Neața.TNT Bravo.Anna Smolnitchi

-În timp ce soția și copiii de 10 respectiv de 5 ani dorm liniștit în pătucul lor și au probabil al 20-lea vis, protagonistul nostru de astăzi respiră profund și intens, încontinuu, timp de 40 de minute.Mi se face frig. Așa o senzatie că bate vântul.

-Îmi pare rău că vă întrerup așa, dar se simte că bate vântul și se face frig. Cum se respiră așa? Explică principiul și de ce o faci atât de devreme în timpul zilei?

-Fac freediving. Este un sport în care oamenii petrec ceva timp sub apă, fără aer, cu o singură respirație. Așa că vreau să-mi îmbunătățesc performanțele în acest domeniu. De aceea fac pranayama. Pranayama este o parte a yoga care studiază respirația, modul în care aceasta afectează corpul uman, cum purifică gândurile și cum îți schimbă viața.

-Freediving este un sport extrem, care presupune că cel care îl practică inspiră o dată aer, după care se scufundă la mari adancimi în bazinele acvatice, fără așa-zisa masca scuba. Își trage originea inca din antichitate, căci numai așa oameni puteau dobândi atunci hrană din apele marilor. Astăzi cel mai bun scufundator din lume se consideră neozeelandezul William Trubridge. El este prima ființă umană care a coborat sub 120 metri adancime fără niciun fel de asistență. Una dintre cele mai mari provocări pentru scufundatorii de mare adâncime este presiunea din urechi, care crește constant. În cazuri extreme, presiunea mare poate provoca halucinații majore. Ritmul bătăilor de inima se reduce esențial, iar plămânii însetați de oxigen ajung să preia literalmente oxigenul din sânge și pot provoca pierderea cunoștinței.

-Dacă o persoană într-o stare normală de viață, de muncă, respiră 15 ori pe minut, atunci când meditez și mă adâncesc în mine, respir o dată pe minut. Așa că îți permite să te concentrezi să nu te gândești la nimic. Așadar, esența pranayama este că atunci când expiri complet aerul și ai 30-40 de secunde în care nu faci nimic, sarcina ta este să nu te gândești la nimic. Încercați să nu vă gândiți la nimic.

-Așadar, dimineața de astăzi o petrecem cu Dmitri Voloșin, grație căruia moldovenii au aflat că și la noi se pot produce filme în varianta tridimensională. Dmitri Voloșin este producătorul primului desen animat 3D “Țiganul”. Printre alte creații dirijate de Voloșin.

Tot Dmitri Voloșin a fondat site-ul prin care se vinde și se cumpără orice, de la chiloți până la mașini și apartamente. Când cauți ceva, începi cu el.

Omul de afaceri Dmitri Voloșin mai are supranumele de Ironman, căci a înotat 3,8 km, a parcurs 180 km cu bicicleta și a alergat 42 km fără să se oprească într-un timp de 13 ore și 21 de minute. Titlul l-a obținut după ce a ajuns la finișul triatlonului extrem de la Zurich,  clasându-se pe locul 1736 din 2655. În decembrie 2014 a devenit campion la freediving, după ce și-a ținut respirația sub apă timp de 5 minute și 50 de secunde. Tot el va organiza pe 26 aprilie primul maraton de 42 de km în Moldova. Voloșin și echipa sa creativa au inițiat proiectul Chisinau is Me.

Mai ciudat după unii, deosebit pentru toata lumea, Dmitri are tehnici speciale de trezire a copiilor. 

-Gata….

-Dormi. Deci, Mishka, dormi? Haide, să mergem.

-După lungi negocieri și lupta de rezistență din partea copiilor, aceștia într-un fel sau altul se pomenesc în baie la periat dinții. Iar Dmitri in bucătărie, unde pregătește foarte des micul dejun, fiind cel mai matinal dintre Voloșini.

Familia lor se împarte în doua tabere: femeile nu mănâncă dimineața, iar bărbații se ghiftuiesc serios. În vremuri de post însă niciunul nu se răsfață cu bucate alese.

-Avem un frigider trist și slab. Nu prea avem de ales, așa că mâncăm dimineața fără chef. Fiica mea a început să înțeleagă că legumele sunt mâncare, iar bunica ei credea că nu sunt, și spune: „Cine mănâncă mere, asta e mâncare? Sau vinete. Un belșug cu carne. Asta e mâncare. Sau găluște”.  Uite, ce e mâncare? Mâncare…

-Și eu țin post, dar e diferit în sensul că nu pot mânca dulciuri, produse de patiserie sau mâncare nesănătoasă.

