Conversație de seară. TVC 21. Stanislav Vyzhga

Cine poate deveni un om de fier, cine plătește pe cine la distanță, ce este în neregulă cu cuvântul om de afaceri și ce ar trebui spus nepoților?

-Bună ziua! Urmăriți emisiunea „Discuții de seară”, prezentată de Stanislav Vyzhga. Lumea este plină de oportunități, ele pot fi găsite la fiecare pas, dar nu toți dintre noi pot vedea aceste oportunități. Mulți oameni, se pare, nu le sunt date, sau cred că trebuie să aștepte ca ușile să se deschidă și apoi să iei ceea ce soarta, viața îți va oferi. Dar există oportunități care nu pot fi întâlnite, nu găsite, ci create. Vă propun să purtăm discuția de astăzi despre oportunitățile umane cu invitatul nostru. Invitatul emisiunii este Dmitri Voloșin – un om de afaceri, astăzi deja un Ironman, dacă îmi permiteți să folosesc această expresie. Vom vorbi și despre aceasta, despre ce înseamnă acest cuvânt nou în vocabularul sportiv. Sunteți o persoană capabilă și capabilă să creeze oportunități, capabilă să le găsească, să depășească diverse dificultăți, pe baza portretului pe care mi l-am desenat pregătindu-mă pentru această întâlnire. Am spus: „Ironman”. În blogul de internet pe care l-am citit în ajunul acestei emisiuni, vorbiți despre faptul că vă pregătiți să deveniți un Ironman. Ce înseamnă asta?

– Ironman este un eveniment uimitor și foarte vibrant în viața oricui îndrăznește să își revendice titlul, care constă în faptul că o persoană trebuie să înoate 4 kilometri, apoi să se urce pe bicicletă, să parcurgă 180 de kilometri, iar după aceea să își pună adidașii și să alerge un maraton.

-Triatlonul așa ceva?

-Da, este un triatlon. Este o distanță de triatlon numită Ironman și nu este considerată cea mai mare, dar este foarte populară, pentru că există și ultra Ironman, o punte în care faci același lucru timp de zece zile la rând. Dar cel mai popular, cel mai puternic format este Ironman – un brand atât de mare.

-Câți oameni participă în același timp la o astfel de cursă? Și pentru ce vin acești oameni, tu în special?

– Întrebarea mea preferată este: „De ce o faci?”. Toți oamenii care fac acest lucru au un criteriu comun pe care îl au cu toții în comun: vor să se asigure că organismul lor este capabil de mult mai mult decât credeau că este. Când spui cuiva, sau când afli tu însuți despre această competiție, te gândești că este imposibil de făcut, că doar supraoamenii o pot face. Dar dacă te îmbolnăvești de această boală, te îndrepți spre ea pas cu pas…

-Presupun că trebuie să ai un trecut sportiv, ceva ar trebui să te împingă spre asta?

– Nu neapărat. 90% sunt amatori absolut, doar oameni care au ajuns la un moment dat în viața lor și care au nevoie de ceva pentru ei înșiși… pentru a arăta că…

– Să-și demonstreze ceva?

-Da, pentru a dovedi ce pot face. Asta e marea majoritate, e un sport de amatori. Nici măcar nu au premii în bani, plătești ca să participi – plătești, nu ești plătit. Iar oamenii nu o fac pentru a câștiga bani, ci pentru a-i cheltui.

-Care este cea mai interesantă și cea mai grea parte a acestei distanțe?

-Cred că o persoană devine un Ironman nu atunci când parcurge distanța, ci atunci când se află la start.

-Vrei să spui când se hotărăște?

-Da, atunci când are deja trei ani de antrenament la activ și când a ajuns, și-a plătit datoriile, stă și așteaptă semnalul pentru a trage focul, este un Ironman, pentru că este pregătit să parcurgă această distanță și a făcut acest lucru mare și dificil. Nu 14 ore îl despart, ci acești trei ani. De aceea i se spune Ironman, pentru că s-a antrenat pentru acești trei ani.

-Să lăsăm deoparte pentru o clipă realizările tale sportive. Ați devenit cunoscut ca om de afaceri, făceați pași în domeniul antreprenoriatului și am înțeles că unele dintre primele dumneavoastră proiecte au fost proiecte de internet. Nu știu dacă îmi pot permite o astfel de comparație – sunteți un campion al creării de site-uri de internet?

-Nu-mi place conceptul de om de afaceri. Un om de afaceri este cineva care face afaceri pentru a face bani. Adică, o afacere este o afacere care face bani. Dacă o afacere nu aduce bani, nu este o afacere. Eu nu fac și nu am făcut niciodată nimic pentru bani. Inițial, toate proiectele care au fost făcute au fost făcute pentru că mi s-a părut că cineva va avea nevoie de ele, cineva va fi interesat de ele și Moldova are nevoie de lucruri cum ar fi un panou de anunțuri de calitate, cum ar fi un forum. Apoi s-a dovedit că aceste proiecte au început să aducă bani. Este minunat, dar este un bonus suplimentar. Nu a fost afacerea mea principală, nu a fost prima afacere pe care am făcut-o.

-Unde ați început?

-Prima mea afacere a fost să fac reclame, în 1997 am început să fac reclame și în special grafică pe calculator. La acea vreme, aproape nimeni nu se ocupa de grafică pe calculator în țara noastră. Un mic PnP o făcea, Diver Studio făcea animație clasică. Eu m-am axat pe grafica 3D și am avut succes în acest domeniu la vremea respectivă. Stăteam acasă și făceam reclame.

-Este această direcție în curs de dezvoltare astăzi?

-Astăzi am renunțat treptat, pentru că o făceam ca pe o afacere, o afacere care face doar bani. Mai mult, afacerea nu este profitabilă, pentru că toți banii pe care îi câștigam, îi dădeam la salariile băieților, plăteam chiria, calculatorul și curentul și mai rămâneau niște bănuți. Nu vedeam rostul ca băieții (20-30 de persoane) să trăiască toată viața cu mine fără să realizeze pe ce și-au cheltuit viața. Doar pentru a-și hrăni familia. Nu cred că este corect. O persoană ar trebui să aibă un fel de țel nebunesc absolut frumos pentru a le povesti nepoților mai târziu despre el.

-Ai pus practic în fața unei alegeri: „Ce să faci în continuare?”. Dacă v-ați hotărât, ce li s-a oferit?

-Oferta a fost: „Băieți, vom înceta să mai producem grafică 3D anul acesta. Deși la acea vreme eram unul dintre cele mai importante, cel mai tare studio de grafică 3D din Moldova: scump, de calitate. Totul era grozav. Dar am înțeles că acesta este plafonul, nu va mai fi nimic altceva. Așa că am spus: „Băieți, vă sugerez să renunțați la producerea de reclame în favoarea realizării propriului vostru desen animat moldovenesc. Acest lucru nu va afecta în niciun fel salariile voastre, dar trebuie să înțelegeți că îmi va fi greu să vă măresc salariile, pentru că acest proiect este absolut necomercial, dar noi și voi îl facem pentru că simțim că trebuie să facem ceva și ne place să facem asta”.

