Secretele maratonului.Prezentare. Dinamo

Forest Gump, carbohidrați lungi și mult, mult sprijin – ce trucuri de viață te vor ajuta să alergi la un maraton și de ce nici măcar picioarele plate nu te pot împiedica să devii un Ironman?

În timp ce așteptam, discutam cu băieții despre distanța triatlonului. înot, alergare și bicicletă.Mi-am imaginat că dacă v-aș povesti toate trucurile triatlonului, nu ar dura o oră, ci 2-3 ore. Câte capcane sunt… Dar suntem norocoși, alergăm doar azi, nu azi, ci duminică. Vreau să vă împărtășesc experiența mea, ce trebuie să faceți și ce nu trebuie să faceți în timpul pregătirii și direct în timpul cursei.

Să începem cu ceea ce trebuie să faci de acum până duminică, până sâmbătă. În primul rând, nu trebuie să faceți nimic, asta este frumusețea, vă puteți relaxa, pentru că acest antrenament nu îi va ajuta pe cei puternici și poate înrăutăți situația celor slabi. Așa că odihnește-te, relaxează-te, întinde-te pe canapea și uită-te la filme. Mănâncă o mulțime de carbohidrați. Poate știi ce sunt carbohidrații, paste, cartofi, terci, dar încearcă să le eviți pe cele rapide, cum ar fi bomboanele, și mănâncă mai mult pe cele lungi, care îți vor umple mușchii cu glicogen, de care vei avea nevoie duminică. Și în acest moment, puteți să vă sunați toți prietenii și cunoștințele, rudele și să-i invitați să vă încurajeze duminică, ca să fie pregătiți, să știe dinainte, nu în ultimul moment. Pentru ca ei să știe dinainte și nu în ultimul moment, pentru ca ei să vină să vă susțină.

Deci, sâmbătă, în ziua dinaintea maratonului, ce vi se cere, ceea ce ar fi grozav dacă ați face-o. Din nou, liniște absolută, fără stres, de preferat în general, mai multe minciuni și odihnă și cât mai multe paste cât mai mult posibil, cât de mult puteți, așa că lopată, mai ales seara înainte de a merge la culcare. Nu experimentați cu alimente, este important să nu încercați alimente noi, murături, geluri cosmetice super sănătoase. Trebuie să mănânci ceea ce mănânci în mod normal, pentru că nu merge bine și te trezești dimineața cu diaree. Seara, înainte de a merge la culcare, vă recomand să vizionați un film maraton pentru a vă motiva. Vă pot recomanda câteva, cum ar fi Run Fatty, Run. Puteți viziona filmul „Marathon”, despre patru prieteni care se antrenau pentru un maraton în garaj. Și poți să te uiți la Forrest Gump. Sunt o mulțime de alte filme. Este bine motivant, energizant și plin de încredere în sine. Un alt lucru interesant care mă ajută să alerg un maraton este mantra. Este un fel de cuvânt de auto-antrenament, o frază care te ajută să depășești o situație dificilă. De exemplu: I can be strong, I never give up, poate un cântec care te ajută. Am propriile mele melodii pe care le folosesc. Dar acesta este cuvântul cheie care te va scoate din orice groapă în care te afli.

Bună dimineața. m-am culcat emoționat cu burta plină de paste, am văzut un film, am invitat pe toată lumea. Și se obișnuiește să faci o astfel de poză înainte de cursă, când îți pui în față adidașii, un tricou împăturit, geluri, tot ce vei îmbrăca dimineața. E o poiană întinsă în fața patului și te gândești că te-ai trezit dimineața la 6, ți-ai dat jos toate hainele și le-ai pus pe tine și nu te gândești la nimic. Trebuie să postezi poza asta pe Facebook, să scrii că sunt gata, că mâine am o cursă. Asta face toată lumea, nu știu de ce.

Trebuie să te trezești devreme. Dacă ai o cursă care începe la 11 dimineața, trebuie să te trezești la 7 dimineața și să mănânci ceva. Trezește-te și mănâncă, nu prea greu. Puteți mânca paste, terci, pâine cu marmeladă, dar carbohidrați. Du-te la toaletă, du-te la toaletă, du-te la toaletă, du-te la toaletă, du-te la mijloc. Du-te și loperamida este o necesitate. Loperamida pentru a nu avea aventuri, am avut câte curse în diferite părți ale lumii, am avut întotdeauna în ziua în care m-am trezit, după toaletă, 2 comprimate de loperamidă . Unii dintre prietenii mei nu au luat loperamidă și au avut parte de aventuri pe pistă. Poți pierde cel puțin 5 minute pe traseu, iar unii pierd și mai mult atunci când trebuie să mergi la toaletă de 2-3 ori. Este o chestie fiziologică, atunci când anumiți mușchi se relaxează și îți vine să te ușurezi în timpul alergărilor lungi.

Bandaje.  Asigură-te că-ți bandajezi sânii dimineața. Andrei dă din mâini – Mi-am făcut caca pe mine, am… Asta e bine, acolo e principalul nemernic, în Amsterdam… Și principalul lucru care doare, bine, când alergi 3:40 și te întorci la 3:45. Sau când vrei 3:59 și faci 4:01, e păcat. Mi s-a întâmplat de câteva ori să mă șterg cu sânge pe sâni, de la faptul că tricoul pare rece și plăcut la atingere, dar alergi cu el timp de 4 ore și are proprietăți abrazive și îți șterge sânii. Așa că, pentru orice eventualitate, bandajează-ți zonele cu probleme, lasă-le în pace. Nu știi ce fel de jerseu este.

