Istoria băii. Să fie lumină!

Cum am încercat să construim o centrală solară și am ajuns să construim un foișor cu cuptor italian.

A trecut un an de când familia noastră s-a mutat la cabană – o căsuță de lemn cu baie cu aburi lângă pădure. Totul ar fi fost bine, dacă nu erau probleme cu electricitatea – doar câțiva kilowați, care apăreau ocazional în firele electrice ca și cum ar fi fost provocate de trecerea OZN-urilor, nu ne permiteau să avem încredere în viitor. Nici măcar în următoarele 15 minute. Așadar, capul familiei, care este și Inginer, și un inovator, și un specialist IT avansat, decide să instaleze panouri solare, astfel încât casa noastră să devină autonomă energetic, eco-friendly și sustenabilă. Și ca un bonus, ceainicul electric să nu mai cauzeze întreruperi și generatorul pe benzină să devină inutil.

Astfel a început construcția centralei electrice solare de 10,000 de wați. Deci, primul pas a fost să alegem locația (deși „alegem” este spus puțin cam pretențios, spațiul era limitat).

Și am început să schițăm suporturile pentru panouri. În timp ce desenam, mi-am dat seama că ar fi o idee proastă să ocup o suprafață mare doar cu echipamente și am decis să construiesc un foișor, pe acoperișul căruia să fie montate panourile solare. Doi iepuri deodată. Energie și un loc de relaxare pentru vară.

Am o problemă în general – toate proiectele pe care le încep tind să se extindă. Ca și acum – la început a apărut ideea foișorului, apoi m-am gândit că ar fi bine să includ și un cuptor pentru a coace produse de patiserie și, în timpul construcției, am avut ideea de a realiza un cuptor dublu: pe o parte tradițional, iar pe cealaltă unul rotund pentru pizza.

Am început! Puțin beton, un cadru de lemn deasupra și multă cărămidă.

Copiii, ca întotdeauna, erau implicați – ajutându-ne. Sau măcar așa credeau ei. Oricum, e întotdeauna plăcut să îi vezi în acțiune.

La capitolul acoperiș nu am avut îndoieli – am ales să punem stuf, la fel ca la baia cu aburi. Poate că aceasta este prima clădire în care panourile solare sunt montate pe stuf. O combinație între tradiție și tehnologie.

Următorul pas a fost instalarea cuptorului din cărămidă. Am căutat pe internet, am aflat cum să construiești un cuptor italian autentic pentru pizza, am angajat un zidar specializat și am început să construim acest cuptor special, pe care, de fapt, nu l-am folosit niciodată în viitor.

Și uite așa, după câteva săptămâni, cuptorul nostru a fost gata, testat și pregătit să gătească delicios pentru familia și prietenii noștri. Îmi amintesc că Vika a pregătit pentru această ocazie niște plăcinte cu vișine și brânză. Mmm!

Dar asta nu a fost tot. Voiam ceva mai estetic. Eu și Vika iubim pietrele, așa că am petrecut mult timp alegând fațada pentru cuptor.

În final, am ales piatră, similară cu cea din baia cu aburi. Am acoperit pe ambele părți, apoi am finisat interiorul. A fost epuizant…

Iată ce minunăție tehnologică am realizat. Dar am uitat de faptul principal pentru care am construit-o. Panourile în sine nu pot fierbe apa. Avem nevoie de baterii și de un controler. Firele au fost trase de pe acoperiș direct în subsol, toate dispozitivele inteligente conectate, bateriile instalate și…

Momentul adevărului! Este noapte afară, dar în casa noastră lumina strălucește.

Complet gratuit.

Ei bine, „gratuit”… dacă nu iei în considerare 10.000 de euro cheltuiți pe echipamente.

Îmi amintesc cât de mândru eram atunci, reușind să pun în funcțiune un asemenea sistem avansat. Nu știam încă ce problemă mi-am creat cu aceste baterii. Dar asta e o altă poveste, iar pentru moment, festinul e în plină desfășurare!

Din resturile de cărămidă am construit un loc pentru foc, unde stăteam în serile de vară lângă foc și povesteam, savurând un ceai.

Și în casă, lumina caldă strălucea, o lumină pe care centrala noastră o colecta în timpul zilei de la soare.

Va urma…

Proiecte mentionate:
Woloshin banya
Istoria băii. Camera cu aburi.

Istoria băii. Camera cu aburi.

Ce vă învață greșelile, de unde vine experiența, se poate de încălzit cu o narghilea, cum arde oțelul și de ce ai nevoie de un zid de sare.

Istoria băii
Denumirea băilor cu aburi

Denumirea băilor cu aburi

Cum să denumești o baie, ce au în comun Steam park și Jar Co, cum te poți obișnui cu un șir de litere fără sens și ești oare dispus să dai numele tău unei afaceri?