Artcor. Interviu

De câți bani are nevoie Voloshin, ce fel de medicamente preferă și de ce ar putea fi mai importantă trecerea prin Oimkon decât creșterea ratelor de conversie cu 12%?

-Bună, Dimitri!

-Bună.

-Bine ați venit la Artcor. 

-Ce caut eu aici? De ce m-ai invitat?

-O să vă pun întrebări.

-Dă-i drumul. 

-Ce vreau. Este practic podcastul meu.

-Da, am vorbit, fără obligații, la unele nu voi răspunde, la altele da.

-Da, este dreptul dumneavoastră, desigur. Voi începe cu întrebarea principală pentru mine. De unde găsește un astfel de om energia pentru a face toate astea?

-Chiar astăzi, eu și soția mea discutam această întrebare la micul dejun. Ea a spus: „Dim, am un grup în care studenții de la acest curs se adună și trebuie să facă ceva, dar niciunul dintre ei nu poate face asta. Într-un fel știu, am făcut astfel de evenimente de multe ori, la școală întotdeauna am luat inițiativa de a le trage. Dar mă cam bat cu pumnul în piept, pentru că dacă spun să o fac acum, voi avea multe dureri și probleme și nu vreau să o fac. Și pe de altă parte înțeleg dacă nu cine. Dezvoltând această idee, am ajuns la ideea că omul trebuie să înțeleagă misiunea sa, care i-a fost încredințată, niște capacități și resurse pe care universul i le oferă, forțele și el trebuie să realizeze aceste resurse. Cineva este dat să fie un lider, cineva să fie un adept, cineva să fie un conducător, cineva să fie asistentul unui conducător și dacă vă înțelegeți funcția, resursele pe care universul le așteaptă de la voi, vă rog să le distribuiți corect. Dacă veți sta întins pe o canapea, sunteți morți, veți muri sau vi se va întâmpla ceva. Odată ce înțelegi că trebuie să le transformi în altceva, ești motivat să faci ceva. Uneori nu vrei să muncești prea mult, nu vrei să fii motivat, vrei să te întinzi pe o canapea și să mergi la mare. Dar înțelegi că, atâta timp cât trăiești, trebuie să te miști. Știi, ca un hamster într-o roată un pic, dar rahat… asta e problema mea.

-Care crezi că este cea mai mare resursă a ta? Este entuziasmul?

-Nu, se aplică entuziasmul. Cred că am primit o echipă puternică cu care să lucrez, o afacere care generează bani și un nume care îmi permite să fac proiecte. Familie. Mă descurc cam bine, dar înțeleg că am o responsabilitate față de ea și de ce mi se dă, înțeleg, pentru că eu nu tezaurizez, nu o fac pentru mine, și cu cât mi se dă mai mult, cu atât mai mult dau înapoi. Așa că îl diger, îl mestec și îl dau înapoi într-o calitate diferită. Dacă oamenii îmi plătesc 1 pe anunț, eu reciclez totul, angajez oameni, le plătesc salariile, iar veniturile le folosesc pentru a dezvolta proiecte și le returnez orașului sub formă de sport, sub formă de desene animate pentru țară, sau pictând orașul. Iar când universul se uită la el și se gândește: „Ei bine, nu-i rău, i-l dau lui, el îl dă înapoi”. Așa că a plecat în America pentru a promova proiectele moldovenești, a început să scrie cărți, totul este minunat. El face totul pentru oameni. Cred că da, îmi este ușor să cred așa, înțeleg sensul existenței mele pe pământ. Și poate de aceea primesc aceste oportunități. Încerc să le spun altora că are sens, că oamenii încearcă să nu închidă acea supapă de admisie. Știi, piscina are o supapă de admisie, o formezi și înfiletezi capacul. Și asta e tot, aveți piscina.Așa că deschideți supapa de evacuare și veți avea mai mult.

-Permiteți-mi să vă întreb despre Dumnezeu.  Când angajatul tău vine la birou cu o idee, cum alegi ideea, când spui nu, când spui da. După ce criterii?

-În ultima vreme nu mai facem rahatul ăsta, că vine o persoană, ne uităm la ea și e ca o idee de rahat sau o idee grozavă. E o ipoteză, are dreptul la viață și nu știe dacă e bună sau rea și nici eu nu știu dacă e bună sau rea. Trebuie testată. În acest scop, există tehnici de testare a ipotezelor. De exemplu, el spune: „Dim, dar mi se pare că ar trebui să facem ca butonul de trimitere a unui anunț pe 990 să nu fie verde, ci roșu. Și cred că oamenii vor trimite mai multe anunțuri.” I-am spus că poate, pentru asta trebuie să schimbe acest lucru pe site și să verifice câți oameni au început să apese mai puțin sau mai mult. Deja mi-e teamă să o evaluez. Am făcut multe greșeli, la ideile bune am spus rău, la ideile proaste am spus bine.

-Dar dacă astfel de idei, de exemplu, un tehnician a venit și a spus, aici avem un generator ca tesla și așa mai departe….

-Este deja acolo sau cred că pot să o fac?

-Da

-OK, ce se face pentru a face acest lucru. El spune că a inventat un generator care generează energie din aer, din nimic, de exemplu. Putem face asta? Da, avem nevoie de un milion de dolari. Grozav, mă gândesc. „Ei bine, dacă produce energie de la zero, se va amortiza într-o secundă. Să o facem. Dar mai întâi iată ce facem, facem o pagină pe internet unde scriem cum funcționează chestia asta, scriem cât costă și facem un buton pentru precomenzi. lansăm o campanie publicitară, investim 1000 de dolari într-o firmă de publicitate, ne uităm câți oameni pentru acești 1000 de dolari au venit și au făcut precomenzi, ne uităm cât am cheltuit pentru fiecare vizitator trimis pe site, câte comenzi și avem profit? Da. Așa că îți dau un milion de dolari pentru acest dispozitiv. și dacă nimeni nu-l vrea, nimeni nu-l comandă, atunci îmi pare rău, amice.” Din nou, sunt dispus să testez, nu toate ideile, desigur, dar sunt dispus să testez. Oricum, majoritatea ideilor pot fi testate, orice aș spune eu.

