Comrades. Interviu

Ce este Comrades, de ce sportivii își aruncă adidașii la linia de sosire, dar revin în Africa de Sud un an mai târziu?

-Ești tu, și ai supraviețuit?

-Da, după cum vedeți, a ajuns în viață. În ciuda faptului că a fost fotografiat acoperit cu un steag, o medalie.

– Așa că eram deja îngrijorată.

-Nu, erau într-adevăr o mulțime de oameni care zăceau la linia de sosire, privind în gol în sus. Un bărbat și-a aruncat adidașii peste gard în fața mea: Nu o să mai fac asta niciodată. Dar vreau să spun că 75% dintre oameni se întorc în anul următor. Este probabil cea mai populară cursă de întoarcere. Și eu la fel.

-Te vei întoarce?

-Voi reveni cu siguranță, 100%. Nu știu dacă va fi anul viitor, dar mă voi întoarce 100%.

-Dmitrii Volosin, este unul din cei  douăzeci mii de ulta maratonisti  care au alergat aproape nou zeci de kilometri în provincia Cvazulul natal din Africa Disvud

-Africa de Sud este o țară obsedată de sport. S-ar părea că Africa, Africa. Nu Africa în sensul nostru, ci Europa în general. Și sunt o mulțime de alergători, o mulțime de atleți. L-am verificat mult. În Africa de Sud sunt o mulțime de evenimente interesante. Cu siguranță mă voi întoarce acolo pentru alte concursuri.

-Dmitrii  Volosin este primul moldovean care sau incumentat sa participe ultra maratonul comrades . Cea mai veche cursa de atletism de lume la distanțe foarte mari.

– Cursa este foarte emoționantă. Acolo există un orfelinat pentru persoane cu dizabilități, care în fiecare an își duce copiii în mijlocul cursului, și există o astfel de tradiție, trebuie să le oferi ceva acestor copii. Luați bomboane, dulciuri, puteți da niște bani. Și fiecare alergător dă ceva. Și, în plus, toți organizatorii competiției sunt sponsori ai acestei case și dau o parte din profituri pentru a-i susține. Iar copiii așteaptă în fiecare an și ies în scaune cu rotile, în cârje. Și când alergi, e deja greu, ai 50 de kilometri în spate și începi să suferi, iar când îi vezi pe acești copii, înțelegi că suferința ta nu e nimic în comparație cu ceea ce se întâmplă în viețile acestor copii.

Le-am dat, aveam Romanica, un stoc de dulciuri moldovenești, le-am dat de toate. Mi-au dat palme. Și a fost încărcat emoțional într-un mod foarte puternic. Și te gândești: omule, ce norocos ești că poți alerga pe aici.

-Comrades marathon  s-a desfășurat pentru  prima data 24.05.1921 cu o ocazia zilei Imperiului. Astăzi numita ziua Uniunii.  

-Este de fapt o cursă între două mari orașe sud-africane. Iar cursa are loc pe autostradă. Particularitatea cursei constă în faptul că un oraș este mai înalt, iar celălalt este mai jos, cu o cădere de 700 de metri. Și într-un an se execută de sus în jos, în alt an de jos în sus. Și în fiecare an au o direcție de deplasare diferită. În mod convențional, altitudinea este în jos și în sus, deoarece creșterea în altitudine este de 1200-1500 m. Deci, în orice caz, este foarte greu. Iar când alergi la vale, există o particularitate că îți omori unghiile și picioarele. Mai ales cvadricepsul se destramă, pentru că e mult de alergat la vale. Iar când alergi la vale, dacă nu ai picioarele pregătite, se rup. Și unghiile se rup. Pentru că unghiile, atunci când alergi la vale, se lovesc întotdeauna de partea din față a adidașilor.

-Și moldovenii simpli, care-și iubesc canapelele, se uită la tine și nu înțeleg: dacă el știe de aceste riscuri, de această durere, de ce o face?

