Conversație de seară. TVC 21. Serghei Skripnik

Merită să fugi de un infarct, întrucât Chișinăul a alergat maratoane în epoca sovietică și de ce ar trebui să se învețe un stil de viață sănătos?

Nu tot ceea ce vedem este adevărat

Nu tot ceea ce auzim este adevărat

Sarcina liderilor este de a da un sens vieții celor care te urmează.

Acționând pe drept, nu prin forță

Nu există înțelepciune mai mare decât oportunitatea

O seară cu Serhiy Skrypnyk

– „La un corp sănătos, o minte sănătoasă”. Sau „fugind de un atac de cord”. După o lungă pauză, la Chișinău a apărut un maraton cu distanțe atât de serioase. Invitatul nostru de astăzi în studio este Dmitri Voloșin, organizatorul acestui eveniment. Nu este cuvântul „eveniment” înspăimântător?

Nici măcar nu l-aș numi un eveniment. Un eveniment este atunci când se întâmplă ceva neașteptat. O revoluție este un eveniment. Iar atunci când un proces planificat, care necesită o lungă perioadă de timp pentru a fi pregătit, nu numai că organizatorul merge fără probleme, dar când societatea este gata să alerge la primul său maraton, aceasta, am putea spune, este o regularitate istorică.

-Regularitate istorică sub forma unui eveniment.

-Ei bine, bine.

Pentru organizatori este o pregătire planificată a scenariului, dar renașterea maratonului în sine… Aici m-am născut în perioada sovietică. Îmi amintesc de acel maraton care a avut loc la Chișinău. Era pe Mira Avenue pe atunci. Uitasem de mult ce era ciclismul. Un maraton. Uitându-mă la participanți, și au fost mii, am fost surprins că am avut oameni care au venit și au alergat pe această distanță, care au îndrăznit să o facă.

Iar societatea noastră de astăzi respinge stilul de viață sănătos. Tinerii între 15 și 25 de ani sunt nebuni, nu aleargă și nu fac sport. Spuneți-mi, există o problemă în societatea în care dumneavoastră, ca organizator al acestui eveniment, al acestui maraton, cum vedeți dezvoltarea culturii fizice în Moldova? Există condiții prealabile pentru renașterea sa?

-Națiunea a uitat cu adevărat ce înseamnă un stil de viață sănătos. Mai întâi a fost Uniunea Sovietică, apoi perestroika, apariția statului moldovenesc. Apoi a existat o criză – una, două, trei, într-adevăr, majoritatea oamenilor pur și simplu au supraviețuit. Dar acum vine o nouă generație de oameni, o nouă generație. Spuneți că de la 18 la 25 sunt ardei iuți. Nu sunt chiar de acord. Chlamonii sunt oameni care au căzut între generații, puțin mai în vârstă. Iar generația care crește acum este pregătită să se deschidă către acest sport.

Aceasta nu este o tendință doar la Chișinău și în Moldova, este o tendință mondială, o tendință mondială, ca oamenii să facă sport. Ceea ce se întâmplă acum în Moldova, vreau să subliniez încă o dată, este un model istoric. Mai devreme sau mai târziu trebuia să se întâmple, societatea era coaptă.

Dacă am fi organizat un maraton acum cinci ani, am fi avut o piață goală. Acum suntem pregătiți să fim activi în sport și să devenim precum capitalele europene – precum New York, San Francisco, Paris, Amsterdam – unde oamenii aleargă dimineața. Când ieșiți într-un parc și vedeți alergători, este o necesitate. Nu există parc fără alergători. Probabil că doar Chișinăul a avut unul, iar apoi în ultimii doi ani văd o tendință, din ce în ce mai bună.

Cred că principalul lucru este ca statul să investească în sport, în special în sportul amator. Nu în profesioniști, nu în medalii de aur la Jocurile Olimpice, asta este secundar. Principalul lucru este să dezvoltăm sportul în țară, astfel încât să putem avea o națiune sănătoasă, formată din oameni sănătoși. Așa cum ați spus, un corp sănătos are nevoie de o minte sănătoasă. Dacă o persoană este sănătoasă din punct de vedere fizic, va fi sănătoasă și din punct de vedere mental. Iar națiunea noastră, știți, trebuie să fie tratată, și drastic.

-Ai arătat foarte repede un subiect serios. Nu mă voi contrazice cu dumneavoastră, fiecare are propria opinie. Îmi amintesc de vremurile sovietice, când în curtea noastră, dacă cineva depășea limita de greutate și așa mai departe, era cumva respins de societate. Acum este în ordinea lucrurilor. Merg pe străzi, văd tineri. Am vrut sănătatea națiunii nu doar la nivelul dumneavoastră, ca organizatori ai maratonului, ci și la cei din statul nostru care controlează destinele oamenilor. Nu-i așa? În ceea ce mă privește, ai avut sprijin. Sprijin serios sau nu?

