Interviu. Simpals

Ce înseamnă Simpals, cum obții resurse din zgomot, este posibil să lucrezi doar „pentru bani”, de ce trebuie să împărtășești și cum este să fii un Padre?

-Ați semnat contractul?

-Cu tine?

-Da. Deci, dacă ceva… În regulă. Hei! Cum o să arate, spune-mi.

-Va începe cu tine vorbind despre companie.

-Pentru cine este, pentru noi?

-Este pentru uzul nostru, pentru recrutori.

-Și să fie scurt și fără muci….

-Poate că e mucos… dar scurt…

-Ne ocupăm de asta!

-Bună!

-Bună. Ura! (Râde) În sfârșit

-Ne puteți spune cu ce vă ocupați pentru Simpals?

-Ce trebuie să fac? De fapt, mi se spune Padre. Este o persoană care nu face nimic cu adevărat și nu ia nicio decizie, dar se crede un fel de șef și primește toate aceste etichete rele și lucruri urâte despre ea – Și acum suntem doi, ar trebui să înființăm un club al părinților. 

-Ghici cine va fi?

-Zezik? Poate cameramanul?

-Nu

-Dar atunci nu știu. Dick de la Moscova? Oh, o știu pe asta.

-Spuneți-ne despre Simpals. Să începem cu originea numelui.

-Cuvântul a venit din disperare. Ca de obicei, pe 1 aprilie trebuie să mergem să înregistrăm o firmă și pe 31 martie nu știm numele și stăm beți într-o halbă doi oameni și ne gândim: „mâine trebuie să scriem un nume pe o bucată de hârtie” Ne-am gândit, ne-am gândit mult, a fost foarte greu. Le spun băieților: „Păstrați lucrurile simple, păstrați-le simple, tot ceea ce facem ar trebui să fie simplu. „Cum se spune simplu în engleză?” – „Simplu.” Doar Simpl, e un nume ciudat. Înainte de asta, am avut opțiunea ca una dintre valorile noastre să fie aceea de a fi prieteni buni. În engleză, buddy buddies sunt Pals. Am combinat Simple și Pals împreună și am obținut Simpals. Simplu ca bună ziua.

-Câți ani are Simpals în 2018?

-Este un test? Nu știu câți ani împlinește fiica mea anul acesta, dar tu vrei să știi câți ani are compania. Să facem calculele: 2002- înregistrare, 2017-2002= 15 ani. Iar 2018 este cu un an mai mare, la 16 ani, poți deja să te împerechezi. Nu știu cu cine.

-Spuneți-mi, care erau planurile lui Sympals când a apărut?

-Planurile companiei erau de a supraviețui cu orice preț. Și ce planuri ar putea avea o companie tânără, aflată la început de drum? Ce făceam: La acea vreme, principala noastră activitate era grafica pe calculator, reclamele, eram considerați una dintre cele mai cool companii care realizau grafică și animație 3D și astfel făceam piața de publicitate modernă și la modă, elegantă și tânără.  Apoi a fost internetul, site-uri ca 999 dacă vă mai amintiți, forum.md, tot felul de porcării care au luat bani și timp, dar nu au adus nimic. 

-După 15 ani și până în prezent, cum s-a schimbat compania?

-A crescut, eram 4 oameni pe atunci, de 50 de ori, numărul de oameni, suma de bani nu știu, nu este o întrebare pentru mine, ci pentru departamentul de contabilitate și numărul de proiecte a crescut de 10 ori. Suprafața pe care o ocupăm, primul nostru birou era de 50-60 m2, iar noul birou în care ne mutăm la începutul anului 2018 va fi de 2500, biroul a crescut de 50 de ori. Dar principalul lucru pe care nu l-am schimbat este că ne trăim valorile de 16 ani.

-Puteți să ne vorbiți despre valorile dumneavoastră?