– Probabil că orice maratonist, orice atlet care depășește provocări serioase, se străduiește să cunoască limitele abilităților sale, de ce este capabil. Mi se pare că acesta este cel mai important lucru pe care o persoană trebuie să îl facă în viață, să afle de ce este capabilă. Aceasta este o motivație foarte puternică pentru a merge mai departe.

Iar faptul că moldovenii, stând pe canapea, nu înțeleg ce fac eu, cred că este o chestiune de timp. Cu cât mai mulți oameni din jur fac prostii ca ale mele, cu atât mai mult se vor gândi: de ce o fac toți, de ce le place tuturor? Poate că ar trebui să încerc să alerg cel puțin 3 km dimineața. Acesta ar fi primul pas și nu se va opri după aceea. Așa că sper că, cu cât mai mulți oameni fac acest tip de sport, cu atât mai repede se va schimba țara noastră.

– Povestiți-ne despre condițiile în care ați alergat. Temperatura?

– Da, vă spun acum. La început, ne-au trezit la 2 dimineața. Nu ne-au lăsat să dormim, pentru că ne trezeam la 2 dimineața. Ne-au urcat în autobuze mari și ne-au dus într-un alt oraș aflat la 90 km distanță. Startul se dă la ora 5:30. Imaginați-vă că stați într-o mulțime, cu afro-americani în jur, toți de culoare. Practic, nu există niciun alb, aproximativ 10-15 la sută sunt albi. Ei cântă imnul lor național al Africii de Sud și tu încerci să cânți cu ei. Este atât de emoționant. Și apoi auzi cântecul cocoșului, au un cântec de cocoș.

-E un cocoș adevărat?

-Nu, o înregistrare. Era o poveste interesantă acolo. La început, când a început The Comrades, un tip s-a entuziasmat foarte tare și a început să se cocoațeze. Tuturor le-a plăcut și de atunci încoace a țipat în fiecare an. Apoi, când a murit, au făcut această casetă. Este una dintre legendele cursei.

Și stai acolo și te gândești: „La naiba, ce caut eu aici, la 5:30 dimineața, în Africa de Sud, cu negrii ăștia care cântă imnul Africii de Sud, pentru a alerga acum la cea mai mare cursă din viața mea?”.

E un sentiment fantastic. Și se aude acea bubuitură, iar toată lumea începe să bubuie, să bubuie, să bubuie – accelerând încet. 20.000 de oameni în picioare acolo. Oameni din toată lumea au venit, au făcut pregătiri, au încercat să se adune în acest loc și să fugă. Acesta este cel mai mare ultramaraton din lume.

– Și cât durează?

-Și am fugit. În ceea ce privește temperatura, la început a fost OK, a fost de 10˚, iar la finalul a 4-5 ore a fost de 30˚, iar în ultimele 3-4 ore am alergat deja la 30˚. A fost un pic cam cald, ca să fiu sincer.

-Și ce ți-au dat pentru această ispravă?

-Ai văzut o medalie uriașă ca asta? La naiba, de ce nu am adus o medalie cu mine? Sfinte Sisoe, trebuia să mi-l arăți. Este așa, ca cele trei banutiae. Este cea mai mică medalie pe care am văzut-o vreodată.

Și vii alergând, îți tremură picioarele, cazi, ești sprijinit și spui: unde mi-e medalia? Ar trebui să fie așa.

-Suferința este așa, iar medalia este așa.

-Și tu spui: unde este această medalie? Ce-i asta? Pe o panglică de Sfântul Gheorghe, o mică medalie ca aceasta. Dar este foarte scump. Cel mai mic aur este scump, așa cum se spune. Și este interesant, pe plăcuțele de înmatriculare se scrie de câte ori a alergat o persoană la The Comrades, există un număr. Și alergi și vezi: 5, 7, 12, 27. Am văzut 41. Este un bătrân care aleargă, are în jur de 60 de ani, iar pe numărul de înmatriculare scrie 41. Și îți dai seama că nu este în urmă, ci în față, iar eu încerc să îl ajung din urmă, dar nu pot. Cum naiba faci asta? Ei au această cursă iconică, într-adevăr.

