Desene animate. Cum a început totul

Cum să începi o nouă etapă a vieții, de ce trebuie să spargi farfurii, de ce se înființează companii, cine are nevoie de un plan de acțiune și de ce trebuie să visezi la un Oscar?

Azi dimineață mă duceam cu mașina la serviciu. Și brusc mi-am dat seama că nu mai vreau să merg acolo, că nu mă interesează să fac doar reclame și videoclipuri de înaltă calitate. De altfel, de multă vreme nu am mai văzut ochii colegilor mei să sclipească entuziasmați.

Agenții, clienți, aprobări, întâlniri de pre-producție, termene limită și CPS – toate acestea se întâmplă cu o viteză amețitoare în studioul nostru în ultima vreme. Da, suntem profesioniști și facem vizualuri de calitate, nu am avut niciun client nemulțumit. În afară de noi înșine…

Iată cum arăta demo reel-ul (sau portofoliul) nostru de la acea vreme:

Atunci mi-am dat seama că nu mai putem rămâne doar o casă de producție cu un portofoliu interesant. Băi, nu pentru asta am creat compania!

Am coborât din taxi, am urcat la etajul al treilea, am intrat în biroul băieților și le-am dat vestea:

“Vreau să fac primul desen animat în 3D din Moldova!”

 Farfuria

Toți și-au îndreptat încet privirea în direcția mea, fără să le vină să creadă ce auzeau. Ca orice artist 3D, fiecare visa să participe la crearea unui desen animat, pentru că publicitatea este plictisitoare și să te lauzi în fața copiilor că desenezi reclame la maioneză și bere este același lucru ca și cum le-ai arăta grafice ale creșterii profitului în industria transporturilor.

Serdar (un animator clasic profesionist, format în școala de animație rusească, și pentru care animația nu este o meserie, ci un Mod de viață) a sărit bucuros de pe scaun:

 — Mă duc după farfurie!

Notă: În lumea cineaștilor și a animatorilor există o tradiție – înainte de începerea proiectului, întreaga echipă semnează o farfurie, apoi aceasta se sparge solemn într-o grămadă de bucăți, se pune cu grijă deoparte, iar la premieră se lipește și se așează pe raft. Frumos…

Am decis și noi să facem același lucru:

Dar este mai ușor de spus decât de făcut, mai ales dacă nu înțelegi nimic. La modul general, noi ne vedeam munca în felul următor: venim rapid și hotărât cu un scenariu, desenăm glumeț personajele și lumea din jurul nostru, iar apoi formidabilul și atotputernicul regizor rostește teatral: ” Prindeți viață!” Personajele, în mod ciudat, prind viață, intriga se întâmplă, un punct culminant intens, publicul impresionat, generic.

Simțeam deja mirosul gloriei, simțeam covorul roșu sub picioare și greutatea plăcută a râvnitului Oscar în mâinile noastre.

Dar s-a dovedit a fi un pic mai complicat decât am crezut…

N-ai un plan, n-ai rezultate

Acest slogan a fost cel care a înlocuit binecunoscutele cuvinte din copilăria noastră: „Nu-ți băga degetele în priză!” și „Traversează strada la verde!”. Dacă cineva ar fi candidat la alegeri cu un astfel de slogan, toți animatorii moldoveni ar fi votat pentru dânsul sau dânsa. Dacă ar fi să traducem cuvântul „pipeline” din engleza animatorului în româna uzuală, acesta ar însemna “bandă transportatoare pe o linie de producție”.

Pipeline este necesar pentru o înțelegere clară a succesiunii și interconexiunii proceselor de producție a desenelor animate. Se pare că schema noastră, pe care am prezentat-o la început, poate fi ușor aruncată la gunoi. De ce? Pentru că aproape că nu există un proces liniar în producția de desene animate: nu poți face mai întâi unul dintre pași și apoi să te apuci de celălalt. Aici totul este interconectat. Trebuie să oprești un cal în galop și să intri într-o casă în flăcări în același timp. Bineînțeles, ne-am luptat, spunând, haideți, totul este posibil, dar, în cele din urmă, am dezvoltat propria noastră “bandă transportatoare”. Ca să înțelegeți, totul arată cam așa:

Ei bine, să începem cu scenariul…

Proiecte mentionate:
Advertising Simpals Studio
Primul scenariu

Primul scenariu

Cum se scrie un scenariu de desen animat, cum se face un brainstorming, ce îi sfătuiește Hemingway pe scenariști și cu ce a fost de acord Baronul Țiganilor?