-Are sens. Vorbeați despre univers. Credeți în Dumnezeu?

-Azi am alergat și am ascultat Hopkins.  Este pus constant în opoziție, spune că nu există Dumnezeu, iar mulți oameni cred că există, iar el este un om care îl neagă pe Dumnezeu pentru ei. Dar el vorbește despre asta foarte încet în cartea sa. Ideea sa este că Dumnezeu este legile fizicii. Vreau să continui gândul său și să spun că există legi care nu au fost încă descoperite, legile karmei, ele există, dar este o ipoteză, nu sunt încă verificate. Cred că vor trece 50-100 de ani și omenirea va fi capabilă să formuleze legi, care să descrie universul, spiritul, vor fi scrise în manuale, vor fi predate în școli. Și aici este Dumnezeu, cum este organizată această lume, ceea ce nu înțelegem noi, ceea ce este la un nivel atât de abstract, cum cade un măr, și de ce cade mărul, este voința lui Dumnezeu. Nimeni nu a explicat de ce cad. Așa că și aici, dacă faci lucruri de rahat și apoi începi să ai probleme și invers, se pare că asta vrea Dumnezeu să facem. Așadar, așteptăm ca aceste manuale să apară, dar între timp eu cred că aceste legi există și le-am testat pe propria piele, nu le pot dovedi nimănui, dar le-am testat pe propria piele. Ai putea să-i spui Dumnezeu.

-Credeți că acest sistem religios dogmatic care ne guvernează este spre bine, spre rău?

-Cred că aceasta este cea mai bună cale pentru ca omenirea să supraviețuiască și să nu se distrugă între ei – este credința în Dumnezeu, fiecare are în plus sau în minus Dumnezeul lui, dar sensul este același. nu ucide, fii bun, fii atent, nu mânca mâncare, nu te înmulți fără discernământ, nu răspândi boli, a fost o măsură forțată, pentru a constrânge oamenii să nu se transforme în animale, să nu se distrugă între ei. Deci cred că dacă nu ar exista religie, nu ar mai exista umanitate, am fi dispărut de mult. Acum, în această etapă, când nu există nicio problemă, se pare că aceste convingeri se vor transforma în altceva. Deci vom vedea, cred că vom mai trăi încă 30-40 de ani. 100 de ani de acum încolo va fi o singură religie și se va baza pe aceste legi.

-Oamenii interesanți pe care îi cunosc obișnuiesc să spună despre politică: „Nu mă interesează politica, încep cu mine însumi.” Cred că ăsta este genul de persoană pe care îl sunteți. Nu ți-a plăcut ceva, ai schimbat, ai organizat, de exemplu, Sportster. Dar, în orice caz, tuturor nu ne place cum trăim în Moldova. Care credeți că este principala noastră problemă în Moldova?

-Și de ce nu ne place tuturor. Nu tuturor nu le place. Îmi place. Multor mei prieteni le place.

-Îți place traficul, îți plac drumurile?

-Este vorba de reacția ta la ea. Mergeți la New York, vedeți cum este traficul.

-Personal, nu aș locui în New York.

-Nici eu n-aș locui în New York, nu-mi place, dar e o chestiune de interpretare. Oamenii mă întreabă cum de Dima a trăit trei luni la New York și apoi s-a întors aici. Cum? Este imposibil de comparat, este cerul și pământul. Dar cumva nu primesc un astfel de refuz, pentru că oamenii mă întreabă cum să compar Chișinăul cu New York-ul. Eu zic că iată cum puteți compara albastrul și rotundul. Nu poți compara astfel de lucruri, nu poți lua prețul bananelor. Sunt entități diferite, un lucru este diferit la New York și altul la Chișinău. Cred că puteți compara Moscova și New York. Chișinău nu este. Am prieteni aici, am colegi aici, am familie aici. Îmi place că distanțele aici sunt mici, că aici clima este minunată, că orașul este verde. Întrebarea este din ce unghi privești viața ta actuală.  Spuneți salarii mici, bine. Ce înseamnă salarii mici? Poți găsi oameni mișto pentru bani puțini. Poți construi aici o echipă care va fi de 10 ori mai scumpă în America și de 10 ori mai ieftină aici și să facă produse pentru piața globală. Spuneți că nu aveți lucruri de bază, cum ar fi educația și medicina, bine, cu ajutorul acestei echipe puteți câștiga bani și puteți merge în Germania sau Israel pentru tratament, ce probleme?

-Asta e egoism.

-De ce?

-Pentru că toți avem nevoie de medicamente și, de fapt, dacă am o boală cronică…

-OK, nu toată lumea are echipă, nu toată lumea are o afacere, majoritatea oamenilor trăiesc cu 5000 de lei pe lună. Sunt foarte conștient de asta.

-Deci, în această ordine de idei, întreb: care este problema noastră conceptuală?

-Care este problema conceptuală a moldovenilor?  În primul rând, nu dau vina pe politicieni pentru situația noastră.  Cred că trăim într-o lume pe care o merităm.  Nu vreau să-i etichetez pe moldoveni. Ne aflăm într-un loc în care se întrepătrund mai multe viziuni ale lumii, mai multe religii și mai multe limbi. Suntem pe valuri, așa că atunci când două valuri se ciocnesc unul de celălalt se produce acest tip de spumă. Cine este de vină? Cred că circumstanțele sunt de vină și este imposibil să așteptăm ca cineva să vină și să rezolve această problemă. Cred că circumstanțele sunt de vină și cred că nu puteți aștepta să vină cineva să rezolve problema. Acest lucru nu se va întâmpla sau se poate întâmpla doar cu timpul. Fiecare dintre noi ar trebui să încerce să facă ceva pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil și să crească o nouă generație care ne va face o țară europeană. Nu sugerez un miracol.