-Sprijin pentru ce?

– Statul. Vorbim despre sănătatea națiunii. Zâmbiți din nou și toată lumea va crede că da, erați îngrijorată, stând în birouri. Au fost?

Ni s-a permis să alergăm la maratonul de la Chișinău. Slavă Domnului că nu a intervenit nimeni și nu au existat obstacole, ni s-a dat undă verde. Adevărat, este foarte greu să obții ajutor. Dar cred că acum este o perioadă grea în țară, nu mai este timp pentru maratoane și nici pentru alergări.

-Locuiți aici de mult timp?

-Da, de mult timp.

-Observați că țara se află într-o permanentă stare de criză?

Eu cu siguranță am făcut-o. Dar știți că nu criza nu este în rezervoare, ci în minte.

-Da, criza este în minte. Este un lucru frumos de spus. Alergare, sănătate. Așa că am intrat pe rețelele de socializare, pe Google, să văd cu cine vorbesc. Am citit că tu, Ironman, ești singurul din Moldova. Cum s-a întâmplat totul?

-Cursa în sine?

-Nu, cum ai ajuns la ea, cum ai devenit unul.

-Știi ce spun organizatorii de la Ironman? Înainte de competiție, când toată lumea este aliniată și pregătită pentru cursă, 2.000 de oameni, așteptând startul cursei, care va dura 13-15 ore, se spune: „Băieți, voi sunteți deja oameni de fier, sunteți Ironmen, pentru că titlul de Ironman nu se dă la cursa în sine, ci pentru doi sau trei ani de antrenament pe care i-ați avut înainte. Deci sunteți deja pregătiți. Nu contează dacă reușiți să ajungeți astăzi sau nu, sunteți deja toți oameni de fier.

Spuneți-vă povestea.

Am spus-o deja de atâtea ori! Pe scurt. În urmă cu doi ani și jumătate am avut o perioadă în viața mea în care am realizat că unele dintre ambițiile mele au fost satisfăcute, în afaceri, în creație. Înțeleg asta acum. În acel moment mi s-a părut că era atâta liniște, atâta calm, iar eu nu înțelegeam încotro ar trebui să mă îndrept și pentru ce trebuie să lupt. Iar eu am un asemenea caracter încât trebuie să mă lupt cu mine însumi tot timpul. Eram într-o asemenea stare de prostrație și, din întâmplare, am dat peste un reportaj al unui tânăr care devenise un Ironman, în care își descria călătoria.

Atunci nu știam nimic despre triatlon, despre acest gen de curse. Când am văzut cifrele de care un om se dovedește a fi capabil și am văzut imaginile unchiului gras la începutul călătoriei sale și ale unchiului musculos pe bicicletă la sfârșit, ceva s-a declanșat în creierul meu și mi-am dat seama că de asta aveam nevoie acum. A doua zi mi-am găsit vechile mele adidași și am fugit la lacul Komsomolskoye. Și apoi au fost multe lucruri, în diferite țări, pe diferite continente – antrenamente brutale, sânge, sudoare, orice.

-O spui atât de ușor acum. Toți telespectatorii noștri probabil că se gândesc: „Oh, este atât de ușor de luat și de fugit”. Oricât de mult ar alerga oamenii, alergând pentru sănătate – apropo, lacurile sunt cel mai bun loc pentru a alerga -, m-am întrebat mereu, încă de pe vremea țarului Gorokh, de ce aleargă spre aeroport, inhalând plumbul mașinilor care trec. Ei bine, ce poți să faci.

– Și noi obișnuiam să alergăm la aeroport, de multe ori.

M-a surprins pentru că am fost la un internat sportiv. Am avut odată Valea Trandafirilor, știam unde să fugim și ce să facem, nu erau mașini. Aici ați ajuns, ați avut o perioadă de pauză, atât în creativitate, cât și în afaceri. Nu ai văzut cum să continui, sau te-ai plictisit?

-Atunci lucrurile au devenit plictisitoare, plictisitoare.

-Ceva nou pentru a veni cu.

-Nu am crezut că trebuie să vin cu ceva. Acum înțeleg ce mi se întâmpla. Am fost puțin încețoșată atunci.

-Ce se întâmpla?

-Eram cumva în curs de dispariție. Dacă aș avea o lumină aprinsă tot timpul, trebuie să fac un desen animat urgent, trebuie să arăt lumii că putem face desene animate mișto, că în sfera IT facem proiecte unice. Trebuie să arătăm afacerii cum putem face acest lucru și trebuie să creăm o echipă bună. Și astfel, prin bifarea căsuței, totul pare să fi fost făcut. Dar ce urmează, nu am văzut. Pentru a îmbunătăți ceea ce avem – da, bine, dar vreau ceva proaspăt, ceva nou.