-Bad

-Răutăcioasă

-Ieri am mers pentru prima dată la școală, iar băieții din clasa mea au venit cu mine. Au cumpărat atât de multe lucruri, încât toată lumea a fost șocată.

-La ce te uitai?

-La ce mă uitam și nu am mâncat.

-Nici măcar nu te-ai gândit măcar o dată la asta? La orice. Tata nu are aparat de fotografiat și nici tu nu ai un cip la tine.

-Nu, m-am gândit, ei bine, poate. Dar n-am mâncat-o.

-Da? Ce te ține așa?

-Păi, în primul rând, vreau ca tata să aibă încredere în mine.

-Nu toți copiii țin post. Mai mult, se pare că printre cei mici există adevărați pofticioși care papă tare bine dimineața, astfel încât micul dejun poate deveni prânz. Vezi ce spun câțiva copii despre dimineața lor.

Warren Buffet în vârstă de 84 de ani, unul dintre cei mai bogați oameni din lume,  cu o avere de 78,2 miliarde de dolari, începe și încheie ziua cu o băutură dulce răcoritoare carbogazoasă, care conține multă cofeină și cică ea e secretul longevității sale, anume zahărul din ea. Omul de afaceri a citit că cei mai sănătoși sunt copiii de 6 ani și a decis sa mănânce ca ei, adică să consume mult zahar. Cei mici îi răstoarnă teoria, cel puțin copiii cu care am stat noi de vorbă.

-Dimineața mă duc să mă spăl pe dinți și apoi mă duc sa beau aghezmuță și anafură și apoi mă duc să mănânc și apoi mă duc la joacă și apoi strâng jucăriile.

-Eu mă trezesc fără mami. Mă trezesc fără mama mea.

-Dar mama ce face?

-Face mâncare pentru tatăl meu.

-Și pentru tine?

-Și pentru mine.

-Ce mănânci tu dimineața?

-Terci.

-Ce fel de terci?

-De grâu.

-Mănânc supiță, mănânc cășuță, mănânc mămăliguță, mănânc terci, mănânc carne.

-Și totul dimineața?

-Da.

-Mie-mi place să mănânc mai mult.

-Mai mult? Cât mananci? Cât încape in tine?

-Mai mult macaronele.

-Dulciurile îți plac? 

-Da.

-Și mananci și dimineața dulciuri? Ceai?

-Da.

-Mănânc ou cu siuziuc.

-Poftim?

-Ou.

-Ou?

-Mult-mult-mult-mult-mult-mult-mult…și noaptea, și ziua, și o să cresc mare și o să ajung la pod.

-Până se pregătește micul dejun în familia Volosin, dacă se trezesc totuși mai devreme, cei mici reușesc să se joace un pic. Cum e familia, așa și jocul, deloc simplu sau obisnuit. E unul de dezvoltare, în cazul dat, a memoriei. Eu și unul din cameramani am intrat în horă. Odată alimentați copiii, mângâiați pe cap de mama, mai ales Mihai, care mai aruncă din când in când câte o criză de plâns, fie pentru că mami i-a stricat coafura, fie pentru că nu vrea să-și pună căciula, deci din cauza unor chestiuni de rutină până la urmă. Îmbrăcați și pupati, copiii sunt îmbarcați în mașină ca să ajungă la grădiniță, respectiv la școală. 

Dar cum se trezesc alți cetățeni ai țării? Iată ce ne-au spus câțiva trecători aleși la întâmplare.

– Cum va treziți dumneavoastră dimineața și ce va place sa faceti?

-Foarte curios, de ce?

-Cand și cum.

-Foarte simplu. Îmi fac cafeaua și mă apuc de lucru.

-Cum nu vă place sa fiți trezită?

-Nu-mi place să fiu trezită prea brusc. Prea brusc, cu un sunet prea strident. Adică o muzică plăcută, știu eu, ar merge. Dar un sunet, o goarna de exemplu, nu știu dacă mi-ar plăcea.

-La jumate la șase eu îs trează.

– O cafeluță uneori, alteori un ceai, alteori apă curată.

 Nicolae, care a început aceasta dimineața cu curățitul copacilor, nu a binevoit sa

coboare la noi. Așa că am urcat eu la el.

-Coliță, dă-te oleacă mai jios, să nu chișe fata.

-Cum mă trezesc dimineața? Cum? La ora 6 mă trezesc dimineața și mă pornesc la lucru.

-Bei o cafea?

