Echipa Simpals. Prezentare. KMB

Cum face Simpals bani și pe ce cheltuiește el, cum lenesii ajută la promovarea sportului în Moldova și cine încearcă să stoarce sucul de mere dintr-o portocală?

-Au luat cuvântul aproximativ o sută de lideri de afaceri. Dima nu este un oaspete și nici un vorbitor ușor, din mai multe motive. Motivul numărul unu este că este partenerul nostru general de informare online. Numerele, cine nu știe, va afla astăzi, este un proiect care ne oferă bannere publicitare pe peste 30 de site-uri și Point.md.  Este un portal de știri, poate ați citit multe știri de la KMB. Este o persoană care sprijină proiectele tinerilor și trebuie să îl aplaudăm pentru asta.

Înțeleg că ne-ar fi mult mai greu să ne dezvoltăm și să vorbim despre noi înșine dacă nu știți despre noi în acest fel. Așadar, Dima, îți mulțumesc personal. Ăsta este primul lucru.

Iar al doilea este proiectul Mafia MD (00:00:48), despre care ați auzit, Dima este și cel care a adus pentru prima dată acest joc acum cinci ani. Este un joc intelectual. Este o persoană care te susține… Îți mulțumesc din nou pentru asta.

Mi-aș dori să fie mai mulți oameni ca acesta, oameni care să susțină proiectele de start-up, start-up-urile și să ne ofere nouă, aspiranților la statutul de antreprenori moldoveni, o șansă de a face primul pas. Uneori este greu să te descurci singur și ai nevoie de sprijin, așa că, băieți, deveniți oameni de afaceri de succes și haideți să ajutăm tinerii antreprenori, ceea ce facem noi aici, pe această platformă.

Și acum aplauze pentru Dmitri Voloșin. Dima ne va spune mai multe despre el.

-Bună ziua, toată lumea. Numele meu este Dmitriy Voloșin. Sunt o persoană care încearcă să trăiască o viață fericită și să facă fericiți cât mai mulți oameni din jurul său. Se întâmplă ca universul să-mi ofere o companie minunată, mari oportunități de a face acest lucru. Și profit de aceste oportunități, încercând să fac pe toată lumea fericită. Eu nu mă numesc antreprenor, nu mă numesc nici om de afaceri, de aceea e destul de rar să vin la seminarii. Nu mă prezint pentru că nu mă interesează să le spun oamenilor cum să optimizeze corect producția sau să creeze un nou produs.

Eu sunt mai mult despre idei, despre motivație, despre cum să fii fericit, cum să trăiești corect, cum să lucrezi corect. Mă interesează acest lucru și aș putea vorbi despre asta ore întregi. Și orice v-aș spune astăzi, vreau să înțelegeți că echipa care mă înconjoară acum este o reflexie a mea. Și astfel, orice echipă care se adună în jurul tău va fi tu.

Așadar, dacă vreți să schimbați ceva în echipa dumneavoastră, dacă nu sunteți mulțumiți de ceva, începeți cu voi înșivă. Și toate sfaturile, recomandările pe care le veți auzi despre oameni, încercați să vă gândiți dacă și voi sunteți la fel. Iar dacă vrei să ai o astfel de echipă, schimbă-te pe tine însuți. Este foarte important.

Probabil că ați auzit că firma mea se numește Simpals. Iar ceea ce facem noi este foarte greu de spus. În ultima vreme mi-am formulat ideea că facem parte din ecosistem, absorbind ceva și alocând ceva. Redistribuim bani de la unii oameni către alții. Noi nu acumulăm, nu cumpărăm diverse lucruri de neînțeles, nu trimitem totul în străinătate. Noi câștigăm bani pe cele trei nouăsprezece, iar acești bani ajung în mâinile oamenilor care lucrează pe acest site. Iar banii care rămân, îi dăm din nou orașului nostru, țării noastre, doar că la o calitate diferită.

De exemplu, un mare leneș s-a dus la „nouă”, a cheltuit zece lei pentru a-și vinde mașina. Am luat acești zece lei și am făcut un maraton pentru acești zece lei, ca să alerge lumea și să nu fie grasă. Acesta este modul în care încercăm să îmbunătățim viața în țara noastră.

Aș dori să vă vorbesc despre câteva dintre principiile pe care le avem în echipa noastră, pe care le considerăm foarte importante. Și de aceea Simpals este compania care este. Deci, să mergem. Unul dintre principiile noastre principale este să păstrăm lucrurile simple. Acest lucru se reflectă în filozofia numelui companiei noastre: Simpals. Și înseamnă că o persoană care lucrează pentru noi încearcă să nu se transforme în ceva ce nu este. Adică dacă îi place să vorbească, vorbește, dacă se pișă nu vorbește, dacă nu-i place să facă anumite lucruri, o spune deschis. Iar dacă i se încredințează o sarcină și simte că nu este a lui, poate declara: „Băieți, nu încercați să stoarceți sucul de mere dintr-o portocală. Este imposibil.” Așa că fiți întotdeauna cine sunteți cu adevărat, păstrați lucrurile simple și faceți ceea ce faceți, păstrați lucrurile simple, nu încercați să le complicați. Asta este foarte important.

Apoi, toți oamenii care lucrează pentru noi creează o atmosferă distractivă și uimitoare în jurul lor. Aceasta este, de asemenea, una dintre valorile noastre. Dacă sunteți într-o echipă, dacă sunteți la locul de muncă, încercați să creați un mic nor de interes, de curiozitate, de veselie în jurul vostru, încercați să vă decorați locul de muncă, încercați să nu răspundeți la telefonul mobil atunci când vorbiți în fața unei audiențe mari de oameni, închideți-l și puneți-l în buzunar. Și, făcând acest lucru, s-ar putea să faceți o glumă prostească pentru a obține un râs. Este absolut normal. Și încercați să vă simțiți ca acasă la locul de muncă. Dacă acasă aveți pereții vopsiți în roșu. Nicio problemă, veniți la biroul nostru și vopsiți-o în roșu, astfel încât să vă simțiți confortabil.

Comunicați și în mod ocazional. La locul de muncă, ai subalternii tăi, la locul de muncă, ai șefii tăi, ai angajații tăi. Asta nu înseamnă că trebuie să comunicați cu ei într-un mod special. Nu vă permitem să folosiți cuvântul „voi”, nu permitem geci. Și oricine poate spune oricui ce părere are despre ele. Chiar ieri, managerul nostru i-a spus managerului nostru că… Andrew, poți repeta asta? A fost foarte bine. Să-i urăm bun venit lui Motkowski Andrei. Este al treilea om din companie. Este foarte inteligent, a făcut multe lucruri utile. Și managerul l-a întrebat: „Și tu ce poți face, Andriușa?”. Andryusha și-a turnat cenușă pe cap și a spus: „Da, chiar nu sunt nimic”, și a plecat plângând la căsuța lui de câine.

Acest lucru este perfect normal, pentru că astăzi a venit la mine și mi-a spus același lucru. „Dima, cine ești tu, totuși?”

– Avem o astfel de tradiție la locul de muncă. Un manager este considerat pregătit într-un produs ca specialist atunci când poate să-i spună maistrului său să se ducă dracului.

-în text simplu. Iar maistrul va înghiți și va spune: „Probabil că ai dreptate”.

– Și apoi maistrul va trebui să fie de acord, ceea ce este cel mai important lucru. Cred că Dima a fost de acord ieri.

– Da, așa e. Trebuie să fac un mic istoric. Nu mă pricep deloc la management, nu e genul meu. Cred că liderul companiei, conducătorul companiei, șeful companiei, managerul de top, nu are ca sarcină să gestioneze, ci să creeze produse nenorocite. Produse bune. Treaba lui nu este să organizeze procesul în mod corespunzător, ci să motiveze oamenii, să inspire oamenii. Oamenii ar trebui să se uite la acea persoană și să spună: „Vreau să fiu ca el. Asta este tot ce trebuie să facă un lider. Restul poate fi făcut de oameni special pregătiți, profesioniști care împărtășesc convingerile liderului și care știu cum să gestioneze oamenii.