-Avem șapte, după numărul de litere din cuvântul simplu. Dar avem o persoană, păstrătoare a tradițiilor companiei – Anastasia Berzoy, o fată care ne poate spune toate nuanțele, valorile noastre, filosofia noastră, dar eu, ca fondator al acestui întreg ospiciu, vă pot spune pe scurt…

-Spune-mi pe scurt…

-Principala valoare este să faci figuri în cadru, să te asiguri că faci figuri când ești intervievat și să faci pe prostul. Toți cei care au fost aici au făcut asta. Dar, serios, valorile nu sunt chiar standard, nu ca valorile corporative ale Microsoft și Google, ci un pic ciudate, așa cum ar putea crede lumea. De exemplu, una dintre valorile noastre, unul dintre pașii filozofiei noastre este să rămânem copii, să nu creștem, să încercăm. Copiii iau decizii cu inima și cu sufletul, iar adulții încep să analizeze foarte mult, să compare și să cerceteze. Este nevoie de multe informații pentru a lua o decizie și, de obicei, astfel de decizii, luate în acest mod, se termină foarte prost.  Încercăm să luăm decizii cu inima, foarte emoțional și facem totul din inimă. O altă valoare este simplitatea – încercăm să facem lucrurile cât mai simple posibil, nu să le complicăm prea mult, astfel încât proiectele noastre să fie cât mai simple și mai ușor de înțeles pentru oameni. 

-Compania noastră adoră provocările. Ni se pare că viața fără provocări este plictisitoare și monotonă. Așa că întotdeauna trebuie să stabilim sarcini aparent rezolvabile și nimeni nu le poate rezolva, toți spun să nu le luăm. Suntem foarte motivați și energizați de acest lucru, începem să o facem și o facem bine. Mi se pare că nu există sarcini de nerezolvat, problema este cât de mult crezi în ele.

-Creați atmosferă, experimentați, surprindeți și vă amețiți la locul de muncă. Asta nu ai spus, în rest ai spus tot ce ai spus.

-Trebuie să le enumăr pe toate?

-Cele care îmi plac.

-Atmosferă, experimentează, iubește, surprinde și te droghează la locul de muncă. Așadar, experimentăm.  Ne place să experimentăm, ne place să încercăm ceva, să încercăm ceva, să lansăm multe proiecte diferite, dintre care jumătate se prăbușesc și nu merg mai departe. Dar cei care supraviețuiesc au succes. Cred că principala regulă în afaceri este să nu pui niciodată toate ouăle într-un singur coș, trebuie să faci cât mai multe proiecte diferite, dintre care unele sunt sortite eșecului. Nu trebuie să-ți fie teamă să experimentezi și să cheltuiești bani și timp pentru asta. Este filozofia companiei noastre, există posibilitatea ca oricine din companie să propună un proiect și, dacă este suficient de adecvat, nu este ca și cum ai vinde droguri în Columbia. Este ceva care funcționează, știi, unele dintre aceste proiecte care au apărut din senin, de nicăieri și au devenit mari și populare, este foarte tare. 

-Să ne întoarcem în istoria Simpals, în 2002. În 16 ani, puteți numi 3 dintre cele mai importante momente de cotitură ale companiei?

-Da. Și, principiul important este să te distrezi făcând ceea ce faci. Nu am nevoie de oameni care vin aici să facă bani, nu este un loc unde vii să primești laude. Vreau oameni bolnavi în sensul bun al cuvântului, care sunt pasionați de ceea ce fac, care vor să facă ceva frumos, care să le placă lor și care să placă și altora.  Deci, dacă vrei să vii la simpals doar pentru a face bani, e o muncă lungă.

-Nu funcționează aici, toți oamenii de aici sunt obsedați de munca lor, o iubesc și nu se împart între viața personală și cea profesională. Deci, dacă îți place ceva și ceea ce avem, ești binevenit să te alături echipei noastre – te vei simți bine aici. Sau dacă vă place ceva, dar noi nu facem… Veniți și spuneți-ne și vom spune „mmm, super, o vom face și o vom iubi împreună”.

-Bine. Și din nou despre cele mai importante 3 momente care au schimbat viața și care au avut un impact calitativ asupra companiei