 Nu vă recomand să nu purtați nimic nou pe picioare. Adică, dar pe picioare și pe corp. Adică, dacă te antrenezi în acești pantofi și totul este normal, nu te pune în ultimul moment ce pantofi noi, pe care tocmai ai comandat o mărime ciudată. Acest lucru este valabil pentru toate hainele tale, chiar și pentru curelele pe care le porți la brâu. Pentru că orice abatere de la normă poate duce la astfel de consecințe, din care nu știi de unde ar putea ieși necazul.

Deci, ești deja la start, emoționat, vreme frumoasă, nu vrei să mănânci sau să bei, simți multă putere, sari pe loc, simți umărul vecinului tău și auzi o împușcătură. Mulțimea începe să se îndrepte spre start, tu mergi cu ea. Și iată câteva sfaturi despre ce trebuie să faci în timpul cursei. Un nou început pe care îl recomand tuturor și pe grebla pe care nu o dată am călcat eu însumi – nu începeți să alergați repede. Să alerg într-un ritm care te face să te întrebi de ce alerg atât de încet. Trebuie să te întrebi: sunt prea lent? Trebuie să alerg mai repede. Dacă vă simțiți bine și vă simțiți bine și vă distrați, și vă duceți alături de mulțime, să știți că această senzație va trece foarte repede, iar la 3-4 km veți recupera și veți înțelege că ritmul în care alergați, pur și simplu nu este bun sau că s-a stricat ceasul, ce se întâmplă. Cea mai mare viteză pe care trebuie să o ai la linia de sosire, nu la start. Ca să fie mai ușor să alergi pe distanțe lungi, aceiași 42 de kilometri, este mai ușor să o împarți în 4 părți. Așa fac în toate sporturile. Este mai plăcut din punct de vedere psihologic să alergi 4*10 decât 40 km.  Întotdeauna te pregătești pentru acest 10, îți faci un plan pentru 10 și alergi cu acest tip de căldură, principalul lucru este să nu cazi prea mult, să nu alergi prea repede. Simți că ești pregătit să alergi la 160 și apoi alergi primele 10 la 160. Eu sunt bine, apoi următorii 10. Nu cred că va fi urmată de alte 21, alte 30. Nu contează. Acum sunt 10 km și alerg la 165 și un ritm de cel puțin 5:12, de exemplu. Eu fug și așa mai departe. Altfel, din punct de vedere psihologic, este foarte stresant când numeri invers, ai alergat una, mai ai 39 de alergări. Și simți că-ți pierzi un pic din putere. Iar când ai 25-27 de ani, când ești deja inutil și realizezi că mai ai 15 de alergat, ești foarte trist. Este important să crezi în tine, să nu te superi, să nu te enervezi, că totul e mereu rău, că nu am timp, că îmi cedează picioarele, că am un spasm, că nu voi reuși. Totul este foarte lent. Veți putea să o evitați, dar nu cu acele rezultate și nu cu acele sentimente.

Mâncare. În timpul cursei, pe 10, poate nu, vă sfătuiesc să nu mâncați, pe 10 puteți bea o dată, aveți suficiente rezerve interne. Pe 21 poți lua o gustare din gel o dată la 10 km – este mai mult pentru maratoniști. Trebuie să mănânci și să mănânci regulat, nu să aștepți până când vrei să mănânci, să elaborezi un plan alimentar bun și să îl urmezi. Acestea vor fi vândute în cadrul expoziției, așa că puteți veni în piața centrală vineri, sâmbătă și duminică și să vă alegeți. Este mai bine să le luați cu dumneavoastră, astfel încât să le puteți păstra într-o geantă sau într-un clipboard pentru a le avea la dumneavoastră. Vom avea o doză de fitness, ei își vor amenaja un butic, sunt singura organizație care a putut să ne furnizeze geluri.Așa că veniți, priviți, alegeți și consultați. Acestea vă vor spune când și ce să luați, de ce și sub ce formă. Repartizați câți kilometri veți mânca gel, cât și de câte calorii aveți nevoie. Se spune așa: mănânci câte un gel la fiecare 5 km, începând de la 15. Cam așa stau lucrurile. Nu are sens să mănânci gel după 35 km, pentru că nu va ajunge în sânge. Băutura este la fel. La 21 de ani puteți bea de câteva ori, iar maratoniștii nu ar trebui să aștepte până când le este sete, deshidratarea este un dușman foarte rău și vă lovește foarte tare. Așa că nu vă fie sete și beți apă. Când ajungeți la punctul de alimentare, încercați să nu vă opriți, adică să alergați, voluntarii vă vor da pahare, vă vor da sticle cu apă, luați, nu ezitați, beți cât mai mult, 50-100 de metri și aruncați-o pe drum, e în regulă, o vom colecta mai târziu. Dar nu vă opriți, nu stați, nu fumați, nu vorbiți cu prietenii voștri, ceea ce este bun sau rău … Mă simt rău și eu. Am observat că știi care este diferența dintre alergare și mersul pe bicicletă. Știi ce e diferit la mersul pe bicicletă, am observat că te oprești la o stație de alimentare, stai de vorbă, te așezi și zbori ca nou. Dimpotrivă, dacă te oprești, stai de vorbă 3 minute și gata, nu mai poți porni, accelerezi cu mare dificultate, pentru că acidul lactic tinde să se acumuleze în mușchi și începi să alergi ca un om de lemn și pierzi mult timp, energie și motivație. Așa că alergi în liniște, încetinești, bei, arunci și alergi mai departe.