-Calculul acesta s-a justificat, faptul că a te apuca de un proiect de animație, bazat pe genul de sarcini pe care ți le-ai propus, că ar trebui să fie interesant și important pentru cei care… pentru propria ta țară, să spunem?

-Absolut.

-A meritat sau nu?

Da. -În primul rând, pe atunci studioul se afla într-o oarecare stagnare. Dacă din punct de vedere financiar totul era bun, băieții aveau destule probleme de motivație. Aveam conflicte din când în când, pentru că trebuia să lucrăm la sfârșit de săptămână și noaptea, iar termenele limită erau mereu presante. Iar atmosfera psihologică din birou era foarte dificilă. După ce am început să facem desene animate, au dispărut termenele limită, au dispărut agențiile, au dispărut clienții, au dispărut sarcinile stupide pe care nimeni nu înțelegea de ce le face. Am început să facem ceva mare și frumos. Ochii băieților s-au luminat, studioul a început să crească, în mod ciudat, am deschis o școală unde am început să învățăm băieții noi. Și, în mod ciudat (cum funcționează universul într-un mod interesant), atunci când faci ceva ce iubești și ceva de care nu doar tu, ci și alții din jurul tău au nevoie, cosmosul începe să te ajute să faci asta într-un fel sau altul. În special, proiectul nostru 999, despre care știți, tocmai a intrat în creștere, iar banii pe care i-am câștigat din ei i-am investit în desene animate. S-a dovedit că o afacere a început să o alimenteze pe cealaltă.

-Cosmos deschide portaluri. Caricaturistul a fost reciproc? În afară de o oarecare satisfacție sufletească, sau un bonus…

-Nu ne-am propus să facem bani din desenul animat, pentru că este absolut imposibil să faci bani dintr-un desen animat de cinci minute. Poți doar să câștigi faimă, niște aplauze, niște statuete frumoase, certificate, dar este imposibil să câștigi bani din asta, este un dezavantaj absolut. Dar cu siguranță avem în plan să facem trei sau patru desene animate, cu mai multe și de mai bună calitate, producătorii ne vor acorda atenție și am reușit deja să facem vreun proiect mai mare, mai grandios.

-Sunteți cunoscut din desenul animat „DJ Death” – acesta este titlul?

-G.

– …și din desenul animat „Țiganii”. Cum au fost create? Ce este mai important: scenariul, ideea sau dorința de a crea ceva frumos? De ce, de exemplu, nu s-a folosit ceva din etnia moldovenească. Dacă pentru o țară autohtonă, puteai să iei ceva din etnia moldovenească a țării: Țăndărică si Pacala, Grasu frumos, Ileana Cosânzeana.

-Noi nu facem desene animate pentru copii, noi facem desene animate pentru adulți.

-Este o problemă atât de sensibilă… Sunt desene animate pentru adulți sau filme pentru adulți? Probabil că e…

-Nu, nu sunt pentru adulți, nu sunt absurde, dar sunt doar pentru oameni… -Vreau să spun că un copil s-ar putea să nu înțeleagă unele dintre glumele din aceste desene animate. Noi le facem pentru adolescenți și mai mari, 14+.

Adică, am simțit că este important să facem ceva care ne pasionează personal. Se întâmplă să fie genul de produs care ne place. Poate că Tandala Si Pacala era mai profitabilă din punct de vedere comercial, puteam să facem un serial TV, să acoperim cu ele jurnalele elevilor din Moldova și ar fi fost un succes comercial. Dar, personal, suntem departe de așa ceva (studioul nostru). Pe noi ne interesează să facem un produs mai adult, mai filozofic, cu subtexte, și asta facem.

-Poate doar găsind sau comandând idei de la anumiți autori, pentru că grotescul pe care l-ați scos și animat este cu siguranță atrăgător, există o mulțime de lucruri interesante. Vă puteți da seama după numărul de vizualizări pe YouTube că există interes pentru acest tip de muncă. Nu mă sfătuiesc, este dorința mea personală de a folosi moștenirea literară a poporului meu, pentru că, cu siguranță, ați putea folosi aici multe dintre capacitățile și talentele dumneavoastră. Și dacă vă uitați în viitor, v-ați gândit la altceva – vreun nou proiect animat?

-Cu siguranță. Chiar acum am fost la o competiție de freediving în Egipt și, în timp ce mă întorceam cu mașina, mi-a venit ideea unui maraton de desene animate.

-De ce, când ai alergat un maraton de 42 de kilometri la Paris, ți-a venit ideea acolo?

-Când alergi un maraton în Paris, te gândești cum să alergi un maraton în Paris. Nu vezi frumusețea din jurul tău sau oamenii din jurul tău. La kilometrul 35, creierul tău se oprește și asta e tot. Și înainte de asta numeri, urmărești ritmul, timpul, ce să mănânci, ce să bei, la timp – nu există timp pentru asta. De obicei, gândurile vin în antrenamente ușoare, când te recuperezi. În antrenament, când alergi, gândurile vin în minte.

-Și atunci când te întorci din Egipt, care este ideea?

-Care este ideea? Mi-a venit în minte ideea că ar fi posibil să facem un desen animat minunat care să arate un maraton ca pe o viață. Adică, un copil de patru ani începe să alerge, apoi vezi cum apar prietenii lui și aleargă alături de el, apoi le trage de codițe pe fete…

-Cineva renunță în depărtare.

-Cineva se maturizează, unii renunță, da, apoi aleargă împreună cu o fată, apoi pe deal – începe munca lui, are niște concurenți acolo. Și așa continuă toată viața lui, iar la sfârșit sfârșește ca un bătrân. Și când trece linia de sosire, intrăm, și din nou un copil de patru ani aleargă, și totul începe din nou.

-Ceva similar a fost încercat de regizorii de la Hollywood. Există un film numit „New York, te iubesc”, despre 14 romane. Sunt, în linii mari, dacă le urmărești, intrigi luate din diferite grupe de vârstă. Cea de-a zecea nuvelă, de exemplu, este despre oameni foarte bătrâni, despre acea mică… despre dragostea la sfârșit.

– Mie îmi place mai mult „Paris, te iubesc”.

-Da, există un astfel de film. Se pare că americanii au decis să-și facă propria analogie, propriul răspuns.

-Aș face o colecție de povestiri scurte. Am vorbit cu Kobylianski, mi-a spus: „Am câteva idei”. I-am spus: „Și eu am câteva idei”. Dar ar fi foarte greu. Statul nu ne va ajuta cu siguranță. Și ai nevoie de foarte mulți bani pentru a face câteva scurtmetraje.

-Banii de buzunar nu sunt suficienți. Da.

-Da. Și ar trebui să găsești zece regizori buni, și asta e o problemă.

-Cred că lumea urăște golul și, mai devreme sau mai târziu, vom avea astfel de capete luminoase care să fie…

-Problema țării nu este că nu avem oameni talentați -cei care pleacă imediat. Dacă este talentat și inteligent, înțelege că se poate realiza la Moscova sau la Paris mult mai repede și mai eficient decât aici.

