La limită: maratoane, afaceri IT, scara bunătății. Natalia Morari

Câți bani are Voloshin, cât plătesc pentru Point, de ce se scaldă în beton, ce a cerut primăria pentru 700.000 și ar trebui să fie închiși toți funcționarii corupți?

-Cât de mult au oferit să cumpere Point?

– Pari a fi un pic…

Obiectivele ambițioase nu sunt necesare pentru a le atinge. Sunt atât de ambițioase încât, dacă atingi 70%, ești deja frumos.

Toți angajații Simpals au nevoie de prezervative. Pentru orice eventualitate.

– Ce e cu cicatricea aia?

-Am decis să fac o baie în beton.

-Deci, nu cred că am un cip în mână. Eu tot nu cred, așa că facem un experiment.

Nu-mi place să port lucruri în buzunare, așa că mi-am cusut cheia sub piele.

Șapte ani de când nu mai sunt prin preajmă, asta e tot. Ești în fundal, ești în al treilea rând. Mai întâi ciclismul, apoi alergatul, apoi înotul, apoi soția. Statul este într-o cu totul altă afacere acum. Nu sunt interesați.

-Ești, ca om de afaceri, că lupta împotriva corupției nu ajută?

– Nu este suficient. Bine, bine, băgați toți hoții la închisoare. Și după aceea ce facem? O să faceți să apară drumuri? Ne va da agende electronice?

-Ați numărat vreodată câți bani aveți?

Poți vedea picioarele unui om care merge de câți ani?

– În al patrulea rând.

-Bună ziua. Este dimineața devreme, 7:30 dimineața. Și ne apropiem de casa omului pe care îl intervievez astăzi. După părerea mea, este unul dintre cei mai interesanți oameni pe care i-am întâlnit aici, la Chișinău. Țara noastră este prea mică pentru el. L-aș numi Ilon Musk moldovean. Veți afla în curând. Iată-l, Dmitri Voloșin!

-Bună ziua!

Cine nu-l cunoaște pe Dmitri Voloșin? Dar primul lucru care m-a surprins… – Bună ziua, bună dimineața.

– Bună dimineața.

– Locuiți într-o clădire de apartamente cu toate opțiunile dvs.?

-Da.

Nu într-o casă? Cum rămâne cu iarba? Cu picioarele goale și așa mai departe?

– Asta am eu o căsuță de vară pe malul pădurii Durlești. Și locuim în apartamente, pentru că atunci când i-am propus iubitei mele: „Hai să ne cumpărăm o casă, că ne permitem să ne cumpărăm o casă”, a spus: „Nu, cine va avea grijă de casă? Tu, sau ce? Tu vei sta întins pe canapea, încălzindu-ți călcâiele, iar eu voi avea grijă de chestia asta imensă. Așa că dă-mi apartamentul”. Am spus: „Dă-mi apartamentul.” Dar acum e pregătită.

-Înțeleg, ați explicat deja multor oameni de ce desculț.

Lasă-mă să-ți explic eu. Pentru asta trebuie să te descalți și să vii cu mine. O să mergem cu tine desculță și o să-ți explic de ce desculță. Poate mă vei înțelege mai bine.

– Trebuie să spun că condiția pusă de Dima pentru a acorda acest interviu a fost una singură. A spus imediat: „O voi face, dar cu o condiție: să mergi desculț cu mine toată ziua”. Mi-am reținut cuvintele.

-Haideți, să mergem.

– Să mergem. O să mă ierți că poate nu am cea mai bună pedichiură, îmi pare rău.

-Pedichiura ta e bună.

-Da, am făcut tot ce am putut pentru tine.

-Am început să alerg mai puțin când am știut că trebuie să mă opresc. Dar corpul meu avea nevoie de mișcare. Am început să merg pe jos. Foarte mult mers pe jos. Nu folosesc prea des mijloacele de transport. În mare parte, mă deplasez pe jos.

– Cât timp vă ia să vă deplasați pe jos?

-Nu mult.

-Asta e chiar… -Două ore, cred, pe zi mergi pe jos.

-O oră și jumătate, da. La și de la serviciu. De ce iubesc Chișinăul, de ce iubesc Moldova? Când e sfârșit de mai, început de iunie, soarele strălucește, totul e verde, ți-ai cumpărat un pahar de cireșe, asculți muzică răcoroasă și mergi desculț pe asfaltul cald. În jurul tău oamenii zâmbesc. E aiurea.

Poate că acum doi ani ți-aș fi spus cum reacționează oamenii. Acum pur și simplu nu mai observ. Pentru mine, când am început să merg pe jos, mă uitam la oameni și îmi spuneam: „Ce vor crede, indiferent dacă se uită sau nu?”. Încet-încet te obișnuiești cu asta. Este ca atunci când te urci într-o mașină pe șosea și te uiți: cum? E diferit, te lasă să treci la intersecții.

-Fetele observă!