-Practic, trebuie să ne educăm copiii și să ne educăm pe noi înșine pentru a duce o viață mai bună.

-Bineînțeles că trebuie să facem ceva. Să ne bazăm pe stat este fundamental greșit. Toată lumea spune, de exemplu, că aștept ca frunzele să fie îndepărtate din curte, ca sarea să fie presărată pe drum. Cred că orice inițiativă ar trebui să fie luată. Luați o lopată și mergeți să curățați zăpada. Aveți nevoie de perdele la grădiniță, dar ieșiți și cotizați pentru acele perdele. Dacă vreți să faceți un proiect, așteptați ajutor de la stat. Adună-te cu prietenii tăi și contribuie la proiect. Nu vă așteptați la o pomană din partea statului. Statul nu vă datorează nimic. Moldovenii au ceea ce îmi datorează. Nu datorați nimic. Trăiți în această țară, încercați să faceți tot ce puteți, cât timp situația este așa. În 20-30 de ani totul va fi diferit.  Dacă stăm cu toții și așteptăm și fumăm bambus că cineva ar trebui să vină și să decidă pentru noi, nimic nu va funcționa.

-Sunt absolut de acord, dar sunt presat ca om de afaceri în această privință. Presiunea este că guvernul absoarbe 40% din afacerile mele. 

-Sunteți în afaceri cu paste făinoase?

-Nu, nu exclusiv.

-Ei bine, eu mă aflu într-o situație ușor diferită, sunt în afaceri. Mulțumesc lui Dumnezeu că au trecut vremurile cenușii când toată lumea trebuia să păcălească statul. Acum este foarte greu pentru micile afaceri, le înțeleg foarte bine și există multe scheme cenușii pentru a supraviețui. Știați că în Franța au o rată de 80%?

-Dar în Franța există medicină și universități. Avem…

-Cred că în situația actuală nu cred că guvernul urmărește să îmbogățească funcționarii, ci trebuie să facă acest lucru pentru ca statul să nu se prăbușească într-o gaură neagră. Sunt mulți oameni care nu se pot întreține singuri – bătrâni, copii și bolnavi, dar și aceste organizații finanțate de la buget care au nevoie de bani pentru a supraviețui. Nu vedem niciun sector în plină expansiune, nu avem oligarhi, sper că situația se va schimba puțin. Banii pe care ni-i iau acum ajung foarte puțin în buzunarul cuiva și nu vedem niciun sector să înflorească. Așadar, acești bani sunt necesari pentru a asigura cel puțin o anumită vitalitate a corpului nostru. Da, este greu, da, este greu, de aceea fac apel acum la toți oamenii de afaceri, la oamenii de afaceri care se mută în Occident, lucrează aici, fac un produs acolo. Există o piață nelimitată acolo. Încercați să atrageți bani în țară din străinătate. 

-Aceasta înseamnă, în esență, externalizare.

-Și nu numai atât. Nu spun că sunt împotriva externalizării, doar că nu este stilul meu. Eu sunt o companie de produse, vreau să îmi creez propriile produse și să le vând, nu vreau să servesc niște tipi acolo. În general, strategia corectă este să începi cu externalizarea, apoi să începi să îți produci produsul, iar când acesta crește să externalizezi și să muți produsul. Acum le spun tuturor băieților, haideți să mergem în Occident, nu văd nimic dificil acolo. Acolo, plus sau minus aceleași reguli, există unele caracteristici, dar acum nu există practic nicio limită, începi să câștigi acolo, îți aduci banii aici și îți construiești o viață aici. Dar eu trăiesc aici pentru că mă simt bine aici. Pot să merg oriunde, să mă duc la mare, să trăiesc două-trei luni și să mă întorc aici. Este interesant aici, piața este brută, abia se formează.  Sunt oameni talentați aici, cu care poți lucra, ceea ce nu-ți poți permite în America. Mă simt foarte bine aici, încerc să mă simt bine nu doar pentru mine.

-Aici se vorbește despre outsourcing și așa mai departe. Ați fost în America și lucrați la un nou produs. Vă rog să-mi spuneți despre asta.

-Dacă puteți turna puțină apă pe ea. Aceasta face parte din aceeași serie pe care am întâlnit-o pe piața locală, care este mică, și o vedem ca pe un teren de testare pentru unele produse. Suntem blocați în granițe, totul. Și trebuie să mergem mai departe. Din nou, există o resursă și trebuie să o dezvoltăm. Îl vindem în peste 40 de țări, am stabilit câteva recorduri mondiale, iar piața de freediving este foarte mică. 

-Spuneți-ne pentru cei care ne urmăresc și nu înțeleg ce este.

-Nu înțelegi ce este freediving? Mă scuzați… știți scufundările, când tancurile, tipii își pun tancuri și se scufundă la adâncime, ies, încep să bea vodcă, apoi dorm și se întorc sub apă. Ăsta e sportul. Scufundarea în aer liber este un sport adevărat, este o scufundare cu respirație reținută. Fără tancuri, fără nimic. Puteți să vă scufundați la o adâncime de 30-50-100 de metri pe o singură respirație sau într-un bazin, care va înota prin mai multe bazine sau își va ține respirația mai mult timp. Recordul mondial este de 12 minute. Am practicat acest sport în mod activ timp de 5 ani. Și apoi am văzut că sportivii folosesc greutăți pentru a nu pluti. Când îți ții respirația, plămânii se umplu și te împing în sus, iar tu trebuie să înoți în apă adâncă. De aceea se folosesc greutăți, greutăți de plumb. Se iau anvelope de bicicletă, se umplu cu alice de plumb și ți le pun în jurul gâtului. Este un pic urât, mai ales că picioarele plutesc în sus și capul în jos. Am venit cu această greutate, se pune pe spate, este foarte frumos, când o vezi. Dar piața de freediver este mică, cred că toată lumea știe despre noi. Întrebați un freediver ce este un homar, vă va spune el.

-De ce un homar?

