Sonr. Cum vei numi corabia, așa aceasta va naviga.

Cum să inventezi un nume pentru un start-up, ce au în comun delfinul și telefonul, de ce să lingi și să miroși logo-urile și cum ne-a ajutat Dr. Frakenstein.

În timp ce inginerii noștri lucrau activ la prototipurile următoare și se gândeau cum să îmbunătățească dispozitivul nostru, partea creativă a echipei s-a confruntat cu principala dilemă: ce nume să-i punem acestui lucrușor mic și minunat?

Așadar, aveam de-a face cu o sarcină dificilă:

1.Denumirea trebuie să fie legat de apă, sunet sau înot.

2. Denumirea dorită nu trebuie să fie deja ocupată pe Internet. Dacă cineva o caută, brandul nostru să apară printre primele rezultate de căutare.

3. Trebuie să găsim un domeniu .com liber pentru această denumire. Dar e prea puțin probabil…

4. Și mai este de dorit ca denumirea să fie scurtă și ușor de pronunțat.

A început brainstorming-ul. Ideile erau generate cu duiumul, dar imediat mureau, incapabile să treacă nici măcar jumătate din filtre:

Zoper, Opora, Ozuzo, Luvul, Gogog, Trort, Avuc, Nool, Zuuz, Nulez…

În paralel, am generat nume aleatorii și le-am verificat disponibilitatea printre domeniile .com:

Cimeh, Pahac, Nobef, Febih, Pabih, Napih, Hetir, Bomib, Girof, Ferap, Wolug, Wavof, Woxez, Nokih… și alte sute de cuvinte de acest fel.

Unele ne-au încântat, altele ne-au făcut să râdem de cât de prost sună, iar altele ne-au pus pe gânduri. Această metodă nu ne-a adus nici un rezultat. Chiar având la dispoziție un domeniu neocupat, bomib.com nu spunea nimic despre un emițător subacvatic. De aceea am decis să facem un joc cu asociații: să grupăm cuvintele dinn diferite limbi în mai multe categorii:

Sunet și tehnologie, Apă și înot, Antrenament și vorbire, Viețuitoare marine care folosesc biolocația pentru comunicarea subacvatică.

Iar acum, prin combinarea a câte două cuvinte din categorii diferite, creăm noi cuvinte de tip Frankenstein:

Aqwox = Apă + Voce
Voxshell = Voce + Scoică (asemănare ca aspect)
Inowater = În apă+ Inovator
Aseastent = Mare + Asistent
Seagnall = Mare + Semnal
Beluho = Beluga + Ureche (ru)
Coachalot = Antrenor + Cașalot
Dolphone = Delfin + Telefon
Swonar = Înot + Sonar
Whalkie = Walkie Talkie (emițător) + Balenă
Interwhale = Intervale + Balenă
Amphiber = Amfibian
Whalena = Whale (en) + Balena (ro)

După un sondaj cu prietenii noștri americani, am ales 5 — Aqwox, Amphiber, Balena, Whalke și Swonar, și am început să le gustăm ca să înțelegem care dintre ele este mai promițător.

Toate denumirile pe care le-am ales erau unice și irepetabile pe Internet, dar supărau auzul sau erau greu de pronunțat de către vorbitorii nativi (acest lucru s-a dovedit după un sondaj cu 200 de americani).

La urma urmei, am decis că cel mai mult ne face din ochi Swonar. Combinația cuvintelor Swim (înot) și Sonar (sonar) pare destul de logică pentru a descrie dispozitivul nostru. Dar vorbitorilor de limbă engleză li s-a părut că sună ciudat, de aceea decis să reducem cuvântul la  Sonar.

Și atunci a rămas să vedem ce facem cu unicitatea Cuvântul Sonar  este foarte popular pe Internet. Și atunci ne-am amintit fraza „a fi concis e esența spiritului”, așa că l-am scurtat pe Sonar și am obținut Sonr. Frumusețea acestei decizii este că „Sonar” și „Sonr” se citesc la fel. Voila!

Înregistrăm domeniul www.sonr.pro și înregistrăm marca comercială în America.

Corabia este pregătită pentru navigare. Toți pe punte, pânzele sus, cu viteză maximă înainte!

Logo-ul

Următorul pas după nume este logo-ul. El va fi peste tot – de la carcasa dispozitivului și până la prezentările pentru investitori.

Așadar, căutăm o imagine laconică, citibilă, care poate fi asociată cu apa, sunetul sau bioacustica.

Generăm zeci de logo-uri, le mirosim, lingem și pipăim.

Ne încordăm rămășițele de creieri chinuiți și găsim acea formă unică, menită să reunească esența receptorului nostru subacvatic de sunet.

Grozav! Nimic în plus.

Acceptat.

Proiecte mentionate:
Sonr
Rockit conferinţă: Antifragilitatea

Rockit conferinţă: Antifragilitatea

Cum să creezi o afacere rezistentă la criză într-o lume în care nu mai există instrucțiuni „Ce să faci” și „Cum să faci”, ci plină de urși flămânzi și „lebede negre”?

Cu cât mai rău, cu atât mai bine. Iolanta Mura

Cu cât mai rău, cu atât mai bine. Iolanta Mura

Cum m-am dovedit a fi un om de mână, ce se poate face în 17 ore, ce fapte se fac de dragul unui câine și cum să-ți forțezi antifragilitatea?