-Conduci timp de șase luni sau un an, apoi nu mai ești atent la cum reacționează oamenii la tine. La fel se întâmplă și cu picioarele goale. Habar n-am cum reacționează la mine.

-Dar spune-mi, ai făcut toate astea de la început pentru un fel de depășire?

-Nu, nu, nu, nu.

– Pentru ce?

-Atunci am avut conceptul de Enjoy. O să vă spun mai multe despre el mai târziu. Încerc să-l formalizez acum, să descriu regulile de punere în pagină, astfel încât să devină un manifest care să poată fi arătat și altor oameni. Dar sensul său principal este de a învăța să primești bucurie din lucruri simple și accesibile. Cele mai mici lucruri pe care avem tendința de a nu le observa. Iar mersul desculț este una dintre aceste bucurii. De fapt, observați câte suprafețe sunt în jur.

-Da, da. Nu mi-am dat seama niciodată că această gresie mizerabilă și șubredă poate fi atât de frumoasă. Și se pare că, după asfaltul dur, este foarte…

-Mai sunt multe. Mai e și nisip, mai e și iarbă. Și dacă ieși desculț de fiecare dată, e ca și cum ai avea o nouă aventură.

– Când ați avut cele mai multe contradicții în istoria dvs. de afaceri?

-Am avut cele mai multe contradicții cu studioul meu. Am platforma de licitații Achizitii, am avut grijă ca achizițiile publice să fie licitate, complet transparente. Acum se și închid. Iau sistemul european și îl cumpără cu un milion de dolari, ca să nu vadă nimeni nimic. Și cu maratonul.

-Este și maratonul greu?

În primul an nu m-au lăsat. Mi s-a spus: „La naiba, nu, nu vom închide orașul din cauza câtorva sute de nesimțiți care aleargă. Ce ești tu, nebun de legat? Troleibuzele nu vor circula?”. Parcul Troleibuzelor, știi ce au spus? „Dați-ne 700.000 de lei pentru weekend, vă rog, și alergați cât vreți. Pentru că avem pierderi”. Am zis serios, 700 de mii de lei.

-Le-ai spus despre maratonul de la Boston? Sau despre cel de la Londra?

– Le-am spus totul. Le-am arătat videoclipurile. Aici e New York, aici e Boston. Spuneți-mi orice oraș din Europa și vă voi arăta un clip de acolo.

-De la un maraton.

-Lisabona, asta e Lisabona, uite. „Să vorbim despre asta peste un an.” Eu zic, „La naiba, târfă!” Dar peste un an, e în regulă. Încet și pe furiș.

Apoi au venit bunicuțele cu sacoșele, cu brynza, ce dracu’, mă oprești să mă duc la piață. Ei bine, în timpul maratonului, orașul tot zumzăie.

-Da… Îmi amintesc primul an, apropo, primul maraton. A fost un mare succes. Bineînțeles, pe atunci nu exista cultura anulărilor, dar cu siguranță a existat un val de călduri pe Facebook.

-Cineva a venit, niște oficiali au venit să închidă orașul. Nu, la naiba, al nostru. Aleargă undeva în curul lumii, în Gidigich run. Aleargă în Muncheskoye. Mii de turiști străini vin să vadă Moldova, îi ducem noi la Munchechești, le arătăm noi peștele.

– Da.

-Era greu să le explic toate astea. Dar, încetul cu încetul, văd din ce în ce mai puțin. Poate că înjură la fel de mult, dar acceptă ca fiind inevitabil: OK.

-Absolut.

-Ok, o să vă suportăm o dată pe an.

-Ascultați, hai să comparăm, să ne arătăm băieții, să ne comparăm picioarele. Ca să înțelegeți, noi suntem de la arboret, Coke suferă. Cât e, poate trei kilometri? Sau patru?

-Trei-patru.

– Trei sau patru kilometri. Am mers patru kilometri pe jos pe Ștefan cel Mare, am ajuns aici, la Crème de la Creme. Se văd picioarele unui om care merge de câți ani?

-Patru.

– E prima mea zi până acum, prima dimineață.

Cum să faci ca Moldova să aibă condiții în care majoritatea oamenilor, dacă muncesc, pot deveni bogați și fericiți? Dacă muncesc ei înșiși.

-Aceasta este mai mult o întrebare retorică. Nu vreau să arunc din nou cu pietre în statul nostru și să spun că aici, dacă am fi creat condiții, bla, bla, bla, bla. Eu nu cred că în Moldova în următorii 5-10 ani este realist ca salariul mediu să crească până la 3 mii de dolari. Asta, indiferent ce am face noi. Cât de mare este grumazul mentalității noastre din anii ’90, încât macină toate începuturile bune, care încă nici nu au existat în statul nostru. Ele vor începe deja în 3-5 ani. Și atunci, încetul cu încetul, situația va începe să se schimbe.

-Ce este în mentalitatea noastră care ne împiedică să ne dezvoltăm?