Va fi greu pentru toată lumea, cred că 90% vor avea de suferit. Acei oameni care nu vor să sufere, cred că trebuie să sufere la competiții. Este una dintre părțile inseparabile ale competiției și trebuie să fii pregătit pentru ea. Fără ea nu există un sentiment deplin de victorie asupra ta. Nu există sentimentul că ai meritat această medalie, că te-ai luptat pentru ea, că te-ai antrenat și pregătit atât de mult și că ai dat tot ce ai avut mai bun. Am avut competiții în care nu am făcut nimic greu și le-am alergat pentru distracție, când m-am uitat doar la oraș și am simțit la final acel sentiment de gol că aș fi putut merge mai repede și să fac mai bine. De ce nu am făcut-o. Așa că recomand tuturor să renunțe, dar să o facă cu înțelepciune, pentru că dacă renunți în prima jumătate a distanței, a doua s-ar putea să nu mai fie. 

Pregătește-te psihologic că, poate începând cu al treilea sfert al distanței, începând de la 27 km sau 15 mile de maraton, trebuie să lași toate planurile deoparte, să uiți de ritmul cardiac, să uiți de ritm și să pui toată puterea la maxim și să alergi cât de repede poți, astfel încât ultimii kilometri să fie la fel de grei ca și cei din viața ta și să termini complet epuizat. Apoi vă veți bucura de ceea ce vi se va întâmpla în acea zi, seara.

Nu vă lăsați păcăliți de alergătorii care aleargă lângă dumneavoastră.  S-ar putea să fie profesioniști lângă tine, oameni care ar putea fi cu un tur înaintea ta. Există tentația de a te prinde, de a alerga cu ei, de a-ți arăta iscusința, dar, din nou, totul se poate termina prost. Pentru ei este viteza cu care se duc la magazin să cumpere pâine, iar pentru tine este un record personal. Așa că nu vă grăbiți. Și cel mai important, în ceea ce privește distanța în sine, terminați frumos. Știu în ce condiții veți termina majoritatea dintre voi, așa cum se întâmplă de obicei în rahat, ucis complet, picioarele nu vă ascultă, nu le simțiți, pulsul este de 190-195. Nu gândești limpede, dar iată că vine poarta și brusc apare liniștea în capul tău, nu vezi nimic, nu auzi nimic, vezi doar finețea. Și termini ultimii 50-100 de metri și ai un zâmbet pe față, un zâmbet până la urechi. Asigurați-vă că zâmbiți, vom face fotografii la linia de sosire și nu vă vor plăcea fețele atât de deformate. Încerci să faci un efort și zâmbești, cazi în poartă, îți tragi sufletul și o fată vine la tine și-ți agață o medalie , așa că iată care este buimăceala. Terminați, sunteți sătui și terminați cu un zâmbet, fericiți, mulțumiți și această imagine vă va face fericiți pentru mult timp de acum încolo. Împreună cu medalia. 

Și o parte foarte importantă a evenimentelor, a alergărilor, a sporturilor, este ziua de după cursă. Astfel începe răsplata pentru ceea ce ați suferit atât de mult. Pentru mine este necesar să iau prietenii și să merg undeva pentru a sărbători, într-un pub, asigurați-vă că purtați o medalie, astfel încât toată lumea să poată vedea că sunteți un erou.Asigurați-vă că o spălați, așa cum ar trebui.Direct într-un pahar cu bere, vodcă.Pierdeți-vă. Sper că astfel de oameni se vor plimba duminică prin oraș, în toate barurile se vor vedea, se vor apropia, se vor îmbrățișa, se vor săruta, se vor cunoaște, deci.  Pentru că, până la urmă, este o sărbătoare. Nu este doar o sărbătoare a orașului, ci ar trebui să fie o sărbătoare a fiecăruia dintre voi. Pentru cineva este prima zi din cariera sa sportivă, pentru alții nu este prima, dar cu siguranță nu este prima la Chișinău. De aceea, haideți să facem duminică o mare sărbătoare a joggingului. Cam asta am vrut să vă spun în două cuvinte, sper că veți avea multe întrebări la care să răspundeți. Acum vom trece microfonul de-a lungul rândurilor, dacă aveți întrebări, vă vom da microfonul și veți putea să le puneți.

-Igor, m-am înscris pentru 21 km. Febră, un fel de virus de luni. Nu știu… 21 a vrut să fugă, sunt deja pe antibiotice. Am fost la doctor. Nu mai trece, mucii, articulațiile dor, ce să fac?

-La naiba… Știi, aș fugi, dar nu e corect. Dacă ești în această stare, vei lua antibiotice timp de patru zile…

-De alaltăieri și până mâine și asta e tot…

-Ei bine, uite, dacă te trezești într-o duminică și te simți rău și ai febră, nu îți recomand să alergi. Dacă te trezești și nu ai febră și ai chef, atunci du-te și aleargă, dar fără recorduri personale. Aleargă într-un ritm în care să nu te obosești, la 150-155 de puls, nu încerca să stabilești un record.  Iar dacă aveți febră, nu fugiți, pentru că s-ar putea să faceți o complicație. Probabil e un fel de gripă urâtă.  Dacă vă treziți simțindu-vă minunat de viu, ieșiți și alergați foarte încet dacă nu vă simțiți bine.

-Nu, voi fugi!

-Știam eu…

-Mă numesc Alexander și am 21 de ani.  Vreau să alerg un maraton. Mai devreme am citit care sunt regulile și care vor fi premiile, mai devreme am văzut că vor fi premiați primii 6. Primii 6 băieți și primele 4 fete. Acum am citit că vor fi doar primii 3 băieți și primele 3 fete. Este ceva ce am văzut greșit sau ai schimbat ceva?