-Arată ca un homar, asta este… Acum am decis să intrăm pe piața înotătorilor, este o piață mai mare, probabil de o sută de ori mai mare. Asta este și durerea mea personală, asta a fost durerea mea personală. Nu am înțeles cum să înot cu acea anvelopă. M-am confruntat cu faptul că înotul este cel mai lent sport, în care elevii nu-și pot auzi antrenorul, el le spune ce să facă, iar ei nu aud, pentru că au urechile în apă. El înoată și face o mulțime de greșeli în timp ce înoată. El înoată 200-300 m și te gândești: „Ei bine, cum se face… cum înoți? De ce ai mâinile atât de strâmbe?…  „Înoată în direcția aceea. Și înoată din nou cu greșeli. Așa se încetinește învățarea. Am inventat un astfel de radio subacvatic, de mărimea unui disc mic, pe care îl pui sub șapcă, oriunde pe cap, nu neapărat la ureche. Și prin conducție osoasă, antrenorul cu radioul spune ce trebuie să faci și tu faci toate mișcările lui în timp ce înoți. Aceasta accelerează cu 20% învățarea înotului. Uite că am făcut un prototip, am fost la un accelerator de afaceri în America, acolo am fost învățați cum să intrăm pe piața americană, cum să ne promovăm, cum să creăm, cum să găsim parteneri în China, cum să mergem pe Kickstarter. 

-Cine a realizat prototipul? Sunt ingineri, unde s-a tipărit, cum a mers?

-Da. Avem o echipă, o divizie numită garaj. Există ingineri, designeri industriali, specialiști în electronică și programatori care au alcătuit această echipă încetul cu încetul. Aceștia sunt oamenii cu mâinile de aur, cu capetele de aur. Ei creează aceste produse. Eu vin și explic conceptul produsului, cum îl văd eu, iar ei îmi spun ce poate fi permis sau nu. Eu spun că nu-mi pasă, pot să facă orice. Se ceartă la început, apoi înțeleg, o fac. Au un prototip, facem un site, sub schema pe care ți-am spus-o, uite cât costă să atragem clienți și mergem în America, în 2-3 luni mergem pe un kickstarter- o platformă unde vom strânge bani pentru producția lui și pe la vară chestia asta va fi disponibilă pentru a fi cumpărată.

-Asta e minunat. Îl veți tipări? Să-l construim în China?

-Da, toate sunt produse în China. Totul este încă foarte complicat, suntem abia la jumătatea drumului pe această piață, am făcut un prototip. Atâta timp cât este o jucărie, nu este produsă în masă. Am fost prin America, am fost la piscine acolo. Am prezentat antrenori locali, înotători locali. Cu toții au spus wow. Ei spun că vrem să o cumpărăm acum. Am spus că este pre, nu este încă de vânzare. Ei spun orice. I-am spus că nu, dar o pot vinde cu 10.000 de dolari. Se spune că este scump. Acum mergem în China, iar acum încep adevăratele probleme, deoarece producția de hardware este o afacere foarte scumpă. Nu este un site făcut pe genunchi în toaletă. Și există o mulțime de escrocherii acolo, o mulțime de plante, modul în care funcționează. Nu le plac europenii, sunt multe nuanțe. Asta dacă mă inviți peste 3-4 luni și mă întrebi cum a fost în China, îți voi spune cât de naiv eram acum 4 luni, credeam că totul este atât de simplu și se dovedește a fi mult mai complicat.

-Ți-am spus că scrii o carte?

-Am scris deja o carte despre deșert, o alergare în deșert. Acum am un scenariu de film de lung metraj, un film de animație mai exact, de o calitate teribilă.  adevărul din scenariu. Eu am scris-o. Scriu această poveste de cinci ani, de fapt. Iar la final, este un desen animat de 1,5 ore. E o poveste amuzantă, dar e scrisă, omule. E durerea mea, nu știu când o voi rezolva, dar trebuie să o termin. Una dintre misiunile mele, trebuie să scriu un scenariu de lungmetraj. Ideal ar fi să găsesc bani pentru a o face. Scriu mult, am blog: voloshin.md. Dacă te duci acolo, vei vedea că sunt scrise mai mult de 70 de posturi. Poți să alcătuiești o carte. În cinci ani aș putea scrie o carte despre ce se poate și ce nu se poate.

-De unde vine dragostea ta pentru sport?

-De pe tavan, sincer să fiu.

-De când erai copil?