-Există multe particularități. Multor oameni le place să fie săraci. Fără să-și dea seama de asta. Fără să o scoată la suprafață. Ei se simt confortabil cu această poziție. Nu sunt pregătiți să își asume responsabilități, nu sunt pregătiți să își asume riscuri, nu sunt pregătiți să muncească din greu. Sunt fericiți să fie săraci și le spun celorlalți că este vina statului că sunt săraci. Aceasta este mentalitatea sovietică, care este transmisă de la părinți la copii. Că este în regulă, este mai bine să fii sărac, mizerabil, nefericit și să te plângi de stat.

-Și întotdeauna e vina altcuiva, nu a ta?

-Sigur. E viața ta. Nu e vina ta. Este destul de greu și destul de greu pentru oameni să își scoată rahatul ăsta din cap. Cunosc o mulțime de oameni așa. Dar totul se întâmplă inconștient în ei.

-Dar înțelegeți că în societatea noastră, în afară de asta, după părerea mea, există o atitudine foarte ciudată, de neînțeles, față de antreprenoriat. Noi nu avem niciun cult față de instituția antreprenoriatului. Pot să înțeleg de ce, pentru că…

-Pentru că antreprenorii sunt hoți. Hoți și huligani care apleacă banul peste oameni. Cum de nu înțelegeți? E clar. Și oamenii nu sunt singurii care gândesc așa. Același lucru îl aud de acolo tot timpul. Și de acolo, și de acolo, și de acolo.

-Disculpați-mă, guvernul nostru actual se bazează pe ideea că vom da la o parte toți bandiții și hoții, că vom învinge corupția și vom trăi bine. De ce, apropo, credeți că nu trăim bine?

– Pentru că afacerile trebuie să fie reținute. Nici ele nu pot face nimic bun. De ce am o problemă…

-Credeți că noul guvern îi tratează pe toți oamenii de afaceri ca pe niște hoți?

Tratează businessul modern, businessul nostru moldovenesc ca pe o structură care vrea să se strecoare în instituțiile statului și să muște, să rupă, să tragă, să-și umple buzunarele.

Iarăși, totul este rece în cuvinte. Noi suntem pentru parteneriate public-private, că dăm undă verde businessului. De fapt, am mai multe proiecte…

-Ai avut un proiect foarte mișto – o agendă electronică pentru școli.

-Da, Studii.md.

– Îmi amintesc că am acordat un interviu vara trecută, iar dvs. ați vorbit cu entuziasm despre ideea că, dacă ar avea loc o schimbare de putere, am putea digitaliza sistemul școlar. Ați vorbit despre asta. Ce s-a întâmplat?

-Ei bine, iată un studiu de caz. Acum trei ani, aproape patru ani, fiul meu s-a dovedit a fi un elev cu rezultate slabe. S-a dovedit a fi așa pentru că s-a întâmplat să intru în școală și să mi se arate revista. Am spus: „Sfinte Sisoe!” M-am gândit că ar trebui să facem ca jurnalele să fie transparente, ca în țările normale.

– Fiul este Misha, pentru cei care nu înțeleg.

-Era, da, da, da.

Trebuie doar să introduci notele în aplicație, profesore. Și tu, părinte, vezi. Nu e chiar atât de complicat. E doar prin… Fără hârtie. Totul prin digital, prin cloud. Au existat deja astfel de sisteme în Ucraina, în Rusia, în România, toate țările europene au astfel de sisteme.

Așa că ne-am așezat, am adunat o echipă mare, am început să lucrăm timp de un an sau doi, am început să mergem în școli, am început să ascultăm profesorii, directorii, ce au nevoie, cum vor ei, părinții, elevii, și am făcut o mulțime de interviuri. Au creat un sistem și au început să integreze școlile. 10 școli, 20, 50. Întreaga Găgăuzie a luat școli. Și apoi am atras atenția statului.

– În ce an este?

-Era acum doi ani. Și ei spun: „Ce faceți aici?”. – „Am făcut ca agendele electronice să fie gratuite pentru toate școlile. Am investit peste 300.000 de dolari acolo, dar am făcut totul gratuit. Și apoi, în urmă cu doi ani, guvernul s-a uitat la toate astea și a început să își croiască propriul sistem în paralel, luând bucăți din interfața noastră și introducându-le în sistemul său pe care iată că ni-l facem noi.

Deci pot lua bani de la buget etc. O companie internă va face treaba. Propria noastră companie o va face. De ce avem nevoie de propria noastră companie pentru a face acest lucru, când putem obține ca propria companie să taie din buget? Ce vreți să spuneți?

-Probabil. Dar nu asta mă îngrijorează. Ceea ce mă îngrijorează este că dacă au făcut-o, că 3-5 agende electronice, și toată lumea concurează pentru școli – vă rog, dați-i drumul.

Ce a început să se întâmple în continuare? Au început să sune la școli și să spună: „Folosiți jurnalul de stat și scoateți-l pe cel privat ca să nu-l vedem”. Iar școlile au început să părăsească sistemul. Iar noi nu am înțeles ce se întâmpla până când ni s-a spus că, oficial, nu spuneau asta, dar se întâmplau astfel de apeluri.