Dacă încerci să amesteci, este foarte dificil să faci asta, deși eu am procedat așa pentru că, desigur, mulți dintre voi pornesc de la zero, așa că nu există posibilitatea de a avea un grup mare deodată. Dar trebuie să înțelegeți unde vă îndreptați. În călătoria ta va trebui să ajungi exact la asta. Astfel încât oamenii care te vor urma să vrea să fie ca tine în toate.

Și acum, revenind din nou la biroul nostru, vorbeam despre locurile de muncă. Se obișnuiește să ținem animale de companie acasă. Avem aproximativ zece creaturi diferite, de la maimuțe la crocodili. Apoi, de curând am avut un papagal vorbitor la recepție, a apărut un piton. Am avut un cameleon, dar să se odihnească în pace, ne-a părăsit de curând. Pe cine mai avem, Vadim, îți amintești?

-Tarantula.

-Da, Roma are o tarantulă, o tarantulă, un păianjen mare care sperie pe toată lumea. Nu iguana, dar la recepție trăiesc acestea, care se urcă pe pereți – geckos. Pe scurt, tot felul de animale ciudate. Din nou, îi ajută pe oameni să învețe să aibă grijă de cineva. Nu este vorba de tine, ci de tine care ai grijă de cineva. Te gândești la ei, trebuie să-i hrănești, trebuie să le cureți rahatul. Acest lucru contribuie din nou la atmosfera din biroul nostru.

Este un principiu foarte important, tot ceea ce facem vrem nu doar să aducem bani, nu doar să aducem bani în primul rând, este pe locul 15, indiferent dacă aduce sau nu aduce. Trebuie să aibă un efect de uimire. Tot ceea ce facem trebuie să fie foarte cool. Iar cel mai rapid efect wow vine de la produse care nu aduc bani. Acele produse care aduc bani sunt, de obicei, destul de gri și corecte și sunt menite doar să facă acest lucru. Dar facem o mulțime de lucruri la care oamenii sunt mândri să participe, de la maratoane la lansări de rachete. Monumente, decorarea Chișinăului, unele acțiuni sociale.

Nici măcar nu pot să încep să enumăr toate lucrurile pe care le facem. Vreau să arăt un mic videoclip la sfârșit, un fragment din cum se numește echipa noastră. S-ar putea să comentez pe parcurs și apoi să-mi amintesc totul, pentru că se întâmplă atât de multe lucruri, dar cel mai important este să fie wow. Când spui cuiva ce faci, te întreabă: „Omule, chiar te plătesc pentru asta?”. – „Ei bine, da.”

Este minunat să faci parte din echipa noastră și este foarte important să le arătăm oamenilor că viața nu este o dungă lină, fără probleme, ci că viața este alcătuită din vârfuri și coborâșuri. Aceste vârfuri, aceste provocări, atunci când pare că viața ta merge destul de bine și nu se întâmplă nimic, trebuie să existe vârfuri. Iar aceste vârfuri ți le creezi tu însuți. Poți face orice: lucruri care par ireale, lucruri care par irealizabile. Spui doar: „Și o voi face” și începi să urci pe muntele acela.

Știi, în ultima vreme ne-am ocupat de sport, toată lumea a fost spulberată. Iar persoana obișnuită spune: „Voi alerga un maraton”. Vede că prietenul său a condus-o, vecinul său, cineva din departamentul său. „Vreau să o fac și eu.” Și se antrenează, devine maratonist. Nu îi oferă doar sănătate, ci și înțelegerea faptului că nimic nu este imposibil în viață. Este, de asemenea, un principiu foarte important pe care îl transmitem tot timpul. Un bărbat poate face orice. Nu este fixat pe faptul că trebuie să mute dosare dintr-un loc în altul sau să se plimbe cu hârtiile prin birou. Înțelege că poate schimba viața, că poate schimba orașul, că poate schimba țara. Și acestea nu sunt deloc vorbe goale. O dovedim în mod constant prin acțiunile noastre, prin proiectele noastre. Și ei participă la ea, iar acest lucru funcționează.

Ne place să experimentăm. Cumpărăm tot felul de prostii: imprimante 3D, am cumpărat acum ochelari de realitate 3D. Cumpărăm sisteme de cronometrare, quadcoptere. Tot felul de prostii care le permit oamenilor să se miște, să caute ceva nou, să facă noi experimente. De obicei primim și bani din cauza acestor experimente, de obicei ceva se sparge, arde și explodează, dar o persoană simte că trăiește în pas cu vremurile, se mișcă, nu stă pe loc. Nu-și transformă viața într-o rutină, ci se joacă mereu.

Iar joaca este un alt principiu de bază al companiei noastre. Vrem ca oamenii care lucrează pentru noi să se simtă ca niște copii. Fiecare dintre noi are un copil înăuntru, un băiețel care nu vrea să se maturizeze. Iar această calitate este foarte importantă, deoarece copiii sunt iraționali. Și este o calitate foarte importantă pentru o ființă umană, pentru că o persoană irațională ia decizii nu cu mintea, ci cu inima. Și toate deciziile pe care le-am luat au fost luate cu inima. Este posibil ca ele să nu fie în întregime reușite, uneori ne aduc succes și bani, iar alteori ne iau banii și nu ne aduc succes.

Dar când analizezi cum ți-ai trăit viața, când nepoții tăi sunt în preajma ta și te întreabă: „Ce-ai făcut, bunicule?” Dacă bunicul spune: „Am crescut vânzările și mi-am mărit planul cu 18% pe an”, nu vor fi impresionați. Dar dacă le spui nepoților tăi câte greșeli frumoase ai făcut și ce lucruri frumoase ai făcut și pe ce ai cheltuit bani, ce prostii ai făcut, va fi grozav. Nu veți regreta niciodată ceea ce ați făcut, pentru că toate deciziile au fost luate cu inima. Și vorbim despre asta tot timpul – închideți-vă creierul, porniți-vă inima, gândiți ca un copil. Acest lucru este, de asemenea, foarte, foarte important.

Și ultimul lucru pe care aș dori să îl spun este că principalul lucru este că avem oameni care cred că sunt diferiți. Poate că este o iluzie, poate că suntem toți la fel. Dar este important să înțelegeți că sunteți diferiți. Nu ești mai bun sau mai rău, dar nu există alții ca tine, ești unic. Ești o ființă unică, nimeni nu este ca tine. Astfel, aveți dreptul de a vă comporta așa cum doriți, de a acționa așa cum doriți, de a trăi și de a vă mișca în direcția care vă place cel mai mult.

Un alt punct acum. V-am spus acum principiile de bază pe care le avem în compania noastră. Apoi vreau să vorbesc despre cum să fii manager pentru a… Cum să recrutezi oameni și cum să îi păstrezi pentru a avea o echipă care trăiește în mod normal în acest cadru. Este foarte important să nu creăm o diferență între muncă și casă. Mulți oameni care lucrează au o diviziune clară: eu sunt acasă – eu sunt la serviciu. Plec de acasă, ies dintr-o lume, intru într-o altă lume. De la un univers la altul. Nu ai cum să faci asta. Iar voi, ca manageri, trebuie să înțelegeți că, dacă vreți să fiți orientați, trebuie să transmiteți că tot ceea ce vi se întâmplă este viață. Și nu există nicio diviziune între muncă și casă. E numai vina ta. Atât la locul de muncă, cât și acasă, toți sunteți un flux continuu. Nu este vorba de 2 mingi între care să schimbi și, în consecință, dacă ești la serviciu, ești acasă. Și totul este un singur flux continuu, nu sunt două bile între care se schimbă.

