aceste lucruri cu un motiv? Este de ajutor să-i ascultăm pe ceilalți oameni?

Nu sfaturi, ci experiențele altora.

– Da. Pentru a fi motivat. Pentru a spune: De ce, aș putea să fac asta? Pot să o fac și eu! Este inutil să faci o copie. Să încerci să te transformi în Voloșin-2 nu va funcționa. Și nu poți copia pe nimeni. Dar să înțelegi că poți să te miști în această direcție – desigur. Și apoi o faci pe cont propriu. De aceea nu sfătuiesc, ci mai degrabă distrez. Nu predau, ci dau de înțeles, ce oportunități avem în fața noastră. Dar nu: fă asta și nu face aia.

-Îmi place că nu ați ocupat nișa consilierilor, ci pe cea a liber-cugetătorilor, pentru care vă mulțumesc. Viața a fost foarte interesantă.

Un mare mulțumesc tuturor. De asemenea, vreau să vă întreb: sunteți gata să anunțați cea mai bună întrebare, sau trebuie să treceți prin întrebările din comentarii?

-O să trec repede. Trebuie să fie un singur câștigător?

-Puteți avea doi sau trei. Nu mă deranjează dacă oamenii citesc cartea ta despre cum ai alergat în deșert.

Oamenii continuă să comenteze. „Mulțumesc, foarte interesant. Am trăit pe teren în ultimii 10 ani și cunosc la prima mână avantajele și dezavantajele. M-am întrebat de mult timp de ce nu avem un sat IT. Sunt sigur că ar fi putut funcționa. Aș avea o discuție pe această temă”. Oricum ați văzut toate comentariile. Nu pleacă nicăieri. Ba da. Dacă vă place vreo întrebare, verbalizați-o acum.

– Nu am fost întrebat despre Simpals. Am auzit celelalte întrebări în interpretări diferite. Dar despre Simpals, nu am auzit. Cine nu trebuie să fie pentru a lucra în Simpals.

-Vom găsi această întrebare imediat. Sandu Nikulo. Ce calități trebuie să aibă o persoană pentru a nu se încadra în Simpals? Scrieți adresa de e-mail în privat. Și vă voi trimite o carte de Dmitri Voloșin.

-Lasă-ne să schimbăm regula ta. Cine vrea, să trimită e-mailul său, vom trimite acolo o carte. De ce trebuie să o trimită o singură persoană?

Aha! Spune-mi, te rog, Dimitri, cine o vrea? Toți-ceilalți care s-au uitat? Sau cei care au pus întrebări?

-Cei care te-au auzit, sau cei care au urmărit în direct, să-ți trimită un e-mail și să primească cartea. Nu-mi pare rău. Nu am scris cartea ca să fac bani din ea. Am scris o carte pentru a împărtăși experiențele mele. Lăsați oamenii să o citească.

-Dima, trebuie să încurajăm cumva activitatea.

-Bine. Uite cum funcționează. Dacă pui o întrebare, primești o carte. Dacă nu întrebi, îmi pare rău.

-Bine. Apoi Dmitri Voloșin a venit la mine aici, în viața mea, și a schimbat toate regulile. Și nu mă deranjează. Îmi plac provocările. Prin urmare, toată lumea, care a pus o întrebare și mi-a trimis într-un e-mail personal, astfel încât să pot trimite cartea în format PDF pentru voi, dragii mei telespectatori, va primi cartea.

Și acum încheiem în această notă pozitivă. Și ne vedem în curând. Inclusiv Dmitri Voloșin. Apropo, Dimitri a fost astăzi în premieră la Lyfe, pentru că este singurul tip care nu a trecut pe la Business and Summer al meu pe TV-8 și nu a mai făcut niciun interviu sau Lyfe cu mine până acum. O astfel de pițipoancă. Îți mulțumesc, Dimitri.

Mulțumesc tuturor celor care ne-au urmărit. Mulțumesc pentru întrebări. A fost foarte distractiv. Până ajungem acolo.

-Apropo, am locuit în Kiev timp de câțiva ani. Îl înțeleg foarte bine. Ne vedem cu toții. La revedere. Pe curând. Și la revedere!

Sonr. Cum vei numi corabia, așa aceasta va naviga.

Sonr. Cum vei numi corabia, așa aceasta va naviga.

Cum să inventezi un nume pentru un start-up, ce au în comun delfinul și telefonul, de ce să lingi și să miroși logo-urile și cum ne-a ajutat Dr. Frakenstein.

Sonr
Cu cât mai rău, cu atât mai bine

Cu cât mai rău, cu atât mai bine

Cum să construiești o afacere antifragilă, ce să faci când va dispărea Internetul, e mai bine când îi mai rău sau e mai rău când îi mai bine, de ce trebuie să lucrezi de la WC și în ce varză se găsesc oamenii antifragili?