-Nu, ceai.

-Ceai?

-Da,ceai.

-Și încă? Cu dulciuri, cum îți place?

-Cu pâine cu unt.

-Am o pisică, Silviana o cheama, care are grijă, dacă-i zic la ora șase – la șase vine și-mi dă cu lăbuța, hai, deja e timpul. N-a greșit niciodată ora, pot să nu pun niciun telefon mobil să sune.

-Vorbiti serios? Îi spuneți la ce oră?

-Vorbesc foarte serios, da.

-Și dacă e zece, la zece vine?

– La ce oră-i spun, la aceea vine.

-De ce atat de dimineață? Ce faceti?

-Pregătesc mâncarea în primul rand, am păsări, am animale. Pregatesc la animale, dau la animale, pe urmă jumătate la șapte e aproape pornirea. Avem o masina bortovaia cu budcă.

Ni-i frig, dar ce sa facem? Asa muncim.

Domnul care nu a vrut să se prezinte și era tare grăbit începe dimineața cu porumbeii.

-…de grâu și amestec cu pâinică. Iubirea asta-i natura.

Dmitri Voloșin nu pierde vremea nicio secundă. Începe ziua de munca chiar în salonul automobilului, numai după ce afla cum va fi vremea, își verifică poșta electronică și urmărește toate știrile.

-Mi scriu din Moscova, invitându-mă la un campionat de freediving. Câțiva antrenori mă sfătuiesc să mă pregătesc, ce altceva? Înscrierea la maratonul din Chicago, a început loteria. Azi avem o întâlnire despre tricouri, mi-au trimis niște tricouri pentru maraton. Ne-am certat ieri toată ziua pe ele, nu arată bine, azi vom continua războiul.

-Ce fel de maraton?

-Un maraton? Pe 26 aprilie în Moldova vom face un maraton, o cursă de 42 km.

-Știați că faimoasele curse de alergat care se dau in toata lumea, denumite maraton, își au originea în antichitate? Povestea ne poartă la începutul veacului 5 î.Cr. pe tărâmurile Greciei Antice, pe vremea cand persii ocupasera Asia Mică și cele 12 colonii grecești din Ionia. După mai multe bătălii, anume cea de la Marathon s-a încheiat cu victoria elenilor. Conform surselor istorice, toate grecești, 6400 de perși au fost uciși, iar în rândul apărătorilor au existat doar 192 de victime ateniene. Celebrul curier Pheidippides a fost însărcinat înainte de luptă să ceară ajutor de la Sparta în războiul contra persanilor, dar aceștia au refuzat. Curierul a parcurs 420 km atunci, iar după bătălia de la Marathon i s-a ordonat să alerge până la Atena pentru a da vestea strălucitei victorii. Acesta a alergat cei 42 de km în aproximativ 4 ore, a strigat „Am învins”, după care s-a prăbușit la pământ și a murit. Grecii au considerat ca niciodată niciun om n-a avut parte de o moarte mai glorioasă și au hotarat ca în amintirea curajosului soldat să introducă proba de maraton în cadrul Jocurilor Olimpice. La Jocurile Olimpice din anul 1908 coroana a pretins ca startul la maraton să se dea din fața palatului Windsor, astfel încât familia să poată urmări de la fereastră startul competiției. Astfel s-a oficializat ca distanța probei să fie 42 km 195 m – exact distanța de la palat la stadionul olimpic, unde era linia de sosire, în fața lojei regale.

Așadar, în premiera în Moldova, la inițiativa lui Volosin, unul din cei mai neobosiți cetățeni, se va organiza un maraton. Doritorii de a participa vor putea alege să alerge 42 km sau 10, ori și mai puțin – 3 km. Totul în funcție de rezistența, starea de sanatate și nu în ultimul rând gradul de lene. Volosin presupune ca 10 km vor alerga vreo 500 de oameni, 21 km se vor încumeta sa parcurgă fugind vreo 400 și cam tot atâția se așteaptă pentru 42 de km. 

-De 30 de ani nu a mai avut loc un maraton la Chișinău. În toate orașele europene, în general, din lume există maratoane. Este o cursă, o sărbătoare a orașului, unde se adună toți amatorii și aleargă 42 km, 21 km sau 10 km. Mașinile nu merg, mijloacele de transport nu merg, toată lumea stă de-a lungul traseului, cu banane, cu apă, cu biscuiți și se uită la acești nebuni cum aleargă. Am călătorit mult în diferite țări, am văzut asta și vreau să o fac și la Chișinău. Am lucrat în ultimele șase luni pentru ca această sărbătoare să se întâmple în țara noastră. Este foarte dificil, nu toată lumea înțelege în guvern și în primărie. Există deja sponsori care ne vor susține.

