Rockit conferinţă: Antifragilitatea

Cum să creezi o afacere rezistentă la criză într-o lume în care nu mai există instrucțiuni „Ce să faci” și „Cum să faci”, ci plină de urși flămânzi și „lebede negre”?

Bună ziua tuturor, numele meu este Dmitri Voloșin. Sunt un antreprenor, activist social și sportiv din Moldova.

Compania mea deține cele mai mari portaluri de internet din Moldova, ne ocupăm de sporturi mari și nu numai de evenimente sportive.

Facem desene animate grozave, avem un studio de animație grozav. O mulțime de proiecte sociale și câteva proiecte globale, cum ar fi Lobster și Sonr. În afară de acestea, mai sunt aproximativ 30 de persoane.

Iar astăzi vreau să vă spun cum să creați o afacere rezistentă la crize. Cum faci ca să nu-ți fie frică de ea? Și… deși nu, hai s-o luăm altfel.

Prieteni, bine ați venit în noua lume! În noua lume a afacerilor, unde nu mai există laminat, unde nu mai există pereți netezi, nu mai există mobilă frumoasă din mahon și nu mai există dulapuri cu instrucțiuni „Ce trebuie să faci” și „Cum să faci”.

Planificarea și bugetarea nu mai funcționează aici. Planurile de marketing trec pe lângă barbă. Începând de astăzi, începem să trăim în pădure. O pădure nenorocită! Acolo unde nu există drumuri, unde în spatele fiecărei râpe un urs poate aștepta să te mănânce.

Și chiar și astăzi, când am venit aici să filmăm, a plouat, și asta e mișto. Este o lume a imprevizibilității. Iar astăzi vă voi povesti cum ne-am îndrăgostit de acest loc, cum ne-am îndrăgostit de această nouă lume a pădurii și cum să supraviețuim în ea.

Urmați-mă!

Anti-fragilitate

Chiar anul trecut, în timp ce făceam jogging, când abia începusem sezonul și alergam desculț, mă gândeam: „Doamne, ce mă doare să alerg acum!”. – pentru că pielea mea nu este încă adaptată la pietre. Dar știam că se va adapta în curând și voi putea alerga normal.

Așa că, în acea zi, ascultam o nouă carte pe care mi-o recomandaseră prietenii mei. Și la un moment dat am auzit că tot ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici. Iar antifragilitatea este genul de proprietate care îmbunătățește obiectele supuse la stres, adică cu cât mai rău, cu atât mai bine.

Și am zis: „Ăsta e principiul meu de viață!”. Întotdeauna am făcut asta, dar nu înțelegeam de ce.

A fost vorba de Antifragilitatea lui Nassim Taleb. Nu am știut ce era la momentul respectiv. Am petrecut o zi întreagă ascultând-o din scoarță în scoarță. Și am înțeles exact de ce aveam nevoie.

Timp de 20 de ani am creat acest concept în mintea mea prin încercări și erori, dar nu puteam să-l structurez așa cum a făcut-o acest tip.

Întotdeauna am fost uimit când oamenii mă întrebau: „Dmitry, cum funcționează afacerea ta? De ce aveți atât de mulți oameni și proiecte care nu se împlinesc? De ce nu plănuiești niciodată nimic? De ce începi un proiect și nu-l termini niciodată? De ce există un asemenea haos în compania ta, cum supraviețuiești? Și tu, Dimitri, de ce fugi?”

Se pare că în ultima vreme am fost ocupat să devin anti-fragil și să-mi fac afacerea anti-fragilă.

DUREREA

Când mă antrenam, mă accidentam, mă recuperam și oboseam, eram în stare să alerg un maraton. Apoi am putut să alerg în deșert, am mers la Polul Nord, am escaladat munți, toate pentru a face ceea ce nimeni altcineva nu putea face.

Am alergat un ultramaraton la -60 de grade în Oymyakon. Acum știu că pot să fac orice fel de „fund” chiar acum. Am devenit anti-fragil.

Același lucru îl fac și cu afacerea mea – fac același lucru, dar la nivel intuitiv. Am făcut multe greșeli, foarte multe, dar nu regret niciuna dintre ele. Iar astăzi vreau să vă spun cum este înființată compania mea, ca să puteți lua poate ceva pentru dumneavoastră.

În tot acest timp, am încercat să fac același lucru cu afacerea mea – să o fac rezistentă la crize. Pentru că eu cred că criza face să avanseze civilizația și ne conduce pe toți.

Războaiele, epidemiile au făcut ca omenirea să crească și să se dezvolte. Același lucru se întâmplă și cu afacerile.

Iar astăzi voi încerca să vă spun cum funcționează compania noastră, care cred că este destul de rezistentă la criză. De fapt, cred că a crescut prin crize.

Deci, să mergem!

