Vreau să devin milionar. MBC. Tatyana Bahova

Cum a transformat Voloshin ideea de afaceri cu susul în jos, de ce nu este necesar ca un antreprenor să se implice în politică și la ce visează fondatorul Simpals?

-Acest om și echipa sa pot răsturna complet modul în care gândești despre afacerile clasice. Și cu siguranță va lărgi domeniul de aplicare al ideii tale de afaceri. Afacerile sunt pentru suflet. Deși cuvântul „afacere” în sine nu este agreat în această companie. Dar să trecem la subiect. Abordarea sa non-standard a antreprenoriatului, deși afacerea este destul de profitabilă și profitabilă, va fi povestită de proprietarul Dmitri Voloșin, eroul programului nostru. Priviți, va fi interesant.

Dmitriy Voloșin s-a născut în Ucraina în 1974. La vârsta de 15 ani s-a mutat la Chișinău. După absolvirea Universității Politehnice din Moldova, a dezvoltat mai multe proiecte de internet – reclame grafice 3D și filme de animație. În 2002, Voloșin a fondat Simpals. Este căsătorit și tatăl a doi copii.

 Vreau să devin milionar.

-după absolvirea Universității Politehnice, Dmitri Voloșin a avut ideea de a crea site-ul GSM.md. Împreună cu colegul său de facultate a deschis un site de internet pentru știri despre operatorii de telefonie mobilă. Proiectul a fost închis în curând, iar Dmitriy a decis să nu se oprească aici. „Nu de dragul afacerilor”, susține el.

 Despre afaceri.

-Tan, vreau să spun că nu sunt un antreprenor și nu sunt deloc un om de afaceri. Așa a decurs viața. Nu mi-am propus niciodată să fiu un antreprenor de succes, bogat, faimos, om de afaceri, milionar, nu m-am gândit niciodată la asta. Dar s-a întâmplat că cărțile au ieșit în așa fel încât am o afacere.

Nu-mi place cuvântul „afacere”, îmi place să adun oameni care gândesc la fel ca mine, o echipă, și ca toată lumea să facă ceea ce le place împreună. Adică, nu este vorba de o divizare între viața profesională și cea personală, ci încercăm să estompăm această linie, astfel încât o persoană să poată trăi o viață simplă și interesantă.

– Așa a luat naștere, în treacăt fie spus, afacerea. După eșecul GSM.md, a apărut celebrul „999”, cunoscut la nivel național.

 Despre proiectul de succes al start-up-ului.

-Când am lansat „999” aveam un concurent pe internet, era un proiect al „Relsoft”, exista un astfel de furnizor, se numea „Birdie”. Am studiat la Politehnică și noi cumpăram și vindeam computere, ni s-a părut că este un design incomod, așa că am lansat propriul nostru site, 999. Și am promovat-o în felul următor: am scris pur și simplu pe site-ul „Bird” că există un site „999”, că este mai bun, mai convenabil, mai funcțional, etc.. Și, într-adevăr, asta era ceea ce era cu adevărat. Apoi, șase luni sau un an mai târziu, am depășit „Bird” în ceea ce privește numărul de spectatori, iar în doi sau trei ani s-a închis de tot, iar noi am rămas.

-Dar călătoria lui Voloșin ca om de afaceri a început chiar mai devreme. După facultate, Dmitri a câștigat bani producând videoclipuri promoționale. El și-a însușit acasă softul de grafică 3D și, în condițiile unui mare deficit de astfel de specialiști pe piața moldovenească, a satisfăcut cererea incipientă de reclame 3D-MAX. La început a lucrat de unul singur, iar mai târziu au apărut asistenți. Voloșin a deschis un studio de producție.

 Despre schimbarea de accent

Atunci au apărut site-urile web, care reprezentau deja un al doilea eșalon. Iar producția de site-uri web a fost teribil de neprofitabilă. Pentru că noi recrutam programatori și designeri, iar ea trăgea la fund corabia noastră șubredă, pentru că internetul nu aducea bani. Și abia după 5 ani, undeva prin 2003-2004, situația s-a schimbat. Adică internetul a început să aducă mai mulți bani decât studioul.