-Startul se va da în Piața Marii Adunări Naționale. Se va alerga pe strada Muncești, apoi pe lângă Gara Feroviară, se va ajunge și la strada Mihai Viteazul, ca să se revină și la Arcul de triumf. și tot așa inca de 3-4 ori. 42 de km ar însemna cam atâtea cercuri.

-Toți participanții vor primi un tricou ca acesta. Pe spate scrie „Alerg pentru că…”, iar tu folosești un stilou pentru a scrie de ce alergi, ce te motivează să alergi. Alergi pentru a fi sănătos sau ai pariat cu cineva sau primești bani pentru asta sau pentru că nu ai altceva de făcut. Fiecare își scrie propriul lucru. Așa că ăsta e Guguetz care aleargă, ăsta e logo-ul maratonului, vedeți. Aleargă trei moldoveni.  O fată și doi băieți.

-Vorbind despre Moldova și moldoveni, vedeți și apreciați poza zilei. De acum încolo n-o să mai vezi cu aceiași ochi semnul de naștere al lui Mihail Gorbaciov. Internauții au avut grijă să-i dea o noua valoare. În fiecare zi Mihail Gorbaciov vede în oglindă harta Moldovei – fac haz pe Internet utilizatorii rețelelor de socializare, făcând trimitere la semnul de naștere, care seamănă izbitor cu un strugure, forma pe care o are țara noastra pe harta lumii. Internauții si-au mai amintit că aceasta pată a mai fost asociată cu un arhipelag din Siberia. Este vorba despre Durac Apreli.

Primul pasager din familia Voloșin care ajunge la destinatie, respectiv la școală, este Nika.

Deoarece călătoria până la grădiniță este de mai lungă durata, familia Voloșin nu-și poate permite ca aceasta să devină una plictisitoare. Și atunci se include muzica. și tot așa, într-o veselie pana la grădiniță.

Aici responsabilitățile de tată se termină până seara, când vine acasă și se ocupă, printre altele, de adormitul copiilor. Chiar el inventează poveștile. La 8.30 dimineața însă începe ora de aur pentru Dmitri. După puțină încălzire, începe munca grea, antrenamentul propriu-zis. Câte 10-12 km parcurși in fuga de 3 ori pe săptămână.

Vă ziceam că el planifică un maraton? Iată că pasiunea lui pentru sport nu se oprește aici.

-Uite, o altă direcție pentru sportivi, am decis să facem evenimente de turism sportiv. Deci acum va fi un semimaraton la București. Rezervăm un autocar, luăm un hotel ieftin și facem un pachet turistic. O persoană care vrea să alerge, plătește doar o sumă mică de bani și noi ne ocupăm de toate aranjamentele: pentru călătorie, pentru viză, pentru cazare, pentru mâncare. Apoi plănuim să facem înot în Balaton în Budapesta, în apropiere. Aici. Munți, scufundări în Dahab în Egipt, călătorii în Baikal. În jurul evenimentelor sportive pentru a face evenimente turistice.

-Super

-Da, cred că și asta ar fi interesant.

-Cine rămâne ultimul, lasă jos berea.

-Oh, știu cine.

-Ceea ce m-a dat pe mine gata a fost fuga pe scările renumite din parcul Valea Morilor cu o masca pe față, de trei ori in sus și-n jos, fără ca s-o scoată. Astfel Voloșin își antrenează respirația pentru a atinge noi recorduri in free-diving.

Proiecte mentionate:
Chisinau Marathon
Cum am înotat marea moldovenească

Cum am înotat marea moldovenească

Pe data de 19 iulie în Moldova pentru al treilea an consecutiv au avut loc competițiile de înot în apă deschisă Ghidighici SeaMile. Mai mult de 400 de participanți au înotat peste Ghidighici. La cursa de înot au participat înotători din alte țări, precum: Rusia, Ucraina, România, Italia. Așa că, cursa de înot în apă deschisă Sea Mile acum a obținut un statut internațional.

Prostii la înălțimea de 5642 m

Prostii la înălțimea de 5642 m

De ce câteodată e mai bine să nu ridici receptorul, poți oare să trăiești într-un butoi, ce gânduri îți apar într-un viceu de pe mariginea prăpastiei, poți oare să găsești o țigară la înălțimea de 5000 de metri și la ce bun te învață greblele?