Iar dacă faci progrese la locul de muncă, faci progrese în viață. Unul dintre lucrurile pe care le discutam recent cu Andrei este că oamenii care vin și se cufundă în echipa noastră, în atmosfera noastră, în principiile noastre, după un timp încep să observe că viața lor începe să se schimbe. Și nu numai în echipă, ci și în afara ei. Atât în familie, cât și printre prieteni, ei simt că lumea lor începe să se schimbe, pentru că au valori diferite. Iar acest lucru le afectează și cealaltă viață, așa că este imposibil să separi munca de casă – este un întreg.

Deci, cum se face o astfel de echipă? În primul rând, desigur, este vorba de selecția personalului – nu oricine poate intra în Simpals, deși este un bun profesionist. Roman Fedorovici a spus în repetate rânduri că am crescut cei mai buni specialiști pe plan intern, cheltuind mult timp și bani. Iar acum, principalele noastre posturi și principalii noștri specialiști lucrează pentru noi pe plan intern, nu au venit din afară. Și toți acești oameni principali din compania noastră au un nivel ridicat de AQ. Știți ce este AQ? Nu este vorba de IQ, ci de AQ. Avem un IQ mediu sub media națională, dacă îl luăm și îl măsurăm, dar nu acordăm prea multă importanță acestui parametru. Nu o măsurăm, dar cred că inteligența emoțională este mult mai importantă decât inteligența intelectuală, deoarece îți permite să comunici corect, să iei decizii corecte, să lucrezi în echipă și să te bucuri de viață în mod corespunzător.

De aceea, la interviurile de angajare filtrăm adesea persoanele care au un CV grozav și o cerință salarială uimitor de mică, dar care sunt unice și, pur și simplu, când părăsesc sala, ne uităm unul la altul și ne spunem: „Să mergem la următorul”. Pentru că toată lumea are una: simți că persoana nu este a ta, îți este greu să comunici cu ea. O anumită energie cenușie vine de la el, atâta tot. Și înțelegi că nu te vei înțelege niciodată cu el, oricât de grozav ar fi și oricât de puțin ar valora.

Și uneori vine un om care nu știe să facă nimic, nu are experiență, iar pretențiile sale de bani sunt prea mari. Dar Roma se ocupă rapid de el pe bani. De obicei, trebuie doar să îi arăți etajele noastre pentru a vedea unde se duce, iar apoi primește un preț dublu și spune: „Asta e, bine. Dacă persoana este plăcută la vorbă, dacă este cool, dacă te simți atras de ea, pozitivă, zâmbitoare, înțelegi că ok, te luăm în primire, te învățăm, îți spunem, îți arătăm. Iar în șase luni veți deveni un specialist care poate lucra oriunde, în orice condiții: chiar și în Antarctica, chiar și în Africa.

Este important să faceți publicitate, băieți. Este important să faceți public ceea ce se întâmplă în compania dumneavoastră. Este important să faceți PR la teambuilding-uri, este important să faceți PR la ceea ce faceți împreună. Nu este important doar pentru companie ca instrument de marketing, ci și pentru cei care lucrează. Ei vor să vadă că sunt o echipă. Vrea să vadă că toată lumea admiră ceea ce face și compania pentru care lucrează, așa că nu economisește niciun ban pentru a-și face reclamă pe rețelele sociale, la TV, la radio. Și pentru asta, creați reclame interesante.

Uneori, pentru a atrage atenția nu este necesar să petreceți mult timp, puteți pentru 200-300 de dolari să cumpărați o mașină veche și să o spargeți cu bâte și să invitați mass-media. Ar fi foarte mișto și oamenii ar pune pe Facebook: „Așa am accidentat o mașină și m-aș lăuda cu asta. Și toată lumea va spune: „Wow, ești atât de tare. Care dintre voi a fost închis deja?”

Asta pe scurt. Aș putea vorbi mult, dar aș vrea să închei prima parte a discursului meu spunând că sarcina noastră la Simpals este să ne asigurăm că oamenii care lucrează cu noi sunt fericiți în primul rând. Orice altceva este irelevant. Dacă oamenii sunt fericiți și se duc la muncă cu plăcere, compania respectivă va prospera 100%, indiferent de ceea ce face. Pentru că există o idee inteligentă, pe care o împărtășesc de mult timp și spun mereu că, dacă ai o echipă grozavă, îți poți conduce nava oriunde, absolut oriunde. Și dacă ai un echipaj de rahat, te vei scufunda în primul port.

Acum să urmărim un filmuleț, vreau să vă arăt cum ne petrecem timpul. Este mai mult o mișcare de resurse umane, pentru că sunt zile grele în timpul săptămânii când trebuie să fac un pic de debriefing. Ca în orice companie, dar în cazul tău îți arătăm avantajele. Aici HR s-a prezentat deja – Andryusha, pot fi deja abordat de el.

-Erau studenți aici. Băieți, dacă vreți, aici este Andrei Motkovsky, el se ocupă de resurse umane.

-Dar să nu crezi că am venit să vânăm. Avem nevoie de câțiva oameni, dar nu acesta este scopul. Iar după înregistrarea video, voi fi gata să ascult întrebări și voi fi bucuros să le răspund.

(Demonstrație video cu Simpals)

-A fi o echipă este foarte ușor. Toată lumea se gândește: „Ce arată? Tipii ăștia lucrează sau nu? Sau se descurcă atât de bine?” Nu, de fapt, există zile lucrătoare aspre cu nopți… după cum spune pachetul portocaliu : serile sunt weekend-uri…

-Înainte de a trece la întrebările din public, o voi pune pe prima. Dima, a fost mereu așa? În ce moment v-ați dat seama că echipa este foarte importantă și că trebuie să investești în ea, să o motivezi, să creezi împreună cu ea și să nu fii singurul?

– Acestea sunt toate principiile despre care vorbeam când m-a lovit, când m-am trezit, mi-am dat seama, am scris imediat și vă spun acum? Spun că, băieți, ceea ce vă spuneam este o reflectare a mea. Întotdeauna am fost așa. Așa m-am născut, așa voi muri. Trebuie să te privești pe tine însuți și să încerci să potrivești oamenii cu tine. Va fi echipa cu care vă veți simți confortabil. Pur și simplu nu eram conștient de aceste principii, romii nu mă lasă să le adun. Când compania era formată din cinci sau șase persoane, am făcut același lucru, dar cu bugetul pe care îl aveam. Cheltuim toți banii pe care îi câștigăm. Nu avem niciun ban în economii. Încercăm doar să trăim cu bucurie și veselie. Întotdeauna a fost așa și așa va fi.

-Proiectele dumneavoastră sunt mai mult despre oameni creativi: oamenii din IT, departamentul de creație, care creează diferite proiecte. Cei care, după cum explicați, trăiesc cu o anumită idee. Mai sunt și alte afaceri cu romi în care trebuie să faci doar muncă și nu ai timp să te gândești la alte proiecte care îți plac? Cât de potrivit este acest tip de creativitate, acest tip de abordare cu saltelele, cu libertatea?

Dați-mi un exemplu.

-Oamenii lucrează într-o fabrică, făcând cămăși. Sau este aceeași companie care produce apă dulce, o companie care vinde biciclete, o companie care vinde utilaje.

