Kintsugi

De ce să lipești vesela spartă, cu ce să te ocupi la o nuntă de porțelan, ce vaze erau la modă în epoca Jin, de ce trebuie unse cu aur crăpăturile și cum să eviți destrămarea unei căsnicii?

Astăzi, noi cu Vica aniversăm 20 de ani de căsnicie — nunta de porțelan. Știți, atunci când ai 18 ani crezi în dragoste, iar când ajungi la 50 (și soția ta are, desigur, întotdeauna 25 de ani) crezi în răbdare și experiență. De aceea, simbolul aniversării noastre de porțelan a fost kintsugi.

Kintsugi este o tehnică japoneză de reparare a ceramicii sparte, folosind lac amestecat cu pudră de aur. Cioburile sunt reasamblate, iar vasele care în mod normal ar fi fost aruncate încep să fie apreciate mai mult ca niciodată, deoarece kintsugi transformă defectele în valori și contribuie la frumusețea lor.

Acesta a fost simbolul pe care l-am folosit la nunta noastră de porțelan. La intrare, oaspeții spărgeau vesela ca să ne poarte noroc și ne dăruiau cadouri.

Niște prieteni deosebit de apropiați din clubul nostru de baie au decis să ne facă o surpriză și ne-au dăruit o vază. O frumoasă vază japoneză din epoca Jin, pe care am acceptat-o cu plăcere drept cadou.

Dar, “din senin”, vaza a crăpat și ne-am trezit cu o grămadă de cioburi în mâini. Și atunci prietenii noștri ne-au provocat — suntem cu adevărat în stare să lipim vesela și relațiile stricate pentru a le face mai frumoase, sau putem doar spune vorbe la acest capitol?

Provocare acceptată! Și uite așa, câteva zile mai târziu, împreună cu familia, ne-am așezat la masă și am despachetat un kit pentru kintsugi  (mulțumim pentru cadou). Ne-am lămurit ce și cum se face și ne-am avântat într-o petrecere japoneză cu clei auriu și cioburi dintr-o vază antică.

Iar  două ore mai târziu, în casa noastră apăruse deja un nou obiect de decor — o vază kintsugi făcută cu propriile mâini.

Această vază ne va reaminti că în orice căsnicie pot apărea fisuri și că acestea se adâncesc de fiecare dată. Fiecare dintre ele poate fi ultima, după care farfuria se sparge în două.

Dar dacă lipiți cu atenție și decorați fiecare crăpătură cu aur ca simbol al învățării din greșeli — iertarea, înțelegerea, dăruirea sunt neprețuite. Și atunci căsnicia voastră, străbătută de o rețea de fisuri de aur, va deveni în curând mai puternică, mai prețioasă și mai nobilă.

Aveți grijă unul de celălalt, certați-vă, împăcați-vă, ungeți crăpăturile cu aur, creați-vă capodopera și fiți fericiți!

Cu drag, familia Voloșin.

Ospătar!

Ospătar!

Cum e să lucrezi ca ospătar, care e partea întunecată a acestei meserii, trebuie oare să oferi un "preparat secret" și de ce acești oameni au tot respectul meu?

International Investment Forum «Invest Gagauzia-2022». Victor Parlicov

International Investment Forum «Invest Gagauzia-2022». Victor Parlicov

În ce afacere merită să investești, cum pot antreprenorii să facă Moldova autonomă și ce lucruri speciale poți găsi într-o baie cu aburi? Ce idei a împărtășit Voloshin cu participanții la Forumul Internațional de Investiții „Invest Gagauzia-2022”?