Superteam

Companiile antifragile sunt create de oameni antifragile, așa că acordăm o mare importanță faptului că în echipa noastră sunt oameni care nu se tem de criză, care sunt pregătiți pentru ea. Așa-numiții „supraviețuitori”.

Creăm condiții mai bune pentru ca oamenii noștri să devină antifragili. De exemplu, punctul 1 – creăm condiții pentru ca oamenii să își asume responsabilitatea și inițiativa.

Când o fată a venit la noi și ne-a spus: „Vreau să fac Fosfor! Muncesc, fac și alte activități, dar vreau să fac un mare festival electronic”. – Haideți și încercați-o!

Am făcut-o, a fost cea mai mare din Moldova. Da, poate că nu a făcut mulți bani, dar a avut mult succes.

Al doilea lucru este că le stabilim oamenilor obiective nerealiste pe care nu le pot atinge. Dar acest lucru îi face mai puternici.

Acesta a fost cazul Sonr, când m-am dus la ingineri și le-am spus că facem Sonr, cel mai mic radio subacvatic din lume. Mi-au spus: „Dimitri, nu putem face asta, nu este realist”. Am spus: „Poți, și o vei face!”

Și au făcut-o, iar apoi s-au întrebat: „Cum? Cum am făcut-o?”. De aceea ne stabilim întotdeauna obiective nerealiste.

Versatilitatea este o calitate foarte importantă pentru o persoană. Echipele noastre sunt distribuite, iar o persoană poate lucra în mai multe echipe în același timp. Așa că, atunci când se plictisește și se simte ineficient într-un proiect, poate trece la altul.

Incompatibilitate. Încercăm să așezăm la aceeași masă oameni care nu sunt compatibili nu numai din punct de vedere al personalității, ci și din punct de vedere al funcționalității, al experienței și al abordării. În acest fel, veți obține o eficiență maximă – atunci când un tânăr de 18 ani și un bătrân de 60 de ani lucrează împreună.

Iar încărcarea încărcăturii este un lucru foarte important. Când o persoană spune: „Nu mai pot, muncesc foarte mult”, și îi dai o altă sarcină, și încă una, și încă una, și încă una. Și o face! Astfel, devine mai puternic, devine antifragil.

Pentru noi, educația, MBA-ul, colegiile nu sunt foarte importante. Puteți păstra 18 diplome universitare pentru dumneavoastră sau puteți arăta o diplomă bunicii dumneavoastră. Ceea ce contează pentru noi este cum faci față stresului, cum faci față unei crize. De aceea, nu acordăm prea multă importanță diplomelor dumneavoastră.

Sport

În ceea ce privește sportul, noi promovăm activ sportul și ne asigurăm că mulți dintre oamenii noștri fac sport, pentru că te face mai puternic, te face mai în formă.

În cele din urmă, cred că este absolut normal să fii stresat uneori. Așa funcționează natura: stresul te dezvoltă. De aceea, le recomand colegilor mei să intre mai des în situații stresante – pentru a învăța ceva, pentru a deveni mai puternici.

De exemplu, anul acesta am fost la un accelerator din New York și, pentru a nu-mi mai fi frică să fac pipi în fața investitorilor, am coborât în subteran – metroul din New York – și am făcut pipi acolo, printre oamenii obișnuiți. A fost al naibii de amuzant, o să vă arăt.

Resurse

Apoi, resursele. Este foarte important să ai resurse, este important să ai grăsime. Am stabilit o regulă conform căreia trebuie să avem bani pentru jumătate de an pentru existența nonprofit a companiei – restul banilor îi investim. 

Pentru că atunci când vine o criză, cel care are o rezervă va câștiga. Atunci când concurentul dvs. devine slab și nu se mai poate dezvolta, îl veți putea cumpăra pentru aproape nimic.

Stocul de idei este un lucru foarte important. Există multe idei pe care nu sunteți pregătiți să le faceți chiar aici și acum. Dar când vine o criză, vă veți gândi la ele, iar una dintre ele vă poate schimba complet afacerea.

Și cel mai important: un stoc de proiecte! Un stoc de proiecte care poate că nu sunt profitabile acum, poate că nu sunt profitabile, dar sunt potențial foarte profitabile și, prin urmare, ar trebui să fie întotdeauna în stocul dumneavoastră.

Astfel încât compania dvs. să fie ca un balon cu un sac mare de nisip – balast care poate fi aruncat oricând în jos și balonul se va ridica în aer. Deci, păstrați resursele în rezervă.

Și ce poți face fără exemple? Exemplele sunt o necesitate! O opțiune este Studii, un sistem de jurnal electronic pe care l-am avut în cadrul unui proiect.