-Vă confruntați cu foamea profesională în afacerea dumneavoastră?

-Absolut. Există oameni care nu o resimt în țara noastră? Teribil. Am deschis chiar și o școală pentru asta, pentru a-i învăța pe tineri să facă ceva, pentru că nu există nimic gata făcut.

– Și perspectiva ca un tânăr sau o tânără, odată absolventă această școală, să rămână?

– Nu au unde să se ducă în Moldova, dar, bineînțeles, nu-i putem împiedica să plece la Moscova. Dar ceea ce este interesant, în special, a fost un eveniment mare la Moscova, dedicat graficii pe calculator, s-au adunat acolo specialiști 3D din toate țările CSI, au fost conferințe, s-au cunoscut. Băieții noștri s-au dus acolo, au ajuns și au spus: „Dima, de ce ne-am dus acolo? Nu am învățat nimic nou pentru noi înșine.

-Așa că tu știi totul.

-Este un indicator că noi facem produse pe care nu le face nimeni din CSI. Din nou, doar pentru că nu sunt comercializate și noi facem atât timp cât ne ia să facem calitatea care ne place. Puțini oameni din CSI își pot permite acest lux.

-Dacă ne întoarcem pe scurt la proiectele de internet pe care le-ați creat. Cantitatea pe care o știu deja se află în înțelegerea statisticii. În baza acestui parametru (statistica), care proiecte supraviețuiesc, care nu, de ce se dezvoltă și de ce nu? Ați încercat să vă gândiți la asta?

-Da, am încercat să mă gândesc la asta, dar voi spune imediat că nu am un răspuns clar, pentru că undeva în jur de jumătate din proiectele noastre s-au scufundat în uitare. Poate că acest lucru se datorează sosirii rețelelor sociale mari în Moldova. Poate din cauză că nu am înțeles prea bine pentru cine și pentru ce o făceam. Dar datorită acestui fapt, acum avem un creier mai mult sau mai puțin profesionist, înțelegem unde să săpăm și unde să nu săpăm.

-Unde ar trebui să săpăm, ne puteți împărtăși secretul vostru? Cred că pentru mulți dintre telespectatorii noștri acest lucru va fi….

– Multă lume știe că avem un incubator de start-up-uri numit Garage.

-Este acesta un loc?

-Este un loc în care îți poți aduce produsul, un proiect de orice fel, și îl poți realiza împreună cu noi. L-am lansat acum vreo trei ani, cred, și ne-am confruntat cu faptul că în Moldova nu există startup-uri interesante, adică nu există echipe gata să creeze vreun produs inovativ care să arunce în aer piața. Practic, există singuratici care vor să repete succesul vreunui portal rusesc sau american. De aceea, de fapt, în „Garage” ajung acum doar proiectele noastre interne pe care le dezvoltăm acolo. Și suntem foarte riguroși în această privință. Așa că a căuta o rețetă pentru un fel de… sapă aici – nu știm. Acum finalizăm proiectele noastre și le dezvoltăm, ceea ce înseamnă că am mers mai degrabă mai adânc decât mai larg.

-De ce această criză de idei, credeți? Nu suntem capabili să dăm naștere la ceva nou? Este clar că Moldova nu a devenit patria rețelelor sociale, nu există rachete de lansare în Moldova, deși știu că recent a existat o tentativă de lansare a unei nave spațiale. A fost o cascadorie extravagantă din partea dumneavoastră?

-Cum adică „încercare”? A fost lansată în spațiu, o rachetă moldovenească a zburat 25-27 de kilometri în spațiu.

Spuneți-mi mai multe, pentru că…

– Proiectul „Garaj”.

-…pe baza informațiilor puține care au fost publicate în mass-media, mai multe întrebări se ridică încă. De ce spațiu dintr-o dată?

-Vă spun, vă explic. Din nou, voi aminti acum de minunatul nostru univers și de cosmosul pe care vrem să-l mulțumim cu darurile noastre. Dacă ne-ar da niște bani…

-pentru a bate la ușa cerului.

-Dacă ne dă niște resurse financiare pentru a ne menține în mișcare, înseamnă că înțelege că facem ceea ce trebuie. Și dacă facem ceea ce trebuie, înseamnă că ar trebui să cheltuim banii într-un mod frumos și eficient. Nu doar să cumpărăm apartamente și mașini, ci să facem desene animate și să lansăm rachete în spațiu. Acum vom face robotică, vom recruta tineri și vom face roboți.

-De la tineri?

-Nu, ei vor face roboți, iar roboții vor face lupte. Vom face fotbal, vom face roboți sumo. Toate acestea sunt proiecte de garaj acum. Cu alte cuvinte, „Garage” este pe cale să se transforme dintr-un incubator de start-up-uri într-un loc pentru mințile tinere și strălucite, care ne vor sugera pur și simplu cum pot fi cheltuiți banii în mod frumos, în beneficiul țării noastre. Iar pentru ca o persoană să intre pe un site oarecare și să vadă acest lucru, doar să zâmbească, starea sa de spirit se va ridica, va dori să trăiască aici.

-Cum ați știut cât de sus a ajuns racheta?

-Are un senzor GPS. Nu am fi găsit-o dacă nu ar fi fost acolo. A existat un senzor, a urmărit, ne-a arătat în permanență unde se afla racheta noastră pe hartă, la ce altitudine era, iar noi am găsit-o. În plus, ne uitam și la diametrul Pământului – cu cât era mai mic în cadru, cu atât racheta urca mai sus.

-Nu ați încălcat spațiul aerian al nimănui din țările vecine?

-Noi am făcut totul așa cum trebuia, cu acte, cu un permis – dar dacă? Ar fi doborât avionul.

-Asta ar fi putut fi un conflict.

-Am avut două lansări, nimeni nu știe despre asta, una a fost în toamnă, acum, și cealaltă în primăvară. Și în primăvară vameșii ne-au reținut la întoarcere cu o rachetă. Multe media au scris despre asta, că o agenție de publicitate din Moldova a fost oprită la graniță; aveau o parașută și o rachetă și filmau Ucraina din cer. Abia au scăpat atunci.

-Vezi, un astfel de gest imprudent ar putea provoca un scandal internațional. Trebuie să fie și acesta un element de PR?

-Da.

Îmi amintesc de un caz în care o companie de ceasuri s-a oferit să arunce un ceas în râul Neva pentru a-și promova marca. Ceasul valora o grămadă de bani. Și când a fost raportat în mass-media – probabil că a fost doar un jurnalist leneș care nu a scris despre această farsă. Dar toată lumea știa deja despre marca de ceasuri.

-Noi nu avem niciun motiv să facem publicitate pentru că nu lucrăm la comandă; nu avem niciun scop de a atrage clienți. Pentru noi are mai mult sens să facem publicitate țării noastre, astfel încât nu doar noi, ci și oamenii din afară să se uite la noi și să spună: „Cât de bine trăiesc și ce fac moldovenii”.

