Birdsburg

Cum să construiești un oraș pentru păsări, cât achită păsările ipoteca și pe sub ce fel de orașe e periculos să te plimbi?

Acum patru ani, am decis să construim un oraș. Dar nu e vorba de un oraș obișnuit, ci unul pentru păsări – Pasăreburg. Zis și făcut. Împreună cu copiii am început să inventăm și să schițăm case de păsări. Iar peste o lună, pe fațada casei noastre de vacanță a apărut mai întâi un aeroport, apoi un hotel, apoi niște clădiri cu mai multe etaje și case private. Fix așa ca la oameni.
Ne-am șters o brazdă de sudoare de pe frunte și ne-am așezat comod la terasă ca să privim cum păsările se vor acomoda în căsuțele lor noi.
A trecut o zi, dar păsările nici n-au acordat atenție noului microcartier. A mai trecut o săptămână, apoi o lună. Păsările au zburat în jur, dar n-aveau de gând să se stabilească în Pasăreburg. Copiii și-au pierdut interesul pentru obiectul de artă, dar am continuat să cred într-un miracol.
— Probabil, e prea scump pentru ele? – m-am gândit eu și am atârnat o inscripție că locuința este gratuită. Dar fără folos.
— Poate că trebuie să le hrănim? Și împreună cu Vica le-am dat semincioare să mănânce. Ne-au ignorat.
— Dar poate că trebuie să așteptăm primăvara? Și am început să așteptăm.
Dar nu s-a mutat nimeni în căsuțe – nici primăvara, nici vara și nici toamna. Cu excepția muștelor și a carilor de lemn. M-am săturat să aștept și am început să mă ocup cu alte treburi. A mai trecut un an. Și iată că într-o zi de primăvară, am observat cum o pasăre a zburat în căsuță. Din curiozitate, am început să o urmăresc. După o lună, cineva deja ciripea în căsuță. Au ieșit puii! Înseamnă că nu în zadar am așteptat atât de mult. În anul următor, mai multe căsuțe au fost deja populate – probabil, primul graur le-a povestit prietenilor săi despre locuințele confortabile și fără ipotecă. Și iată că, după patru ani, orașul Pasăreburg trăiește o viață deplină – toate casele sunt populate, în fiecare căsuță au apărut pui, iar lotul nostru de teren este plin de ciripitul mulțumit al păsărilor care, sperăm, ne spun mulțumesc în limba lor păsărească.
Dar nu e cert, sunt doar presupuneri.
Cert este că n-ar trebui să vă plimbați pe sub așa orașe. Am simțit acest lucru pe propria piele.

Liceu Olimp

Liceu Olimp

Este posibil să crești succesul, de ce a fi tocilar nu este o sentință, și este adevărat că nimeni nu se naște învins, iar plecarea din Moldova nu este cea mai bună decizie?

Rockit conferinţă: Antifragilitatea

Rockit conferinţă: Antifragilitatea

Cum să creezi o afacere rezistentă la criză într-o lume în care nu mai există instrucțiuni „Ce să faci” și „Cum să faci”, ci plină de urși flămânzi și „lebede negre”?