FOSFOR sau De ce uneori merită să iei decizii cu inima.”

Be in Love. Be in Fosfor.

FOSFOR este un festival de muzică electronică, care se desfășoară în Moldova din 2016 și care a devenit unul anual.

În 2017, festivalul a doborât recordul de prezență la evenimentele din țară – 24.000 de oaspeți au dansat, cântat și s-au distrat la FOSFOR.

Dar iată cum a început totul.

Există o regulă în compania noastră – ia decizii cu inima. Noi credem că inima îți va arată întotdeauna calea bună. 

Și acum să trecem la istoria festivalului de muzică, care la prima sa ediție a adunat 10.000 de invitați.

De unde a pornit FOSFOR?

În echipa noastră, avem o fată pe nume Liusea. Ei bine, în timpul pregătirilor pentru SeaMile, ne gândim să organizăm și un fel de afterparty. Și îi încredințăm această chestiune ei. Ea s-a dovedit atât de entuziasmată de acest subiect, încât a zis ca tot și-ar dori de la viață este să organizeze un festival de muzică. Așa că, de ce nu am zis? Hai să facem un festival de muzică electronică! Muzică? Electronică? Festival? Serios?

Entuziasmul și bucuria din ochii ei m-au făcut să cred în asta, așa că am lăsat totul în mâinile ei. 

De aici au pornit valuri mari de sarcini și detalii de pus la punct: de la denumire până la numărul de toalete care vor fi instalate pe teritoriu. Am căutat împreună o caracteristică care să-l facă să iasă în evidență față de restul festivalurilor. Și s-a întâmplat ca prima lovitură să fie denumirea FOSFOR. Așa că am găsit acel mic ”detaliu” care să-l facă special – vopselele luminiscente. Așadar: FOSFOR! E bine, hai mai departe!

De fapt, FOSFOR a doborat toate recordurile interne:

1.Organizarea evenimentului a avut loc în 3 săptămâni, iar asta este extrem de puțin. Pentru o campanie de publicitate eficientă, de exemplu, e nevoie de mai mult timp. Mai ales că încă nu erau puse la punct toate detaliile privind administrația locală.

2.Festivalul trebuia să aibă loc pe plaja lacului Ghidighici, imediat după competiția SeaMile, iar asta înseamna că partea echipei noastre care are experiență în organizare este ocupată cu SeaMile și trebuie să reușească să încheie aici, pentru a avea timp să îi ajute pe cei care pregătesc festivalul.

3.Avem o singură echipă, așa că 4 ”luptători” au lucrat câte 24 ore fără pauze. 

PREMIERĂ. FOSFOR la Ghidighici

Înainte de lansare, Lucy și cu mine am făcut un pariu. Eram sigur că vor veni o mie sau o mie cinci sute de spectatori. Liusea era sigură că vor veni trei mii. I-am zis că-i dau  5.000 de lei dacă vor veni mai mulți 1.500.

Apropo, atunci, în timpul pregătirilor de  lansare, nimeni nu s-a gândit că ar putea veni 10 mii. Varianta maximă luată în considerare a fost de 3.000 de persoane. S-a calculat infrastructura pentru această cifră – tejghele, băuturi, alimente, toalete. Ne-am cam agitat când s-au format cozi la ghișeele barului de 20-30 de minute pentru bere și mâncare. Nu s-a putut calcula atunci numărul aproximativ. Abia după eveniment, însumând cifrele, după cantitatea de mâncare mâncată și băută, a fost clar că la primul nostru festival chiar au venit nici o mie, nici trei ci chiar 10 mii.

Privim video:

Dacă înainte de asta mi-ar fi spus cineva Simpals va organiza un festival de muzică electronică nu aș fi crezut niciodată. Și nu doar am organizat, dar am și ținut 2 ediții în 2016 (17 iulie la Ghidighici și 1 octombrie la Piața Suvorov din Tiraspol). 

FOSFOR în Transnistria

Pe 1 octombrie 2016 am decis să organizăm un festival la Tiraspol. Distanța dintre lansări a fost foarte mică – două luni și jumătate. În plus, a mai fost o problemă – Tiraspolul este încă în Transnistria, iar asta înseamnă: 

a) mai multe negocieri;

b) mai multe modificări;

c) un volum ireal de hârtii și documente.

Cu toate acestea, festivalul de la Tiraspol a fost foarte cool – conducerea a adus atât de mulți persoane responsabile de securitate, încât nu a fost nevoie să ne îngrijorăm de eventuale atacuri teroriste.

Apropo, cu câteva zile înainte de eveniment, a scris pe rețelele de socializare un tânăr despre faptul că va avea loc un atac terorist, că cineva plănuiește să detoneze o bombă acolo. E clar că n-a explodat nimic și totul a mers bine. Băiatul glumise. Oamenii noștri au dat peste această publicație pe rețelele de socializare și au predat-o KGB-ului local, iar a doua zi, le-a băiatul le-a spus ”gluma” și unghiilor de la KGB-ul local și de la Ministerul Afacerilor Interne. Biata Liusea a trebuit să petreacă jumătate din noaptea dinaintea festivalului, depunând mărturie.

Video:

FOSFOR pe aerodromul de la Horești

În 2017, FOSFOR a avut loc pe 1 iulie, pe aerodromul din Horești, acolo unde s-au adunat o cifră impresionantă de 24.000 de persoane.