-De fapt, au fost foarte multe și de fiecare dată am luat o mulțime de direcții și poate că am ajuns în locul greșit, dar au existat mari răsturnări de situație care au schimbat dramatic direcția companiei.   Primul a fost înainte de a înființa compania, când am decis să creăm un site unde să vindem piese de calculator – era 999.md. Fără 999, multe proiecte nu ar exista astăzi, pentru că 999 ne oferă posibilitatea de a experimenta.  Al doilea moment important a fost atunci când a apărut Roman Fedorovici în 2003, cel care a făcut din Simpals ceea ce este astăzi și cel care nu numai că mă înlocuiește pe mine, dar nu este clona mea, ci este o altă persoană, are o altă viziune, este minunat. El conduce compania în direcția în care ne bucurăm cu toții.Fără Roma Simpals nu ar fi fost așa cum o știți. A fost 3 momente de cotitură când am avut o criză teribilă în 2008 și advertiserii au refuzat să ne mai dea bani și din cauza faptului că toate bugetele au fost tăiate, am avut subvenții reduse și aproape că am pierdut banii pentru că nu mai aveam bani, dar erau mulți oameni și trebuia să-i hrănim. Am decis să taxăm utilizatorii cu 999 1 leu pentru fiecare anunț trimis. Părea a fi o soluție, dar s-a dovedit că 999 câștigă astăzi mult mai mult decât postarea de bannere. Este o decizie financiară, comercială.

-Tu spui să iei o decizie cu inima, iar tu spui bani.

-Ei bine, am luat decizia cu inima.

-Nu

-Și apoi ce?

-Decizie rațională, aveai de gând să iei bani de la utilizatori ca să nu mori de foame, nu ca să te distrezi. Oops… Dublu standard.

-Dermenji… chestii… Dermenji…. pentru rahat. Îți stă bine pe tine, ești așa o fată. Deci, care este punctul nostru de cotitură?

-Să vorbim despre faptul că te-ai apucat de sport. Ați ridicat Moldova cu divanul.

-Iar al treilea punct de cotitură pentru compania noastră s-a întâmplat acum 4 ani, când am devenit dependent de alergare, înot, triatlon, de sport și, din fericire, colegii mei m-au susținut și am deschis o rețea socială, sport.md, am început să facem evenimente, am ridicat Moldova de pe canapele, am făcut-o să alerge, să sară, să se miște, să înoate, iar acum oamenii sunt foarte entuziasmați de ea. Iar sportul a devenit o mare balenă, pe care se bazează Simpals, și datorită acestui fapt, mulți oameni au aflat despre noi și au văzut că nu câștigăm nimic, că sportul nu aduce bani, dar schimbă țara, pentru noi este foarte, foarte important.

-Au existat și alte câteva puncte importante

-Da, cel de-al patrulea punct de cotitură va fi în viitor, când voi muri și aș fi interesat să văd ce se va întâmpla cu Simpals după aceea.Acel moment se va întâmpla cu siguranță la un moment dat și sper că Simpals va mai exista până atunci și mă întreb cum va fi după acel eveniment. Sper ca oamenii care merg să lucreze acolo să o facă fără mine, iar valorile despre care vorbeam să nu moară cu mine pe Everest, să nu se înece în Gibraltar sau să fie mâncați de lupi sălbatici în Alaska.

-Câte persoane au lucrat pentru această companie în 2002, vă rog?

-În 2002 eram mai puțin de 10 și ocupam aproximativ 50-60 m2 într-o cameră la demisol, dar ne distram la fel de bine ca acum. Nimic nu s-a schimbat, doar am crescut ca mărime, iar acum nu mai gătim cârnați pe foc, dar veniți să vedeți ce mâncăm la petrecerile noastre corporative.

-Câte persoane lucrează acum în companie?

 -Conform unor informații neverificate, se spune că ar fi vorba de vreo 200, iarăși e un zvon și nimeni nu a verificat, sunt foarte mulți oameni și dispar tot timpul, merg la birouri, pleacă în concediu etc… Deci dacă iei petrecerea corporatistă și numeri …

-BINE. Acum, vom vorbi despre ultimii 7 ani, o perioadă foarte importantă pentru Simpals. Uite… Există chestia asta, 7 ani e o schimbare, la fiecare 7 ani…

-Eu am 6 ani. Eu am o viață de 6 ani… așa e la unii oameni, alții au 5, alții au 7, dar există acest ciclu…

-Există o temă conform căreia, dacă nu ai văzut o persoană timp de 7 ani, s-ar putea să nu o saluți, pentru că celulele din corp mor complet…

-Și vorbești despre biologie…

 -Compania are această perioadă. Vreau să revin la subiectul biroului, că suntem în acest birou de 7 ani și ciclul a trecut, am crescut foarte mult, să încercăm să ne amintim numărul de proiecte care s-au născut aici.