-Acest ultramarathon e un adevărat  chef pentru toți localnicii.Scot de casa tot ce au ei mai bun, ca să-și întâmpine oaspeții. Ce drept,nu tot din ce scot ei afara le prind bine oaspetilor. Dar asta e o alta povestea. 

-Primii 40 km au fost foarte confortabili. Foarte răcoros și nu foarte cald mai ales, mâncând, bând și discutând cu oamenii, cunoscându-ne unii pe alții. După 40 km, alunecările în urcare au început să devină serioase, și încă nu am alergat mai mult de 50, și au început problemele. Adică, mușchii cvadricepsului au început să se înfundă, am început să alerg tare. Dar am reușit să ajung la 60 km. Am mâncat și eu, au cartofi fierți pe pistă. Nu ca la noi, ci cartofi fierți cu sare, foarte tari.

Sunt foarte mulți oameni pe pistă, în general. Se spune că mai mult de un milion de oameni vin la acest circuit. Și această autostradă merge ca a noastră între Bălți și Chișinău. Nu este chiar un oraș-oraș. Iar oamenii vin din toată țara pentru a-i ajuta pe sportivi să alerge. Ei pun grătare, fac grătare, cumpără Coca-Cola, banane, mere, tot ce pot și aduc. O dată pe an au o sărbătoare bancară, iar oaspeții vin din toată lumea.

Și când faci cei 60 de kilometri de alergare, un pic amețit, îți oferă o bucată de carne la grătar și te gândești: rahat, noi nu mâncăm carne, dă-ne niște apă, dă-ne niște gel sau ceva dulce. Te miști, alergi cu această friptură, o rupi cu dinții, sucul se împrăștie în toate direcțiile.

Și de la 60 de km în coborâre începi, iar atunci picioarele tale ți-au spus că asta e, că ți-au spus să mori de mult timp. Iar la 70 de km alergi și la fiecare pas în jos te simți ca un cuțit înfipt în vițeii tăi. Vreau să spun, chiar doare foarte, foarte tare. Văd că mulți oameni au început deja, unii sunt deja întinși pe marginea drumului, alții sunt deja luați cu ambulanța, alții stau în picioare, nu pot să meargă. Și după 80, nu, nici după 70 nu am putut mânca nimic. Corpul meu nu mai primea mâncare, apă, nimic. Și am alergat doar cu Coca-Cola. Copiii ar trebui să își acopere urechile, să nu asculte asta, dar Coca-Cola a fost un salvator. Am băut doar Coca-Cola timp de 20 km și nimic altceva. Obișnuiam să alerg la bar și să spun: „Două Coca-Cola” sau un cocktail „Coca-Cola-Sicola”. Iau două pahare, gin și blugi, iau apă, o torn pe mine și alerg din nou spre următoarea stație.

Ultimii 10 km nu-mi amintesc bine, pentru că căldura era deja brutală. Și sentimentul a fost că organizatorii, ca și cum bornele kilometrice au fost întinse de trei ori. Și ceasul minte, și semnele mint. De ce este atât de lent, ai alergat 1 km timp de o oră? Mai sunt 3 kilometri, mai sunt 2 kilometri. Ultimul kilometru este nesfârșit, aproape ai ajuns, ai terminat, nu mai poți face asta.