-Ei bine, ce împiedică conducerea să organizeze o zi a pepenilor verzi astăzi. Avem zile ca aceasta: ziua înghețatei, ziua pepenelui. Doar într-o zi vine un om și împarte înghețată la toată lumea, atât cât poți lua, poți mânca. Nu costă nimic conducerea fabricii, dar îi face pe oameni să se simtă bine. Ce îi împiedică să le ducă într-un parc undeva și să lanseze aceeași rachetă? Ce le împiedică? Absolut nimic, depinde de conducere. Dacă ei cred că oamenii sunt niște mașini de pe urma cărora se pot face bani, atunci îi folosesc ca pe niște mașini. Și poate că afacerea lor este construită corect și face mulți bani. Voi repeta: afacerea noastră nu este făcută pentru a face cât mai mulți bani. Afacerea noastră este făcută pentru a aduna cât mai mulți oameni și a-i face fericiți. Înțelegi diferența? Totul depinde de conducere.

-Poți să ne dai un motiv pentru care majoritatea companiilor nu fac acest lucru? De ce nu acordă atenție angajaților lor? Pare să fie lucruri de înțeles: dacă creezi o bună dispoziție în echipă, aceasta lucrează mai eficient, dar, de regulă, avem directorul care strigă, directorul care amendează.

-strig.

Adică, te descurci bine, și există morcovi la un moment dat, dar în mare parte ceea ce avem este o viață de zi cu zi gri, directorului nu-i pasă de ceea ce face angajatul. Care este motivul pentru care este atât de clar că buna dispoziție, emoțiile, sărbătorirea împreună, de ce nu face toată lumea asta?

-Pentru că fiecare persoană este diferită. O voi spune din nou. Nu există doi oameni la fel și nu există două modele de afaceri la fel. Nu m-am născut o persoană care să-i învețe pe alții. Eu vă spun situația mea și vă spun cum funcționează lucrurile. Cineva poate copia acest model, cineva poate face ceva similar. Noi o avem în felul următor. De ce se procedează diferit la alții, probabil pentru că oamenii care conduc această afacere sunt diferiți, au scopuri și obiective diferite. Nu toate companiile pot fi la fel.

-Bine, prieteni, prima întrebare. Avem literalmente două întrebări și urmează o pauză.

– Am următoarea întrebare: spuneți că îi faceți pe oameni fericiți. Noțiunea de fericire este diferită pentru fiecare persoană. Cum se face această selecție? Este evident, încă din interviu, că tu și acea persoană aveți același unghi de vedere asupra fericirii, asupra conceptului de fericire? Fericirea înseamnă să te distrezi, fericirea în sport. Găsești aceste puncte de convergență și folosești aceste criterii pentru a selecta oamenii, nu-i așa? Pentru că fericirea este mare.

-Vă mulțumim pentru întrebare. Bineînțeles, nu putem face fericite toate persoanele. Pentru a face o persoană fericită, așa cum am spus, trebuie să vezi această bază pe care se poate construi această fericire. Înțeleg, de asemenea, că unei persoane îi place libertatea, trebuie să înțeleagă că nu banii îl motivează în viață, că nu poate fi cumpărat, că este gata să muncească pentru o idee. Există câteva principii importante pe care încercăm să le scoatem la iveală, să le simțim la interviu. Dacă acest lucru există, înțelegem că se va simți bine și confortabil în echipa noastră. Și că va lucra aici nu pentru că salariul este mare, ci pentru că aici se simte bine, aici crește, aici se dezvoltă, aici se simte relaxat și bine, ca la el acasă. Altfel, am spus deja că, dacă o persoană nu îndeplinește anumite criterii, prima întrebare pe care o pune este „cât se plătește aici?”. – nu vom ajunge nicăieri cu el, asta e sigur.

-Dima, bună ziua.

-Bună ziua.

– Vreau să vă mulțumesc din partea mea, pentru că „Trei nouari” a avut o influență foarte puternică asupra destinului meu…

-și soarta multor oameni de aici.

-Este mult mai cool pentru mine. Am și eu un investitor. Foarte, foarte tare. Vă mulțumesc foarte mult.

Spune-mi cum.

-Este destul de simplu: un anunț, un telefon.

-Și Bill Gates? Da.

-Da. Am o întrebare. Am și eu unul pentru oameni, dar mă lovesc de această problemă. La început e mișto, persoanei îi place, încearcă. Dar apoi timpul trece și persoana respectivă este înlocuită, devine o persoană diferită. Cum o faci? Sau mai relaxat, sau altceva. Îl pui la locul lui, nu-i place și apar conflicte. Cum să evitați astfel de conflicte în cadrul echipei. Vă mulțumesc.

-Bineînțeles, nici noi nu avem toți aceiași oameni, sunt unii care lacrimează. Iar unii bătrâni care se descurcă greu, sunt mai degrabă un fetiș la locul de muncă. Înțelege că nimeni nu-l poate concedia, pentru că este atât de indispensabil, este atât de cool, el este subiectul. Iar eficiența lui scade. Sarcina noastră nu este de a stoarce eficiență de la toată lumea, nu toată lumea trebuie să lucreze la 80%. Acceptăm perfect principiul Pareto de 80/20. Desigur, ne facem munca noastră educațională, spunem că este necesară, dar știm că nu putem face nimic cu acest principiu. Iar dacă o persoană se conformează tuturor valorilor noastre, dar lucrează doar 20%, nu o concediem.

Pur și simplu, îl încadrăm în anumite limite peste care nu poate deveni un manager de top al departamentului său sau nu poate primi bani uriași, dar îl acceptăm așa cum este. L-am angajat, am lucrat din greu cu el. Și dacă nu mai poate să lucreze așa cum o făcea înainte… Nu, avem precedente când o persoană nu mai lucrează deloc, nu mai vine la serviciu, bineînțeles că ne despărțim de ea. Dar tu vorbești despre o persoană obișnuită care este concediată și nu face nimic. Merită să ne certăm cu el? Nu încercați să stoarceți suc de mere dintr-o portocală.

-Dmitry, am o întrebare foarte simplă. Puteți să-mi spuneți, vă rog, unde este următoarea petrecere în masă a oamenilor fericiți? Mi-ar plăcea foarte mult să ieșim împreună.

-Da, pe 26 aprilie, în piața centrală din Chișinău va avea loc primul maraton de dans din Chișinău, pe care îl organizăm noi. Vor fi o mulțime de oameni fericiți acolo, mai ales la linia de sosire, vă garantez.

-Minunat, vă mulțumesc foarte mult.

-Câți kilometri?

– Trei, zece, 21, 42. Alegeți.

-Câte poți alerga.

-Pot să vă mai pun o întrebare? Da.

– Da.

– Dima, spune-mi, există un lanț de comandă? Nu prea înțeleg. Există un lanț de comandă?

-Subordonare de un anumit fel, dar avem relații foarte deschise și directe, fără „tu” și fără „eu sunt șeful, tu ești un subordonat”. Într-adevăr, oricine poate să vină la oricine și să spună tot ce crede despre el. Este adevărat.

-Dima, spune-mi, te rog, este un secret personal sau este un lucru al tău? La ce crezi că excelezi și care este motivul pentru care ai atât de mult succes? Există o regulă, un crez, ceva de care să te ții întotdeauna și totul să iasă bine?

-Da, foarte simplu – fă ceea ce îți place. Pare simplu, dar de fapt este unul dintre cele mai importante principii în viață. Nu faceți ceea ce nu vă place și nu o faceți pentru bani, ci faceți ceea ce vă pasionează.

-Adică, te droghezi cu ceea ce faci.

-Absolut.

-Puteți să ne spuneți, dacă luăm zece ani înainte, ce se va întâmpla peste zece ani cu Simpals? Planificat, așa cum îl vedeți dumneavoastră? Sau nu peste zece ani, ci peste cinci ani.

-Întrebați „peste șase luni”, voi face și eu contact vizual. De unde să știu unde ne va duce? Este una dintre strategiile noastre principale, nu pentru a face strategii.

-Dar există planuri, planuri și re-planificări, strategii pentru viitor, peste cinci ani.