-La ce oră ai de gând să fugi?

-Uh, 3:30 sau cam așa ceva.

-Ei bine, 3:30 nu ar trebui să fie ora noastră.

-Ei bine, încerc…

-Vom da tuturor o medalie.

-Știu.

-Cred că primul loc ar fi între 2:30 și 2:20.

-Am spus că, dacă ar fi fost șase câștigători ai premiului întâi, aș fi încercat. Și când am văzut că doar primele trei…

-Ascultați. Anul acesta nu am vrut să dăm premii nimănui, pentru că bugetul maratonului este de 1 milion de lei. Nimeni nu ne ajută, vrem să facem totul singuri. De aceea am decis că anul acesta vom avea o mare problemă cu premiile.  Noi încercăm doar să o conducem. Vom avea bonusuri, indiferent cine le face… Vom avea benzină… Suntem sponsorizați de benzină, așa că va fi benzină. Cadouri de la parteneri. Vor fi sponsorizări, bani nu cred că vor fi. Știi cum ne hotărâm ce vom face. Vor fi bani, dar nu pentru locurile 1-2-3, ci pentru obținerea unui anumit rezultat. De exemplu, dacă cineva aleargă la maraton mai repede de 2:20, îi vom acorda un bonus pentru acest rezultat. Nu acordăm locuri 1-2-3.

-Gennady, alergând un maraton. În ceea ce privește liderii de ritm.

-Stimulatoare cardiace?

-Da. Există un interval de 3:30-4:00 la înregistrare. va fi un singur concurent în intervalul de 30 de minute?

-Avem 3:30, 3:45 și 4:00, din câte îmi amintesc. Avem pacesetteri la fiecare 15 minute. 

-Va fi și pentru 21?

-Da, ritmul este universal, turele sunt aceleași, astfel că ritmul este același, deci ritmul de alergare este valabil atât pentru semimaraton, cât și pentru maraton. El va avea două bile atașate, una îi va da un timp de 21, cealaltă de 42.  De exemplu, dacă alerg un maraton de 4:30, voi avea 4:30 pe un balon, 2:15 pe celălalt. Da, voi alerga în calitate de „pacesetter”. Îl avem pe Andrei ca pacemaker, țineți minte, un om care se freacă la ochi. El va fi cel care va fi cel mai bun timp de șase ore.  El va fi ultima persoană care va primi o medalie. El va fi al doilea clasat. Nici măcar nu e vorba că va alerga timp de șase ore, ci de faptul că va purta un costum al morții și va alerga cu o coasă și cu fața pictată. Deci, dacă vezi moartea în fața ta, știi că nu vei primi o medalie. Trebuie să îl învingi, chiar dacă este la 1 metru în fața ta. „Deadliner”, cum îi spunem noi.

-3:45 Există un stimulator cardiac aici?

-Liviu e aici?  Liviu 3:30. Și 3:45?  Avem o întâlnire la 3:45.  Vrei un stimulator cardiac sau vrei să alergi cu cineva?

-Cineva cu care să alerg.

-Ba da. Vom sta acolo în avans și ne puteți găsi acolo lângă baloane, mergeți la cineva drag și apropiat. 

-Bună ziua, Rostislav, încerc 42.  Vă rog să ne sfătuiți cum va fi apa de băut la stațiile de hrănire și dacă nu folosiți geluri, ce este mai bine să le înlocuiți?

-Băutură vom avea ca de obicei, izotonice nu am găsit în opinia mea. În general, cine nu știe, la maraton bea băuturi izotonice, acest lichid dizolvat cu sare, cu minerale, pentru că în timpul cursei sunt pierderi foarte mari. Organismul pierde săruri minerale. Trebuie să le compensați pentru a vă simți mai bine și pentru a obține rezultate mai bune. Maratoniștii profesioniști își lasă sticlele la punctele de alimentare, iar voluntarii caută numărul alergătorului și îi dau o sticlă.  Dar acesta este privilegiul alergătorilor foarte rapizi.  Deci vom avea doar apă. Ce poți face? Există pulberi de rehidratare, izotonice. Există pliculețe, le puteți lua în geantă, le puteți agita la punctul de alimentare și le puteți bea.  Dar nu este foarte convenabil, nu vă recomand să experimentați și să beți doar apă. Cum rămâne cu gelurile, dacă nu găsiți geluri, le puteți înlocui cu carbohidrați rapizi, zahăr, sultane, nuci și curmale. Este foarte dulce și vegetal, se mănâncă foarte repede în sânge. Așadar, fă-ți amestecuri de fructe uscate, poți face din ele biluțe. Puneți-le undeva în geantă și mâncați-le la fiecare 5 km. Sultanele sunt și ele destul de mișto. Poftim. Bananele vor fi de-a lungul distanței, mâncați-le cât doriți, portocalele la fel, dar fructele uscate au mai multă energie, capacitatea de putere este mai mare, așa că luați-le cu voi pentru orice eventualitate, dacă simțiți că vă părăsesc forțele, iar dulceața este dulce, așa că vă înveselește. Dacă poți să iei o băutură cu guarana,cofeină, 50g de cofeină, sunt bune pentru 80 % din distanță când ești obosit, înainte de ultimul sprint iei o țigară și ești pe drumul cel bun. Dacă le are cineva. De unde pot să le cumpăr în Chișinău, cred că am văzut un butic de sport la numărul 1, nu-mi amintesc ce au. Ceva acolo. Aici

Vreau să vă întreb dacă printre voi sunt persoane care aleargă pentru prima dată la un maraton. Crezi că ești capabil să alergi 42? Sunt curios. A alergat vreunul dintre voi vreodată 32, 33 de mile. Toți ați ridicat mâna. Este doar un indicator că, dacă poți alerga 32 sau 33 de mile, poți alerga un maraton. Dacă nu ați alergat mai mult de 21 de curse, mai bine nu vă implicați în această aventură.