La fel de impresionant a fost și volumul de muncă 🙂

 O grămadă de dificultăți care trebuiau rezolvate într-un mod foarte urgent. Cu două zile înainte de festival a plouat puternic și îndelungat. Tot câmpul a fost spălat, era imposibil să construim acel mini oraș, era imposibil să instalăm scena. În ziua evenimentului, o furtună a dărâmat tot ceea ce construiam de atâta timp și cu atâta sârguință (s-a spart blaturile de bar, frigiderele), iar temperatura aerului a fost un record pentru acea vară – 38 de grade. La umbră. Iar lucrul se desfășura în câmp deschis )

În timpul evenimentului, după miezul nopții, ne era din ce în ce mai clar că în curând avea să înceapă o furtună puternică. Cerul era străbătut de tot felul de lumini, scâteiau fulgere, iar asta însemna că foarte curând avea să lovească un mare potop. Dar în cele din urmă a lovit FOSFOR. Muzică. Dans. 

Abia pe 4 dimineața am anunțat că încheiem spectacolul – ploua ca din găleată.

Cu toate astea, festivalul a fost unul superb!

Am implementat lucruri noi (nu doar pentru festival, ci și pentru Moldova), au fost organizate multe detalii interesante pentru oaspeți și a fost foarte multă muncă pentru echipă.

Câteva statistici pentru a înțelege amploarea evenimentului:

La cea de-a treia ediție a festivalului s-au consumat aproape 13.000 de burgeri, s-au băut aproape 50 de tone de bere, 40 de tone de cocktail-uri și alte 5 tone de băuturi energizante. S-au băut peste 60 de tone de apă. Părea că am adus la festival câteva mare rezervoare de lichide și s-a băut absolut totul.

Iată cum a fost FOSFOR în 2018.

Video:

În 2018 s-a pus problema găsirii unui teritoriu mai mare. Am început să călătorim prin raioanele Chișinăului, la o rază de 40 km. Drept urmare, ne-am dat seama că ceea ce căutăm, ca de obicei, este chiar sub nasul nostru. Bătrânul Ghidighici, doar că cealaltă parte. Acolo s-a găsit teritoriul potrivit: asfalt. Mai confortabil de dansat și mai rezistent în caz că iar plouă. 

Așadar, ne-am întors de unde am început. FOSFOR a văzut apa (Ghidighici), pământul (piața centrală a Tiraspolului), aerul (aerodromul Horești), iar focul. Ei bine, FOSFOR este însuși focul! 

Teritoriul a fost ”pieptănat” și denumit Good Zone

S-a decis ca intrarea la această ediție să fie plătită. Iubim oamenii, dar am vrut să vedem iubitori de muzică electronică la festivalul de muzică electronică, nu tipi care nu au nimic de-a face cu asta. Așadar, 150 de lei au devenit un filtru: la festival au venit doar fanii DJ-urilor și a muzicii electronice. 

În acest an (urmează ceva pompos) nu am alergat noi după DJ, ci ne-au scris ei, inclusiv străini (totuși, după câțiva a fost nevoie să alergăm). În ceea ce privește numărul de persoane care au venit, anul acesta a doborât toate recordurile. Ne-am încurcat pe tema instalațiilor, focuri, stropitori, covorul roșu la intrare, rame foto, piramide de oglinzi, artificii, dansatori – tot felul de chestii de divertisment. Ne-am dorit ca pe lângă muzică și dans, să fie destindere, relaxare, poze.

Dar, bineînțeles, conform tradiției, nu poate merge totul perfect precum picioarele femeilor din reclamele. Înainte de festival, a început o serie de ploi, și nu doar ploi, ci și averse. De aici au început controversele și îndoielile. 

Dar echipa noastră nu se sperie cu una-cu două de niște apă. Băieții stăteau până la genunchi în noroi, zi și noapte aspirand apă din bălți cu o pompă. Avem un festival de muzică electronică nu competiție de înot. Am acoperit cu pietriș zonele pe unde trebuia să se meargă. Echipa a lucrat ca ambulanța – non-stop. În ziua evenimentului a plouat. Mulți ne-au sunat, au cerut să anulăm/reprogramam. Dar nu suntem într-o sesiune de psihanaliză pentru a ne ocupa de transfer, nu-i așa? Festivalul o să fie și o să fie azi, la dracu!Ploaia asta a fost ca un test, pe care l-a trecut doar adevărații pasionați de muzică electronică.

Și un moment drăguț: la festival, în plină distracție, un tip a făcut cerere în căsătorie unei femei norocoase pe care a cunoscut-o la primul festival FOSFOR. Total neașteptat. 

Și încă o dată, am fost sceptic degeaba: credeam că vor veni foarte puțini oameni, că nu vom avea timp, nu vom putea, că vom fi zdrobiți de apă sau vibrațiile negative ale invidioșilor, dar nu! Steaua norocoasă Simpals arde mai strălucitoare decât înainte și va continua să ardă.

https://fosfor.md — aici sunt mai multe detalii. Între timp, urmăriți video FOSFOR 2018

Proiecte mentionate:
Fosfor
Fălci

Fălci

Cu ce se asociază o dorsală neagră, cu ce se luptă împotriva focului, cu ce poți tăia un cablu și prin ce se deosebește rechinul de câine?

Ironman Budapest.

Ironman Budapest.

Călește-te ca oțelul! E real să-ți cumperi tot echipamentul pentru Ironman cu 50$? E comod să alergi desculț? Cu ce legi franzela de cadrul bicicletei? Cum să nu te supraîncălzești într-o cască sovietică?