-Nu, am urât sportul când eram copil. Eram cel mai slab din clasă, fetele mă băteau, cred că fetele mă puteau bate dacă voiau. Uram sportul, mai ales alergarea. Probabil că și ție ți-a displăcut, să alergi pe stadion, să alergi 3 km pe stadion la cros – a fost un iad. M-a prins la 38 de ani, într-o zi m-a lovit. Am văzut ce era Ironman și am făcut un salt calitativ în capul meu. Ai această stare când ești într-o stare de suspendare, nu vrei nimic, și apoi, dintr-o dată, se întâmplă un rahat și imediat, nu fără probleme, sari la un nivel superior. Și te întrebi cum de am ajuns aici de la bun început. Același lucru mi s-a întâmplat și mie și uite așa. Mai întâi alergare, apoi înot, apoi triatlon, apoi freediving, munți… Și vreau să vă spun că nu am sărit înapoi, ci am alunecat. Am avut ceva în cap în ultimele șase luni, mai ales după această perioadă rece, am pierdut ceva în capul meu despre sport, știi, ca și cum ar fi dispărut perdelele unui cal. Nu mă interesau deloc afacerile, nu mă interesa să beau, să vorbesc cu prietenii care fac sport, băieți normali. Dar acum, slavă Domnului, îmi dau seama că, pe lângă sport, am o familie, soția mea. Se întâmplă să am companie. I-am spus: „Eu mi-am făcut stagiul aici timp de șapte ani, voi cum vă descurcați în companie? Ei spun: „Ei bine, ca Dima, asta e…” Am întrebat: „De ce?” Ei spun: „Ați vrut un maraton, noi v-am dat un maraton.” Am spus: „Ei bine, asta e bine.” au spus ei: „Ei bine, în cinci ani, va fi un milion de dolari.” Am întrebat: „Cum? De ce nu mi-ai spus asta?” – „v-am spus, nu ați auzit. Ați spus: „Vreau ca toată Moldova să se ridice de pe canapea și să fugă. Strigai, bătându-ți pumnul în piept. Ce bani, nu ai ascultat pe nimeni. Eu: „Deci, băieți, opriți-vă, opriți-vă. Să ne oprim, să lămurim lucrurile. Deci nu ne descurcăm prea bine, nu? Da. M-am oprit atunci, am venit la companie, am închis pentru trei luni și am schimbat multe, am înțeles că dacă mai continuăm așa încă doi-trei ani, în general, se poate prăbuși.  Datorită acestei organizații complicate am împușcat câțiva cai, pe jumătate morți. S-a lucrat mult cu oamenii. Pe scurt, a fost o perioadă foarte grea. Dar, slavă Domnului, totul este în regulă acum și am urcat din nou. Vorbesc serios. Pentru că nu ar trebui să devii dependent de acest sport, este ca un drog. Cunosc o mulțime de oameni din Moldova și Rusia care sunt complet absorbiți de ea și care și-au pierdut viziunea asupra realității. E al naibii de periculos. Pentru că atunci când te scufunzi, s-ar putea să rămâi fără familie. Bine, slujba ta, dar ai putea rămâne fără soție, pentru că am avut atâtea conflicte. Am fost aruncat în stradă cu valiza și bicicleta de pe balcon de atâtea ori, încât nu-mi mai pasă. Mulțumesc lui Dumnezeu că am revenit la realitate, căci mi se pare că sportul este un hobby pentru mine acum. Am timp liber și pot sau nu pot să merg să alerg sau să înot. Nu a existat așa ceva înainte. Eu mă duc să mă antrenez în fiecare zi și nu contează ce-mi cere soția ta, ea are niște lucruri de făcut, acum mă duc să alerg. Asta nu e bine.

-Este foarte interesant. Păi, în afară de sport, de-a lungul anilor ai fost un fan al sportului, bine. În afară de sport, ce hobby-uri ai? Cărți, jocuri video, poate?

-Îmi place creativitatea. În general, cred că tot ceea ce fac este creativ și la fel și afacerea mea. Sincer să fiu, nu sunt deloc un om de afaceri.  Mulțumesc lui Dumnezeu că îi am pe prietenii mei, pe colegii mei, care conduc afaceri. Și sunt foarte creativ. Îmi place să scriu, îmi place să fac desene animate, îmi place să fac invenții, lucruri, gadgeturi. Îmi place să lucrez cu fonturi. Nu sunt un designer rău. Îmi place să fac desene. Adică, munca creativă mă interesează în aproape orice fel. Și sportul, de asemenea.  În ceea ce privește câștigarea de bani, nu am fost niciodată interesat de acest lucru. Pot să fac un produs grozav și să-l dau băieților, să-l vând. E în regulă, pot să fac reclamă la toate.  Fă-o profitabilă, există astfel de monștri că e treaba lor.

-Aici aveți un desen animat vr, spuneți-ne despre el.

-Care, Ilieșu a predat. Da, avem un desen animat vr. Este un produs foarte scump. Ne-a luat mult timp să o facem și a costat foarte mulți bani. Dar fără să o fi făcut, aș mai spune că misiunea nu a fost îndeplinită, adică dacă există o oportunitate, o echipă puternică, cu creiere, artiști talentați, programatori și o idee care ar putea fi făcută, să nu o faci nu e bine. De aceea ne-am implicat timp de 3 ani în acest desen animat, care inițial nu era un film vr.  Am vrut să facem un lung desen animat 3D, iar apoi ne-am dat seama că putem face totul în realitate virtuală, cu cât tehnologia o face mai posibilă, iar ochelarii se vând. De asta, hai să o facem. Dacă știam cât va costa, nu aș fi spus fraza, în ce bani, în ce probleme, în ce dificultăți tehnice, în ce termen. Am început să o facem, am început să studiem, să vedem cum funcționează totul, să căutăm pe Google. Anul acesta, am lansat și, după cum s-a dovedit, desenul animat vr a fost primul desen animat din Europa de Est.  Astfel de desene animate nu se fac în Rusia, iar băieții noștri sunt unii dintre cei mai tari specialiști în vr.

-Deci, acesta este în esență un joc video animat?

-De fapt, în realitate, este un joc video.

-Pe ce motor?

-Unitate. Un joc de realitate virtuală în care te afli în mijlocul unui desen animat. Mulți oameni confundă video panoramic și vr. Vă dați seama că aveți în fața dumneavoastră o imagine plată, ca un ecran obișnuit în care puteți să vă băgați degetul. În vr, te poți uita sub masă, în spatele tău, ești în orice punct al acestui obiect, poți privi. În timp ce un ecran este o imagine plată, nu te poți uita în spatele lui. Aici nu există ecran, ești în acest mediu 3D, poți să te plimbi în jurul personajelor care vorbesc în cerc. Totul este în timp real. Au fost multe probleme de viteză, deoarece este redat în timp real, se redă o dată și apoi se urmărește. Îl puteți viziona pe orice dispozitiv. Aici, depinde de orice înclinare a capului, de aparatul foto și de lumină.  Ai nevoie de un computer foarte puternic, dar am încercat să facem să funcționeze pe un computer de dimensiuni medii. Eu am un computer puternic, dar nu toată lumea are unul, de aceea l-am făcut pentru mediu. Iar acest lucru impune multe constrângeri asupra calității imaginii. Nu mai sunt super umbre și nu mai poți face norii atât de cool. Încercați să le stilizați și să le optimizați. Ne-a luat cel puțin un an pentru a reuși să îl vizionăm pe calculator. Așa că în aprilie, pe 12 aprilie, de Ziua Cosmonauticii, am ieșit, am făcut premiera și am început să facem un turneu prin festivaluri.  Încă nu am pus-o la dispoziția publicului. Plănuim să facem acest lucru în decurs de o lună. Am călătorit bine în întreaga lume, avem peste 12 premii, locuri I și grand prix-uri în întreaga lume. Este foarte tare pentru Moldova, iar acum, în decembrie și ianuarie, vom arăta oamenilor versiunea VR și versiunea obișnuită 2D. Pentru mine, acest produs este un reper, pentru că este dedicat prietenului meu, Yuri Borodai, care a dispărut acum 4 ani, era pilot, zbura cu deltaplane cu astfel de aripi și motoare. El preda copiilor și a dispărut într-o zi și a fost un șoc pentru mine. Acest film este despre el. Aici este .