-Roma, care sunt planurile și strategiile noastre? Acum sunt cam în aer. Avem unele pe termen scurt: să terminăm aplicația Play, să reparăm „nouăle”, altceva, să lansăm un maraton… Dar timp de zece ani…

-ceva pentru a cumpăra cuvântul cu „M”.

-UN „M”?

-Este un secret.

-Dacă spun că au planuri, nu va fi vorba de Simpals.

-Da, oriunde ne va duce.

-Propun să facem un concurs: Ce vrem să cumpărăm sub litera „M”?

-Și un fel de cadou de la Simpals.

-Și eu mă bag.

– Dima nu știe nici el.

-Știu!

-Ce?

-Mir, poate vrem să cumpărăm.

– Minionii.

-Mignon, da, aș cumpăra.

– Acesta este scopul? Vedeți, băieți, ne facem planuri și apoi bam, nu mai avem planuri. Și totul merge bine. Câți oameni ai în companie dacă iei toate proiectele?

– Conform unui ultim recensământ neverificat, cred că sunt 110 sau 120 de angajați.

-Și îi cunoști pe toți pe nume?

-Desigur, știu numele și prenumele tuturor, o scurtă biografie, interesele în viață.

– Și dacă sunt 120.000 de oameni?

-Bineînțeles că nu, Amir, despre ce vorbești? Dintre cei 30 la sută pe care îi cunosc foarte bine, 70 la sută îi cunosc superficial, iar 10 la sută nu îi cunosc. Știu doar numele, dar nici Bill Gates nu-i cunoaște pe toți.

-Adică există motivație dincolo de asta, există proiecte mișto, există distracții bune, există ideologie, există idei la care toată lumea aspiră și există o motivație intrinsecă, poate financiară, bonusuri, poate o excursie în Cipru? Există o altă activare în afară de patriotism și de spiritul corporatist inerent companiei?

-Obținerea unui salariu.

– Sunt plătiți deloc?

-Unii o fac. Unii oameni lucrează pentru un salariu. Nu, pe lângă salariu există bonusuri, există prime. Dar acum m-ați lăsat perplexă. Desigur, motivația principală nu este salariul sau banii, sau cel de-al 13-lea salariu.

-Și ce procentaj din grupa de vârstă din echipa dumneavoastră? Cine este cel mai în vârstă?

– Andriușa, ajută-mă. Unde ești? Ai fugit? Care este vârsta medie, maximă și minimă?

-Cine este cel mai în vârstă în afară de tine?

-Serdar, are 42 sau 43 de ani. Iar cel mai tânăr are 20 de ani.

-Aveam un copil de 17 ani.

-Nu avem echipă… – Cel mai în vârstă are 43 de ani, doar un bătrân cu barbă. Iar restul au sub 30 de ani sau cam așa ceva, echipa este tânără.

-Recrutați, căutați tinere talente încă din facultate, încă de la primele proiecte?

-Nu în ultima vreme, probabil, sunt atât de mulți oameni care vor să o facă încât ne întâlnim și discutăm. Dar, în trecut, desigur, ne uitam, eram prinși. La fel ca toată lumea, bineînțeles, am adunat nucleul principal. De asemenea, se întâmplă ca oamenii care lucrează pentru noi, ei… avem o rotație internă. O persoană lucrează la un proiect, iar apoi i se atribuie un alt proiect. El schimbă acolo. Și ne uităm cum se comportă. Iar în cadrul proiectelor, oamenii se rotesc în acest fel și fiecare poate arăta ce poate face. El nu este blocat pe un singur proiect, ci pe mai multe în același timp. Dacă se descurcă bine, va avansa. Dacă nu, rămâne în proiectul său din interior. Îi dăm posibilitatea de a se arăta în toate capacitățile sale.

-Acest lucru se suprapune cu tipul japonez de management al resurselor umane. Persoana trece prin toate procesele.

-Da, vine și spune: „Eu conduc Point, dar văd chestiile astea pe Play aici. Să organizăm un eveniment și să facem reclamă pe Play” – „Haideți”. O apăsare – și totul se învârte. Un bărbat încearcă în ambele sensuri.

-Mulțumesc.

-Întrebare creativă, Dima. Am o întrebare care se aplică probabil doar designerilor și artiștilor. Înțeleg că principala șmecherie este generarea de idei. În esență, vindeți idei, pe care apoi le puneți în aplicare. Cum îi motivați sau ce faceți pentru a-i face să crească în ceea ce privește generarea de idei? Și există practici de învățare pe care poate le puneți, poate le trimiteți undeva sau altceva? Ce faceți pentru a-i face pe oamenii creativi să dorească să fie mai creativi?

-Înțeleg. Nu avem scopul de a face oamenii creativi și mai creativi, pentru că oamenii creativi care lucrează pentru noi încercăm să îi facem să fie mai simpli, pentru că sunt prea creativi și, de obicei, ideile lor nu sunt deloc fezabile. Dar, serios, noi nu facem bani din creativitate, deși suntem o echipă creativă, ci facem bani din lucruri simple și obișnuite și facem creativitate în pierdere. Așadar, nu încercăm deloc să facem bani din creativitate. Facem creativitate doar de dragul creativității și al bunei dispoziții. Iar oamenii care lucrează pentru noi și o fac direct, în primul rând, știu să deseneze, știu să proiecteze, bineînțeles.

Și pentru a le dezvolta… Acum lucrăm literalmente, nu știu, cred că se poate spune că acum lucrăm cu studioul lui Lebedev, dacă îl cunoaște cineva, marele studio rusesc.

-Cel mai scump, de altfel.

-Da. Acum, criza, ne putem permite. Designerii noștri ies de la întâlnirea cu Lebedev și spun: „Khrrr, ar fi trebuit să plătească atât de mulți bani. Dacă mi l-ar fi dat mie, l-aș fi desenat mai bine”. Și aceasta nu este doar o declarație, ci și o evidențiere a acelor greșeli care sunt într-adevăr greșeli. Așa că să îi trimitem să studieze undeva, nu știu unde pot fi învățați, sau va fi foarte, foarte, foarte scump.

-Și există un proiect creativ care implică desene animate care explodează spațiul internetului. Un număr mare de vizualizări, pentru că există o chestie pe YouTube care spune că, dacă obții un anumit număr de vizualizări, poți face bani din asta. Acesta este punctul în care…?

-Înțeleg întrebarea. Oamenii mă întreabă același lucru: „Dima, ai avut 5 milioane de vizualizări ale desenului tău animat în acest weekend. De ce să nu facem bani din asta?” În primul rând, 5 milioane erau pe Facebook, iar Facebook nu este monetizat. Și ce e pe YouTube, sunt 2 milioane de vizualizări. Și dacă am pune un banner publicitar acolo, am putea face exact suficienți bani din acele 2 milioane pentru a ne ajunge o săptămână la studio. Întrebarea este dacă merită să le oferim oamenilor plăcerea de a viziona desene animate de dragul unei săptămâni de lucru în studio. Probabil că nu. Nu este vorba de mii de milioane și miliarde de vizualizări. Dacă ar fi vorba de mulți bani, am monetiza-o cu siguranță, dar pentru câteva mii de euro nu vrem să stricăm plăcerea de a viziona un desen animat.

– Și ne puteți vorbi despre un proiect care va fi lansat foarte curând și care are legătură cu maratonul. Cum a apărut această idee și de ce? Toată lumea știe care este problema cu statul nostru: statul întotdeauna nu vrea să facă ceva, pentru că este o pacoste suplimentară. De ce ai nevoie de această bătaie de cap?

-Noi spunem „dimarroi”.

– Este un maraton, este un nivel când vin oaspeți străini, trebuie să te arăți.

-Nici nu vă puteți imagina capcanele.