După aceea m-am dus la ministrul Educației: „Ce s-a întâmplat? De ce asemenea prostii? De ce împiedicați digitalizarea școlilor?”. – „Pentru că…”

-Cine era atunci ministrul Educației?

-Topale, cel actual. Pentru că datele cu caracter personal, nu aveți dreptul să le prelucrați.

Noi spunem: „OK, suntem gata să ne supunem oricăror reglementări, oricăror specificații pe care ni le puneți, restricții, facem tot ce vreți. Până în punctul în care întregul sistem va rula pe serverele dumneavoastră, veți controla absolut totul, noi nici măcar nu avem acces la acești studenți. La care mi s-a răspuns: „Nu, vom dezvolta propriul nostru sistem și nu vă vom lăsa pe voi să intrați în școli. Așa că închideți-l”. Pur și simplu am dat-o în bară. Înțelegeți ce vreau să spun? Mi-au spus în termeni foarte clari…

-Așteaptă, au promis digitalizare.

-Așa că am întrebat: „Unde sunt toate astea?” Mi-au spus: „O să ne facem noi.” Nu prea există discuții. Astăzi am vorbit cu domnul Iurie Țurcanu, adjunctul adjunctului pentru digitalizare. Am văzut o lumină în geam. Am vorbit acum și mă simt un pic ușurat, pentru că nu toți au această… Adică, nu se difuzează că vrei să te îmbogățești pe seama statului, că vrei să tragi pe cineva pe sfoară, că vrei să furi date personale. Există funcționari deschiși care sunt dispuși să colaboreze. Dar sunt și cei care stau în cale. Și asta e aiurea. Nu știu ce să fac cu ei.

-Credeți că vor trece de la vorbe la fapte?

-Nu pare să fie așa.

-Pentru că vorbele despre parteneriatul public-privat…

– Deci, arată-mi un exemplu. Achizitii.md a făcut, licitație, achiziții publice, un sistem transparent în care statul scoate ce 10 tone de hârtie este nevoie. Și toți ceilalți aruncă oferte. Și atunci statul poate alege cu cine să coopereze. Totul este transparent: cine licitează, ce licitează. Ce se întâmplă acum cu acest sistem? Am investit peste 100 de mii de dolari în el. Acum ei spun: „S-ar putea să cumpărăm un sistem similar în Europa. Va fi închis, nu va fi la fel de transparent, dar îl vom cumpăra acolo și îl vom închide pe al vostru”.

Puteți să-mi spuneți motivul? Să nu intrăm în istorie, cine știe, știe. Anii trecuți, cât a fost regimul Plahotniuc, eu am fost printre cei care au luptat împotriva acestui regim, pentru că am înțeles că este un oarecare rău global pentru țara noastră și pentru societatea noastră.

Nimeni nu se aștepta de la acea putere că ar putea veni cu intenții bune. Cu siguranță se făcea ceva, dar nimeni nu se aștepta la lucruri bune. În urmă cu un an am avut parte de o schimbare. Au promis o mulțime de lucruri bune, inclusiv astfel de lucruri. De ce nu funcționează? A) nu vor? B) nu sunt modalități? Sau pur și simplu au fost înșelați de la început când au ieșit cu sloganuri.

-Nu sunt sigur că a fost o înșelătorie. Cred că a fost și populism, desigur. Dar ei credeau că va fi diferit. Dar, în realitate, există această tâmpenie care stă foarte adânc în mintea oamenilor, că afacerile nu pot să nu facă nimic pentru stat, că vor să trișeze, să smulgă, să fure. Cu siguranță, nu pot să fac un serviciu gratuit, pentru că s-ar închide pur și simplu. Nu există oameni care să lucreze. Dar sunt dispus să asigur un serviciu gratuit pentru școli cu niște servicii suplimentare care nu le afectează pe cele de bază, pentru acei părinți care au bani. De exemplu, avizele.

-Tutoratul, de exemplu.

-Tutorat. Notificări de note. Stai acolo – oh, fiul tău a luat un D. Chiar în timp real. Nu primești un raport săptămânal al notelor, ci în timp real. Sunt dispus să plătesc 2 sau 3 dolari pe lună pentru asta. Ugh, asta nu înseamnă nimic. Și mii de părinți înseamnă mii de dolari, din care pot susține un designer, un programator, un manager de produs cu acești bani. Și să dezvolt acest sistem. Pe cine împiedică? Nu, guvernul va lua o grămadă de bani, va angaja o companie unde jumătate din bani sunt spălați, va crea un sistem. Și apoi îl abandonează. Și moare. Înțelegeți?

– De ce? Pentru că ar trebui să fie în sfârșit altfel.

Am sentimentul că guvernului nostru nu-i pasă de asta acum. Se luptă cu corupția, cu hoții, cu fantomele. Iar adevăratele probleme sunt…

-Un hoț este cunoscut, îl știm.