La școală am fost întotdeauna, să spunem, un omega, nu un alfa sau un beta. Undeva acolo jos, am fost lovit în cap de mulți colegi de clasă. Niciodată nu a avut o sănătate fizică bună sau o forță sau un antrenament special. Nu mi-a plăcut niciodată sportul, mi-a fost total indiferent. Dar aici am avut o lovitură și a început, și în fiecare zi din ce în ce mai mult.

Aș dori să profit de această ocazie pentru a spune că am exagerat puțin. Nu am mai spus asta nimănui până acum. În special în ultimul an, m-am antrenat foarte mult, câteva ore pe zi. Am avut Ironman, au fost curse grele, Munchen și Maratonul din New York. Am exagerat un pic. La vârsta mea, trebuie să o iau mai încet, să mă antrenez mai mult cu capul. Și sănătatea mi-a spus că Dima, mai încet aici. M-am supraantrenat puțin și timp de trei luni nu am putut face sport deloc. În urmă cu câteva luni am început să ies din această stare și am început să mă retrag din nou. Doar fiziologia m-a liniștit: mai încet, altfel te prăbușești.

-Telespectatorii noștri ar trebui să ia notă de acest lucru.

-Dragi telespectatori, nu fiți fanatici, haideți să ne antrenăm cu calm, să nu ne grăbim nicăieri. Viața este lungă, în sportul de amatori principalul lucru nu este rezultatul, ci principalul lucru este consecvența și procesul.

– Altfel, există o mulțime de muncă pentru cardiologi. Ți-am citit blogurile despre competiții, triatlon. Scrieți foarte fascinant, a fost interesant de citit. Dar acum voi aborda și cealaltă față a monedei. Intrând online pe Facebook, de exemplu, am văzut câte recenzii negative există. Spuneți-mi, vă rog, este vorba de lipsa de cultură a unor oameni care nu înțeleg ce s-a făcut, cum s-a făcut? Sunt tot felul de oameni în societatea noastră cărora le place să dea cu barda, fără dovezi, cum să înțeleg eu și telespectatorii noștri? De ce se întâmplă acest lucru?

-Cred că aceasta nu este doar o tendință moldovenească. Peste tot în lume există oameni care nu gândesc ca toți ceilalți, au propriul lor punct de vedere, la care au un drept absolut. Acum trei-patru ani m-a deranjat foarte mult; am încercat să mă cert cu toată lumea, să demonstrez că am dreptate, că nu sunt pentru bani, ci pentru idee; sunt pentru sănătatea națiunii; vreau ca Moldova să prospere, să știe toată lumea de ea.

Acum m-am liniștit. Ieri sau alaltăieri au fost multe postări pe Facebook în care se spunea că maratonul este o spălare de bani, iar închiderea drumurilor a fost făcută intenționat pentru a destabiliza situația din țară și pentru a câștiga niște bani. Eu sunt perfect calm, las oamenii să scrie. Slavă Domnului că cei de pe Facebook i-au pus la punct în mod corespunzător pe cei care au spus această erezie ca răspuns la astfel de ieșiri.

Da, sunt de acord că am cauzat unele neplăceri cetățenilor capitalei noastre prin blocarea a jumătate din oraș. Dar sper că sărbătoarea pe care am oferit-o orașului nostru, noua istorie pe care am scris-o în lumea sportului amator din Chișinău, va netezi aceste momente neplăcute, iar la anul locuitorii vor fi mai pregătiți, vor ști pe ce rute nu se merge, vor avea o înțelegere a acestui eveniment, pentru că el are loc în absolut toate orașele din lume, în proporție de 90%. Cumva găsesc un compromis, iar locuitorii îl acceptă cu simpatie.

Vreau ca data viitoare chișinăuienii să vină la maraton în calitate de participanți, să vină cu familiile lor și să ajute alergătorii. Pentru ca aceasta să fie o adevărată sărbătoare a orașului. Pentru ca oamenii să nu încerce să meargă la piață pentru a cumpăra bryndza, ci pentru a ieși și a-i încuraja pe alergători.

-Ar fi frumos. Dar, așa cum ați spus, trecem din criză în criză. Și așa, ca să ies chiar și cu o chiflă, să întâmpin maratoniștii, am observat – erau foarte puțini oameni. Shish kebab, în afara orașului, un pahar de vin.

-Întotdeauna încercați să ne înjosiți națiunea. Ei sunt atât geloși și furioși, cât și furioși, și nu sunt primitori.

