Monumentul 1 Ban

Merită oare moneda de un bănuț să aibă monument? În ce direcție privește stema Moldovei? Cât costă 1 ban? Unde a dispărut miliardul? Pe cine să nu crezi de 1 aprilie? Câți bani să strângi pentru cadou de aniversarea orașului?

Pe 13 octombrie 2016, la intersecţia străzilor Mitropolit Bănulescu-Bodoni, Constantin Tănase și Petru Rareș, în apropiere de ASEM, a apărut un monument dedicat celei mai mici monede naționale a Republicii Moldova, 1 ban.

Dar, de fapt, totul a început cu un an și jumătate înainte de asta. Și iată cum anume.

Chestia este că avem o tradiție în compania noastră — facem câte o surpriză de ziua de naștere a companiei. Iar ziua noastră de naștere este pe 1 aprilie, și nu este o glumă. Și iată că suntem în martie 2015, dar din cauza pregătirilor pentru primul maraton internațional, pe 26 aprilie, toți se gândesc doar la asta. Și nu și-au amintit că trebuie de pregătit surpriza.

Pe scurt, n-o să meargă așa. Niciun fel de scuze, haideți să ne gândim! Și absolut întâmplător, la fumoar, cineva vine cu o idee „lasă-mă să te las”:

— Poate să facem monument pentru un bănuț…

Leul este unitatea monetară în Moldova din 1993, când a înlocuit cuponul de atunci. Un ban reprezintă o sutime de leu. Toate monedele, cu excepția celor de 50 de bani, sunt fabricate din aluminiu. În același timp, moneda de un ban a fost deja scoasă din circulație în Moldova. Moneda aceasta nu se mai emite din 2006.

Ideea este ciudată, dar nouă ne plac lucrurile ciudate 🙂 Așa că ideea a fost pusă în aplicare. Anterior, în Moldova nu au fost ridicate niciodată monumente în cinstea monedei naționale, deși această tendință este destul de populară în lume. În capitala Spaniei, Madrid, există monumente dedicate yenului, euro și dolarului. În Canada, de asemenea, există un cult aparte al banilor — acolo sunt mai multe monumente dedicate monedelor. În plus, există instalații monetare în Letonia, Rusia, Germania, Kazahstan, Australia și multe alte țări.

Pe scurt, Moldova trebuie să aibă și ea propria monedă! Mai rămâneau câteva săptămâni până la 1 aprilie. Dar chiar și în acest timp scurt, am găsit băieți care erau gata să se apuce de treabă. Conceptul proiectului este următorul: o monedă introdusă într-o gaură în pământ. Ca și cum Pământul ar fi o pușculiță. Ceva de genul ăsta. Iar moneda va avea un diametru de 170 cm.

Și toți am început a munci de zor!

A trebuit să încălcăm puțin proporțiile și să schimbăm în mod intenționat ceva pe monedă – reversul a fost întors la 180 de grade. Ei bine, iată câteva idei. În primul rând, nu am dorit să întoarcem stema Moldovei cu picioarele în sus :). Iar în al doilea rând, am vrut să adăugăm un pic de farmec. Potrivit numismaților, să găsești o monedă cu reversul întors cu susul în jos în acest fel este un semn de noroc.

Așadar, monumentul este gata. Acum trebuie să fie instalat. Locul de instalare a fost ales ca punct de pornire al străzii pietonale Diordiță, pe bulevardul Grigore Vieru. Numai că administrația orașului, din anumite motive, nu a îmbrățișat această idee minunată. Și… ne-a interzis să punem „Bănuțul” în acest loc. Pentru că acolo va apărea în viitor un bust al lui Grigore Vieru, marele poet moldovean. Vestea este grozavă, dar iată-ne ajunși în februarie 2022 și nu vedem acolo niciun monument pentru talentatul nostru compatriot. Pe scurt, nu vom reuși să punem moneda până la 1 aprilie anul acesta, dar cine spune că este nevoie de o monedă adevărată pentru o glumă? Avem o ședință urgentă și decidem să le facem o farsă locuitorilor Chișinăului – împreună cu 3D-specialiștii și copywriterii, facem un video fals cu o monedă virtuală.

Iar pentru a-i zăpăci pe cei ce vor contesta, am postat un video cu un bănuț adevărat în atelier.

Vestea a făcut explozie pe Moldnet – toată lumea se certa dacă este adevărat sau nu. Iar noi, ciocnind cupele cu șampanie, zâmbeam în sinea noastră și ne felicitam unii pe alții cu ocazia zilei noastre de naștere! Spre seară am fost prinși cu minciuna și am recunoscut că a fost o farsă. Păcăleală de 1 aprilie, prieteni!

Dar nu aveam de gând să ne dăm bătuți – monumental monedei trebuie să fie înălțat! Astfel, un an și jumătate mai târziu, bătând pe la ușile mai multor instituții de stat, am reușit să obținem permisiunea de a ridica acest monument. Într-un final, cu ocazia aniversării a 580 de ani de existență a Chișinăului, avem plăcerea de a prezenta la toți monumentul dedicat monedei naționale moldovenești – Monumentul 1 Ban.

Și vrem să spunem că 1 ban este cea mai neînsemnată contribuție pe care un cetățean o poate aduce la dezvoltarea țării sale. Prin înălțarea acestui monument, putem afirma că este foarte important să investim în țara noastră cât mai mult posibil. Cineva poate vărui un copac, altcineva poate construi o casă, altcineva poate construi o școală sau un stadion. Și să nu mai așteptăm ca cineva să ne facă viața mai fericită și mai bună: guvernul, investitorii, UE sau Rusia. Nu contează pe cine așteptăm. Noi înșine trebuie să investim în țara noastră dragă, în orașul nostru drag, în raionul nostru drag, fiecare cât poate. Este foarte, foarte important.

PS: Un an mai târziu, în ciuda semnificației pe care am investit-o în această monedă, oamenii au poreclit instalația

“Monumentul miliardului dispărut” 🙂 

Ei, ce să faci, dacă oameni sunt ca și copiii mici – la ce se gândesc, aceea vorbesc…

Proiecte mentionate:
Chisinau is Me
1 BAN. Prezentare. ASEM

1 BAN. Prezentare. ASEM

De câte ori s-a deschis în Chișinău un monument la 1 banu, de ce este interesantă cea mai mică monedă a Moldovei pentru numismatiști și cât costă acum banuțele noastre?

Lobsterul Moldovenesc în apele Finlandeze

Lobsterul Moldovenesc în apele Finlandeze

Ce fel de cauciuc preferă artropodele, de ce pentru pulsul Stahavon nu se dau premii, există oare lobsteri din plastelină, de ce sunt interzise scufundările cu anvelopele bunicului şi ce presupune nudismul finlandez?