-Și adevăratele probleme ale statului… Eu cred că doar businessul poate salva Moldova. Pentru că statul este ocupat cu absolut alte lucruri acum. Nu sunt interesați.

-De ce? Dumneavoastră sunteți un om de afaceri. Combaterea corupției nu ar ajuta?

-Nu este suficient. Bine, îi băgăm pe toți hoții în închisoare. Și apoi ce facem? Vom avea drumuri din cauza asta? Ne va oferi agende electronice? Vom avea un stil uniform, site-uri web frumoase, semne frumoase? Vom avea digitalizare în grădinițe? Ce va schimba acest lucru pentru noi?

-am înregistrat un interviu acum o săptămână în care am lansat acest proiect. Vă mulțumesc că ați acceptat să fiți intervievat. Vreau să vorbesc cu oameni care mă interesează personal, ale căror gânduri cred că pot fi utile pentru societatea noastră.

Acum o săptămână am înregistrat un interviu cu Khodorkovsky. El a spus un lucru uimitor, dar pe care l-a argumentat foarte clar: „Știți, pentru stat, pentru sistemul de administrare a statului, un idiot cinstit poate fi mai periculos decât un corupător profesionist, pentru că un corupător poate fi totuși plasat într-un cadru în care nu poate fura și atunci creierul său poate fi folosit în bine, dar cu un idiot cinstit, poate că lucrurile sunt deja ireparabile.

-În general, este mai bine să nu ai de-a face deloc cu idioții.

-Ce credeți că este nenorocirea noastră? Că suntem pur și simplu incapabili? Sau este că, dacă ajungi la putere, trebuie să fii corupt?

-Știți, cred că oamenii nu ajung la putere pentru a fura. Majoritatea oamenilor merg la putere cu intenția de a schimba ceva. Serios, destul de paradoxal. Pentru a veni sincer, onest și a schimba.

Dar, de cele mai multe ori, o lingură de miere nu va salva butoiul de smoală. Și tot el, răscolit, devine negru și puturos. Aceasta este problema. Mi se pare că pentru a face schimbări serioase este necesar să scoatem totul cu napalmul și să punem acolo oameni complet diferiți. Iar dacă îi integrezi unul câte unul, toți se vor dizolva în această mlaștină și vor deveni la fel. Situația îi devorează. Și este doar o chestiune de timp. Eu sunt convins că totul va fi bine cu Moldova. Dar eu, de exemplu, percep noua guvernare ca fiind… Deni, uf! Funcția sa principală este tocmai napalmul despre care vorbeam. Să ardă iarba veche ca să poată crește iarba nouă. Iar cea nouă care vine după această putere s-ar putea să fie diferită.

-Nou.

– Nou. Este imposibil ca Moldova să rămână feudală în lumea modernă. Nu se poate să fie așa. În 10 ani oricum totul va fi altfel aici. Și eu încă mai cred că OK, ne este greu acum, ne luptăm, ne luptăm, dar mai devreme sau mai târziu va da roade. Și Moldova va fi altfel. Eu sper că copiii mei vor rămâne aici. Deocamdată nu au planuri să plece. Și poate copiii mei și copiii lor vor trăi într-o țară europeană.

-Bine. Când credeți că se va schimba atitudinea față de antreprenoriat în Moldova? Și de unde ar trebui să pornească această atitudine? Ar trebui să înceapă de jos sau de sus, de la autorități?

-Absolut, trebuie să înceapă de jos. Mi se pare că antreprenoriatul trebuie să demonstreze, în primul rând, că este bugetar, că fără business nu există stat.

Trebuie să demonstreze că intră pe piețele mondiale și că reprezintă cu succes Moldova acolo. Trebuie să demonstreze că nu e vorba de furt sau banditism, ci de a ajuta statul să crească. Și, încetul cu încetul, gheața se va sparge și statul va începe să aibă încredere în business. Eu cred în asta, așa că voi lupta în continuare, voi continua să lupt.

-Ajutați mult?

-Probabil că nu sunt eu cel care ajută, dar proiectele ajută oamenii mai mult decât eu personal. Atunci când oamenii cer ajutor, bineînțeles, eu personal ajut. Dar mai mult…

-Nu sunt proiectele dumneavoastră o extensie a dumneavoastră?

– Ba da, așa este. Dacă vorbim despre mine personal. Să luăm exemplul refugiaților. Mulți au mers la vamă, au luat oameni, i-au împachetat, le-au dat ceai și biscuiți. Apoi s-au întors. Și au călătorit săptămâni întregi așa. Eu nu am făcut așa ceva. Dar am făcut o platformă 999 pentru non-mișcare. Am colectat informații, am făcut infocentre. Am predat copiilor ucraineni în studio. Am avut mai multe familii care locuiau în casa mea. Încerc să dimensionez ajutorul prin proiecte.

– Asta este ceea ce am vrut să spun. Aveți o oportunitate de a scala.

– Da, dacă există o oportunitate, profit de ea.