-Ucrainienii se încordau: „Se pare că Baikonur este undeva în apropiere, iar noi nu știm”.

În afară de desene animate, un cosmodrom, mai este ceva secret? Poate, poate, în altă parte, poate în măruntaiele pământului? Politicienilor noștri, clasei politice îi place să spună că suntem o țară fără resurse energetice proprii, fără resurse minerale, avem doar pământ, apă și un pic de aer.

-Sugerezi să deschidem o platformă petrolieră și să încercăm să găsim petrol în Moldova?

– Sau vreo alternativă de oferit, pentru a ajuta țara să iasă din acul energetic.

-Nu, misiunea noastră este de a le da oamenilor bună dispoziție și motivație pentru a continua să trăiască în această țară. Nu bani, nu niște proiecte de lege de adoptat, nu un acord cu alte țări – doar să facem viața mai interesantă, mai luminoasă aici. Aceasta este misiunea noastră. Noi nu mergem în alte locuri și de aceea nu ne implicăm în politică. Nu este a noastră.

-Urmărind modul în care vă faceți viața mai interesantă, reușiți. Am lăsat deoparte pentru o vreme realizările tale sportive, acum s-ar putea să revenim la ele, pentru că una dintre părțile interesante ale biografiei tale este tocmai pasiunea ta pentru sport. Sunt familiarizat cu ceea ce este scris pe fluxul dvs. de știri. Am citit că aveți în spate 42 de kilometri de Paris, și nu doar această lungime de alergare. Să fii maratonist, adică să fii un statornic sau un sprinter este o atitudine atât de umană, sau ți-ai citit bine capacitățile fizice?

-Cred că dacă o persoană se pregătește pentru un maraton, îi place această alergare, nu va face doar astfel de distanțe la antrenamente și competiții, este în principiu un om al distanțelor lungi, al proiectelor lungi, al banilor lungi, al relațiilor lungi. Deci este dispus să muncească mult timp. Și eu am același lucru. Dacă e vorba de un desen animat, îl fac timp de cinci ani, dacă e vorba de 999, pot să fac un proiect timp de 12 ani cu aceeași tenacitate ca și cum ar fi primul an. Mulți sprinteri de 100 de metri aleargă foarte repede, dar după 100 de metri se dezumflă. Sunt tipuri complet diferite de oameni, ai nevoie de amândouă.

-Dar totuși, cine are mai multă forță: sprinterul sau cel care stă?

-Sprinterul, bineînțeles, alergătorul de cursă lungă.

-Cei care rămân?

-Da, dar ei aleargă încet. Și dacă vrei să ai un start rapid, un start bineînțeles, în momentul în care un maratonist termină, un sprinter este deja acolo.

– Să enumerăm câți kilometri ați reușit deja să alergați, a existat o încercare de a aduna toți kilometrii pe care i-ați parcurs, ați alergat?

-Am un aparat grozav care îmi înregistrează toate antrenamentele. Există un site special de socializare unde postez totul. Poți vedea cât ai alergat într-un an. Am aproximativ două mii de kilometri parcurși: antrenamente, competiții – totul la un loc. Există înot, alpinism și scufundări – totul la un loc.

-Două mii de kilometri nu înseamnă kilometraj pentru mașini, dar pentru un om…

-E în regulă pentru un bărbat. Pentru a alerga un maraton, trebuie să alergi cel puțin o mie de kilometri înainte.

-Fiecare maratonist are un fel de clasificare? De exemplu, atunci când ai o mie, două mii sau poate mai mulți kilometri în spatele tău, este el un sensei, sau un supervizor – există așa ceva? Spuneți-mi.

-Da. Începătorii sunt oameni care nu pot alerga un maraton mai repede de patru ore. Dacă alergi în patru sau mai mult, ești considerat începător. Dacă alergi peste patru ore, ești considerat… nu mai ești începător. Dacă alergi mai repede de trei ore și jumătate, ești deja un alergător avansat, iar dacă alergi mai repede de trei ore, ești deja un guru, un sensei, și poți fi invitat la maratonul de la Boston, te poți înscrie. Maratonul de la Boston este o Mecca pentru alergători, unde nu poți să cumperi doar o înscriere. Trebuie să alergi repede, trebuie să demonstrezi că poți alerga un maraton rapid. Și apoi ești invitat, te duci acolo. Iar cei care aleargă mai repede de două ore și jumătate sunt profesioniști, amatorii nu aleargă așa.

-Mergi la Boston?

-Da, absolut. Am ca obiectiv să alerg un maraton mai rapid de trei ore, apoi mă voi gândi la cariera mea de alergător. Dar nu asta este partea distractivă a alergării pentru mine – doar să alerg mai repede de trei ore. Vreau să-mi folosesc abilitățile acumulate pentru a aborda distanțele foarte interesante care există în lume.

-Cum ar fi?

-De exemplu, există maratonul de la Polul Nord la -30 de grade. Există un maraton în deșertul Sahara – Marathon de Sables, unde trebuie să alergi 270 de kilometri într-o săptămână pe nisip, cu rucsacul, cu mâncarea, cu apa, cu tot ce ai. Există un maraton în junglă, există un maraton pe zidul chinezesc – sunt multe, toate sunt foarte strălucitoare și interesante. Dar o persoană, care nu este angajată în sport, din păcate, nu poate parcurge o astfel de distanță. Eu sunt mai interesat să cuceresc astfel de lucruri. Și în înot, respectiv, același lucru.

-Înotul este un subiect separat, după cum mi se pare. Nu sunt o persoană care să se ocupe atât de mult de subtilitățile sportului sau de subtilitățile vieții sportive. Enumeră maratoanele pe care le-ai făcut deja pe la spate.

-Nu au fost multe. Am avut un semimaraton la Barcelona, un maraton la Paris, un semimaraton Ironman și un maraton la Amsterdam.

– Atât de mult asfalt a fost deja călcat în picioare. Există un secret sau o formulă de succes sau de noroc pe care ați descoperit-o? Cu siguranță că fiecare maratonist are propria cheie.

-Succesul este cuvântul cheie. Oamenii mă întreabă uneori: „Dim, cum obții succesul?”

-În maraton sau în general?

-În general, și în viață, în maraton. Eu cred că succesul nu este scopul, scopul este să trăiești viața cu sens. Același lucru este valabil și pentru alergare. Nu obiectivul de a stabili un fel de record, ci obiectivul este să ai o perioadă de timp de la o competiție la alta plină de semnificația că trebuie să te pregătești pentru competiție, că trebuie să treci de aceste puncte cheie. Așadar, cheia succesului este antrenamentul constant și parcurgerea acestor etape. Principalul lucru este să nu zăbovești. Continuați să mergeți înainte. Ca pe o bicicletă: dacă nu vă păstrați echilibrul, veți cădea. 

– Dacă nu te miști, echilibrul… Permiteți-mi să le reamintesc telespectatorilor noștri că începutul vieții dumneavoastră profesionale ca om de afaceri a fost publicitatea, iar publicitatea este una dintre condițiile programului nostru, așa că să facem o pauză pentru o pauză publicitară. Publicitate la „Discuții de seară”.

