Storyboard și plastili

Cum să desenezi un storyboard, ce au în comun bețișoarele și castraveții, ce poți face dintr-un munte de plastilină și ce se află între „Motor, Acțiune!” și „Stop Camera”?

Bețișor, bețișor, castravete 

Una dintre cele mai importante etape pentru un regizor este desenarea scenariului (storyboard). Aceste schițe servesc drept o ”versiune vizuală” a viitorului desen animat, cu alte cuvinte – versiunea desenului animat pe hârtie. Storyboardul ajută regizorul să planifice scenele până la cele mai mici detalii.

Da, este adevărat că fiecare film sau desen animat este compus dintr-o serie de cadre – mari, generale, medii, îndepărtate, etc. În storyboard, fiecare cadru este înlocuit de una sau mai multe desene (pentru a demonstra mișcarea camerei). Totul pornește de la niște schițe simple, în stil ”bețișor, bețișor, castravete” apoi ia naștere întreg storyboard-ul desenului animat. 

În această etapă, este important să putem vedea filmul în întregime, să verificăm dacă totul este logic, dacă nu cumva se pierde dinamica acțiunii, dacă secvențele sunt bine elaborate etc.

Am inventat propriul nostru format de schiță, fiecare cu dimensiunea A6. Pe parcursul întregii etape de lucru cu storyboardul, am tipărit peste 1000 schițe.

Scene – Numărul scenei. Reprezintă o secvență sau o parte a filmului care se desfășoară într-un anumit decor, cu anumiți actori și care poate conține dialoguri sau acțiuni specifice. De exemplu, „Noaptea în pădure”. Scena este formată din cadre sau ”shot-uri”.

Shot –  Numărului cadrului. În cinema, un cadru reprezintă imaginea înregistrată  între „Motor!” și ”Stop Camera”. După ce storyboard-ul este aprobat, toate cadrele sunt numerotate. Litera „a” înseamnă că în acest cadru vedem începutul mișcării, iar cele notate cu cu litera „b”, reprezintă continuarea mișcării. 

Description – Descrierea cadrului. Regizorul indică aici ce se întâmplă în cadrul respectiv. Tot aici sunt indicate volumul și efectele muzicale. 

Time – Durata aproximativă a cadrului. Specificat în secunde.

Au existat peste o sută de astfel de cadre. Fiecare cadru reprezenta un mini desen animat de 3-5 secunde. Deci chiar a fost mult de lucru. Între timp, ne distrăm și mutăm cadreele din loc în loc, încercând să găsim cele mai dramatice combinații: 

Munți de plastilină 

Întrucât povestea noastră reprezintă un fel de ”road movie”, sau ” călătorie”, pentru autenticitate,  a fost important pentru noi să ” ne sincronizăm” pentru a înțelege unde și ce se va întâmpla. Asta pentru că fiecare dintre noi și-a imaginat totul în felul său.

Pentru a aduna într-un singur loc toate ideile noastre despre peisaj, ne-am fi putut consulta și desena, sau am fi putut ieși în natură pentru a face poze. Însă noi, ca de obicei, am decis să nu mergem pe căi ușoare. Am creat peisajul din plastilină.

Pentru acest peisaj a fost nevoie de munți de plastilină, grămezi întregi de chibrituri, foarte mult timp și … extrem de mulți nervi. A ieșit, după părerea noastră, foarte, foarte frumos. Ca urmare, avem un peisaj de plastilină, un sentiment de satisfacție profundă, multe emoții pozitive, și cel mai important – o viziune clară asupra scenelor.

Acum fiecare dintre membrii echipei are aceeași viziune asupra spațiului și a timpului, iar regizorul și cameramanii au unghiuri bune care nu contrazic narațiunea.

Iar ceea ce a fost cel mai valoros în povestea asta – distracția! A fost al naibii distractiv.

Ca-n copilărie

 🙂

Proiecte mentionate:
Simpals Studio
Primul scenariu

Primul scenariu

Cum se scrie un scenariu de desen animat, cum se face un brainstorming, ce îi sfătuiește Hemingway pe scenariști și cu ce a fost de acord Baronul Țiganilor?

Interviu.NIT.Olesya Kairyak

Interviu.NIT.Olesya Kairyak