-Ce crezi, după chestia cu înotul, ce urmează, sau nu ai încă în cap…

-Știu ce fel de proiect va fi. Cunosc greșelile pe care le-am făcut în alegerea unui proiect. Întotdeauna aleg un proiect cu inima, dar este mai bine ca aceste produse cu inima mea să aibă mai multe șanse de supraviețuire. În primul rând, proiectele hardwar, acestea sunt hardware, start-up-uri – sunt destul de rare, deoarece au o rată de mortalitate destul de mare și o scalabilitate scăzută. Adică, site-ul poate fi folosit de 100, 1000 sau miliarde de persoane. Dacă vrei ca un miliard de oameni să folosească hardware-ul, trebuie să tipărești un miliard de bucăți. Așadar, dacă doriți să vă dezvoltați rapid, sunteți limitat la producție. A doua problemă este că nu există un model de abonament, atragi un client pentru 100 de dolari și el îți plătește 10 dolari pe lună, iar după un an îți plătește înapoi. Aici cheltuiești 100 de dolari ca să atragi un client, acesta cumpără de la tine o dată și dispare. Fără abonament, asta nu e foarte bine pentru un startup. Apoi trebuie să găsiți din nou 100 de dolari pentru a găsi o nouă persoană. Există dezavantaje în acest sens.

-Sprijinul, respingerile…

-O rată de respingere foarte mare, este posibil să primiți produse defecte, iar afacerea dumneavoastră este moartă. Riscuri foarte mari și creștere lentă. Îmi place foarte mult fierul. Oricum, când le spui despre acest start-up din New York, unde sunt 10 produse obișnuite și unul de-al nostru, toți vin să-l atingă. Oamenilor le place hardware-ul, dar nu investesc. Următorul produs va fi probabil o simbioză, cum ar fi, de exemplu, iPhone, care nu este doar un hardware, ci și un software cu abonament. Următoarea versiune va fi hardware cu software pentru care oamenii vor plăti în fiecare lună. Am câteva idei, dar încă nu au fost puse la punct. Sonar este un proiect pe care îl vom face cu siguranță profitabil. Dar în acest moment este important pentru noi, ca portofoliu de produse, să arătăm investitorilor că nu avem doar homari, ci și sonare și că tot ceea ce facem este inteligent și profitabil. 

-Nu doar tu, ci și noi, să câștigăm bani. Astfel, va fi ușor să găsiți investiții pentru 3 produse. Să ai credință.

-Dar văd că vă place să vă asumați riscuri. Iar unul dintre riscuri, după părerea mea, este să alergi la minus 60. Ai avut oameni cu tine. În cine ai suficientă încredere în tine ca să mergi cu ei. Cum ți se pare în mintea ta.

-Nu-mi încredințez viața oamenilor, ci circumstanțelor și universului. Știu că, dacă are nevoie de mine, îmi va da oamenii de care am nevoie în acel moment. Și dacă nu este nevoie de mine, atunci îmi va da acei oameni care nu mă vor ajuta. Nu e vorba de oameni, ci de faptul că nu e nevoie de mine. De aceea, universul îmi dă acei oameni care mă ajută, care mă scot din acele grămezi și nu mă lasă să mor. Ele îmi confirmă încă o dată că dacă fac totul cum trebuie o dată sunt încă în viață. Am în jurul meu o mulțime de prieteni loiali cu care mă identific și eu. Nu am nicio problemă cu acest lucru. Familia mea este minunată, iar prietenii mei sunt grozavi. Sunt obișnuită să am încredere în oameni în mod implicit. Este prima dată când te văd și chiar dacă culoarea părului tău este înfiorătoare, am încredere în tine și cred că ești o persoană bună. Așa sunt americanii. La noi în țară este invers sau în Rusia. În mod implicit, o persoană este un rahat și trebuie să demonstreze că este normală. În America este invers, ești cool în mod implicit, dar poți să o dai în bară. Aceasta este diferența de mentalitate.

-Și diferența este că ei trăiesc bine și noi trăim prost?

-Nu, cred că este o consecință a faptului că ei trăiesc bine și noi trăim prost.

-Dar ei nu au fost în război timp de sute de ani, așa cum am fost noi. Ei nu au fost în război acasă de atâția ani ca noi.

-Poate. Știu că ne-am certat mai mult, dar nu știu cum s-a întâmplat. Ideea este că se dezvoltă o civilizație în care, cu cât o țară luptă mai mult, cu atât se ridică mai mult și este mai avansată. Războiul este motorul progresului. Înțelegeți că țările care nu se războiesc, trăiesc ca niște banane, nu au nevoie de nimic și nu se dezvoltă. Așa că modul vostru de gândire este că trebuie să fiți o țară dezvoltată, pentru că am luptat atât de mult și ar trebui să fim atât de inteligenți. Dar nu este chiar așa cum funcționează.

-Dar nu am înțeles bine, când vikingii au luptat pe vremea lor, acela a fost momentul.

-Războiul de o sută de ani a fost bun.

-Nu-ți place istoria?

-Iubesc istoria, iubesc filmele istorice.

-Care este partea ta preferată din istorie?