(reclame)

-continuăm discuția noastră de seară cu Dmitri Voloșin. Proiecte maraton, lungi, mari, lungi. Și acum mai există un alt hobby, este legat de un alt element – apa, freediving. L-ați descoperit nu cu mult timp în urmă sau a existat o cale care v-a condus la el.

-Surprinzător, este o cale care a început cu mult timp în urmă, acum 30 de ani.

Prima mea amintire este că am avut gloria la primele cursuri, că puteam să stau mult timp cu nasul și gura închise și să nu respir. Nu mult, dar cam un minut.

-Când eram copil, întotdeauna era o competiție la ceva: cine sărea, cine…

-Îmi amintesc că colegii mei de clasă se întrebau: „Cum poți sta un minut fără să respiri?”. Eu credeam că nu era nimic dificil. Apoi a fost uitat. Mi-a revenit literalmente acum o lună, a dispărut. Și apoi am avut înot activ, alergare, care mi-au antrenat plămânii. Și, în mod ciudat, în urmă cu un an mă antrenam în apnee, ținându-mi respirația, fără să-mi dau seama nici eu. Întâmplarea a fost că, atunci când l-am dus pe fiul meu Mișka la grădiniță – grădiniță, regim sovietic, iar în drum spre grădiniță este un coridor lung, iar acolo este o cantină, iar ușa este deschisă. Și mirosul este oribil, oribil. Când veneam de pe stradă, luam aer, mergeam un minut sau două, țineam aerul înăuntru, luam copilul și expiram, și apoi din nou și pe coridor.

-Nu a încercat fiul să o facă din nou?

-Nu, cumva… Nici eu ca și copil nu am transpirat din cauza asta, am crezut că e un miros normal. Și acum o lună… Sunt în intersezon și mă odihnesc între sezoane, 2013 și 2014. Am nevoie de un pic de recuperare, dar menținând o activitate ușoară. Obișnuiam să fac scufundări și când îi vedeam pe cei care fac freediving – acei oameni în costume de scafandru, cu monolaste uriașe, care se scufundă la acele adâncimi – aveam mereu impresia că sunt supraoameni, ihtiandri. Și întotdeauna îi priveam cu atâta respect: „Uite, sunt freedivers”. Iar eu mă gândeam atunci, visând: „E mișto pentru ei, nu au nevoie de rezervoare, de fier, de greutăți, de cabluri, de unele lucruri de aici – oribile, incomode”. Ei doar se scufundă și înoată. Și m-am luat de antrenorul meu de scufundări în ultimele trei sau patru luni și am zis: „Învață-mă, învață-mă”. Și apoi a obținut un loc liber în programul său și a spus: „Hai să mergem la piscină, să ne antrenăm”. Pe parcursul unei luni de exerciții de ținere a respirației, mi-a arătat câteva secrete, tehnici de ținere a respirației, cum să-mi calmez creierul, cum să fac în așa fel încât energia să nu fie irosită. Aceasta este o abilitate foarte importantă nu doar în freediving, ci și în viață în general, cum să rămâi calm în orice situație. După aceea am mers în Egipt, unde am făcut scufundări cu scafandri și am participat la competiții de freediving. Aceasta este, în principiu, scurta mea poveste.

-Da, dar am înțeles că unul dintre premii?

Da, s-a întâmplat să iau locul întâi la freediving, dar… Să spun că este nemeritat, nu pot, pentru că numerele sunt numere. Dar să spun că mi-am petrecut jumătate din viață pentru a-l obține, nu mă pot lăuda. Așa a ieșit.

-Câte minute ai reușit să stai sub apă?

-Cinci minute și jumătate.

-Este un fel de record național? Cum se spune?

-Da, e un record național. Antrenorul meu îmi pregătește acum un certificat, pentru că este prima competiție din țară, nimeni nu a mai făcut-o până acum. Așa că, oricât de mic ar fi, este un record național. Peste un an va mai fi unul.

-Mie mi se pare deja că cu acest rezultat poți atinge noi repere, participând ca scafandru liber la competiții internaționale și, în plus, cu mult succes.

-Aceasta este motivația antrenorului meu. El spune: „Dima, mă voi antrena cu tine pe gratis doar pentru că federația mă presează constant: „Dă-ne sportivi, avem competiții internaționale”. Nu vine nimeni din Moldova, pentru că nu avem sportivi, nu avem cultură, nu avem federație, nu avem nimic. Și aici sunt deja câțiva oameni, am văzut doar că poți să o faci. Locul doi, locul trei poți să mergi și tu la competiții”.

– Și ce spune antrenorul că trebuie să urmărești? Care sunt rezultatele în lume pentru acest sport.

-Mi-a spus că, dacă aș participa acum la Campionatul Rusiei, aș fi pe locul 14 din 45 de concurenți.

-Există o baremă de record la ce nivel?

-Este de aproximativ nouă minute de ținut respirația. Recordul mondial este de 11.

– Ești practic…

– E un drum lung până la lună.

– Nu-i rău, totuși.

Dar scufundarea în apnee nu înseamnă să-ți ții respirația. E vorba de scufundări adânci. Acolo se stabilesc principalele recorduri: cine se scufundă mai adânc. Sunt 50 de metri, 70, 100, 150, cu înotătoare, fără înotătoare. Pentru că acolo se deschide și cealaltă față a monedei.

-Nu poți să o faci doar ținându-ți respirația aici, nu?

-Este foarte greu să compensezi, adică să aerisești, să egalizezi presiunea mediului și a urechii interne. Există o mulțime de complicații și o mulțime de nuanțe. Dacă nu cunoști aceste tehnici, nu poți merge în profunzime.

-Eu sunt acum îngrijorat de momentul în care, în timp ce urmărește conversația noastră, spectatorul se va gândi: „Și unde este omul de afaceri? Aleargă, înoată, se scufundă, lansează rachete în spațiu. Când lucrează, pentru ce există acest om, afacerea lui?”.

Să ne întoarcem la cuvântul „afacere”, care nu vă place. Ce anume îl alimentează?

-În ultima vreme sunt întrebat adesea: „Dima, ești o persoană atât de versatilă, dar nu lucrezi nimic. De ce nu?”

-Vreau să spun, când ai timp?

-Eu spun că nu e adevărat, eu muncesc. Tot ceea ce fac în afara muncii îmi ia jumătate de zi. Dedic jumătate de zi în mod special afacerilor, fac lucruri, chiar și lucruri care nu prea îmi plac, dar trebuie să le fac. În special, gestionez 999, gestionez rețeaua noastră de portaluri de internet, gestionez o mare rețea de publicitate numită Numbers, adică asigur controlul asupra mecanismului care aduce bani. Nu sunt direct directorul operațional, ceea ce rezolvă o mulțime de probleme, dar încerc să fiu la curent cu toate problemele și iau eu însumi unele decizii strategice cardinale. În plus, îl am pe partenerul meu, Roman, care, slavă Domnului, mă întrece în abilități de business, așa că pot avea încredere totală în el și nu am nevoie de prezența mea 100% la serviciu.