-Nu pot să ne depreciez națiunea. Nu invidios, națiunea este sănătoasă, nu numai un corp sănătos are un spirit sănătos. Am spus la începutul conversației noastre, unde? În minți. Când va exista un program național, care se va numi „Sănătate”, iar autoritățile vor fi atente la faptul că națiunea se micșorează, se îngrașă – înseamnă că se îmbolnăvește, că asigurările medicale se vor scumpi, iar ei nu-i pot trata, pentru că nu vor ei înșiși. Ce vrei să spui prin denigrare? M-am născut și am crescut aici.

-Oamenii nu sunt obișnuiți, nu sunt pregătiți pentru faptul că există un maraton și că trebuie să mergi acolo cu familia ta, să petreci un weekend de patru sau cinci ore încurajând alergătorii. Ei nu știu că există o astfel de oportunitate.

-Dar sunteți de acord cu mine că ar trebui să existe un program guvernamental?

-Absolut. Companiile private pot avea o contribuție la dezvoltarea sportului, dar bugetele pe care le are țara – nicio companie privată nu are suficiente bugete. Bineînțeles că mă bazez pe faptul că Guvernul ne va ajuta anul viitor, iar autoritățile locale și ministerele ne vor ajuta și ele. Dar nu despre asta vreau să vorbesc acum. Vreau să vorbesc despre cetățeni. Sper că anul viitor situația se va schimba. Vom promova nu numai un stil de viață sănătos pentru alergători, ci și pentru cetățeni. Pentru ca ei să perceapă în mod adecvat ceea ce se întâmplă în oraș, pentru ca ei să fie entuziasmați și să aștepte cu nerăbdare acest maraton. Să ieșiți în oraș și să aveți un weekend minunat.

Ceea ce se întâmpla acum era de așteptat. Oamenii nu și-au dat seama că era o sărbătoare.  Ei nu înțeleg că aceasta este o sărbătoare pentru toți cetățenii – cei care candidează și cei care nu candidează. Anul viitor vor fi mult mai mulți oameni, vă promit.

-Să trecem la altceva. Am abordat puțin componenta financiară. Este foarte complicat, este o investiție. Este chiar timpul tău.

– Nu chiar, dar în primul rând. Resursele umane sunt cele mai costisitoare.

-Cum ai abordat acest maraton în ultima săptămână înainte de start? Cum a prins contur totul?

-În ultimele trei zile, 30 de persoane nu au dormit deloc acasă, ci în piața centrală. Iar săptămâna a fost cea mai aglomerată, când s-a dovedit că nu aveam toate medaliile terminate și trebuiau cusute panglicile. Directorul nostru de birou a stat două nopți să coasă panglicile pentru că nu avea cine să o facă. Am început să avem probleme cu instalarea arcului, cu scena, cu gardurile. Toți furnizorii noștri nu și-au respectat angajamentele, iar peste tot existau probleme.

Totul trebuia rezolvat de urgență. Din păcate, nu am avut acorduri clare, semnate, cu responsabilitatea că dacă nu ai gardurile pe care le-ai promis vei fi responsabil pentru asta, am fost de acord, am făcut o înțelegere și am plecat. Aceasta este o lecție importantă pentru noi. Anul viitor, contractele vor fi semnate în totalitate. Nu aveți garduri – plătiți 5 000 de euro și nu ne dați garduri, le rezolvăm noi.

Am avut un ciclu teribil. Întregul nostru birou s-a oprit, am abandonat toate proiectele. 70-80 de persoane din companie se ocupau doar de maraton. Nu am angajat oameni din afară, pentru că este foarte periculos să încredințezi un astfel de eveniment unei persoane care nu lucrează pentru noi, dar pentru 2000-3000 de lei să facă ceva. Prin urmare, au lucrat toți oamenii noștri – contabili, programatori, designeri, manageri de birou, manageri de diverse proiecte. Oameni care sunt departe de maraton și mulți dintre ei sunt departe de sport. Dar toată lumea s-a implicat și a dus evenimentul pe umerii lor. Au fost aproximativ 70 de persoane din compania noastră și aproximativ 300 de voluntari, cetățeni obișnuiți ai țării noastre care au decis să ne ajute.

-Cum l-ați convins pe primarul nostru, Dorin Chirtoacă, să ne ajute?

-Nu-l cunosc pe Dorin, în mod ciudat. Eu sunt organizatorul maratonului, el este primarul, dar nu ne cunoaștem. Aceste minuni se pot întâmpla doar la Chișinău. Am vorbit mult în biroul primarului. Am avut o mulțime de conversații, probleme. Oamenii își luau mâinile de pe cap când vedeau harta cu modul în care urma să închidem orașul. Cea mai mare problemă a fost că troleibuzele își smulgeau părul din cap, dând din piept că nu vom face niciodată, cum vor ajunge oamenii dintr-un cartier în altul.