Iar la linia de sosire, prietenul meu mă aștepta cu un steag și a vrut să i-l iau. Și picioarele tale sunt de lemn, nu le simți, ca Pinocchio. Și strigă: Dima, Dima! Și mă întorc: unde e Vovka? Și își flutură steagul spre mine. Și mă duc la el așa, iar el îmi aruncă steagul. Nu am reușit să-l prind și a căzut pe jos. Să-l ridici, să fugi la el, te-ai gândi, nu? Dar după 90 km nu mai poți sta jos. Și tu zici: ah-ah-ah-ah! Oh, f…, ah-ah-ah-ah-ah! Și eu încep să înjur. Iar bieții Juaros care stau în jur aud înjurăturile rusești și se gândesc: ce se întâmplă? Ce sunt aceste cuvinte? Îl iau și mă uit la Vovk cu niște ochi atât de buni, îl întorc și termin. Asta e, mă pregătesc, pentru că mai am ultimii 300-400 de metri pe care trebuie să-i termin frumos. Apoi, o medalie și cădea în jos. Te întinzi și…

-Dacă vrei sa participe și tu ,află de ce ai nevoie ca sa te  a ventureze  in cursa.

-Drapelul de trening este o necesitate și suficient de moale pentru a nu-ți ucide genunchii. Șosetele cu strat dublu sunt de dorit, deoarece dacă transpiră mult și există fricțiune, bășicile sunt garantate dacă alergi timp de 9 ore. Apoi, de obicei, purtați șosete de genunchi. Eu nu am. Mulți oameni au probleme cu crampele, eu nu am astfel de probleme, slavă Domnului, așa că nu le port. Pantaloni scurți de compresie.

– Cu ce se ocupă?

– Strâng mușchii și nu-i lasă să se rupă prea mult?

-Pot? Da, am înțeles.

-Există o mulțime de buzunare în care să pui analgezicele, în primul rând, în caz că apar probleme. Este loperamidă acolo, în caz că trebuie să faci pipi. Chimia este atât de fluidă. Locul principal este ocupat de batoane, geluri, diferite tipuri de alimente. Există o centură Run Belt pentru asta, care conține tot felul de lucruri. Aici puteți depozita medicamente, pentru tot felul de pastile. Și aici îmi țin aparatul foto. Alerg cu o cameră de filmat, am o cameră mică ca asta. Fac o poză și o pun înapoi aici.

O poveste interesantă s-a întâmplat cu aparatul foto de data aceasta, când alergam. Alergam cu camera, alergam, mă filmam normal, filmam totul. Și uneori vrei să fii filmat în timp ce alergi. Iau camera, apăs butonul de înregistrare, i-o dau omului și îi spun să o îndrepte spre mine și să filmeze, dar nu fac nimic. El spune, da, da, bine. Eu fug, el mă filmează. Alerg și îi mulțumesc. Când am ajuns acasă și am vizionat videoclipul, mi-am dat seama că m-am înșelat în privința oamenilor. Oamenii nu sunt atât de proști. Poate că sunt afro-americani, dar se pricep la tehnologie. Și când li se dă o cameră și li se spune să filmeze, ce fac?

-Se filmează singuri.

-Ei apasă butonul Rec.

– Ba nu!

-Este ceea ce fac eu: Nu! Și așa începe, spun: „Asta e, filmează-mă, bang!” Și totul se declanșează. Apoi am alergat, bang! – S-a pornit. Am spus: „Oh, Doamne! Și oricât de mulți oameni le-am dat-o, vreo șapte, toți au făcut același lucru.

Nu-mi vine să cred.

-Eu zic să nu apăsați. Bine. Tăiați, tăiați. În primul rând, sunt obosiți, creierul lor nu funcționează. El vede butonul „trage”, face clic, trage, bum, face clic din nou. Și erau așa de șmecheri, contra dorbanților, eu încă mai încerc, e deja greu, dar încă mă prefac că sunt ușor și cool. Practic, nu există nimic.