Acum, situația este cu totul opusă. Acum pierderi uriașe în animație. Adică am renunțat la publicitate, nu mai producem publicitate, ne facem propriile proiecte cu desene animate, iar acestea înghit foarte mulți bani. Dar slavă Domnului că avem un al doilea picior, internetul, care ne dă bani pentru primul.

– „Noi nu lucrăm pentru bani”, nu încetează să spună Voloșin. Și nu există niciun dubiu cu privire la cuvintele sale. Ei bine, cu excepția unei întrebări.

Despre recrutare.

– Dmitry, cum poți convinge o persoană care vine să lucreze pentru tine că nu ar trebui să lucreze pentru bani în țara noastră?

– Slavă Domnului că nu mai trebuie să facem asta. Am avut deja o etapă în care a trebuit să explicăm acest lucru, dar acum este invers, oamenii vin și spun: știm cine sunteți și ce suntem noi, vrem să lucrăm pentru voi nu pentru că aveți salarii mari. Știți, există o astfel de noțiune de format, și anume că nu oricine poate lucra pentru noi. Trebuie să aibă anumite calități, trăsături de caracter, și numai atunci se va descoperi aici și își va putea construi cariera aici. Iar oamenii care simt acest format, vor să fie luminoși, nu vor să seteze niște șabloane, nu vor să trăiască în frică, în tensiune și stres. Ei vor să se bucure de viață la maxim și să se simtă naturali. Asta nu înseamnă că oamenii primesc bănuți aici. Oamenii de aici au salarii serioase, salarii mari.

Și, într-adevăr, aici există o atmosferă relaxată. Nici măcar nu poți să-i numești angajați pe acești oameni.

Toate acestea sunt acoperite de idei în primul rând. Oameni creativi. Și când te uiți la proiectele lor, îți dai seama că nu este vorba de bani.

 Despre proiecte care inspiră

Cel mai recent proiect este unul dintr-o serie care nu este făcut pentru bani, ci de dragul de a cheltui bani, mai degrabă decât de a face bani. Vrem să facem orașul nostru mai frumos, mai luminos, mai interesant. Ne dorim ca turiștii care ne vizitează orașul să posteze pe internet fotografii cu lucrurile minunate pe care le-au văzut aici și pe care nu le-au văzut în altă parte. A fost făcut pentru chișinăuieni, pentru ca orice chișinăuian să participe la proiect și să propună un loc frumos, un loc cunoscut, pentru a-l schimba. Artiștii noștri îl vor desena, iar apoi, cu ajutorul primăriei, îl vor transforma în realitate.

Din nou, pentru că nu facem afaceri, suntem dispuși să cheltuim o parte din resursele noastre pentru nimic, doar pentru a le da, cum ar fi desenele animate sau acest proiect cu Chișinăul. Suntem gata să ne cheltuim timpul și banii pentru a-i face pe ceilalți mai fericiți, pentru a-i face interesați.

Despre proiecte profitabile în beneficiul clienților

-Din ce face bani compania?

– 999, de exemplu. Avem 5-6 proiecte care fac bani. Și sunt 10-15 proiecte care îl irosesc. Cum vă explicați asta?

-Cum vă explicați…?

-De exemplu, un desen animat. Un desen animat costă cât un apartament cu trei camere.

– Simpals are peste 100 de angajați, oameni creativi și cu o abordare distinctă a muncii. Dar, potrivit lui Voloșin, majoritatea creează proiecte neobișnuite, interesante, care nu fac profit, ci doar îl cheltuiesc.

 Despre oameni-Simpals

– Puteți concedia cu ușurință 50 de persoane. Concediați 50 de persoane și nimic nu se va schimba. Dar profiturile cresc brusc. Deci avem 50 de oameni care fac… Nici măcar nu știu ce fac. Sunt niște tipi amuzanți, știi?

-Generatori de idei.

– Generatorii de idei, da, se distrează. De unde știi despre noi? Din cauza acestor 50 de oameni. Nu cei care fac bani, ci cei care îi cheltuiesc. Asta este important pentru noi: să ne bucurăm de viață, nu doar să economisim bani pentru a face bani. Așa că întrebați-mă despre un plan de afaceri – eu nu am un plan de afaceri.

-Nici un plan de afaceri și nu a existat un plan de afaceri. Nu există un scop de a face bani și de a deveni bogat. Nu există strategii pe termen lung pentru a-mi crește capitalul. Nici măcar o investiție ca atare în toți anii de dezvoltare a proiectului.