-Ce m-a surprins, ne-am întâlnit la 7:30, este aproape ora 9:00. Nu, e 9:18, suntem împreună de două ore. Și nu am auzit telefonul tău sunând.

-О!

-Cumva am crezut că telefonul tău ar trebui să sune de câteva ori pe minut.

-Îți amintești de măsurătorile despre care am vorbit?

-Da.

-Ăsta e un alt parametru. Telefonul silențios. Nu ar trebui să sune. Dacă sună, înseamnă că e ceva în neregulă cu tine. Nu ar trebui să te deranjeze.

– Totul funcționează fără tine?

-Da, da. Din nou, timpul. Pentru asta ne luptăm, pentru afaceri, pentru a avea timp. La sfârșitul zilei, practic, vrem timp liber când nu putem face nimic. Și dacă ești ocupat, ești sclavul muncii tale.

-Și câți oameni ai creând oportunități pentru ca telefonul tău să nu sune? Câte persoane ai cu adevărat care lucrează la proiecte importante în acest moment?

-În primul rând, trebuie să vă fie clar că este costisitor să nu vă sune telefonul. Pentru că acum nu sună, dar eu pierd bani, pentru că dacă aș fi fost în toate procesele, companiile mele ar fi fost mai profitabile. Aș face mai mulți bani pentru că, ca parte integrantă a proceselor de afaceri, sunt bun. Și pot să fac booster. Iar eu nu fac parte din el, așa că eficiența afacerii scade. Fac mai puțini bani, dar sunt liber.

-Am voie să spun că, în afacerea dumneavoastră, sunteți despre idee, iar punerea în aplicare a ideii este despre persoane complet diferite?

-Așa este, avem. Cu toții avem pălăriile noastre. Am convenit ca fiecare dintre noi să aibă propria pălărie. Unul se pricepe la comunicare, altul se pricepe să vină cu idei. Al treilea este bun la construirea proceselor. Sistematizarea.

-Atunci afacerea dvs. ar avea mai multe șanse să supraviețuiască fără dvs. sau fără ei? Dacă dintr-o dată ar trebui să vă despărțiți.

-Afacerea actuală -fără mine. „The Niners nu au nevoie de mine. Ei au deja o metodologie despre cum să se dezvolte și să crească. E în regulă acolo. Dar noile afaceri pur și simplu nu ar apărea. Dacă vă uitați la Simpals la nivel global timp de 30-40 de ani, probabil că s-ar fi prăbușit fără mine. Dar s-ar fi prăbușit și fără sistem. Nu știu ce este mai important aici, oul sau găina.

-Cum îți alegi coechipierii? Îți dai seama imediat dacă sunt ai tăi sau nu sunt ai tăi? Cât timp îți ia să știi dacă sunt ai tăi sau nu?

-Nu prea mult, de obicei. O conversație de o jumătate de oră este de ajuns, de obicei este de ajuns. Doar că oamenii, în special managerii de top, știu să poarte măști foarte profesionale. Până în punctul în care caută informații despre tine, le colectează.

-Vor vedea ce îți place.

-Și vor da seama ce îți place. Și atunci tu spui: „La naiba, asta e doar chimia mea”.

-Ai avut parte de așa ceva?

-Da, am avut și eu parte de așa ceva. Este foarte neplăcut. Te simți ca și cum ai fost tras pe sfoară.

-Ai petrecut trei luni în accelerator. Ce-ți amintești? Axel…

-Acceleratorul.

-Da, mulțumesc. Ce este?

-Pe scurt, este o tehnologie pentru a construi un startup. Și ideea de bază este să vinzi mai întâi, apoi să creezi. Nu invers.

– Deci vinzi fără să ai?

-Fără a avea, da. Și asta a fost o intuiție pentru mine. Mi-am dat seama că ceea ce făceam aici, la Chișinău, nu avea nicio legătură cu afacerile. Așa că am avut de fapt câteva locomotive. Acolo, „nouăle” sunt locomotiva principală, Punctul, care generează un fel de profit. Și încercăm să facem ceva cu ea. Nici măcar nu încercăm, doar aruncăm cu bani în toate direcțiile. Doar ca să vedem dacă ceva se trage în sus. Adică, într-un mod întâmplător. Și când mi-am dat seama că există un sistem, am venit cu el, i-am adunat pe toți oamenii noștri de top: „Băieți, acum începem să facem afaceri așa cum o face întreaga lume.

– Deci, după 20 de ani, v-ați decis brusc să faceți afaceri?

-După 17 ani, da. Acum am început să fac afaceri așa cum face restul lumii. Și se numește abordarea produsului. S-au scris o mulțime de cărți și cursuri despre asta. Și ne-a luat 2 ani ca să trecem de la abordarea moldovenească, așa cum facem noi, la abordarea americană, la abordarea globală, așa cum fac companiile alimentare moderne. Noi suntem o companie alimentară. Și acum lucrăm într-un mod diferit. V-am spus, țineți minte, că am scăpat de piele și a crescut cea nouă. Aceștia sunt doar oamenii care nu au fost capabili să se reorganizeze, să treacă la acest mod de a face lucrurile.