Le-am scuturat și noi pieptul și am strigat că e un maraton și că fiecare oraș ar trebui să aibă unul, și Chișinăul la fel. Am vrut să cucerim mai mult orașul. Am găsit un compromis, care a avut loc chiar ieri, care a rezolvat problema. Slavă Domnului, nu am fost împiedicați. Ni s-a permis să o facem – toată lumea, vă mulțumesc, un mare mulțumesc primăriei mulzumesc. Vom continua războiul și anul viitor.

-Apoi, de la invitatul nostru și de la mine personal mulzumesk. Este atât de simplu, atât de frumos. Dar este atât de scump! Îmi imaginez mental totul, când ați numit numărul de voluntari, tot biroul a lucrat. Ăsta da zâmbet, nu-i așa?

Da. Directorul nostru financiar vine la mine și îmi spune: „Dima, lasă-mă să calculez costurile maratonului”. Îi spun: „Nu e nevoie, nu vă pierdeți timpul. Nu-mi va aduce mai mulți bani. Mi-e frică să văd suma. Dacă îi numeri pe toți cei care au lucrat că nu și-au îndeplinit sarcinile de serviciu, nu au dezvoltat site-uri web și și-au petrecut tot timpul la maraton, cifra este înfricoșătoare. În plus, publicitate. Slavă Domnului că resursele noastre ne permit să facem publicitate la 999,Point . De unde să o iei. Dacă am fi apelat la o altă companie care să o facă pentru noi, costul s-ar fi dublat sau triplat.

Banii s-ar fi dus pe apa sâmbetei. Nu vreau să vorbesc acum despre cifre. Știu că este foarte mult, este complet neprofitabil și nu are niciun sens din punct de vedere comercial. Sper ca anul viitor să fie mai profitabil și sperăm să ajungem cel puțin la zero. Iar peste un an, doi sau trei s-ar putea să avem ceva profit.

-Un corp sănătos face un spirit sănătos. Acesta este modul în care am început programul nostru. Invitatul nostru este organizatorul unui maraton la Chișinău. Ați fost și dumneavoastră participant?

-Absolut.

-Deci exemplul personal este cel mai important lucru?

-Ei bine, da. Sau ai organizat-o și apoi te-ai dus în tufișuri? Sau iei limonadă, te plimbi prin piață, oamenii aleargă de colo-colo, suferă, iar tu bei limonadă și spui: „Eh, e greu”? Nu.

-Suntem obișnuiți să vedem că organizatorii noștri sunt în mare parte la conducere. Dar să te implici tu însuți…

– Nu, neapărat, exemplul personal este foarte important. Am câteva persoane care au vrut să alerge și ele un maraton și au fost nevoite să se sacrifice. Au vrut să o facă, dar s-a decis ca o parte din echipă să nu candideze, în detrimentul organizării unei sărbători adecvate. Dacă ar fi candidat, ar fi existat multe deficiențe și probleme. După ce am deliberat, am decis că ar trebui să fug. Deși am și o mulțime de probleme pe care trebuie să le coordonez.

Mulțumesc lui Dumnezeu că am o echipă – Katusha, Roman, vă mulțumesc foarte mult – și mulți voluntari. Ei au preluat volumul meu de muncă și au reușit să realizeze acest festival. Și am luat steagul și l-am purtat. Seara, când am sărbătorit desfășurarea maratonului, băieții au adormit. Jumătate de pahar de bere au reușit să bea. Nu dormeau noaptea și munceau ziua, toți arși și umflați. Mari eroi. Întreaga mea companie nu este într-adevăr monștri demni, care au fost capabili să organizeze un astfel de eveniment minunat. Vă mulțumesc foarte mult!

– Știți, dragi telespectatori, de când am vorbit cu mulți politicieni și observatori politici în studio, este prima dată când vorbesc cu un om care își amintește de echipa care l-a ajutat să obțină ceea ce a obținut acum. Vă oferă o bază pentru viitor. Știu că sunteți în afaceri. Spuneți-mi, cum vă alegeți oamenii care lucrează alături de dumneavoastră?

-Este o întrebare excelentă, vreau să vă mulțumesc pentru ea. Acesta este un element foarte important, fără de care multe proiecte nu ar exista dacă am face angajări pe baza criteriilor clasice care se folosesc în mod normal la un interviu – IQ, diplome, crâmpeie, un fel de abilitate profesională. Avem totul cu susul în jos, nu este chiar așa cum trebuie. Afacerea noastră este construită într-un mod netradițional și, din punctul de vedere al MBA, această afacere ar fi trebuit să moară și să dea faliment cu mult timp în urmă.