Despre investiții

-Nu am avut niciodată nevoie de investiții și nu am luat bani de la nimeni. Nu avem nevoie de bani acum. La început, venitul nostru a crescut de la „999” – totul, ne-am putut permite un birou mai bun, am câștigat bani din publicitate – ne-am cumpărat mobilă. Cu alte cuvinte, nu am fost niciodată în situația în care ne-am dus la bancă: „Dă-mi un milion de euro și îți voi da înapoi în cinci ani”.

– Nu luați un împrumut?

Dmitri Voloșin: Da, luăm astfel de descoperiri de cont pentru o lună, două sau trei luni, dacă se întâmplă ceva. Dar investiții atât de mari pentru a impulsiona o afacere… Repet, pentru că aceasta nu este o afacere.

 Despre proiecte eșuate

– …A eșuat și…

-eșecurile au fost o grămadă.

pe care s-ar putea să le regretați. Sau nu regreți nimic?

– Nu, nu regret nimic. Dar au fost multe eșecuri, ceea ce este perfect normal. Este calea naturală a oricărei persoane în general în viață. Trebuie să fi avut și dumneavoastră câteva eșecuri.

-Unele financiare, poate atât de costisitoare?

-Da, sunt o mulțime de ele acum. Play.md, cunoașteți acest site?

-Da.

-Este teribil de neprofitabil, pur și simplu teribil de neprofitabil. Pentru că noi copiem modelul YouTube, iar YouTube aparține Google și sunt mulți bani acolo. Nu avem atât de mulți bani. YouTube este, de asemenea, în pierdere, dar Google se află acolo, în timp ce noi suntem în spatele nostru aici. De aceea, Play.md consumă atât de multe resurse și, în schimb, nu primim aproape nimic în afară de probleme. Aceasta consumă atât timp, cât și bani.

În ciuda atitudinii sale non-antreprenoriale față de afaceri, oricât de mult i-ar displăcea lui Dmitry acest cuvânt, compania sa generează un venit constant și bun.

 Pe rentabilitate

– Simpals este o companie profitabilă. Crește constant de la an la an și totul este în regulă. Totuși, în principiu, această creștere ne permite să facem afaceri puțin mai relaxate, să nu strângem șuruburile peste tot, să nu concediem oameni, să nu reducem salariile și să nu luăm astfel de măsuri neplăcute. Ne putem permite să ne permitem să ne jucăm.

 Despre „oferta interesantă”.

– Cei de la Niners au vrut să cumpere.

-Pentru cât de mult? Ei bine, cât de mult au cerut?

-Este scump. Ei spun: „Vindeți-l. Am întrebat, care este oferta ta? Oferă-mi ceva. Nu, dă-mi un preț.

Așa că le-am spus prețul, ca să-și piardă imediat interesul. Pentru că, repet, nu fac proiecte doar pentru a le vinde. Pentru că mă interesează. Nu-mi voi vinde cele „nouă” mașini și nu le voi vinde pentru un miliard. Ce să fac cu un miliard? Unde o voi îngropa?

– Serios, ce să fac cu un miliard când am atâtea planuri în față?

 Despre planuri

– Ne așteptăm să intrăm pe piețele vecine cu Nines – Ucraina, Rusia, România. Ne vom crește scenariștii aici, vom face o mică școală de scenaristică. La urma urmei, lucrăm la un scenariu de film de lung metraj, un desen animat. Mă aștept să o termin indiferent de situație. Lucrez la el de nu știu cât timp, trei sau patru ani.

 Despre un partener

Da, mâna mea dreaptă, Roman Fedorovici, a devenit de curând partenerul meu. A lucrat cot la cot cu mine timp de 10 ani. Iar eu eram gata să îi împărtășesc afacerea noastră. Eu sunt managerul de top, eu sunt șeful companiei, Roman se ocupă de divizie, de tot ce ține de internet.

Conflicte? Haide, bea ceva. Este foarte simplu. Noi doi suntem prieteni și aproape rude, așa că… Și ne certăm, uneori. Dar „am spus, asta e”, „nu, nu o voi face”, „nu, o vei face” – nu se întâmplă.

