1 BAN. Prezentare. ASEM

De câte ori s-a deschis în Chișinău un monument la 1 banu, de ce este interesantă cea mai mică monedă a Moldovei pentru numismatiști și cât costă acum banuțele noastre?

Anul trecut, dacă vă amintiți, pe 1 aprilie, am organizat o instalare falsă a unei monede, o banuza moldovenească, dar, de fapt, aveam deja monumentul în garaj, dar nu am reușit să obținem permisiunea de a-l instala, a fost foarte dificil. Și iată că după un an și jumătate, bătând pe la ușile diferitelor agenții guvernamentale, am reușit în sfârșit să obținem permisiunea de a amplasa acest monument. Și aici, la aniversarea a 580 de ani de la Chișinău, suntem bucuroși să vă prezentăm un monument al monedei naționale a Moldovei – un monument al unui „Ban”.

Să vedem. 

Este cea mai mică monedă din Republica Moldova, în mărime de la 1 la 1000. Este de o mie de ori mai mare decât cel real. Din 2013, acestea nu mai sunt eliberate. Este de mare interes pentru numismați, deoarece are o caracteristică interesantă. Emblema monedei de pe revers este rotită la 180 de grade față de poziția sa normală și este considerată foarte rară. Cel care o găsește poate fi mândru de ea și o poate vinde pe o sumă mare de bani.  Am făcut acest lucru pentru ca oamenii să poată fi fotografiați pe ambele fețe ale monedei.  Întrebarea este de ce, de ce această monedă? Ei întreabă de ce ați decis să o puneți pe aceeași banană? Ce simbolizează? Aș dori să spun că o singură monedă este cea mai mică contribuție pe care un cetățean o poate aduce la dezvoltarea țării sale.  Prin acest memorial am dori să afirmăm că este foarte important să dăruim țării noastre, că fiecare dintre noi poate picta un copac, altul poate construi o casă, altul poate construi, nu știu, o școală, un stadion mare. Fiecare ar trebui să facă ceea ce poate și ar trebui să nu mai contați pe cineva pentru a ne face viața mai fericită și mai bună. Guvernul, investitorii, Uniunea Europeană și Rusia. Nu contează. Trebuie să schimbăm noi înșine țara și fiecare ar trebui să investească în orașul, țara și regiunea noastră iubită cât de mult poate.  Este foarte, foarte important. Această monedă este o dovadă a ceea ce spun eu. Pentru că a fost realizat cu banii oamenilor obișnuiți. Am adunat câte o interdicție pentru fiecare anunț depus pe cel mai mare forum din Moldova. Aș dori să profit de această ocazie pentru a saluta și a mulțumi tuturor utilizatorilor Moldnet. Datorită lor am reușit să facem un lucru atât de minunat. Iar confirmarea acestui lucru, am scris-o pe monumentul nostru Ban pe ban-cladeste casa. Asta înseamnă că, dacă toată lumea ia o sapa, dacă toată lumea intră în curte, putem face țara noastră mai bună, mai luminoasă, mai interesantă și mai puternică. Acest lucru este foarte important! Și aș vrea să spun că acest proiect a fost realizat în cadrul proiectului „Chișinăul sunt eu”.  Este proiectul nostru, prin care încercăm să facem orașul nostru, țara noastră mai frumoasă, mai luminoasă, mai interesantă pentru turism. Facem diferite obiecte de artă, pictăm pereții, creăm diferite monumente. Și aș dori să invit toți tinerii arhitecți și designeri talentați interesați. Cu idei despre cum să facem orașul nostru mai interesant – să ne contactați. Și persoanele care au capacitatea financiară de a aplica. Pentru ca noi toți să putem face lucruri interesante împreună. Așadar, Chișinău sunt Eu. Găsiți-ne pe internet. Este o organizație publică, fără scop lucrativ.

Vrem doar să facem orașul nostru frumos.

Ö till Ö. Cai, cai, cai și doi poni moldovenești.

Ö till Ö. Cai, cai, cai și doi poni moldovenești.

Cum să „arzi” 300 de calorii în 5 minute, poți oare să furi mâncarea de la aborigeni, ce este o Tsuheylu sportivă, cum un bărbat poate să-și crească sânii de mărimea a 3-a, și de ce regina curselor trăiește în sticluță roșie?

Monumentul 1 Ban

Monumentul 1 Ban

Merită oare moneda de un bănuț să aibă monument? În ce direcție privește stema Moldovei? Cât costă 1 ban? Unde a dispărut miliardul? Pe cine să nu crezi de 1 aprilie? Câți bani să strângi pentru cadou de aniversarea orașului?