-Evul Mediu, din secolele XI-XV-XVI. Ceea ce se întâmpla în Europa este fantastic în general. Memoria mea este dezgustătoare. De aceea o scriu, pentru că nu-mi amintesc nimic. Poate că mă uit la filme de istorie o dată pe an, de exemplu, și apoi le văd ca pe unul nou.

-Vorbeam despre desenul animat „Aripi”. Ce desen animat te-a inspirat să te apuci de desene animate? Ce desen animat te-a inspirat? Cred că ar trebui să existe un desen animat sau o serie de desene animate, și te gândești: „Wow, super, și eu vreau să fac asta”.

-Am început să fac grafică pe calculator când Pixar a început să facă mișcări, când a apărut Toy Story ’95, cred. Am început să mă ocup de grafică pe calculator. Pixar m-a impresionat, încă mă impresionează foarte tare, deși am un gust pentru infantilism copilăresc, îmi place să scriu povești pentru copii și desene animate, este în general subiectul meu.  Probabil că încă nu m-am format ca un om normal. Dar, deși nici eu nu fac desene animate absolut pentru copii. sunt niște adulți. dar animația pentru mine permite să spun istoria pe jumătate serioasă, pe jumătate adevărată, în orice istorie există un sâmbure care are sens. Sub acel ha-ha-hae he-hee-hee transmiți lucruri importante. În cinematografia serioasă este mai dificil să faci asta.

-O întrebare importantă și pentru mine. De unde provine Dmitri Voloșin, unde ați studiat, de unde a apărut interesul și cum a apărut Simpals? În câteva cuvinte.

-Știți că mi s-a pus această întrebare de multe ori și am convenit că îmi veți pune întrebări dificile. Genul care mă face să spun, oh, omule.

-Nu te voi întreba despre masturbare.

-Bine… deși… Simpals a apărut în 2002, pe 1 aprilie. Am vrut 1 aprilie. Îmi amintesc că au vrut să ne înregistreze cu o zi mai devreme, iar eu am venit și am făcut un act de corupție. Pentru prima dată în viața mea, am adus o sticlă de coniac și am cerut o zi mai târziu. A fost ceva simbolic, nu ca pe 31 martie. Mi s-a cerut să nu vorbesc despre asta… Dar nu voi spune cui i-am dat-o, nu-mi amintesc. M-am născut în Ucraina, locuiesc aici de 12 ani. Tatăl meu este un militar. Apoi a fost transferat din satul Alexeevka, raionul Belgogradsky din regiunea Odesa la Florești, timp de 12 ani am locuit în Florești, am absolvit școala acolo, am intrat la Institutul Politehnic din Chișinău, 

-A fost dificil să vă mutați din Ucraina?

-A fost foarte dificil, eram atât de tocilară, o tocilară, erau multe probleme. Am sfârșit prin a fi singurul din clasă, într-un vacuum atât de ușor, care a fost lovit din nou în cap. Poate de aceea m-am apucat de sport, pentru că nu am fost niciodată cool și poate că acum voiam să fiu. M-am gândit că e timpul să mă răcoresc. A fost un transfer greu, m-am descurcat bine la școală, nu am fost un elev de nota 10, dar am luat note de 10, nu am avut nicio problemă cu asta. Iubea fizica. Iubea matematica. Am intrat la politehnică, iar părinții mei au mers la Orenburg, de unde sunt ei, am toate rădăcinile rusești.  Știi, mi-am făcut un test ADN pe mine, pe familia mea, am făcut câteva, 23 și eu mai întâi. Și am văzut că părinții mei sunt din Rusia, dar rădăcinile mele sunt balcanice. Toate se întrepătrund, că sunt din Balcani. Iar numele de familie este un subiect separat. Gândește-te de unde iei un nume de familie – Valahii, Volokii, din aceeași regiune. Sunt legat de Balcani din toate punctele de vedere, așa că sunt acolo unde îmi este locul. Am pus rădăcini acolo unde îmi este locul. Nu am fost în Rusia.

-Simpals, cum s-a întâmplat?

-Am făcut grafică pe calculator, am intrat în chestia asta în ’96, apoi am început să fac spoturi pe calculator, reclame pentru Moldova, apoi din ce în ce mai multe. Apoi videoclipurile pentru trupa o’zone . Apoi mi-am găsit niște colegi, cu care am continuat să fac alte lucruri. Atunci eram 5 sau 6, am crezut că este necesar să creăm o companie. Și până atunci aveam un site 999.md pe care l-am făcut din cauza hobby-ului, pentru că făceam comerț cu componente pentru a supraviețui. Cumpărarea și vânzarea. Eu însumi de la facultate, înțeleg hardware: RAM, carcasă, placă de bază și așa mai departe. încet, am deschis o firmă pe care o puteți aduna să lucrați împreună, mulți clienți mă întreabă unde să le transfer banii, le spun doar cache-ul… ei spun că nu sunt serioși și că se vor duce la alții. „În 2008, am încetat să mai facem reclame, pentru că mi-am dat seama că este o prostie fără rost, primești bani ca să faci o reclamă stupidă. Faci o reclamă stupidă, ei îți dau bani, tu îți dai salariul, plătești chiria și nu mai ai nimic. Crezi că faci

-Este, de asemenea, un fel de externalizare.

-Externalizarea este atunci când ai băgat ceva în buzunar, dar nu a existat niciun profit, ai dat totul și nu a rămas nimic. Prefer să nu fac nimic, are același efect. Sau ar face ceva măreț și dacă nu câștig bani, măcar ceva ar rămâne după mine. Nu voi face reclame, voi face ceea ce vreau eu. Cel puțin voi putea spune că am făcut-o, voi fi mândru de ea, în timp ce este greu să fii mândru de o reclamă. De aceea, în 2008 am încetat să mai facem reclame, câștigurile noastre din internet ne-au permis să păstrăm 5-6 oameni care să facă animație. Aici 999 ne-a permis să facem aceste 6-7 desene animate.  Asta e foarte tare. Îi mulțumim lui Ilyusha pentru că ne-a ajutat cu desenele, este un om foarte talentat.