-Dacă îmi dai o listă, o citesc, îmi amintesc totul. Nu, nu-mi amintesc totul, atât de multe proiecte, au fost foarte multe, câte vrei, au devenit foarte multe proiecte sociale. Ei spun, iată-i pe Simpals, au atâția bani, și câți bani, noi îi dăm înapoi, țara ne dă înapoi, noi îi dăm înapoi. Nu avem atât de mulți bani.  Nu avem munți imenși, de aur, pentru că încercăm să dăm înapoi tot ceea ce vine la noi. Una dintre doctrinele noastre filozofice este că, cu cât deschizi mai mult conducta de ieșire, cu atât se deschide mai mult conducta de intrare. Cu cât dai mai mult, cu atât primești mai mult. 

-Cum s-a schimbat compania în ultimii șapte ani?

-Ei bine, în ultimii 7 ani am trecut de la o companie mică și necunoscută, deși erau 999, nimeni nu-i asocia cu Sympals, bine 999 și 999, la o companie care lucrează cu guvernul, cu fonduri, cu ambasade, suntem luați în serios, facem contracte guvernamentale, acum numele companiei spune multe, dacă înainte nu știa nimeni, acum: „Și dacă Sympals face ceva, e serios”. Oamenii au încredere în noi, știu că nu vom face vreo prostie, nu vom trișa, suntem absolut albi și pufoși, nu avem pene, curți, bani furați, reputația noastră este pură și putem fi de încredere. Și oamenii vin să lucreze la noi, nu voi minți, nu avem cele mai mari salarii din țară. Există companii care plătesc mai mult.  Dar ceea ce mă face mândru este că oamenii nu vin la muncă pentru bani, ci pentru a schimba lumea din jurul lor, iar mulți oameni știu despre asta și vor să lucreze în compania noastră. 

-Ce proiecte au apărut în ultimii 7 ani în cadrul companiei?

-Nu-mi amintesc, dă-mi o listă cu toate logo-urile. Nu-mi amintesc totul, e puțin cam greu, hai să mergem înapoi.  Cele mai recente sunt Verde, Achizitii, Maestrul, Chișinău sunt eu, Goodvin, Stiri, Price, Afisha, Joblist, Fosfor, Sporter, Maratonul Chișinău, Gidigich, înoată toți. Apoi am mai făcut încă două desene animate, am început să facem un desen animat de realitate virtuală, am lansat un homar subacvatic care permite scufundări pentru scafandrii noștri.  Păi, doamnă, mă puneți în încurcătură, pentru că sunt o mulțime de proiecte, nu mi le amintesc foarte bine pe toate. Votum am avut – buletinul de vot …. Dar dacă te pregătești bine, pune o listă în palma mâinii tale și spune așa și trage cu ochiul. Pot să vă povestesc despre fiecare dintre ei, dar nu mi-i amintesc pe toți acum… Acei jurnaliști. 

-Se poate spune că în 2010 am avut o piață 999, un forum…999.

-Erau o mulțime de morți: ESM, colegi, joblist au murit, era un cimitir așa de mic… Acum sunt mult mai multe proiecte: mama.md. Iar acele proiecte care au fost acolo au crescut, s-au schimbat, s-au extins, au crescut, prezența lor a crescut de 20 de ori.

-Cum se nasc aceste proiecte?

-De obicei apar spontan, în general cred că universul ne permite să facem aceste proiecte, vede că suntem o companie normală și adecvată, un grup de oameni cărora li se poate încredința o anumită resursă, umană sau financiară. În capetele noastre, nu numai ale mele, se pun idei, ne dă posibilitatea să le punem în aplicare, nu ne împiedică, ne ajută, când avem nevoie de bani – avem un partener, ne lipsește permisiunea de la primărie – cumva, ca prin magie, totul se rezolvă în ultimul moment. Pentru asta sunt recunoscător Universului, dar cred că nu este doar pentru că filosofia noastră se corelează bine cu ordinea mondială.

-Deci, credeți că, prin atitudinea corectă față de situație, față de mediu și așa mai departe, vă pregătiți pentru o viață pozitivă.

-Da, asta dacă Universul vede că facem lucruri bune, Universul ne lasă să facem lucruri bune, ne dă toate resursele de care avem nevoie pentru a continua să le facem. De asemenea, am lansat o rachetă în spațiu. 

-Despre atmosfera care îi înconjoară pe angajați. Știu că una dintre regulile companiilor este că poți să îți creezi o atmosferă și să ceri companiei să te ajute. Pentru ce se face acest lucru?