-Valentine, am 21 de ani. Vorbeați despre dimineața dinaintea startului. Mic, mediu, mare. Păi, dacă nu poți să faci una mare, stai acolo și apoi… Ce să iei, ce să iei, ce să iei, ce să iei?

-Ar fi ciudat dacă ați lua unul pentru diaree și unul pentru constipație.

-Există o combinație?

-Nu, trebuie să te hotărăști. Ce aș face eu…

-Ar trebui să iau ceva seara?

-Nu, mănânci bine seara. Sâmbătă mănânci, înseamnă că organismul tău vrea să se elibereze. Mănânci toată ziua și dimineața îți spune: „Haide, să renunțăm. Dacă spune nu, vreau să mă mai gândesc, nu-l lași să se gândească, iei nu 2, ci 4 loperamide, ca să nu te mai gândești la asta. Te plimbi timp de două zile, dar ai o medalie în buzunar. O clismă? Nu știu, eu nu-mi fac clismă, nu recomand asta. Din nou, la maraton, un kilogram înseamnă 2 minute, dacă pierzi un kilogram, alergi cu 2 minute mai repede. 10 kilograme înseamnă 20 de minute.

-Este posibil să lăsați gelurile personale la stațiile de alimentare, să nu purtați geluri cu dumneavoastră, să plecați?

-Nu. Gelurile care sunt acolo cântăresc 50 g. Nu este o problemă. Nu este nevoie să luați apă cu dumneavoastră, aceasta va fi îmbuteliată, o puteți bea în condiții de sănătate.

-Vrei să lași un autocolant cu numele tău pe el?

-Cred că se poate aranja. Cred că, dacă vrei, poți veni la organizatori și să spui: iată apa mea, iată gelurile mele, vreau să fie în acest punct. Cred că le vor păstra pentru tine. Cred că acest lucru poate fi rezolvat.

-Prietenii și suporterii îi pot păstra?

-Da, bineînțeles, dați-le unui prieten de-al dumneavoastră care va veni la punctul de aprovizionare și le va pune acolo.

-Îți va permite accesul la alte persoane pe drum, direct pe pistă?

-Nu, nu poți să-l lași pe prietenul tău să treacă, pentru că un voluntar nu va lăsa să treacă un om cu o sticlă și îi va spune să-i dea de băut, dacă e otravă în ea? Știi cine te-a abordat și ce fel de sticlă ți-a dat? Nu va funcționa. Este mai bine să vă aranjați cu organizatorii în avans sâmbătă sau duminică și vom face acest lucru. Sau poți să o iei din mâinile prietenului tău, care stă undeva de-a lungul căii ferate, ți-a dat-o mai departe și tu bei. Fără niciun voluntar, direct. Otrava este otravă, fiecare are propriile lucruri ciudate. Pot să iau apă de la rudele mele sau nu? Bineînțeles că poți. Cine îți interzice? O să fie bine. Sperăm că maratonul va fi distractiv și vom stabili o mulțime de puncte de distracție de-a lungul traseului.  Iar pe margini, pe viaduct și de la ambasada Rusiei, vor fi doi oameni de 5 metri înălțime care vor flutura din mâini pentru a vedea de la distanță unde este curba. Așa că încercați să zâmbiți. Vom avea 8 fotografi pe pistă, așa că nu știi niciodată de unde va veni ambuscada, așa că încearcă să ții un semn peste tot. Nu am nici măcar o fotografie decentă în New York, m-am uitat, peste tot sunt fețe strâmbe, ochi neclarificați.

-Bună ziua, numele meu este Alina. Sunt aici.  Anul acesta fac un modest 10 km.

-Pentru unii oameni, 10 este mai greu decât 42.

-Dar sunt de 10 până acum în acest an. Întrebare pentru motivație. Câte maratoane ai în palmares și care a fost cel mai memorabil?

-Ei bine, am 7 maratoane la activ și câteva triatloane: evadarea de la Alcatraz, alergarea în deșert, Valea Morții, Baikal și distanța Half Ironman și Ironman. Cel mai memorabil a fost maratonul Baikal, o cursă pe gheață, de la malul vestic al Baikalului până la cel estic. În general, este un loc atât de suprarealist când cazi într-o gaură mentală, 3 ore în ea nu ai nici cea mai mică idee unde te afli. Sunt 120 de persoane în jurul tău, te limitează la 120 de persoane și atât. Nu pot să merg mai departe, logistica nu permite mai mult, așa că ei iau cererile foarte repede. Și când 120 de oameni se întind pe 42 de km, tu alergi de fapt singur și vezi un câmp planimetric ca o oglindă până la orizont și alergi în această oglindă. A fost un sentiment foarte ciudat, un maraton foarte greu. Dar pot vorbi despre fiecare dintre ele mult timp, fiecare dintre ele este ca o pagină separată. Fiecare are propriile caracteristici, ciudățenii și complexități. Cel mai greu a fost la New York, a fost cel mai dificil maraton, m-am sinucis câteva luni. Nici nu mă puteam gândi să alerg, mi-am stabilit acolo propriul record personal și am intrat în primii 5% dintre cei mai rapizi alergători la maraton. Dar mi-a fost foarte greu să încep să mă antrenez din nou. Nu-ți recomand să te sinucizi, nu merită. Am crezut că acele minute au făcut diferența, dar mi s-a părut că au fost 5 minute și a fost diferit. Dar cel mai memorabil este maratonul internațional de la Chișinău din 2015. Pentru că ne pregătim de 2 ani deja. De când am început să alerg, am început să visez și am făcut-o strâns timp de șase luni, în fiecare zi și este cel mai greu maraton din viața mea, este 100%.