Și cel mai măreț plan pe care l-am avut a fost când mi-au dat o medalie. Și am alergat și eu, mi-au agățat medalia, iar eu am spus: „Stai, nu ți-o pune”. Poftim, dă-l jos. Asta e, medalia. Eu spun: asta e, mulțumesc. Vin alergând și sunt… mă uit: măcar mi-am scos medalia, nu? Și o asemenea mână în cadru. Am dat-o la capătul greșit. Iar eu, pe scurt, nu am nimic. Doar fotografii oficiale ale organizatorilor.

– Organizatorii v-au ajutat în vreun fel?

-Organizatorii ne-au hrănit, ne-au oferit o masă grozavă. 90 km la fiecare 2 km, 45 de stații de hrănire. Am avut trei la maraton, au avut 45 de stații de hrănire și răcire. Era multă apă. Dar, indiferent de câtă apă bei, tot transpiri. Și transpiri îngrozitor, iar tu torni mereu litri și litri de apă. Se pune un litru înăuntru, un litru afară.

Apropo, te jenează ceva?

– Ouch.

-Nu am spălat această cămașă cu The Comrades, îmi pare rău. Văd că te ții bine, stai lângă mine, dar mă uit… Uau, înfiorător! L-am lăsat special pentru ședința foto.  

– Ai adus parfumul african.

-Un parfum african, da, de savană îmbibată.

-De ce? Ai de gând să o păstrezi așa?

-Nu, o voi spăla, desigur, dar acest spirit de competiție este foarte tare.

– Este cu noi. Dar să sperăm că se va transmite și la telespectatori și vor începe să alerge.  

-Mood.

-Pentru că este distractiv.

-Este distractiv, este foarte bun pentru creier. Astfel, devii mai încrezător, nu îți mai este frică de provocări, știi de ce ești capabil. Este foarte, foarte important să înțelegem asta în viață.

-Și parte nebuna în dimineața de astăzi este ca Dmitrii Volosin nu are de gand sa se oprească aici. Se pregateste acum de un alt chef. Intenționează să găsească o bicicleta veche,ușor chinuita ,ca sa participe la o cursa de înot și ciclism.

-Pe 5 septembrie plec cu Livio, mergem la Campionatul Mondial de înot. Există un sport numit swimran. Este ca un triatlon, dar fără bicicletă. Sportivii aleargă și înoată, aleargă și înoată, aleargă și înoată, aleargă și înoată, aleargă și înoată, aleargă și înoată, și așa mai departe de 38 de ori. 

-Așa că am așteptat, de câte ori am așteptat.

-De prea multe ori. 65 km de alergare și 10 km de înot. Iar oamenii aleargă în costume de neopren și înoată în adidași. Așa că îți pui adidașii, costumul de neopren, ochelarii, lamelele, rucsacul și alergi. Apă, scufundați-vă, înotați în adidași. Ajungi la țărm, te scuturi de picioare și fugi.

Și așa timp de 12 ore. Și tocmai de aceea sunt atât de bune aceste dresuri, sunt ușor de urcat pe stânci. Adică atunci când vei ieși. Va fi în Suedia, și va fi un drum cu pavele ca acesta. Acolo se merge din insulă în insulă. Și sunt stânci și este ușor să te agăți de ele și să te cațeri afară. Pentru că adidașii normali vor aluneca.

-În regulă, am înțeles.

-Acum mă voi antrena.

-Ei bine, mult noroc.

-Atat de aici ,dacă ai și tu pasiunea sau o meserie ce-ar putea sa ne inspiră- invita ne în ospetie.

Comrades. Există oare viață după 42 km?

Comrades. Există oare viață după 42 km?

De ce un alergător are nevoie de puncte cafenii? Despre ce cîntă africanii de sud? Cum să ajungi într-o revistă porno? Unde se afumă 18 băieți? Și cum să te debarasezi repede de unghii?

Dimineaţă. Interviu.OTILLA.

Dimineaţă. Interviu.OTILLA.

Ce este Otillo, de ce participarea la el poate fi sinucidere, o jumătate de pachet de ulei va ajuta să facă față distanței și ce poate rezolva 15 minute?