-Se face în așa fel încât o persoană să se simtă în companie nu ca la serviciu, ci ca între prieteni, ca acasă, ca într-o familie. Va fi foarte important în momentul în care ne vom muta în noul birou, compania va aloca bani fiecărui departament pentru a-l mobila, astfel încât nu numai că se va simți confortabil, dar se va arăta puțin și celorlalte departamente: „Uite ce mișto îl avem noi. Veniți să ne vizitați la un ceai și biscuiți.”

-Ce face ca Simpals să fie Simpals?

-Mai exact, biscuiții îi fac pe Simpals Simpals.Pentru că le spunem tuturor celor care vin la serviciu că primești o slujbă pe care o iubești și biscuiți gratis. Și mulți oameni vin și spun: slujba e bună, salariul e bun, dar unde sunt biscuiții? Și înainte, când aveam astfel de momente, nu erau biscuiți, oamenii plecau și spuneau: „Nu, nu o să meargă așa. Și de atunci ne-am dat seama că aceasta este greșeala noastră și întotdeauna cumpărăm biscuiți în cantități nelimitate. De aceea avem atât de multe!

-Bine, ce-i face pe Simpals Simpals?

-Ce face ca Simpals să fie Simpals? Credeți că o să vă spun niște valori corporative sau un program de venituri?  Sau poate un grad de influență socială? Cympals este făcut de aceste personaje care merg pe spatele meu. Oamenii care lucrează aici, pentru că fără acești oameni nu ar fi nimic. Nu suntem o fabrică de biscuiți, suntem o fabrică de vise și numai oamenii le pot realiza. 

-Există un portret clasic al unui simpatizant? Cum ar trebui să fie un simpatizant?

-Acesta este un simpatizant normal, care aduce apă și dă din coarne. Nu e clar de unde îi vin coarnele, de la viața de familie, sau e nașpa la serviciu, sau a pierdut o ceartă cu un coleg, poate o obligă șeful ei.E minunat! Asta da simpatie.

-Acum să trecem la subiect, de care sunt îndrăgostit nebunește, lasă oamenii un impact asupra companiei și ce fel de impact?

-Atât de subtile sunt schimbările din companie încât este imposibil să le calculezi nu pe calculator, pe calculator. Avem oameni care vin, oameni care pleacă, există un flux definit de oameni care au venit în companie, au lucrat 5 ani, au vrut mai mult, apoi au plecat în America. Dar contribuția pe care a lăsat-o în 5 ani în companie cu siguranță o schimbă. Poate că nu este la suprafață, dar zecile de oameni care trec prin companie cu siguranță îi schimbă fața. Eu sunt ca Padre Simpalsa , îmi este foarte greu să evaluez aceste schimbări, copiii mei cresc fără să fie observați.  Dacă ar fi să mă uit acum și în urmă cu 5 ani, bineînțeles că aș vedea schimbări dramatice, așa că întrebarea nu mă privește cu adevărat. Sunt de acord că ne-am schimbat.

-Ce schimbă o companie în viața angajaților și ce schimbă o companie în viața oamenilor?

-După ce lucrezi la Simpals timp de un an, nu poți pleca așa cum ai intrat, asta e 100%. Simpals schimbă pe toată lumea. Pe unii îi schilodește, pe alții îi vindecă. Oameni care, indiferent de motiv, se infiltrează în companie cu principii de viață complet diferite, care vor doar să facă bani, care sunt capabili să fie răi sau negri la suflet, iar compania îi respinge ca pe un puroi, ca pe o rană și pleacă din companie. Oamenii care sunt compatibili cu principiile noastre, rămân mult timp la noi, găsesc confirmarea acestor principii, se dezvoltă, adoptă această filozofie și, chiar și plecând din companie, devin mai luminoși, vreau să cred mai buni, aducând bucurie altor oameni.

 -Și ce schimbă compania în viața oamenilor?