-Ați schimbat cea mai mare parte a managementului din afacerea dumneavoastră?

-Nu i-am schimbat eu, ei s-au schimbat mai mult pe cont propriu. Cu alte cuvinte, nu au acceptat această abordare, pentru că înainte exista o abordare care nu era măsurabilă în niciun fel, fără măsurători, fără obiective și realizări.

Adică, cumva, totul era cumva din instinct. Așa că muncim și muncim, iar când se întâmplă ce se întâmplă – ei bine, cum se întâmplă. Și când a existat un cadru, de ce trebuie să faci asta, de ce ești frumos, explică, nu pentru că te iubesc și suntem aburind în baie, ci arată prin cifre că ești frumos.

-Da, deci ați decis să introduceți KPI-uri pentru angajații dumneavoastră?

-Nu, KPI este și ea o tehnică veche, nu se folosește. OKR (Objectives and Key Results) este atunci când îți stabilești propriile obiective trimestriale. Departamentul își stabilește propriile obiective pentru trimestru. În acest trimestru noi… Nu le spun eu să le facă, ei au ambiții. Vrem să ajungem acolo.

-Așa că…

-Ei fac o descompunere, adică în sens invers: ce trebuie făcut pentru a obține acest rezultat ambițios în trei luni. Trebuie să facem pași mici în fiecare săptămână. Și totul este măsurabil. Și în fiecare săptămână ne întâlnim. Și toate departamentele ies la o discuție generală. Și am făcut-o în această săptămână și suntem cu 17% mai aproape de obiectivul nostru uriaș.

Iar chestia cu OKR este că nu necesită atingerea 100% a unui obiectiv ambițios. Este atât de ambițios încât, dacă ai atins 70%, ești deja cel frumos, pentru că, dacă vrei să sari cât mai sus, trebuie să țintești cu un metru mai sus decât poți sări.

-Deci partea din vechea ta echipă care a plecat nu a fost de acord cu această abordare?

-Oarecum a fost. Ea nu poate să nu fie de acord. Au spus: „Da, super, haideți”. Dar apoi a început să se împotmolească, pentru că nu exista un astfel de cadru înainte. Și înainte, oamenii doar lucrau. Iar acum trebuia să arăți procente, trebuia să arăți mișcare, trebuia să existe un obiectiv, măsurabil, de înțeles.

-Simțiți diferența în afaceri, în profit, că ai brusc mai mulți bani?

Da… Când am terminat… De exemplu, pentru nouă, când m-am trezit din realizările mele sportive și m-am uitat la cifre, profiturile pentru nouă erau deja acolo. Puțin mai mult și ar fi fost minusuri. Creșterea noastră a scăzut în fiecare an și a fost de doar câteva procente pe an. Acum este din nou pe drumul cel bun, pentru că au început să lucreze la asta. Există un departament care se ocupă de… De regulă, sunt doar câteva persoane care se ocupă de procesul de trimitere a anunțurilor. Asta e tot ce există. Am indicatori de succes. De exemplu, câte persoane înregistrate vor face clic pe butonul „Trimiteți anunțul”. Este singura persoană care se ocupă de acel buton. O singură persoană. Aici vrea să îl facă cât mai ușor de apăsat.

Adică, au început să măsoare totul. Și asta, desigur, dă… Avem un analist de afaceri din Rusia, care ia direct big data de la „nouă” și sortează unde este loc de creștere. Înainte era… Dima vine și spune: „Ascultă, hai să facem punctele de pe hartă roșii pe toată harta”. – „Haideți!” Pentru ce? La ce va duce asta? Nimeni nu știe.

-Apropoi, mai sunt reclame pentru dragoste pentru bani pe 999?

-Acum se numește masaj.

-Chiar așa?

-Da. Nu le putem urmări. Spun masaj. Ei bine, masaj.

-Credeți că 999 este un fel de screening rapid despre cum și din ce trăiește economia moldovenească? Mergând pe 999, poți să înțelegi…

-Absolut. Absolut. Avem chiar și un cont de business. Vă uitați ce caută oamenii cel mai des acum și care sunt cele mai multe căutări. Vezi ce îi interesează pe oameni în acest moment.

-Ce caută oamenii cel mai mult?

-Au fost refugiați care căutau toți case. Și am scos anunțuri care erau de 1,5 ori mai mari decât media pieței. Le-am scos pur și simplu, pentru că, evident, oamenii voiau să se îmbogățească în detrimentul altora.

-Și în afară de refugiați, pentru că este clar că acest lucru s-a întâmplat încă de la începutul războiului. Despre afaceri, dacă vorbim despre economia moldovenească, ce altceva?

-Nu pot să spun acum, puteți să căutați. De exemplu, scuterele electrice au devenit comune.

-Adevărat?