-Am următoarea întrebare, două dintre ele. Ați spus despre fotografii, vor fi 8 fotografi, și atunci va trebui să ne descurcăm singuri cu fotografiile sau va exista un sistem care să recunoască totul?

-Am decis să facem o mică investiție, nu am cheltuit suficienți bani, am decis să cheltuim mai mult. Am angajat un fotograf de la școala lui Rybalev, dacă știți. Aceștia vor filma de-a lungul traseului, la start și la sosire. Și ne bazăm pe faptul că fiecare persoană trebuie să aibă 10 poze. Apoi le vom duce la birou, le vom trece printr-un software special pe care Roman Fedorovici îl dezvoltă, care poate identifica numele de familie după număr, le vom pune în grupuri, le vom pune în pungi și vă vom oferi să le luați. Le vom vinde, dar vor fi ieftine, astfel încât orice maratonist să și le poată permite. Vrem să returnăm banii, pentru că s-au cheltuit mulți bani.

-Va fi în format electronic?

-În format electronic. Vreau să tipăresc, vreau să imprim, vreau electronic.

-Și o a doua întrebare. Pasta pati. 

-Nu va fi nici o pasată. E prea mult. Nu mai avem atâția bani. Am vrut, am visat la asta, am căutat un partener, dar partenerul a căzut din cauza crizei euro. De aceea facem petreceri de paste în grup, ne cunoaștem, ne întâlnim sâmbăta, mergem la restaurant, gătim acasă cu familiile noastre și mâncăm paste până la os, sigur voi merge cu prietenii mei și voi mânca până la os. Dar anul viitor cu siguranță vom face paste, chiar dacă vom pierde. Dar e păcat, ce maraton fără petrecere cu paste. Cu siguranță o vom face sâmbătă, vom mânca prea mult.

-Bună Dima, voiam să te întreb, am un copil care va alerga 400m și apoi 3km cu mine a doua zi. La ce oră ar trebui să vină să se înregistreze?

-Uite, nu trebuie să ne înscriem la 400 m și 3 km.

-Am văzut că este nevoie să vă înregistrați. S-a înregistrat. La ce oră trebuie să fii acolo?

-Pentru a alerga cei 3 km?

-Nu pe 25.

-La ce oră, Nastya? Răspuns

-Programul de curse pentru copii de sâmbătă începe la ora 10:00 și se desfășoară până la ora 17:00. Așadar, veniți înainte de ora 10, un program foarte încărcat, multe cadouri, mulțumim mult partenerilor . Nu numai copiii, ci și adulții se vor distra foarte mult. Duminică trebuie să fiți acolo până la ora 10, când terminăm de împărțit pachetele de start.

-Între orele 8 și 10 dimineața ar fi bine să vă prezentați pentru a vă lua numărul, dar o puteți face și sâmbătă pentru a vă ridica pachetul de start. Aceasta va include un tricou și o plăcuță cu numărul de înmatriculare, precum și câteva bunătăți de la sponsorii noștri. Îl puteți ridica până la ora 17:00. Poimâine. Expoziția se deschide mâine. Puteți veni în piața centrală și să vedeți ce vă oferă partenerii noștri sportivi, mâine la ora 14.00. La expoziție a fost foarte greu de găsit companii care fac sport. Ar fi normal să te uiți la pantofii de alergare, la haine, la diferite geluri. Anul viitor totul va fi diferit. Vom invita parteneri străini. Vom avea parteneri din Ucraina, din România. Așa că va fi mai mult sau mai puțin.

-Revenind la geluri, dacă nu le-am luat niciodată, nu vor exista probleme de digestie?

-Nu, nu va fi așa, sunt urâte, nu-ți plac, îți pot spune asta. Dar nu veți avea nicio problemă. Dacă le aveți, mâncați unul astăzi sau mâine, vedeți ce se întâmplă. Știu că există o mică influență pe care unii oameni o au asupra respingerii gelurilor, se simt rău. Este un procent foarte mic. Doar că gelurile sunt doar o dulceață de dulceață, chimică, dar merită.  Iar dacă nu, nu vă fie teamă să încercați de la distanță, dacă aveți chef de o țeavă, funcționează foarte repede. De ce este un gel? De ce nu este un solid? Pentru că se absoarbe rapid în sânge, în 10 minute simțiți un val de energie.

-Bună seara, ați putea să ne spuneți care a fost cel mai dificil lucru când ați alergat la maraton și dacă ați primit sprijin din partea guvernului nostru, a autorităților locale sau dimpotrivă, poate au pus piedici?

-Vreau să îi dau microfonul lui Roman Fedorovici, ridică-te, să te aplaude, acest om a petrecut cel mai mult timp în pregătirea maratonului, partenerul meu Roma, el petrece mai mult timp decât mine și cunoaște toate capcanele, cred că îl las să vorbească despre asta.