Selectăm oamenii, în primul rând, în funcție de cât de ușor este pentru manageri să comunice cu această persoană. Știi, sunt oameni care te fac să te simți în largul tău, iar apoi sunt cei care te îndepărtează. Nu depinde de sex sau de profesie, există doar oameni plăcuți, iar apoi există oameni neplăcuți. De aceea, la interviu vorbim mai întâi despre viață și încercăm să aflăm dacă ne place sau nu persoana respectivă.

Dacă simțim că persoana respectivă este zâmbitoare și deschisă, că nu este motivată doar de bani, că este gata să lucreze pentru o idee, începem să punem întrebări despre orice altceva – unde a studiat, ce știe, ce nu știe. Dacă în acest stadiu vedem că persoana, chiar și cu o super-educație, are un palmares uriaș și cerințe salariale scăzute, ceea ce este benefic pentru afacere, nu continuăm. Ne cerem doar scuze și spunem că poate data viitoare vom continua.

Deci avem oameni care ne sunt foarte loiali, care se simt foarte bine cu noi, toți sunt foarte deschiși, prietenoși și, într-un fel, foarte asemănători unii cu alții. Ca o mare familie. Când un alt steag este ridicat deasupra companiei noastre, că facem asta, că avem un nou proiect, toată lumea se adună, toată lumea își asumă o parte din el și toți îl facem. Nimeni nu întreabă cât de mult este plătit pentru asta.

Atunci când o persoană vine la un interviu și spune: „Cât plătiți”, imediat nu suntem interesați să vorbim cu ea. Aceasta nu înseamnă că exploatăm oamenii care lucrează pentru hrană. Avem salarii peste medie în cadrul companiei și există dezvoltare profesională. Dar nu considerăm că abilitățile profesionale sunt cele mai importante, ci abilitățile umane.

-O mulțime de oameni abandonează?

– Destul de mult. Pe de altă parte, vin oameni care nu știu să facă nimic sau foarte puțin, dar vezi cât de ușor și plăcut este să comunici cu această persoană. Îl angajăm, îl învățăm și imediat crește foarte repede în cadrul companiei.

-De la maraton, am trecut la problemele businessului moldovenesc care bântuie toate firmele, cele mari. Iar dumneavoastră vă diferențiați de ei prin abordarea individuală a fiecărui solicitant de locuri de muncă din compania dumneavoastră. Sunt un fel de oameni care gândesc la fel, care au o idee comună, care aduc ceva nou din ei înșiși.

– Au o viziune comună asupra lucrurilor, asupra vieții.

-Pe cine înțelegeți.

-Eu sunt aproape de mine. De fapt, ei sunt prietenii mei. Pot fi prieten cu oricare dintre ei.

– Și îi cunoști pe toți cei care lucrează pentru tine?

-Din păcate, nu toată lumea. Este o companie mare, cu 120 de persoane.

-Te cunoaște toată lumea?

-Sper că da.

-Sper că da. A fugit cineva de la compania ta?

-A fost un boom în ultima vreme. La început fugeam, iar oamenii îmi arătau cu degetul: „Dima, ce-i cu tine, arăți ca o persoană serioasă”. Apoi am alergat un maraton, apoi am alergat un alt maraton. Cred că managementul de vârf de aici este format din maratoniști. Această cifră indică, din nou, că atunci când selectam oameni pentru mine, creierele lor erau aranjate aproximativ ca al meu. Nu pot face o persoană să alerge la maraton, dar se întâmplă ca managementul de top să alerge. Acest lucru arată că oamenii au dreptate, sunt atrași de ceea ce mă atrage pe mine. Acest lucru este foarte important.

-Se numește compatibilitate psihologică. Sunt surprins de abordarea pe care o aveți față de fiecare persoană în parte. Mulți oameni încearcă să se ascundă. Dar toți aleargă, i-ați infectat cu această boală bună și blândă – să alerge de infarct, așa cum era pe timpurile sovietice. Spuneți-mi, va fi un maraton tradițional, cel de la Chișinău, poate va fi și cel de la Orhei și cel de la Bălți? Nu pot număra mai multe orașe din Moldova, mai mult sau mai puțin mari.

-Este o întrebare foarte bună. Vreau să mă refer la subiectul pe care l-ați menționat – fuga de un atac de cord. Aș vrea să spun că sunt împotriva alergării pentru un atac de cord. Cred că este o motivație slabă pentru a face exerciții fizice de dragul sănătății. Am multe exemple în care o persoană începe să alerge pentru că este posibil sau pentru că este un stil de viață sănătos. Merge o săptămână, o lună, trei luni, apoi renunță. Un stil de viață sănătos este un concept foarte neclar, sănătatea este același lucru. După părerea mea, o persoană ar trebui să candideze pentru un anumit rezultat, un scop. De exemplu, alergați 10 km, alergați un maraton.