-Ce dăm noi societății în general? Cred că orice companie are o datorie față de societatea în care se află. Nu poți să jefuiești oamenii din jur și să îți umpli buzunarele. O astfel de companie nu poate trăi mult timp și fericită, ci trebuie să dea înapoi societății și să facă cât mai mult bine posibil. Știți ce facem: dezvoltăm sportul în țară în mod absolut caritabil, ajutăm copiii, strângem bani pentru oamenii și copiii care au nevoie de ajutor, ajutăm pensionarii, pictăm orașul – Chișinăul sunt eu, proiectul este absolut caritabil, doar pictăm tablouri în jurul orașului, astfel încât turiștii să vină aici și să spună cât de frumos este orașul. Plantăm copaci, când am avut o furtună de zăpadă am inițiat proiectul Verde.md care permite oricărui cetățean să cumpere un copac și să-l planteze oriunde în oraș. Și vom face din ce în ce mai multe astfel de proiecte, pentru că noi credem că una dintre misiunile noastre este să facem viața din jurul nostru mai ușoară, mai confortabilă, mai interesantă și mai bună.

-Vorbeai despre cum se nasc proiectele, cum le nasc oamenii… Eu am nevoie de povești.

-Înțeleg… Pot să vă spun despre fosfor, pot să inventez o poveste cu Goodwin…

-Poți să-mi spui despre proiectele care s-au născut în capul oamenilor…

-Îmi amintesc despre fosfor, în general multe proiecte s-au născut în capul oamenilor. De fapt, nu a fost așa, eu și romii am decis să o ridicăm, iar Matkovsky a fost însărcinat să se ocupe de ea. Ce a făcut Vzhik?

-Verde a fost făcut….

-OK, pentru a nu părea patetic, vă voi da câteva exemple despre ceea ce se întâmplă în companie. De exemplu, proiectul achizitii.md-proiect privind achizițiile publice, a fost inițiat de Vadim Jelascov pentru a face achizițiile publice transparente, pentru a evita comisioanele, pentru a preveni furtul, pentru a face totul transparent în Moldova.  Sau proiectul Phosphorus – festival de muzică electronică, Ludmila Slav a propus să facem un astfel de festival, eu nu înțeleg muzica asta, nu-mi place muzica electronică. Dar a reușit să ne convingă că acest festival va fi mare, că vor veni mulți oameni și că vor fi multe fețe fericite și zâmbete. Am făcut acest festival și a fost foarte popular. Au fost aproximativ 23 de mii de oameni care au venit data trecută… Joblist, de exemplu, era pe cale de dispariție, Andrei Matkovsky a decis să îl reînvie și a reînviat anul trecut, iar acum crește rapid și este unul dintre liderii de pe piață. Vrem să facem totul.

-Puteți să ne spuneți cum vedeți Simpals în viitor? Într-o lună sau două?

-Peste o lună, nu va mai exista un birou, nu vor mai exista Simpals. Toată lumea va fi la un chef. Începutul lunii ianuarie. Nimeni nu va fi la muncă, toată lumea va mânca și va bea.

-Peste un an?

-Peste un an de acum încolo. Să ne imaginăm. Peste un an vom fi într-un birou nou, de 2.500 de metri, care nu este complet plin, dar va fi plin. Vor fi 250-270 de oameni undeva, vom avea cel puțin 3 proiecte despre care nu știu încă, dar vor fi și vom fi surprinși, unul dintre ele va avea succes, nu e clar ce fel de creștere în bani, poate că va fi, poate că nu. Sper cu adevărat, cer o oră pentru a putea petrece mai mult timp cu familia mea și nu la muncă. Plănuiesc ca anul viitor să terminăm cosmonautul, să îl lansăm și să începem să lucrăm activ la lupi, adică cel mai probabil să găsim un studio extern care să ne ajute să facem animația. Vom mai lansa încă 2 proiecte în garaj, cel puțin 2 proiecte pe care le vom vinde lumii întregi, pe unul îl știu deja, pe al doilea nu-l știu încă. Pentru contabilitate vom avea un sistem intern de gestionare a documentelor, pe care îl avem deja, îl vom lansa anul viitor. Anul viitor vom deschide o școală unde vom învăța design, marketing pe internet, publicitate și alte lucruri. Avem două încăperi mari în noul nostru sediu, rezervate special pentru a deschide o școală acolo + vom deschide un studio de filmare acolo, unde vom face programe TV, programe care vor fi difuzate la televizor. Deocamdată este vorba doar de lives cu point.md, dar anul viitor probabil că vor fi mici spectacole.

-Există vreun loc preferat în acest birou?