-Noi nu avem o școală de maraton în Moldova și toți acumulăm experiență din experiența noastră de management, care provine din companii din domeniu. Grupul nostru de inițiative, aici îl avem pe Vadim, directorul magazinului, la capătul pieței. Avem o diversitate foarte mare în comitetul nostru, personalul nostru, 30 de persoane care lucrează și peste 250 de voluntari. Acesta este cel puțin un început minim, pentru a organiza măcar un fel de maraton. În ceea ce privește sprijinul din partea statului, da, ne sprijină cu cuvinte frumoase, spun că faceți o treabă foarte bună. Dar, pentru banii tăi. Prima întâlnire a fost cu ministerul, a doua a fost cu primăria noastră, cu care ne luptăm de mult timp, în special cu transportul… Troleibuzele sunt cel mai important transport din Moldova, iar ei spun că dacă nu închid troleibuzele noastre pentru 5 minute, 100 de mii de oameni nu vor ajunge la piața centrală… Duminică dimineața, ce vor face? Aceasta este cea mai importantă zi. Aceasta este realitatea, ei spun să mergem la Chișinău, acolo sunt munci, tutun, mergeți acolo.

-Este dificil să explici unei persoane că vrem să arătăm ce este mai bun din țară, nu ce este mai rău.

-Le explicăm că vrem să facem un maraton pentru a atrage turiști în Moldova, pentru a atrage alte hoteluri să lucreze, să vadă Chișinăul, măcar pentru un motiv oarecare.

-Maratonul din New York aduce anual un miliard de dolari la bugetul de stat. Acest lucru se datorează turiștilor care vin, alergătorilor și sportivilor.

-Până acum, doar o mână de oameni care lucrează la maraton au înțeles acest lucru. Acum voi sunteți cei care participați la maraton, tot mai multă lume va înțelege asta, iar în câțiva ani tot orașul va înțelege asta, când vor vedea tot mai mulți străini venind la Chișinău, când vor vedea capitala noastră și le vor spune ce maraton mișto aveți, ce capitală mișto este, ce copii mișto aveți, etc. De aceea o facem. Și, bineînțeles, este un stil de viață sănătos, pentru că ei spun acum de ce te apuci de sport, trecem printr-o criză în Moldova. Iată ce am vrut să vă spun pe scurt. Dar au fost multe nuanțe, să nu dăm vina pe mulți oameni, ci să le mulțumim pentru participare.

-Aș vrea să spun că dacă statul ne tratează așa, partenerii noștri ne-au tratat foarte bine, am găsit oameni, sponsorul general Petrom, care au crezut în noi, ne-au dat bani pentru a plăti măcar o parte din cheltuieli. O mulțime de companii au cooperat cu noi, multe dintre ele sunt aici, așa că iată doza, vă mulțumesc foarte mult.  Și Montana Line, o mulțime de oameni ne ajută. Iar voluntarii, 200-300 de persoane vin aici, își petrec timpul și energia pentru a ajuta, deși nu primesc bani sau mâncare în schimb, ci doar o diplomă. Adică, oamenii ajută. Este foarte frumos. Încă o dată, vă mulțumesc foarte mult. Și vă mulțumesc că ați crezut că am venit cu toții și am decis să ne implicăm în această aventură nebună.

-Cei 21 de finaliști termină înaintea celor 42 de finaliști, va exista o sosire separată?

-Nu, toată lumea va termina pe același loc. 10, 21 și 42. Va fi un arc special – startul și sosirea – iar când termini, vei ajunge într-un loc special, unde te vei odihni și te vei bucura de portocale și medalii.

-Vor fi maseuri?

-Nu, nu am planificat maseuri. Probabil că nu e prea târziu, avem bani, probabil că au maseuri, putem să luăm câteva mese acolo. Ei bine, de ce nu. La toate maratoanele, este pe bani. La Ironman, când plătești 700 de euro pentru înscriere, bineînțeles că îți fac un masaj. Întrebarea este dacă vrei. Eu nu am vrut nimic, doar m-am lăsat purtat de val la linia de sosire. Ne-am dus să bem tequila, aveam destulă energie pentru asta. Și ce să fac un masaj, ce să fac pentru picioare, am făcut deja totul. aici, deci așa stau lucrurile, prieteni, relaxați-vă, nu vă puteți schimba forma în câteva zile. Principalul lucru acum este să nu facem nicio greșeală stupidă. Așa că odihnește-te, mănâncă carbohidrați, uită-te la filme, inspiră-te și așteaptă ziua.

-Bună seara! Dacă mă simt brusc rău în timpul maratonului, voi primi ajutor medical?

-Da, absolut, partenerul nostru Medpark, îl vedeți pe acest bărbat care stă singur, este de la Medpark, care va alerga cu noi și Medpark este partenerul nostru, va fi și el prezent la maraton, plus o ambulanță va fi acolo, 3 ambulanțe pe pistă în caz că cineva se îmbolnăvește. Statisticile arată, de obicei, că cineva se va îmbolnăvi.

-Dimitri, cei cu picioarele plate aleargă la maraton?

-Alerg maratoane cu picioarele plate. Este important să alegi adidașii potriviți, aici am acești asics kayano saved, sunt special pentru cei care au hiperpronatație, care au picioarele plate.  În pantofi convenționali am probleme cu alergatul. 

-Bună ziua, numele meu este Alexandru, gogoașă grasă și liberă. Întrebare despre dulapuri, vor exista cârlige ca la Ironman, ca să poți lăsa rucsacul?

-Acum că m-ați pus pe gânduri, să mergem la Roma.