-Exista chiar o fotografie chiar acum, v-ați întâlnit cu noul ministru al Sportului. Spune că ești bun sau că ești nebun?

– Nu, el spune că ambele, dar nu dă niciun ban. „Foarte bine, faci totul cum trebuie. Aveți binecuvântarea mea”, dar nimic mai mult. Primăria spune același lucru. Și mai spun: „Poate că nu o vei face până la urmă, trebuie să o blochezi până la urmă. Și cum se vor deplasa oamenii cu troleibuzele?”. Nu are rost să cerem bani de la guvern în acest moment, sper ca anul viitor să se schimbe ceva. Vom sta la coadă, la buget, poate va cădea ceva. Până în prezent, nu a fost predat nimic.

Pentru ce o facem? Același motiv pentru care zugrăvim orașul – să transformăm Chișinăul într-un oraș european normal, cu drepturi depline, astfel încât oamenii să vină aici să vadă cum suntem, să vadă cum suntem și să facem un festival sportiv măcar o dată pe an, să ieșim în stradă, să aducem copiii și să le arătăm: „Uite, vedeți că nu numai la cinema și să vă jucați cu Lego, dar puteți să și alergați, că puteți să creșteți și să vă bucurați. Ne dorim o națiune sănătoasă până la urmă, cred că este normal și firesc.

-Da, asta e sigur. Dar maratonul este, probabil, partea care ocupă o resursă uriașă, umană, a companiei. Și este în detrimentul companiei?

-În mod cert, este în detrimentul companiei. Chiar astăzi ne-am certat cu Roman Fedorovici pe această temă, pentru că proiectele noastre, care aduc bani, au de suferit. Nici măcar pentru că se cheltuiesc mulți bani, ci mult timp, și mult timp din partea top managementului, deoarece pregătirea unui maraton este un proces organizațional atât de complex încât un manager obișnuit este pur și simplu incapabil să îl controleze. Este nevoie de experiență și profesionalism. Iar eu și Roma ne implicăm și ne petrecem timpul făcând exact acest lucru. Dar dacă nu o facem, maratonul nu va avea loc. Sau va fi un eșec teribil. Ce putem face? Sperăm ca anul acesta să ne descurcăm cât mai bine, iar anul viitor să fie mai ușor de făcut pe drumul bătătorit.

-Nu te ridica.

– Da, stai jos, ce.

-Exercițiile fizice ar trebui să fie.

-Am început să fac exerciții fizice, dar abia am început. Bună ziua, din nou. Am înțeles că proiectul Stop Hump este al dumneavoastră?

-Da.

-Admir acest proiect. Am fost ultragiat de vreo 50 de ori în oraș astăzi. „Finanțezi Stop-Ham sau ceva de genul ăsta?

-Stop-Ham este un proiect rusesc, dar noi am decis să-l facem în Moldova.

-Aș dori să fac o astfel de propunere. Poate că ar putea exista un fond la care să contribuie toți oamenii normali…

-Să formeze două sau trei echipe care să supravegheze…

-Pentru a o face să funcționeze în fiecare zi.

-Faceți un impozit „Stop cocoașă”.

-Pagă-le 1.000 de euro tipilor ăstora, dar fă-i să lucreze în fiecare zi.

– O idee interesantă, ar trebui să ne gândim la ea. Pentru a face mai multe grupuri: grupul Ryszkanow, grupul Bujukan.

– Sunt de acord să plătesc pentru asta, dar să muncesc.

-Putem face calculele.

-Aveți mașină? Am mașină.

-Am o mașină. Întotdeauna când parchez, dar nu o pun pe trecerea de pietoni. Întotdeauna îi mustru pe oameni.

-Acum este o problemă fierbinte. Va fi un pro și un contra.

– Am vrut să vă întreb cu ce dificultăți vă confruntați în pregătirea pentru maraton și cum vă poate ajuta un cetățean ca mine?

-Dacă întrebi oamenii.

-Avem nevoie de voluntari. Sunt oameni care vor veni duminică și ne vor ajuta: să distribuie băuturi, să atârne medalii, să care garduri, să șteargă mucii și să tragă oamenii care au căzut. Pe marathon.md există un formular de contact în care poți introduce datele tale și ei vor lua legătura cu tine, ceea ce va fi foarte bine. Am presupus că oamenii ne vor ajuta. Oamenii chiar ajută pro bono. E foarte bine. Ar trebui să le mulțumim.

-Prieteni, chiar și noi, ca CMB, vom participa la maraton.  Prieteni, cei care doriți să participați, puteți participa din partea firmei dumneavoastră, din partea persoanei dumneavoastră, dacă nu aveți cu cine să participați, vom anunța pe site-ul nostru, și vă puteți alătura echipei KMB pentru maraton. Prieteni, cine este primul, să ridice mâna.

-Aveți costume gonflabile Superman, vă pot ajuta.

-Grozav. Super. Căutăm. Dacă cineva are costume grozave, costume de carnaval. Ne-ar face plăcere să vă cunoaștem și să discutăm cu dumneavoastră. Vrem să facem un eveniment sportiv mare. Dacă cineva ne poate ajuta, pentru a transforma acest eveniment nu doar într-o cursă, ci mai exact într-un wow, o explozie, vă rugăm să ne sunați, să postați pe Facebook, pe site. Vă mulțumesc foarte mult.

Într-adevăr, băieți, dacă am abordat deja subiectul maratonului, cine are o idee, o dorință și așa mai departe, vă rugăm să ne contactați pe Roman Fedorovici, Dima, pe noi la KMB cu dorința de a participa. Vă vom informa cu plăcere și vom face ceva în acest sens. Dacă vrem cu adevărat să schimbăm acest oraș, haideți să o facem împreună, nu să privim din exterior și să ne gândim: „Super, știu, băieții încearcă”. Să o facem. Să aplaudăm această atitudine.

-Ajutor la organizarea grădinii zoologice atunci când am făcut evenimentul. Mi-a plăcut foarte mult, voluntariatul a fost foarte plăcut. Oamenii au fost pur și simplu încântați de ideea ta. Tocmai am delirat când ați fost lăudat de site-uri străine: rusești, ucrainene. BB sunt bune, și mi-am dat seama cât de tare e din interior.

-Este ieftin și nu este dificil. Ar fi doar o dorință de a schimba ceva în viața propriilor cetățeni. Și te rog.

-Eu sunt de acord. În calitate de manager de resurse umane, mă confrunt constant cu reticența oamenilor de a face ceva. Așa că încerc să particip și eu la unele dintre aceste activități. Vă mulțumesc foarte mult.

-Cu plăcere.

-Bună ziua, am auzit că vreți să faceți ceva asemănător cu Tough Guy, dar în Moldova. Există astfel de planuri?

-Am astfel de planuri, o să încercăm să facem o cursă moldovenească de noroi, de rap și de curse în această vară. Există astfel de planuri, dar deocamdată doar prin turnare de apă, este destul de dificil să faci așa ceva, dar lucrăm la asta în mod provizoriu.

-Dima, astfel de proiecte sportive aduc de obicei mulți bani în practica europeană. De ce să nu facem ceva, poate să schimbăm criteriul de referință, să facem în așa fel încât oamenii să vină, să vândă suveniruri și să plătească pentru locul lor. În acest fel, contribuțiile de bani care vor merge în dezvoltarea proiectului. Este realist să facem acest lucru sau există dificultăți pe care nu le cunoaștem?

-Cum facem astfel de evenimente. Suntem un pic fataliști și credem că, dacă universul are nevoie de maraton și noi putem face asta, o facem. Dacă universul consideră că este potrivit să ne dea bani pentru asta, o va face, dacă nu contează, nu o va face. Sau poate că va fi la anul, așa că acum doar adulmecăm, ascultăm și ne mișcăm după cum simțim. În acest moment, universul ne ia bani în mod activ, dar sunt sigur că anul viitor vom ajunge cel puțin la zero.