Vreau să devin maratonist, să călătoresc în diferite țări, să văd diferite orașe. Vreau să fac triatlon, vreau să traversez Gidigich înot. Acestea sunt lucruri măsurabile pe care o persoană le poate realiza ani de zile. Dacă mă antrenez doar pentru a fi sănătos, nu voi atinge niciodată acest obiectiv. Simpla stare de sănătate este o cifră foarte obscură, nu se știe cum se măsoară. Și la un moment dat nu voi mai spune: „Oh, sunt sănătos”, și mă voi opri din alergat.

În ceea ce privește orașele. Avem planuri de a organiza mici curse în marile orașe din Moldova – în nord, în sud, poate la Orhei. Pentru a schimba stereotipurile oamenilor, că este nevoie de o alergare abstractă, de o pregătire fizică abstractă. Oamenii se pot pregăti pentru aceste evenimente timp de un an. Știe că are un maraton la Bălți pe 18 octombrie și că va alerga timp de un an pentru a avea rezultate mai bune sau pentru a parcurge o distanță mai mare. În acest fel, Bălți va începe să funcționeze. Dacă aș spune la televizor: „Oameni buni, fugiți. Alergarea înseamnă sănătate”, nimic nu se va schimba în mintea lor. Ei știu deja că alergarea este sănătate, este un stil de viață sănătos. Dar nu încep să alerge din această cauză.

Iar după maratonul de la Chișinău, sunt sigur că și Chișinăul va alerga. Cei care au alergat tripla, știu mulți dezamăgiți, care au spus: „Nu sunt obosit, trebuia să alerg zece. Ce nesimțit sunt!” Cei care au alergat zece au spus: „Aș fi putut alerga 21”. Iar cei care nu au alergat deloc au spus: „Doamne, ce am făcut toată ziua acasă?”. Oamenii vor începe să alerge, să se antreneze pentru a-și îmbunătăți performanța, pentru a alerga pe distanțe mai lungi. Vor începe să cumpere pantofi de alergare, haine. Vă promit că anul acesta veți vedea mulți alergători pe străzile Chișinăului, dar și în alte orașe.

-Ceea ce tocmai ați spus este psihologie umană, depășirea de sine prin stabilirea unui obiectiv. Acest lucru întărește sistemul nervos și le oferă oamenilor șansa de a nu fi dezamăgiți de dificultățile vieții. Trăim vremuri grele, în care economia nu a atins încă ceea ce declară liderii țării noastre. Dar eu am început deja, mi-am amintit cum am servit în armată, aveam un marș de 70 km. Cred că la 15 km aveam deja sentimentul că asta este, că nu mai pot merge nicăieri, că nu mai pot face nimic. Asta nu înseamnă alergare, ci jogging, dar cu greutate.

Așa că atunci când am spus că voi face cei 15 km și picioarele mele erau de plumb, am mers 35. Am căzut, am stat întins 15 minute. În acele 15 minute în care sângele se retrăgea, le puneam în picioare și te gândeai: „Dacă am parcurs acești 35 de kilometri, atunci voi mai parcurge încă 35”. Dificultățile pot fi depășite, principalul lucru este să ai dorința. Și, în general, un maraton este un maraton. Am văzut oameni, de la micuți la adulți, mai în vârstă decât mine și am fost surprinsă. Ce medalie frumoasă! Una la care s-a lucrat. Greu.

-Dispunerea poveștii. Avem trei moldoveni pe medalie, trei oameni care au evadat din covorul moldovenesc pentru a alerga un maraton. Chiar ieri am citit pe Facebook o interpretare interesantă a acestei medalii. Se spune: „Medalia maratonului de la Chișinău este făcută ca în viață. există un ticălos care este urmărit de o fată drăguță care este iubită de un băiat drăguț care aleargă după ei doi. Așa este în viață, un triunghi amoros.

– Vedeți, chiar și aici am găsit ceva diferit față de alte maratoane. Mai ales dragostea. Acel moment în care cineva a cerut pe cineva în căsătorie?

-Știi tu?

-Ce crezi, spionii sunt spioni peste tot. Povestește-mi despre asta.

-Vadim Zhelezkov, un coleg de serviciu, un om care gestionează un proiect important pentru companie, a decis să-și ceară iubita în căsătorie și i-a împărtășit ideea de a face acest lucru la maratonul din Chișinău. Eu, bineînțeles, am fost cu două mâini pentru: „Vadim, e mișto, iar pentru un maraton este foarte emoționant. Am alergat împreună, am fost pacemakers – oameni care aleargă pentru un anumit timp. Am alergat un 4.30 și am discutat despre cum să o facem bine, cum să o facem mai spectaculoasă. Ne-am hotărât. Până la 20 de metri de linia de sosire îl aștepta favoritul său.