-Dar totuși, antreprenoriatul și hobby-urile sportive și-au găsit undeva un punct de convergență; există un site de sport, poate?

-Absolut. Când mă îmbolnăvesc, încerc să îmbolnăvesc cât mai mulți oameni posibil. Am o astfel de problemă. De aceea, când am început să mă interesez de sport, am decis să fac o rețea socială sportivă moldovenească care să unească fanii diferitelor sporturi, să le ofere posibilitatea de a se cunoaște între ei, să desfășoare antrenamente comune, să prezinte antrenorilor persoane care pot să se antreneze cu ei, respectiv, să ajute amatorii să găsească antrenori care să-i învețe ceva. Astfel a luat naștere Sporter.md, unde fiecare poate găsi oameni care gândesc la fel ca el. Încercăm să organizăm cele mai nebunești evenimente. Recent am avut o zi de ping-pong, am făcut un campionat la tenis de masă, am ajutat federația să organizeze un campionat la scufundări libere. În noaptea de Revelion vom avea o mare alergare de carnaval. Nu vor fi cupe, nu vor fi medalii. Îi invităm doar pe toți chișinăuienii să alerge în Ștefan cel Mare în costume de iepurași și ursuleți de pluș în noaptea de Revelion, să bem vin fiert, să mâncăm acadele, să discutăm pe muzică, să avem un weekend sportiv frumos.

-Este o idee destul de interesantă. Mai este o idee, la Chișinău, ocazional, care, pe de o parte, este foarte deranjantă pentru șoferi, dar pe de altă parte, probabil că este o încântare pentru pietonii jigniți de acei șoferi. Știți despre ce vorbesc, nu?

-Înțeleg.

-Este StopHam ideea ta?

-Ideea noastră.

-Cum ți-a venit ideea asta?

-Nu e ideea noastră. Rușii au venit cu StopHam, dar noi am decis să adoptăm această experiență minunată și să înființăm o filială la Chișinău.

-Nu sunteți supuși la persecuții, la remușcări, pentru că ați cauzat atâtea probleme oamenilor?

-Există periodic intimidări, amenințări. Chiar și minunatul nostru lider Alexandru a fost deja dus la închisoare, a fost amenințat cu un cuțit și un pistol. Dar, slavă Domnului, totul este în regulă deocamdată. Ne recunosc, sunt din ce în ce mai puține materiale, din păcate, pentru că atunci când văd băieți cu abțibilduri, pleacă imediat, nimeni nu vrea să aibă un conflict. Pe de o parte, este grozav, dar, pe de altă parte, dacă băieții nu mai merg, totul va reveni la normal.

-Nu mă pot abține să nu te întreb, ai mașină?

-Am o mașină, dar nu conduc una.

-De ce? Îți faci griji că vei fi prins, că vei deveni eroul acestei acțiuni, adică un anti-erou?

-Nu, paradoxal. Oricât de mult mi-ar plăcea sportul și activitatea de un anumit tip, nu am dragoste pentru viteză în general, în nimic – nici în ciclism, nici în zbor. Nu în zbor, mă refer la deltaplanism. La coborârea unei pante, o mașină. Nu-mi place viteza, nu e genul meu.

-Dar te plimbi prin oraș cu mașina, nu? Unde parchezi atunci? E o problemă comună, nu-i așa? Sau știi dinainte, de la prietenul tău Alexandru, că există o acțiune „StopHam”, „nu mă duc acolo”?

-Încerc să nu parchez acolo.

-Nu parcați deloc, vă deplasați tot timpul?

-Mulțumesc lui Dumnezeu, m-am limitat de la o mulțime de întâlniri prin oraș, merg mai mult cu mașina: acasă, sală de sport, serviciu, acasă – un astfel de triunghi de aur. Și parcarea este OK peste tot.

-Dar există, hai să le spunem așa, situații care ies din comun. Ați venit aici cu mașina?

-Da, dar am un șofer care mă conduce. El m-a adus, m-a descărcat și a plecat cu mașina.

-Ce se întâmplă cu oamenii care…?

-Vreți să spuneți: „Îi pedepsiți pe minunații noștri cetățeni pentru că parchează necorespunzător. Le oferiți o alternativă?”

-Să spunem că da, să spunem că da.

-Desigur, condiția principală pentru orice razie „StopHam” – înainte de a lipi un autocolant, ei spun: „Tinere, nu poți parca aici, la 150 de metri la dreapta și la stânga este o parcare gratuită, am verificat, este loc. Vă rugăm să mergeți acolo”. Dacă nu pot oferi acest lucru, această acțiune devine lipsită de sens.

-De fapt, da.

-Suntem conștienți de faptul că nu vrem doar să lipim un autocolant și să facem un spectacol. Le oferim oamenilor o alternativă. Cine este de acord cu ea este în regulă, iar cine nu, există confruntare și fricțiune.

-Vezi totul pe internet. Recent, una dintre cele mai recente acțiuni a avut loc aici, pe bulevardul Moskovsky. Dar aici locul a devenit deja, în mod tradițional, o parcare. O parte largă a trotuarului este împărțită într-un pasaj pentru pietoni și o parte unde parchează mașinile. Mi s-a părut că atunci când a avut loc acțiunea StopHam, aceasta a avut un caracter oarecum promoțional. Sunt locuri în care poliția își face treaba și este realist să vezi că șoferii imprudenți își lasă uneori mașinile în intersecții fără să declanșeze măcar alarmele și pleacă să-și vadă de treaba lor. Și, în același timp, transportul public este îngreunat de aceste mașini și începe să le ocolească, ceea ce creează un ambuteiaj. Un bărbat a ajuns cu mașina la locul de muncă, a parcat și a staționat undeva sub un copac, iar acum sunt zeci de astfel de mașini care stau acolo. Nu cred că acesta a fost cel mai bun loc pentru băieți.

-Probabil. Poate, băieții vor doar să arate că există o lege, niște reguli de circulație care nu trebuie încălcate în niciun caz. Iar faptul că au avut un conflict cu o armă acolo… Noi, după părerea mea, am tăiat acel moment, pentru că deja se fluturau arme acolo. Chiar și provocarea ca o persoană să scoată o armă și să amenințe un cetățean deja merită, probabil că nu degeaba l-au abordat și l-au rugat să plece, dacă își permite să facă astfel de lucruri.

-Cred că acest anti-erou, sau un erou care ar putea, sau mai degrabă ar putea deveni un erou, probabil că există oameni care nu ar fi simpatizanți, dar probabil că ar face același lucru pentru că știți.

Este o sabie cu două tăișuri, da.

-Este o sabie cu două tăișuri. Iar personalitățile noastre sunt complet diferite: unii vor fi de acord, alții se vor gândi: „Am alte lucruri de făcut”, iar alții vor spune: „Acesta este spațiul meu de locuit, l-am securizat și un autocolant StopHam este atașat de el. Un autocolant și îl pun”.

-Noi nu urmărim scopuri comerciale în această acțiune publică, așa că a spune că o facem pentru PR… Noi PR că avem totul conform legii, PR constituția noastră, PR regulile de circulație – este adevărat.