Și atunci, poate, vom câștiga bani. Cu acești bani vom putea face ca festivalul să fie și mai strălucitor, și mai cool și mai ambițios. Astfel, ne mișcăm.

-Prieteni, toată lumea înțelege de la sine că o petrecere corporativă pentru echipă trebuie să aducă puțină distracție. Este vorba de a merge la un club pentru a se odihni, de a merge la un bar pentru a se odihni sau în altă parte. Așadar, avem o temă – este vorba despre echipă. Trebuie să motivăm echipa în acest fel nu doar cu alcool, ci există chiar și astfel de curse corporative. Știu că există un lucru nou, un nou proiect de la Simpals – acestea sunt curse corporative.

 Există o întreagă tehnologie, despre care puteți afla mai multe de la Roma, despre cum vă puteți aduna cu toții în numele companiei și să participați la o cursă. Veți fi fotografiat și se va face presă. În acest fel, vă poziționați ca o companie care se pricepe la sport. Nu numai că vă puteți relaxa și face exerciții fizice…

-Amir, nu mai vinde.

-Vreau doar să îi las pe oameni să gândească diferit, să înțeleagă că se pot lua diferite lucruri și să le vadă diferit și să le facă diferit, așa că haideți să schimbăm conștiința și să le facem diferit.

– Întrebare.

-Nu am nicio descoperire. Întrebarea mea este următoarea.

-Plus unu.

-Mă întorc la personal. Cred că scopul oricărui manager este de a obține cea mai bună performanță posibilă de la un angajat…

-Nu, nu este adevărat.

– Probabil că nu este adevărat, să presupunem că este adevărat. Există secrete interne sau secrete de management cu privire la modul în care puteți crește eficiența unui angajat. Poate îl amendați, poate îl dați afară, apoi îl aduceți înapoi, poate îi dați mai mulți bani?

-Am parcurs un drum lung. Când am început, părea că cel mai simplu lucru de făcut era să dăm amenzi și să pedepsim. În timp, ne-am dat seama că acest lucru nu a funcționat și am încercat să punem mai multă presiune asupra psihicului, să vorbim, să comunicăm, să convingem, să creăm condiții. De multe ori, nici acest lucru nu funcționează. Deci, acum poziția noastră este că, dacă o persoană nu se poate descurca cu locul de muncă, îi oferim un loc de muncă care îi place și care este motivat să îl facă.

 De exemplu, avem un redactor-șef la Point.md. Și face știri grozave, e doar un lucru al lui – e un zeu în asta. Avem nevoie de el pentru a dezvolta nu doar secțiunea de știri, ci și harta, un convertor valutar, vremea – toate serviciile Point.md. Și ne luptăm cu el probabil de doi sau trei ani, dar nu este interesat. Înțelege că trebuie să o facă pentru că este responsabil de acest sit, dar cu toate acestea, pur și simplu nu are niciun interes pentru el. Și noi îl controlăm, el o face. Noi ne dăm la o parte, iar peste o lună, bam, nimeni nu face nimic și el se întoarce la știri.

Nu are rost să-l amendezi, nu are rost să vorbești cu el. Înțelegem că, mai devreme sau mai târziu, se va întoarce acolo unde îi place, așa că angajăm mai mulți oameni care să facă aceste servicii, iar el continuă să facă știri, dar este fericit. Asta e tot.

-Dmitry, am o întrebare pentru tine. Plănuiești să faci desenul animat G, următoarea serie? Dacă da, când.

-Desenul este în curs de realizare, următoarea serie va fi despre cum minunatul nostru moldovean de pe stația spațială moldovenească a ieșit și a trântit ușa în urma lui din greșeală. Și convenția a venit la el. Și ce s-a întâmplat după aceea.

Cât despre când va fi gata, sperăm că până la sfârșitul anului. Nu este un proces rapid, dar munca este în desfășurare. Mulțumesc universului pentru oportunitatea de a face desene animate.

-Să aplaudăm cu toții universul. Mulțumim, mulțumim universului!

-Cine este creierul companiei în ceea ce privește toate aceste proiecte, idei creative?

-Inteligența colectivă.

-Și cum se întâmplă asta, există o cameră separată?

-Nimeni nu știe cum se întâmplă.

-Ce fumezi?

-Mâine e 1 aprilie, mâine are loc un eveniment de informare interesant. Nu vă spun ce, dar mâine după-amiază veți vedea ceva interesant de la noi pe rețelele de socializare. De unde a ieșit, nu știu. Nu pot să spun acum cine a dat naștere la ea. Nastenka. Nu am fost nici eu, nici romii. Pur și simplu a apărut de undeva, toată lumea a preluat-o: „Da, cool, cool”. Și o facem. Îi mulțumesc Nastenka pentru asta.

-Și când o idee nu vine de la conducere, ci de la personalul de mijloc, cumva sunt încurajați: „Bună idee, bine făcut, 100 de dolari”?

-Cu siguranță. „Nastya, îți mulțumesc foarte mult pentru idee”.

-Să o aplaudăm pe Nastya.

-Nu, nu totul se măsoară în bani. Este o pierdere teribilă pentru companie să facă această idee, nu există profit aici, este un proiect non-profit. Pur și simplu a venit și a spus: „Vreți să cheltuiți 50 000 de lei? Am spus: „Nu”. – „Dar dacă facem 50 000 de lei pentru asta?”. Am spus: „Asta e, hai să o facem, așa că îți mulțumesc din nou, Nastya, foarte mult.

-Am următoarea întrebare. Lucrez într-o companie care are o cultură corporatistă bună, dar nu ca a voastră. Întrebarea mea este: ce puteți face, dacă puteți face ceva, în compania dvs. pentru a îmbunătăți cultura sau cum găsiți o companie care să aibă astfel de principii?

-Noi putem prelua compania dumneavoastră.

-Compania se află în Israel.

-Veniți aici, deschideți o filială în Moldova. Noi vă vom învăța ce și cum, se va întoarce, deja i-a infectat pe toți ceilalți cu virusul. Băieți, eu v-am spus că conducerea, acei oameni ar trebui să fie așa. Dacă acei oameni văd altfel lumea și alte valori, nu se poate face nimic, totul e ficțiune. Modelul nostru nu este descris în manuale pentru că, din perspectiva afacerilor, este greșit și irațional de tot, pentru că totul duce la cheltuirea mai multor bani, eficiența angajaților este redusă, iar conceptul de fericire nu există în niciun manual de afaceri. Iar astfel de obiective nu sunt niciodată stabilite, așa că este puțin probabil să putem schimba ceva în compania dumneavoastră.

-Am dori să vă întreb: când angajați o persoană nouă, care este intervalul de timp în care puteți spune că aceasta este persoana noastră? Sunt curios pentru că îl aveți.

-Formatul este al nostru/nu este al nostru – da, există, dar, de obicei, la interviu, în 80% din timp este clar dacă persoana este a noastră, nu este a noastră, ușor, nu este a noastră. Dar de multe ori se întâmplă să ne înșelăm. O persoană foarte drăguță, este capabilă să se vândă frumos, înțelege ce avem nevoie, dar o săptămână mai târziu este clar că nu este aceasta. Chiar recent, ne-am despărțit de un om minunat, dar nu poate fi ajutat, există cazuri ca acesta.

– Cum se întâmplă introducerea? Îi dai omului un supervizor?

-Nu, pur și simplu îl aruncăm în cazan și se gătește acolo: fie că supraviețuiește sau nu.

– Așa că trebuie să meargă să bată la toate ușile: „Vă rog să-mi spuneți, să-mi arătați, să mă învățați”?