Și-a pus căștile radio la 100 de metri distanță pentru ca ea să nu-l poată vedea. A alergat spre ea, i-a luat mâinile. Și a spus: „Tocmai am alergat un maraton, am avut momentele mele dificile și bucuria de a câștiga a fost acolo. Dar mi-am dat seama că nu vreau să alerg singură un maraton. Vreau ca toate maratoanele viitoare și viața mea să fie alergate cu o torță, iubire. Căsătorește-te cu mine!” Toate fetele au înotat, cu lacrimi în ochi. Și ea – pe umerii lui: „Da, vreau, da, sunt gata”. S-au ținut de mână, au terminat, ea i-a dat o medalie, aplauze. Frumusețe, romantism!

-Ce pot să spun? Poate că maratonul va contribui la schimbarea situației demografice din Republica Moldova și vom avea o creștere a populației doar datorită faptului că vor fi atâtea nunți.

-Am văzut o nuntă. Am fugit, este o biserică lângă ambasada rusă, acolo a fost o nuntă. Am salutat pe toată lumea, a fost foarte frumos.

-Este un semn bun.

-Ei trebuie să fi gândit puțin diferit. Adică, aveau de gând să facă o plimbare cu mașina. Ce se întâmplă aici? Cu toate acestea, ne-au aplaudat.

– Principalul lucru este că nu au crezut că este vorba de o nuntă. Ei bine, ce pot să spun? Așa se fac oamenii. Vedeți, mi-a venit în minte un cântec popular. Sper ca acest maraton să devină o tradiție. Că nu va fi ca la New Vassuks.

-Ei bine, nu a fost așa. Nu a fost niciun strop.

– Dar, știți, Dumnezeu iubește trinitatea.

-Știm, da.

-Când a avut loc al doilea maraton de la Kishinev, al treilea maraton de la Kishinev… Este deja internațional, de fapt, au participat oameni din Ucraina, nu?

-Este deja internațional. Străinii au venit din 35 de țări.

-35 de țări! Au văzut că și oamenii din Chișinău vor să ducă un stil de viață sănătos! Oricum, cred că alergarea este un mod de viață sănătos, îi ajută pe oameni să-și definească abilitățile fizice și psihologice.

-Aș dori să precizez că nu există alergători nepotriviți printre cunoscuții mei – oameni care fac acest sport. Cred că sporturile ciclice – alergarea, înotul, sportul – îi schimbă pe oameni nu doar fizic, ci și mental. Nu poți fi inadecvat dacă alergi, pentru că alergarea este un fel de yoga. Când alergi o oră sau două de unul singur, fără dispozitive, fără televizor, totul se liniștește în mintea ta. Ajungi într-o anumită zonă mentală întunecată în care poți vorbi cu tine însuți, afli cine și ce ești. Este de fapt meditație. O persoană care meditează de trei sau patru ori pe săptămână nu poate fi un ticălos și o ticăloasă. Așadar, o națiune sănătoasă, nu doar fizic, ci și spiritual, dacă va alerga.

-Pot confirma aceste cuvinte. Vorbeam despre cursa mea de marș. Când m-am stins de tot, am început să-mi amintesc de casa mea, de Chișinău, de cartierul meu Botanica, și nu de picioarele mele, că sunt de plumb. A devenit mai ușor, nu am simțit. Am lăsat corpul să acționeze deja pe acele semne de carte care se aflau psihologic în interiorul meu, fără să-i dau atenție. Cred că și tu ai trecut prin asta.

Triatlonul este o disciplină serioasă, așa este considerat. Există oameni de fier, în sensul că a te depăși constant pe tine însuți este cel mai greu lucru în viață și a atinge obiectivele pe care ți le stabilești. Îți mulțumesc foarte mult pentru că ai organizat maratonul, pentru că ești un om cu un scop și realizezi ceea ce îți dorești tu, nu cineva din afară. Dmitri Voloșin, organizatorul maratonului internațional de la Kishinev, este invitatul nostru!

-Mulțumesc!

-La revedere, prieteni!

Proiecte mentionate:
Chisinau Marathon Simpals
Maratonul din Chișinău. În premieră.

Maratonul din Chișinău. În premieră.

Cum să organizezi Maratonul internațional? Este oare mersul troleurilor mai valoros decât maratonul? Oare pot 30 de oameni să paralizeze orașul? Cât costă opiul sportiv pentru oameni?

Istoria celor doi semi-ironman-i

Istoria celor doi semi-ironman-i

Cine este Serj Veselul, și de ce are prieteni triști? Cînd mama îl poate cîștiga pe Ironman? De ce Andrei se simte singur singurel singuratic și e posibil oare din doi semi-ironmani să formezi unul întreg?