-Și ajutați să faceți bani pentru cei care fac autocolantele?

-Nu mă gândisem la asta, într-adevăr, corect.

-De unde le comandați, dacă nu e un secret?

-Nu știu.

Deci trebuie să-l întrebi pe Alexander?

-Da, Alexander știe. Invită-l la studio, ar fi interesant să discute și el. E foarte tare, e o figură publică. Dați-i un banner și poate promova orice. În viața mea nu am văzut luptători atât de corecți pentru dreptate. Își va rupe gâtul pentru Constituție, jur. E un om înfricoșător.

-La serviciu, despre ce să vorbești cu el? Ei bine, în afară de StopHam, ce altceva mai promovezi?

-Mafia a fost adusă recent, acum vreo trei ani, de la Moscova.

-A luat amploare?

Da, am adus chiar un expert de la Moscova care a instalat-o aici. La acea vreme, am crezut că această afacere va aduce bani. Exista un plan ca noi să aducem „Mafia” aici, să le spunem oamenilor cum să desfășoare serile. Jocurile sunt plătite, se fac în mai multe cluburi, mai multe mese în fiecare. Și când am făcut socotelile, am obținut niște bani. Pentru că la Moscova este o afacere. S-a dovedit că în Moldova nu este deloc o afacere, este o întreprindere în pierdere.

-De ce? O altă barieră intelectuală?

– Da. În primul rând, s-a dovedit a fi mult mai puțini oameni dispuși să joace decât am plănuit. Drept urmare, în Chișinău a existat un singur loc în care se desfășurau jocurile, și nu în fiecare zi, ci la sfârșit de săptămână. Așa că aici nu se punea problema de afaceri, pentru că aici era chirie, erau prezentatori, erau fețe de masă, măști și accesorii de joc. Drept urmare, acum este o întreprindere minusculă, pe care noi o susținem pentru ca locuitorii Chișinăului să aibă pur și simplu unde să meargă și să-și petreacă seara. Acest joc are loc la sfârșit de săptămână, puteți veni și voi să jucați acolo. Prețul este de 50 de lei, nu foarte scump, dar poți învăța lucruri noi, poți descoperi noi laturi ale tale și ale prietenilor tăi.

-Poate că aici lipsește un element precum publicitatea, toate acestea? Evident, dacă în Moscova, care are 10 milioane de locuitori, vor fi mereu vânători la astfel de activități de agrement, în orașul nostru de jumătate de milion de locuitori, poate o limită, care să creeze o rentabilizare a tuturor?

-Există un grup permanent, avem jucători foarte puternici, mergem în campionate, câștigăm primele locuri acolo – atât la Odessa, cât și la Kiev am fost acolo. Echipa Mafia moldovenească (Chișinău) este considerată foarte serioasă. Clubul nostru se numește Mafia.md, iar site-ul, respectiv, este mafia.md. Puteți merge acolo și să vedeți ce regalia avem. O echipă foarte serioasă. Iar oamenii care joacă, sunt grupuri de profesioniști, destul de mulți, un nucleu mare, dar toate încercările noastre de mari campanii de publicitate pe internet pentru „Mafia” duc la o audiență care se umflă și se dezumflă din nou la un fel de nucleu care nu crește. Aceasta este o caracteristică a pieței noastre – nu doar în Mafia, ci în orice.

-Dacă ar fi să facem acum o ușoară generalizare a tot ceea ce am vorbit: sport, afaceri, animație, artă. Ce ai vrea să mai faci în afară de asta, dacă mai ai putere și timp?

-Sport, afaceri, artă. Ce altceva mai există?

-Să vedem.

– Poate yoga, un fel de practică mentală? Dar probabil că acest lucru nu va fi popularizat, oamenii trebuie să ajungă la un anumit stadiu pentru a înțelege că, dacă și-au pus în ordine corpul, ar trebui să-și pună în ordine și mintea și sufletul.

-Din câte știu eu, hobby-ul yoga se mărginește la faptul că cineva se înfășoară atât de mult în sine însuși, se limitează în contactul cu lumea exterioară. Cred că este un sport pentru egoiști.

-Apropoi, există o idee conform căreia, dacă crezi că ești deja iluminat, petrece o săptămână cu familia ta și vezi dacă ești cu adevărat iluminat.

-Cât timp petreci cu familia ta?

-Da, petreceți.

-Presupun că familia se uită acum?

-Nu, fiecare își face treaba lui. Mishka se uită la desene animate, Nika își face temele, Vika mă așteaptă într-un restaurant, ieșim în oraș – astăzi este ziua de naștere a magazinului. Și încercăm să petrecem timp seara ca o familie. Ajung acasă devreme, pe la ora opt de la serviciu, și încerc să petrec mai puțin timp, dar timp de calitate. Doar câțiva oameni vin înăuntru: „Petrec trei ore cu copiii seara”. Dar cum? Stând în fața televizorului. Nu cred că este chiar așa. Mai degrabă i-aș acorda copilului meu o jumătate de oră, dar pur și simplu cu el, privindu-l ochi în ochi. Vom vorbi, vom afla cum a fost ziua, îi voi spune ceva, ne vom juca, vom colecta ceva. Dar acele jumătăți de oră vor fi ale lui personal, o jumătate de oră va fi a fiicei mele, o jumătate de oră va fi a fiului meu. Cred că principalul lucru aici este calitatea, nu cantitatea de timp. În plus, bineînțeles, încercăm să mergem undeva cu toată gașca la mare, la diferite excursii.

-Faceți descoperiri la copiii dumneavoastră? Descoperă ei lumea într-un mod complet diferit?

– Este uimitor, probabil că ați observat și dumneavoastră că părinții sunt la fel, dar copiii sunt complet diferiți, ca și cum ar proveni de la persoane diferite. Sunteți în mod constant surprins de acest lucru, complet opus complet. Și de fiecare dată înveți ceva nou. Te uiți cum cresc, unul a urmat o curbă, celălalt a urmat o alta, în general, merg pe căi diferite. Este atât de uimitor, atât de ciudat.

– Te face să te gândești că, poate, calea vieții este atât de predeterminată.

-Eu și soția mea credem că nu este vorba de faptul că nu putem învăța un copil nimic, ci că este greșit să-i spunem ce să facă și ce să nu facă. Trebuie să conduci prin exemplu. El trebuie doar să se uite la tine și să privească modelul de viață. El se uită la modul în care trăiește mama lui, sau la modul în care trăiește tatăl lui, sau la modul în care interacționează unii cu alții. Se uită la acel model și fie îl acceptă pentru el însuși, fie nu. Iar a-i spune un lucru și a face altceva nu are sens. Nu degeaba se spune că, dacă vrei să schimbi un copil, schimbă-te pe tine însuți.

-Mahatma Gandhi spunea că dacă vrei să schimbi lumea, începe cu tine însuți, schimbă-te pe tine însuți.

