Semimaraton pe Everestul moldovenesc

Despre ce bîrfesc sportivii? Ce trebuie să iai în mîini și unde să te duci dacă ai puteri în plus? După al cîtă-lea kilometru dispar zîmbetele și cum se sărbătorește propria victorie?

Între noi, alergătorii Sporter, demult se discuta despre „escaladarea” celui mai înalt ”munte” al Moldovei – Dealul de la Bălăneşti. El atinge înălţimea de 428 de metri deasupra nivelului mării.  Şi iată că în sfârşit, în luna mai 2014, ne-am decis. Au organizat totul fraţii Liviu Croitoru şi Octavian Bodescu. Octavian s-a născut în Mileşti, în apropiere de acest deal şi din copilărie visa la această cursă. Şi iată că visul i s-a împlinit…

Deci, semimaratonul Nisporeni – Bălănești, 21 km, ascensiune de 420 de metri , gradientul de mediu – aproximativ 2%. Dintre particularitățile traseului face parte un urcuș brusc,  începând de la kilometrul 12, + o fugă trail prin pădure la ultimii 2 km!

În total eram 9 persoane — toți alergători ai clubului Sporter, cu nivel de pregătire diferit, dar cu același  entuziasm și dorință de a-și încerca puterile.

Start!

Primii 13 km au fost excelenţi – vreme minunată, drum drept,  companie bună. Pe drum întâlneam localnici, care priveau nedumeriți  la niște băieți stranii în haine mulate, alergând pe șosea.

Un bătrînel chiar ne-a propus să punem mâna pe sapă şi să muncim în cîmp, dacă tot avem  aşa multă putere ????

După kilometrul 14 au început colinele şi, respectiv, ne-a dispărut  zâmbetul de pe buze. A fost greu. Nu, nu aşa.. Pe alocuri a fost a dracului de greu, dar pentru asta și am venit aici , ca să suferim.

Ultimii 2 km i-am parcurs prin pădure, orientându-ne după relief şi claxoanele  maşinii. Am intrat în noroi, murdari, frânți de oboseală, dar totuşi am urcat  în vîrf!

Şi iată-ne stînd în vîrful Moldovei, fluturând steagurile şi mîncînd cel mai bun  deliciu din lume după un semimaraton montan – îngheţată!

Am stat vreo jumătate de oră, am mîncat îngheţată, am pălăvrăgit şi am coborît în vale, în sat. Acolo am fost serviţi cu ciorbă delicioasă la biserica din Mileşti. A fost  chiar la țanc, mulțumim!

Ni s-a creat impresia că am ajuns într-o altă Moldovă, cu alţi oameni,  cu alt relief şi altă atmosferă. A fost foarte tare şi neobişnuit!

Proiecte mentionate:
Sporter
Ștafeta fără vize. Cum a fost

Ștafeta fără vize. Cum a fost

Ce cantitate de banane se consumă pe un km? De cît timp este nevoie pentru a trece vama fără vize, cîte calorii se ard într-o alergare de 80 de km?

Cel mai bun antrenament este semimaratonul din Bucureşti

Cel mai bun antrenament este semimaratonul din Bucureşti

Care este prețul pentru 5 min pe km? Cum să te orientezi dacă ai nimerit într-un mușuroi de furnici, cum se vindecă o insolație și cum să devii headliner?