S-a dezvoltat destul de lent, dar am investit în el. Acum, în timpul crizei, în timpul perioadei de carantină, jurnalele electronice și educația electronică s-au dovedit a fi exact ceea ce are nevoie piața. Acesta este motivul pentru care un număr mare de școli se conectează acum la noi, iar proiectul va fi instalat.

Același lucru s-a întâmplat și cu proiectul Price – magazinele electronice – care s-a dezvoltat destul de modest pe fondul celorlalți mari concurenți, dar a crescut de câteva ori în timpul crizei. Pentru că este exact ceea ce are nevoie piața.

Strategie

Să vorbim despre strategii. O strategie importantă este aceea de a continua să adulmecați și să observați ce se întâmplă într-o lume în schimbare rapidă.

Mai ales în timpul unei crize, există atât de multe oportunități, așa că una dintre principalele noastre strategii este să urmărim ce se întâmplă în jurul nostru.

Al doilea este diversificarea. Asta înseamnă că noi creăm proiecte în diferite domenii. Când vine o criză, de obicei, un domeniu se prăbușește, și asta s-a întâmplat cu offline-ul, așa că încercăm să creăm proiecte complet diferite.

În acest moment ne gândim cum să facem un proiect care să permită companiei să supraviețuiască atunci când internetul va dispărea cu totul.

Așa că încercăm să nu planificăm, să nu bugetăm și să nu stabilim anumite cifre pentru un an, șase luni, trei luni, de dragul flexibilității și al observației și a ceea ce se întâmplă pe piață.

Așa s-a întâmplat în 2008, când unii agenți de publicitate ne-au părăsit din cauza crizei și a trebuit să găsim o altă modalitate de monetizare a forumului 999.md, adică plata pentru plasarea anunțurilor, care acum aduce de 10 ori mai mulți bani decât publicitatea.

Așa că, atunci când viața îți dă lămâi, fă limonadă din ele.

LUCKY = WEAK.

Procese. Procesele de lansare a proiectelor sunt foarte importante. Acestea trebuie să fie rapide, să se bazeze pe MVP și să testeze ipoteze.

În zilele noastre nu mai are sens să faci un proiect timp de un an sau doi, să încerci să îl faci perfect și apoi să îl lansezi.

Faceți un produs minim viabil, lansați-l – nici măcar pentru piață, ci pentru un grup restrâns. Dacă funcționează – faceți-o, dacă nu – închideți-o și faceți-o pe următoarea.

Procesul de lucru al echipei în cadrul proiectului este, de asemenea, foarte important. Descentralizare, autonomie a echipei, independență față de birou, față de întâlniri și mitinguri. Este posibil să lucrezi în alte țări, noaptea, de acasă, chiar și de la toaletă.

Și un aspect foarte important este să nu vă lăsați sătui. Să cauți competiția, să cauți o oportunitate de a câștiga pe cineva, de a lupta cu cineva.

Ca exemplu, aș dori să menționez un caz din compania mea, ca să nu credeți că Dmitri Sergheevici este un manager atât de bun și unic, care nu face greșeli, care are totul la locul lui.

Anul trecut, a existat o trambulină. Mi-am relaxat fundurile, sincer, alergând, făcând sport.

Credeam că totul este bine în compania mea. Se pare că nu a fost așa – chiar ne-am săturat. Nu aveam concurenți și ne-am lăsat supraalimentați, ne-am înconjurat de un număr mare de oameni inutili și de proiecte moarte, care ne-au supt banii fără speranță.

Mi-a luat șase luni să realizez acest lucru și să pun ordine în companie. Și, probabil datorită acestui fapt, am ieșit din criză fără pierderi majore. Așa că nu vă săturați – fiți mereu flămânzi și furioși.

MAI MULT

Durerea și adaptarea constantă te fac mai puternic – de aceea alerg desculț. Așa că scoateți-vă adidașii confortabili, călduroși și moi și ieșiți la o alergare în pădure. Și cu cât mai multe pietre, pavele și crengi îți ies în cale, cu atât mai puternici veți deveni tu și afacerea ta. Cu excepția cazului în care, bineînțeles, ești mâncat de urși, care sunt foarte mulți în pădure.

Așa că ai grijă de tine. De fapt, nu, nu te îngriji de tine.

La revedere, atunci!

Proiecte mentionate:
Sonr Fosfor 999 Simpals
Birdsburg

Birdsburg

Cum să construiești un oraș pentru păsări, cât achită păsările ipoteca și pe sub ce fel de orașe e periculos să te plimbi?

Sonr. Cum vei numi corabia, așa aceasta va naviga.

Sonr. Cum vei numi corabia, așa aceasta va naviga.

Cum să inventezi un nume pentru un start-up, ce au în comun delfinul și telefonul, de ce să lingi și să miroși logo-urile și cum ne-a ajutat Dr. Frakenstein.

Sonr