– Același lucru. Așa că încercăm cu exemplul nostru… să ne trăim viața într-un mod fericit, interesant, luminos, astfel încât copiii, privindu-ne, să încerce doar să repete soarta noastră. Și asta e tot.

-Ce copil veți lua primul la maraton?

-Fiul, cu siguranță, pentru că el crește deja ca atlet, este deja un scufundător liber. Tocmai am fost în Egipt, a arătat minuni de a-și ține respirația sub apă, a făcut scufundări acolo. Acum editez un videoclip, îl voi pune, va începe și se va termina acolo. Iar fiica mea este mai mult în artă, mai mult vioară, mai multă muzică, dans. Și aceasta va fi o atletă.

Am un vis: să alerg la Marathon de Sables peste Sahara cu fiul meu. Dar asta mai durează încă 15 ani, trebuie să îl ating.

-Pentru a mă menține în formă.

-Da, așteaptă până când va fi mai mare.

– Pun pariu că nu e ușor. Când am vorbit cu tine despre lansarea complexului orbital…

-Mir…

-Da, Mir. A existat chiar o propunere ca data lansării să fie Ziua Cosmonauticii Moldovenești. Vorbind în termeni de calendar, nu ați încercat să vă gândiți că, datorită unui număr de aceste desene animate, una dintre zile ar putea fi numită ziua animației moldovenești? O astfel de idee nu v-a trecut prin cap?

-Probabil că ar fi prea pompos să numim o zi a animației moldovenești. Înainte de noi s-au făcut și desene animate, nu am fost primii care s-au gândit la asta.

-În lume se spune adesea despre continuitate, că tradițiile trebuie să se nască, să înceapă, să continue. Noi avem o tradiție de animație, a existat un studio „Florichika” în perioada sovietică, care a adus multe premii internaționale în Moldova. Ați încercat într-un fel să atrageți atenția asupra a ceea ce s-a creat anterior?

-Am lucrat cu băieții – „băieții”, așa am spus – cu băieții care au lucrat la Florichik. Ei ne-au ajutat să desenăm niște fani, personaje, să venim ca artiști de producție. O școală complet diferită, o tehnologie complet diferită, un mod complet diferit de a vedea imaginea. Și totuși există o prăpastie între noi, nu putem face asta, e complet diferit.

-Sunteți deja oameni 3D?

-Da, suntem oameni 3D, și oameni care… nu doar din punct de vedere tehnologic, ci și în general în abordarea muncii lor. Ei nu aveau o abordare a desenelor animate ca un produs care trebuie realizat. Pur și simplu au făcut-o pentru că au o zi de lucru de la „a” la „me”, trebuie să deseneze ceva. Ei au un personal umflat, în timp ce oamenii noștri sunt compacți, câteva profesii fiecare. Procesul tehnologic este complet diferit.

-Și cel ideologic, creativ?

-Cu scenariștii, țara noastră este un dezastru total. La „Florichik” nu știu dacă au existat scenariști sau au fost luați din altă parte. În plus, „Florichika” are un format complet diferit, ei făceau desene animate pentru copii, în timp ce desenele noastre nu sunt chiar pentru copii, sunt un pic adolescentine.

– „G Death” – de ce a fost vizualizată această temă specială a vieții și a morții?

-Am avut G a apărut ca personaj într-un scurtmetraj despre un țigan, prima dată întrezărit. Mai întâi a fost un țăran care fura un cal de la un țigan, iar apoi am decis să înlocuim țăranul cu moartea. Ni s-a părut mai logic ca calul să moară pur și simplu.

-Este foarte adolescentin.

-Se întâmplă. Un om se trezește, se uită, calul e mort. Și pur și simplu apare Moartea și ia calul. Și a fost atunci așa cum toată lumea își imaginase înainte. Moartea este un personaj rău, negativ, care aduce răul și cu care trebuie să te confrunți. Și apoi, după legile genului de scenariu, după ce am citit o mulțime de cărți diferite și am vorbit între noi, am decis că pentru a face personajul mai interesant trebuie doar să îl întoarcem. Așa că acum Moartea noastră este timidă, Moartea noastră este un ratat, Moartea noastră se teme de sânge, în general este lașă. Și foarte atașată de oameni, mai ales de cei mici.

-Ești un visător?

-Absolut.

-Care sunt visele tale?

– Exact care este visul meu în acest moment? Să-mi cumpăr o bicicletă de triatlon, una bună, dacă la asta te referi prin vis. Dar rețineți că majoritatea oamenilor visează la lucruri care pot fi făcute într-o săptămână. Adică, visul trebuie să fie ceva ce nu poți cumpăra, nu poți face într-o perioadă scurtă de timp. Trebuie să fie ceva de neatins, mare, care necesită mult timp pentru a fi realizat. Atunci este un vis.

– Dar, de regulă, oamenii se limitează în aceste vise tocmai prin lucruri materiale, lucruri apropiate în timp, la distanță. Nu știm să visăm, deci nu știm să ne stabilim obiective?

-Drept. Îmi place noțiunea de super-obiectiv. Un obiectiv este să termini facultatea sau să găsești un nou loc de muncă. Există sarcini mici: trebuie să iei un taxi astăzi, să cumperi mâncare, să o duci la magazin. Și există super-obiective, ele sunt ceva mai mult decât obiective. Este același Ironman, un fel de distanță nebună. Poate fi să înveți engleza, să cânți la Teatrul Bolshoi, să zbori în spațiu. Acesta este un vis pe care îl poți trăi suficient de mult timp.

-Toate lucrurile pe care le-ați spus, există și ceva al dumneavoastră? Să zbori în spațiu?

-Sper că voi fi încă în viață când va deveni disponibil pentru cetățenii obișnuiți, în formă fizică bună și pentru niște bani mai mult sau mai puțin sănătoși. Mi-ar plăcea să o fac, aș merge în spațiu cu siguranță.

– Ei bine, haideți să visăm, să visăm împreună dacă se poate. Încercând să rezumăm cele spuse de dumneavoastră, aș dori să le urez telespectatorilor noștri să aibă fiecare cei 42 de kilometri ai lor. Poate nu întotdeauna cei de la Paris, dar totuși acei 42 de kilometri care ne fac și mai puternici, și mai puternici, și mai aproape de acel vis. Ați urmărit „Vorbe de seară”, l-am avut ca invitat pe Dmitri Voloșin. Vă mulțumim pentru discuția de astăzi!

-Mulțumesc!

– Rămâneți cu ochii pe emisiunile noastre, vor urma multe lucruri interesante. Vă doresc toate cele bune!

Supra-obiectivele și rolul lor în viața omului.Prezentare

Supra-obiectivele și rolul lor în viața omului.Prezentare

De ce obiectivele sunt bune, dar super-golurile sunt mai bune, trebuie să fii nebun pentru a ajunge în spațiu și cum obiectivele uimitoare schimbă viețile?

KMB. Anticafe"Balcon"

KMB. Anticafe"Balcon"

Unde se nasc site-urile web de succes, de ce mor proiectele promițătoare, cine ar putea deveni criminalul financiar al Simpals și de ce afacerile au nevoie de briciul lui Occam?