-Da, el este primul nostru personaj din podcast.

-Ei bine, nu este cel mai talentat din echipa noastră, este doar talentat.

-Cine este cel mai talentat?

-Sunt pe cale să jignesc pe cineva. Nu am să spun.

-Dimitri, vă mulțumesc, a fost foarte interesant.

-Mă așteptam la niște întrebări reale, nimeni nu mi-a pus.

-Bine, Dimitri, la ce fel de întrebări te așteptai?

-Ei bine, iată una care te face să te gândești…

-Una provocatoare. Cât câștigi pe lună?

-Câștig… 5000 de lei pe lună. despre câștiguri, bună întrebare… salariul meu în ultimii 3 ani nu a crescut deloc. dacă înainte ce mai rămânea luam ca să supraviețuiesc. apoi, la un moment dat, mi-am dat seama că am o anumită sumă și nu am nevoie de mai mult. O persoană normală nu are nevoie de 50.000 de dolari pe lună pentru a trăi. Pe ce o să-i cheltuiți, trăind în Moldova?  E o sumă… Nu am nevoie de mai mult. Acesta este salariul care nu crește.

-Ce fel de lucruri pe care puneți accent pe cele pe care le puteți cumpăra cu bani. Ce lucruri mari?

-Pentru mine, cea mai mare valoare este că pot cumpăra oameni. Pot cumpăra profesioniști, îmi pot permite să lucrez cu guru. Nu poți să-i întâlnești și să înveți ceva de la ei.

-Nu poți face un proiect grozav fără oameni.

-Nu, nu poți. Tot ceea ce avem sunt oamenii noștri, specialiștii noștri, pe care îi păstrăm ca pe ochii noștri și investim în ei.

-În regulă, hai să vorbim despre banii tăi, hai să vorbim despre femeile tale.

 -Soția mea spune că dacă te-ai dus undeva departe, nu ai avut o femeie de mult timp, ia o fată frumoasă și curată pentru 100-200 de dolari. Timp de o oră, culcă-te cu ea, dacă este atât de necesar. Dar dacă clipești măcar un ochi aici, vreun localnic și începi să-i acorzi atenție, nu e nevoie să te culci cu ea, doar să-i acorzi atenție, te îngrop. Și eu o cred și nu s-a întâmplat niciodată, jur că nu am făcut ochi dulci la nimeni și nu am avut o aventură cu nimeni. Eu mi-am ales femeia și cred că o femeie es

-Cariera lui, să găsească femeia potrivită care să-l facă să fie ceea ce vrea să fie, pentru că asta este important. Dacă faci o greșeală cu o femeie, nu reușești.

-Este adevărat că în spatele unui om puternic…

-Absolut adevărat.

-Femei, mașini, bani…

-Fără bani, fără amantă… ce personaj plictisitor…

-Și cocaină?

-Încercat

-Și cum?

-Nu înțeleg. Îmi spun că te simți atât de bine, că vrei să vorbești, că pari atât de inteligent, că toată lumea te ascultă. Ești atât de wow, și ești atât de tare. Eu spun că nu sunt. Ei mă întreabă de ce. Ei bine, eu spun că sunt în această stare tot timpul și nimic nu s-a schimbat, totul este bine. Adică, oamenii care iau cocaină, devin anxioși, au probleme, depresie. Când o iei, urci o treaptă și te simți bine. Și dacă ești pe acea treaptă, nu te simți diferit. De aceea nu înțeleg gluma cu cocaina.

-Voloșin este întotdeauna mare. 

-Nu, dar cine nu a fumat iarbă în viața lui? Toată lumea a fumat iarbă. Dar iarba e rea, îmi face atât de rău încât mi-e greață. Am terminat cu drogurile. Să trecem la o notă pozitivă, altfel gustul va fi că Voloșin e un drogat. Fără detalii.

-Lui Voloșin îi place să scrie cărți pentru copii și să facă desene animate sau povești pentru copii. Să vorbim despre copii.

-Am copii ca un indicator pentru a vedea dacă fac proiectele corecte în viață, dacă fac lucrurile corecte. Dacă îi spun fiului meu, care are 10 ani, că am făcut un walkie-talkie subacvatic sau că am alergat pe Oymyakon, că am pictat un oraș sau că am organizat un maraton, iar el consideră că povestea este interesantă, este un proiect corect, este o utilizare adecvată a timpului meu. Dacă îi spun că am adăugat o nouă secțiune pentru 999 și am crescut rata de conversie cu 12%, este o prostie. De aceea încerc să fac lucruri care îi fac curioși pe copii. Acesta este secretul pentru a face lucrurile corecte. Asta am încercat să fac toată viața mea.

-Pentru ca tata să aibă proiecte interesante.

-Și bunicul. O să le spun nepoților mei. Creierul meu este atât de construit încât va inventa povești pentru tine mai târziu. Peste 20 de ani le voi spune nepoților mei astfel de povești încât se vor speria. Se vor gândi: „Wow, ești bunic, ai dovezi? Voi spune, de ce nu-l crezi pe bunicul tău?

-Vă mulțumesc foarte mult!

-Mulțumesc, ne vedem mai târziu!

Proiecte mentionate:
Lobster Sonr Carte Aripi Simpals Advertising 999
Transformă-ți visele în obiective 2020. Forum de afaceri. KMB

Transformă-ți visele în obiective 2020. Forum de afaceri. KMB

De ce se destramă proiectele globale, cum se creează un produs unic, ce este un incubator american de startup-uri și cum scapă metroul din New York de fobii?

7 ani de durere, pentru care sunt recunoscător

7 ani de durere, pentru care sunt recunoscător

Ce să faci dacă te-ai rătăcit, de ce când șezi întins la pământ vezi clar calea cea dreaptă, oare e posibil să accepți durerea, cum să arzi un milion de kilocalorii și să bagi 7 ani într-un video de 3 minute?