-Să vorbim cu romii. Să spunem că nu mă duc acasă, nu merg cu cineva, ajung cu transportul în comun și am un fel de îmbrăcăminte de exterior, unde pot să o las?

-Participi la un fan run sau la un 10? Va exista o cameră de bagaje la 10, 42 și 21. Va fi un număr, vă puteți lăsa lucrurile acolo.

-Care este formatul. Va exista o insignă sau ceva de genul ăsta?

-Numărul lui va fi acolo, numărul lui va fi pus pe rucsac. Se eliberează în același mod, doar că se eliberează cu o insignă. Ați făcut-o dumneavoastră la București, dar am ținut cont de experiența Bucureștiului. Aceasta va fi împrejmuită de toți ceilalți, unde vă veți schimba hainele și le veți preda la depozit, iar totul va fi păstrat acolo pe durata maratonului. Dacă îți pierzi insigna, aștepți până pleacă toată lumea și apoi, cu ajutorul pașaportului, vedem cine este…

-Se va percepe o taxă pentru camera de bagaje?

-Nu, este gratuit. Tot ce vedeți în piața centrală va fi gratuit, mâncare și băutură. Tot ceea ce poți pune mâna pe el este gratuit. Ai plătit deja pentru el. Aici, alegeți un pionier și atingeți-l.

-Unde vrei numărul? În partea de sus a cămășii?

-Uitați, o plăcuță de înmatriculare nu este doar o plăcuță de înmatriculare, nu este doar o bucată de hârtie cu un număr pe ea, este un cip pe care vom determina dacă ați parcurs sau nu distanța pe care treceți. De aceea, dacă terminați cursa fără număr de înmatriculare, nu veți primi o medalie și nu veți fi înscris pe foaia oficială de punctaj. Nu o aruncați sub nicio formă.  Există un cip special și veți trece prin astfel de dungi negre care înregistrează timpul în care le-ați traversat. Acest număr reprezintă cipul care se înregistrează. Dacă acest cip nu traversează pista, nu veți obține un rezultat, așa că vă rugăm să fiți foarte atenți cu aceste numere și să le păstrați undeva aproape de inimă. Este mai bine să o țineți bine undeva în fața dvs., astfel încât să vă putem supraveghea cu atenție. Iar fotografiile ar trebui să aibă un număr asociat cu ele, astfel încât să putem vedea cui aparține proprietarul fotografiei. Deci, dacă se află pe acolo, nu vom putea determina cine candidează și avem o memorie proastă pentru fețe, mai ales dacă sunt 6000 de persoane care candidează, va fi greu să le găsim.

-Câți aleargă în total? Câți la maraton?

-Ne-am gândit mult, ne-am întrebat câte medalii ar trebui să comandăm, pentru că nu avem nicio statistică despre câți oameni vor veni.Ne-am gândit și ne-am certat și am decis că vor alerga 1500 de oameni. Aproape că ne-am dat seama, aproximativ 1500-2000 vor alerga pentru medalii și aproximativ 5 mii vor alerga 3 km pentru fan run. Înseamnă că vor fi mulți oameni în piață, va fi plin, și am încercat ca fan run-ul să nu interfereze cu oamenii care aleargă pentru rezultate, cu numere de înmatriculare, vor fi separați de garduri și nu vor atinge pe nimeni. Există probleme logistice și în acest caz, gardurile se vor deplasa într-o anumită direcție, astfel încât să nu stea în calea altora. Dar pronosticurile sunt cam așa, 1500 pentru medalii + 5-6, mii 8 ar trebui să fie în total.

-Și pentru maraton?

-Nu avem atât de mulți maratoniști, de aceea mă întreb de ce mulți oameni au ridicat mâna. Avem în jur de 200 de maratoniști în total, aproximativ 400 pentru 21 km și aproximativ 1000 pentru 10 km. Deci acesta este raportul. Orice organizator cunoaște aceste cifre, și probabil că este la fel în toată lumea. Dar noi nu le știam, trebuia să le calculăm noi înșine. Acum știm, iar anul viitor vom ști câte medalii vor fi tipărite în aceleași proporții pentru a face o estimare. Și iată o altă nuanță. Sunteți cu toții înregistrați aici? Sunt unii care vor să o facă duminică sau sâmbătă? Dacă veniți duminică sau sâmbătă, s-ar putea să vedeți că nu vă veți putea înscrie pentru că nu mai aveți medalii, dar ați cumpărat 300 de medalii de rezervă. Ce înseamnă asta. O persoană poate participa la cursă, poate fi înscrisă în registrul oficial, dar cum nu avem suficiente medalii, le vom da peste o săptămână sau două. Va trebui să aștepte. Nu privăm pe nimeni, trebuie doar să așteptăm. Pur și simplu nu am calculat. Sperăm doar că este suficient pentru toată lumea, că nu este prea mult și că totul merge cât se poate de bine. Vă mulțumesc foarte mult, să ne aplaudăm reciproc. Foarte bine!

Proiecte mentionate:
Chisinau Marathon
Echipa Simpals. Prezentare. KMB

Echipa Simpals. Prezentare. KMB

Cum face Simpals bani și pe ce cheltuiește el, cum lenesii ajută la promovarea sportului în Moldova și cine încearcă să stoarce sucul de mere dintr-o portocală?

Maratonul din Chișinău. În premieră.

Maratonul din Chișinău. În premieră.

Cum să organizezi Maratonul internațional? Este oare mersul troleurilor mai valoros decât maratonul? Oare pot 30 de oameni să paralizeze orașul? Cât costă opiul sportiv pentru oameni?