-Nu, procesele de afaceri, bineînțeles, spun și arată. Mă refer la comunicarea cu alți oameni. Deci, cu siguranță.

-Se pare că le dezvolți inițiativa la nivel subconștient, genetic, astfel încât să meargă singuri la tine, să se întâmple, să ceară atenție, să „asculte o idee”? Inițial, acolo unde vine noul venit, e așa, imediat, sau e și pentru el?

-Nu, el înțelege că nu există blocuri, nu există cleme. El vine ca o persoană normală. Înțelege că conducerea este inaccesibilă, că inițiativa este pedepsibilă. Și apoi vede că, stai, aici cineva a lovit pe cineva, aici cineva i-a făcut rău cuiva, râd cu toții împreună, ies la băutură, sparg ceva, se duc la director, țipă unii la alții. Înțelege că poți face unele lucruri și încet-încet se relaxează. Și înțelege că și el poate face același lucru.

-Dima, o întrebare personală: Există o persoană cu care ți-ar plăcea să semeni? Un idol, un profesor.

-Da, aș vrea să fiu ca mine peste 20 de ani.

-Răspuns filozofic.

-Vreau să pun o întrebare mai practică, despre „trei nouari”. Nu este un secret că „trei nouari” este în top acum și mulți oameni îl folosesc. Chiar și mulți care lucrează cu un astfel de site … Și am fost mereu chinuit de o întrebare: cât de multe știri, reclame, ele sunt întotdeauna distragând atenția. Vrei să muncești, ți-ai făcut un program și începi să te bagi pe la nouă.

-Întrebarea are ca scop?

-Se va schimba cumva, sau asta e treaba ta? Sau, știi, e ca și cum aricii au înjunghiat și au plâns, dar au continuat să meargă mai departe.

-Vrei să spui că va exista publicitate pe site?

-Da.

-Roman vă va vorbi despre pachetele VIP, pe care le vom lansa în acest an.

Ceea ce multe site-uri practică este vorba despre conturi în care, atunci când activezi conturile pro, dezactivezi reclamele și nimic mai mult. Acest lucru compensează în mod specific nemulțumirea dumneavoastră.

-Plătiți pentru un an deodată. Plătești 1 x pentru un an și gata, nu mai ai parte de reclame.

– Trebuie să plătești pentru plăcere, pentru confort.

– Țara are nevoie de maratoane.

-Pentru 100 de euro?

-Nu, este figurat. Nu, acolo vor fi incluse o mulțime de alte servicii: reclame gratuite, va exista o opțiune de editare HTML în acele reclame, vor fi tot felul de lucruri drăguțe, bineînțeles, nu doar publicitatea va dispărea. Acum nu este acolo, dar lucrăm la asta acum. Așa va fi. Știu că oamenii se plâng că există reclame, dar noi supraviețuim în acest fel, altfel nu ar exista „nouă”, trebuie să înțelegeți asta.

-Când vine?

-Este planificat pentru acest an, nu pot fi mai precis.

-Dyma, aveți un cod al companiei sau reguli care sunt inerente și toată lumea știe ce trebuie să facă în acest fel, ce nu trebuie să facă în alt fel, iar acest lucru se transmite cumva? Cineva are o carte corporatistă, aveți așa ceva? Sau e vorba de vorbă în vorbă, de inițiere?

– Nu există o biblie corporatistă, este o stare de spirit comună în echipă. Nu este formalizat în niciun fel. Iar ceea ce spun acum, mulți oameni din echipă aud probabil pentru prima dată și spun: „Da, într-adevăr, dar de ce nu am știut despre asta. Chiar sunt așa. Și eu sunt la fel, dar nimeni nu m-a învățat asta.” Este în aer. Nu știu, cred că faptul că am scris o Biblie nu înseamnă că toată lumea o va urma.

– Ei salvează totul.

-Am o întrebare suplimentară. Ce nu poți face și nu trebuie neapărat să faci într-o companie?

-Bună întrebare. Acum trebuie să ne gândim la ceea ce nu poți face. Nu poți purta negru. Fără sacouri, fără cravate.

-Pantalonii negri?

-Pantaloni poate, dar când te îmbraci numai în negru, e trist. A murit cineva în familia ta, ce s-a întâmplat, ce s-a întâmplat? De ce?

-Eu sunt în negru.

-Mulțumesc, Amir. Nu poți face lucruri rele, nu poți face lucruri negre, lucruri greșite din punct de vedere karmic. Poți face greșeli, poți da peste cap termenele limită, poți întârzia la serviciu. Bineînțeles, totul duce la discuții, veți înțelege, dar suntem cu toții oameni, putem face greșeli.

Dar karmic, pentru a face lucruri greșite, ne despărțim de astfel de oameni. Trădare, minciună, înșelăciune, spunând lucruri rele unul despre celălalt. Înțelegeți despre ce vorbesc – lucruri neplăcute pur umane. Și ce să pedepsim pentru greșeli, cu toții facem greșeli, și trebuie să înțelegeți că și acest lucru face parte din proces.

-Și ce proiect sau reclamă nu ați accepta niciodată? Despre ce aveți tabuuri? Vreun tabu? Cu alcoolul… Înțeleg că acum sunteți mai înclinat spre sport, promovați un stil de viață sănătos.

-Asta nu înseamnă că nu bem și nu fumăm.

– Dar totul cu moderație?

-Absolut.

-Copiii care se vor uita la maraton, nu ar trebui să vadă acest videoclip?

-Dar noi nu facem reclame.

-Dar există tabuuri? Ce nu vei face niciodată?

-Ce nu vom lua niciodată, sau foarte curând – nu luăm produse care nu ne plac, indiferent cât costă. Cu toată seriozitatea, oricât de prostesc și ciudat ar suna. Nu facem lucruri care să nu ne facă plăcere, care să nu ne facă plăcere. Oamenii au venit la noi spunându-ne: „Hai să facem acest desen animat, hai să facem această reclamă. Faceți-ne un site web”. Indiferent cât de mult ar costa, nu o vom face. Nu ne vindem afacerea; am avut și câteva oferte interesante. Nu vând afacerea pentru că nu o fac pentru bani. Nu știu ce o să fac cu milioanele pe care le voi primi, nu am nevoie de ele. Pentru că afacerea noastră este ecosistemul în care trăim cu toții. Și să-ți vinzi lumea, indiferent de bani, este o mare prostie.

-Mulțumesc.

– Vă mulțumesc, prieteni. Alerg la cel mic să fac un robot lego, m-a pus pe gânduri. Aș dori să vă mulțumesc, vă mulțumesc foarte mult și mă bucur că sunteți interesați de ceea ce facem și de modul în care trăim. Sper că nu suntem pentru ultima oară aici, vom mai veni și vom mai vorbi. Vă mulțumesc foarte mult, aș dori să vă aplaud.

-Dima, ultimul cuvânt. Cred că mâine este în continuare o mare sărbătoare, așa că aș vrea să vă urez în numele tuturor să aveți multe proiecte atât de minunate și creative, care să fie în beneficiul orașului, al țării și al lumii și care să vă aducă și profit.

– Vă mulțumesc.

Tough Guy. Prin foc, apă şi ţevi murdare

Tough Guy. Prin foc, apă şi ţevi murdare

Care este sinonimul cenzurat al cuvântului pi...ts, de ce organizatorii nu-și asumă responsabilitatea pentru viața participanților și cea mai întrebare: când se termină NI-CIO-DA-TĂ?

Secretele maratonului.Prezentare. Dinamo

Secretele maratonului.Prezentare. Dinamo

Forest Gump, carbohidrați lungi și mult, mult sprijin - ce trucuri de viață te vor ajuta să alergi la un maraton și de ce nici măcar picioarele plate nu te pot împiedica să devii un Ironman?