-Absolut că o să-mi lipsească acest birou, pentru că știți cum arată biroul meu, toată viața mea este acolo, fiecare centimetru pătrat pe care îl pot povesti despre el, ce este acolo, ce atârnă, ce stă în picioare și cum se leagă de mine. Voi încerca să mut multe lucruri în noul birou, dar îmi va lipsi acea atmosferă: balconul meu, parcul, agitația din fața ușii. Probabil că va fi diferit, la un alt nivel, biroul va fi mare, distanța va fi mare și voi vedea mai rar unele persoane și, bineînțeles, nu va fi la fel. De fiecare dată când mă mut la un nou birou, mă simt trist pentru cel anterior. Este normal. Și vei fi trist pentru biroul tău, pentru locul tău de întâlnire, la fel ca oricare dintre noi.

-Doar că acest birou este locul unde am petrecut cel mai mult timp.

 -Da… Îmi amintesc de fostul meu birou de pe strada Pușkin 12, am amintiri foarte frumoase de acolo, multe proiecte s-au născut acolo, multe lucruri s-au schimbat în creierul meu acolo. În perioada 2008-2009, compania creștea într-un ritm gigantic, acum nu ne mai permitem să creștem în acest mod, acum este vorba de 15-20% pe an, pe când atunci era vorba de 100-150%. Compania era mică, compania a crescut cu 5 persoane – s-a dublat. Erau multe proiecte care se nășteau în acea perioadă. Eram mai tânără și aveam mai multe emoții. Nu mai este la fel acum, 20 de proiecte noi pe an, înainte erau 100.

 -Există lucruri ciudate pe care le-ați făcut la serviciu sau pentru serviciu?

-Să te masturbezi la muncă… Nu e nimic ciudat în asta. Am spart computere, monitoare cu bastonul, le-am tăiat cu drujba, am și țipat la unii oameni.Ei bine, zvonuri…nu voi minți, au fost câteva momente în care am cedat.Sunt o persoană echilibrată, foarte calmă, nu-mi permit niciodată să ridic vocea la angajați, dar de câteva ori am fost scos afară. O capră mi-a adus un ceai cald, nu fierbinte, dar cald. Am aruncat cana în ea, am turnat apă clocotită peste ea. Și așa, în general… Nu, mă rog, nu e adevărat tot, înțelegeți… De fapt, eu sunt un bădăran, de fapt, spun tot ce gândesc, iar ca să poți comunica cu mine confortabil, trebuie să-mi cunoști trăsăturile. Oamenii care nu mă cunosc, cad în stupoare, știți, când o persoană spune că gândești pe moment, îi șochează pe mulți. Dar, slavă Domnului, ești obișnuit, ești un fund de plumb, nu vei fi surprins.

-Descrieți Simpals în două cuvinte

-Prieteni Sim.

-Ți-a schimbat Simpals viața?

-Nu, pentru că Cympals este viața mea.

-Iubești Cympals?

-Iubesc Cympals, al doilea după familia mea.

-Pe cine iubești la Cympals?

-Cameramanii care îmi filmează interviurile sunt oamenii mei preferați din companie. Este adevărat că, cu cât îi iubești mai mult, cu atât îi bați mai mult, de obicei îi concediez, trebuie să sufere pentru asta. Aici… Cum adică, pe cine iubesc la Simpals? Îi iubesc pe toți. Am oameni pe care îi plac cel mai mult, dar nu le voi spune niciodată numele. E ca și cum i-ai spune fiului meu că îmi iubesc fiica mai mult decât pe tine. Nu așa funcționează.

-Vom avea animale noi în birou?

-Da, recrutarea lucrează la asta.

Proiecte mentionate:
Simpals 999 Sporter Joblist Fosfor
Cum să faci un startup din vocile din capul tău

Cum să faci un startup din vocile din capul tău

Cum să transformi țipetele antrenorului într-o idee de afaceri, de ce este firesc să greșești, dar să repeți greșelile nu e bine, cine e mai puternic — Superman sau legăturile neurale vechi, și oare există transmițătoare subacvatice?

Sonr
Vipassana: Rendez-vous cu mine însumi

Vipassana: Rendez-vous cu mine însumi

Cum să petreci 10 zile în tăcere, care sunt asemănările dintre gânduri și acadele, de ce avem nevoie de copii, cum se controlează durerea, de cât timp este nevoie ca să dobândești o purificare mentală, cine are nevoie de zeii orgolioși și de ce trebuie să semănăm cu racii?