 Despre viitor

-Dmitry, ești cu 20-30 de ani în viitor.

Locuiesc undeva într-o pădure sau undeva în afara orașului, departe. Am propria mea bucată de pământ acolo. Fac yoga, dar și alerg. Nu prea fac afaceri. Am o mulțime de prieteni în diferite părți ale lumii. Eu călătoresc. Copiii mei sunt mari, nici măcar nu locuiesc în Moldova, ci undeva în străinătate, cred, iar uneori eu și soția mea venim în vizită.

Anchetă fulger

-calitatea care caracterizează un om de afaceri de succes.

-Actualitatea scopului.

– Sunteți un jucător?

-Nu.

– Îți asumi riscuri cu ușurință?

-Da.

– Cea mai mare sumă de bani pe care ați pierdut-o.

– Cred că zeci de mii de euro, poate chiar sute.

-Ești rapid în luarea deciziilor?

-Cred că nu.

– Aveți un vis neîmplinit?

-Bineînțeles.

– Ce este?

-Alergarea unui maraton la Polul Nord.

-În această țară, afacerile sunt întotdeauna legate de politică? Nu.

-Nu.

-Ce preferați, tehnologiile moderne, computerele, gadgeturile, sau mai sunt momente în care preferați caietele, caietele, dovedite de-a lungul anilor?

-Tehnologie modernă fără echivoc. Fără caiete de notițe sau caiete de notițe.

– O afacere de succes de la zero este un mit sau o realitate?

-Realitatea, bineînțeles.

-Literatura preferată.

– În ultimul timp literatură sportivă. În ceea ce privește scufundarea liberă, de exemplu, citesc o carte în acest moment.

-Ai un idol? Dacă da, cine este?

-Nu.

-Dacă nu Moldova, atunci…

– Aceasta este o întrebare bună. Este complicat. În general, am decis pentru mine că nu voi pleca din Moldova, voi trăi aici. Dar sunt multe orașe în lume în care mă simt bine. De exemplu, San Francisco, Barcelona.

– Dacă o nouă specialitate, atunci…

– Probabil un tâmplar. Îmi place să lucrez cu lemnul.

-Crezul tău în viață.

-Tot timpul!

– Și, în final, un sfat pentru aspiranții sau viitorii oameni de afaceri.

-Principalul lucru în afaceri este să nu te oprești și să îți urmărești obiectivul indiferent de situație. Nu ai nevoie de creier, de bani, de abilități sau de farmecul tău. Principalul lucru este că trebuie să mergi și să cizelezi până când îți atingi obiectivul. Restul sunt numai prostii, huskies.

Vreau să fiu milionar

– Un om de afaceri unic. Aici își iubește banii, știe cum să fie prieten cu ei fără să devină sclavul lor. Și echipa? Voloșin și echipa sa pleacă adesea în vacanță, inclusiv în afara țării. Și este destul de evident că oamenii Simpals sunt foarte motivați să lucreze în compania unei astfel de persoane.

De curând, s-a implicat serios în sport. În această vară, Voloșin a reprezentat țara noastră în calitate de sportiv amator la cea mai prestigioasă competiție de triatlon din lume. Atletul amator a cucerit un maraton la Paris, un semimaraton la Barcelona și Strâmtoarea Bosfor la activ. Provocări ca acestea, spune Dmitri Voloșin, îi umplu viața de condimente. Uitați-vă cu ochii voștri. Găsește-ți propriile modalități de a-ți condimenta viața. Și nu refuzați oportunitățile de a face bani, pentru că asta vă oferă libertatea de a alege.

A fost emisiunea TV „Vreau să fiu milionar”. Rămâneți conectați la MBC, ne vedem peste o săptămână.

New York. 42 de km împotriva vântului și lactației

New York. 42 de km împotriva vântului și lactației

De ce 50 000 de maratoniști s-au îndrăgostit în Dunkin' Donnut, cum arartă prima pizza din SUA, pe ce traiectorie zboară saliva, încotro merg zobie albaștri și este posibil oare să întreci campionul lumii?

Dansuri sub apă

Dansuri sub apă

Cu cine am dansat sub apă, pentru ce eu ador jurnaliștii, de câți metri ai nevoie să te scuture și cum 5 minute pot fi un record?