Crearea personajului Gojo

Cum să inventezi personajul principal, de ce cătușele sunt un simbol al libertății, cum să transformi plastilina în 3D și ce este calitatea de Indiana Jones?

Personajul principal este cel mai important element din întreg mecanismul cinematografic. Acesta este în continuă mișcare și nu numai că ”mișcă” înainte subiectul și acțiunea, ci este chiar creatorul acestora. Da, da, el a creat totul, nu scenariștii 🙂 De aceea personajul principal al desenului nostru a trebuit să fie dinamic, ”strălucitor” și memorabil. 

Și dacă până la urmă ne-am am putut lămuri cu ceea ce va face personajul nostru principal, atunci la ”crearea” acestuia,  s-a iscat un adevărat război între regizor și designerul de producție.

Pe țiganul nostru tânăr și îndrăzneț îl cheamă Gojo. În traducere, numele lui înseamnă – „frumos”. În mod surprinzător, acest nume caracterizează pe deplin acțiunile eroului. Gojo poartă o mustață stufoasă și un cercel. Fuma pipa cu tutun turcesc. În buzunarul vestei poartă hărți, un cuțit, o scară, o roată de rezervă pentru un cărucior și multe altele. Șmecher, curajos, ușor leneș, dar isteț atunci când este nevoie. Mândru, solid, dibace, vesel și absolut impunător. Pe scurt, visul fiecărei femei.

Schițele zburau în direcții diferite, radierele fluierau în aer ca niște adevărate gloanțe, Serdar, artistul care crează personajele, ținea creionul ca pe un un scimitar. Am strigat:

– Nu, nu asta, îi lipsesc determinarea și dragostea de libertate!

– Poate să-i adaug niște cătușe rupte ??? se arată indignat Serdar. 

Iar când confruntarea era cât pe ce să atingă apogeul, apare și imaginea care urma să devină compromisul suprem: Indiana Jones țigan.

După ce schița este aprobată, personajul ajunge pe masă artistului. Artistul crează personajul într-un editor grafic, adaugă detalii și aduce imaginea finală la etapa  „Uite la el, fix parcă-i viu!”.

Imaginea finală este semnată de regizorul veșnic nemulțumit și designerul de producție. Din acest moment, devine etalonul.

A fost nevoie de mult timp pentru a înțelege ce trăsături de caracter sunt cele mai importante și necesită a fi transmise prin aspectul fizic. De asemenea, animația impune anumite restricții asupra personajului. Fiecare are o listă de reguli pe care autorul trebuie să le respecte pentru ca personaj să-și păstreze caracterul în oricare dintre planurile filmului. De exemplu, țiganul nostru a fost cu tărie sfătuit  să… nu se aplece.

Iată-l în diferite ipostaze și unghiuri:

Modelul din plastilină

În desenele animate 3D, nu există nicio cale fără plastilină. Sau, mai degrabă, fără modele 3D ale personajelor realizate pe bază de sculpturi. Am decis să nu încălcăm tradiția. Am cumpărat plastilină specială, lut și toate uneltele necesare și le-am dat sculptorului nostru. Era ceva biblic în asta, ceva sacru.

Dar, asemenea lui Dumnezeu, sculptorul avea nevoie de multă experiență și de o abilitate uimitoare de a vedea și de a transmite totul ”în volum”. S-a inspirat din schițele noastre și o săptămână mai târziu ni l-a prezentat pe Gojo în toată gloria lui.

O etapă destul de complicată care necesită experiență și o viziune tridimensională. Când e vorba de un buget redus, această etapă, din lipsă de specialiști, este omisă. Noi însă am decis  să ne conformăm tuturor legilor și să urmăm întocmai pașii, așa că dedicat o săptămână modelului din plastilină a personajului nostru principal. 

De la plastilină la digital

Personajul este aprobat pe hârtie, modelul din plastilină este gata, deci este timpul pentru modelarea 3D. Dacă e să s-o spune mai simplu, atunci situația este următoarea: luăm o imagine clară a personajului, unde este prezentat într-o ipostază neutră din față și din lateral,

îl introducem într-un program special și începem să ”îl umplem” cu mici poligoane..

Cu cât sunt mai multe, cu atât mai bine. Munca unui modelator ar putea fi asemănată cu ce de prelucrare a metalului, doar că e cu muuult mai silențioasă.

Iată și video:

Texturi și colorare

Următorul pas după modelare este dezvoltarea și texturarea personajului. Sau într-un alt mod – colorare.

După ce modelul este gata, vine etapa de ”întindere” a texturii peste acesta. Spre deosebire de oamenii care au piele de la naștere, pielea și hainele personajelor sunt create într-un mod special. Mod care seamănă cu o mână într-o mănușă: mână reprezintă modelul, iar mănușa este textura pielii și hainele acestuia.

Aceasta nu este încă imaginea finală – urmează animație, randare și procesare..

Proiecte mentionate:
Simpals Studio Gojo & Dji
Interviu.NIT.Olesya Kairyak

Interviu.NIT.Olesya Kairyak

Animația. Primul pas

Animația. Primul pas

Cum se animă un personaj, câte oase are un țigan, care sunt principalele principii ale animației clasice și de ce ai nevoie ca să faci primul pas?