-Nu acum, acum un an de zile. Este o tendință. Deci puteți urmări tendințele, ce vor oamenii. Iar oamenii care plătesc pentru un cont de 999 business pot vedea imediat de ce are nevoie piața și se pot adapta la ea, îi pot oferi ceea ce are nevoie.

-Frumos.

Haideți, să înțelegem. Noi avem o noțiune standard despre ce este un om de afaceri moldovean, ca să nu mai vorbim de un milionar moldovean. Și după standardele moldovenești tu ești milionar.

-Eu cred că da.

-Cred că nici măcar nu ești doar de stânga. Ești milionar în dolari?

-Cred că da.

-Ai numărat vreodată câți bani ai?

-Am estimat aproximativ cât valorează compania și câte active are.

-La cât de mult evaluezi în prezent compania ta?

Întregul Simpals cu proiectele sale, inclusiv profiturile potențiale.

-Aproximativ 15-20 de milioane de euro.

-Au existat oferte de cumpărare a companiei Simpals? Da.

-Da… -999.

-999?
-Da. E de bază. Cine are nevoie de un Sporter?

-Da. Bine, la nouă. Care a fost cea mai generoasă ofertă?

N-am să spun.

-De ce?

-Pentru că am fost abordat, întrebat…

-Nu întreb cine. Întreb cât de mult a fost oferit.

-Nu am ajuns la discuție.

-Nu vrei să vinzi din principiu? Nu, nu încă.

-Nu, nu încă. Nu sunt pregătit încă.

– De ce nu?

-Dar dacă ar exista o ofertă, ar valora 10-15 milioane.

-Și de ce nu ești pregătit încă?

Probabil pentru că nu sunt într-o poziție în care să am nevoie de bani acum. Știu că, dacă am nevoie de mulți bani, voi găsi o mulțime de bani. Și ce va face vânzarea celor de la Niners pentru mine, nu prea înțeleg. Bine, îmi vor da 10 milioane pentru ei. Ce o să fac cu ei? Aș putea face un împrumut de 10 milioane de dolari chiar acum.

Și vreo bancă ar putea să ți-i dea?

-Bineînțeles. Dacă aș avea… În momentul de față am nevoie urgentă de bani pentru un super-proiect, unde banii s-ar întoarce repede – poate că aș lua în considerare o astfel de perspectivă. Nu încă.

– S-au oferit să cumpere Point sau Stiri.md ? Pentru că asta pentru că este…

-Stiri nu, Point da.

-Point este cea mai citită platformă de știri din Moldova?

-Da.

-Și atât printre vorbitorii de limbă rusă, cât și printre cei de limbă română? -Da.

-Da.

-Cât de mult au oferit pentru a cumpăra Point? -Da.

-Ce ați decis astăzi…

-Vom trece mai întâi peste problemele care interesează publicul, pentru că dacă vorbim doar despre filozofia vieții, credeți-mă, oamenii nu vor înțelege. Aici stă Voloșin, care are o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro, și nici măcar nu a fost întrebat vreodată cât i s-a oferit.

-Eu am fost întrebat direct dacă vând Point sau nu. Și au existat și întrebări indirecte. Adică, doar…

-Cred că au fost întrebări pentru alegeri.

-Au venit doar să discute, să vadă cum merge Point, dacă e bine, ce planuri are Point. Înțeleg unde vrea să ajungă omul ăsta. Dar i-am spus că totul este în regulă cu mine, că am planuri de dezvoltare. Am spus imediat că formăm o echipă și că avem planuri. Și am spus clar că nu este de vânzare. Și au existat întrebări directe – cât valorează? Am spus: „Nu vând.

Există două motive. Primul motiv: atâta timp cât trăiesc aici, mă interesează să am propria mea presă pentru a influența procesele. Într-un mod pozitiv. A doua nuanță este clientul. Sunt abordat de un cumpărător care… Nu vreau să fac totul în întuneric, să trec prin niște scheme, companii intermediare. Dacă este clar cui am vândut Punctul, nu cred că va aduce un plus la karma mea. Pentru că vor începe să spună: „De ce dracu’ ai dat unui asemenea om o asemenea pârghie?”.

-Am venit în Niagara. Și nu știu pentru ce. Am crezut că o să ai antrenament și tu îmi spui: nu. Ce căutăm aici?

N-o să-ți vină să crezi asta. S-a întâmplat să fiți în perioada în care testăm un nou dispozitiv pentru înotători, Sonar 2.0. Am avut primul test săptămâna trecută. Acum e mai avansat. Iar tu vei fi printre primii care vor vedea noul și revoluționarul dispozitiv care vorbește cu înotătorul, îi spune toate datele sale…

-Vrei să spui că este un walkie-talkie subacvatic? Antrenorul spune…

-Nu. -Radioul subacvatic este prima versiune. A doua versiune nu se referă la radio, ci… Este un dispozitiv de urmărire pentru înotător. Îl pui pe el și îți spune ritmul cardiac, viteza, distanța, tehnica. Și înoți și știi totul despre tine.

-Deci nu antrenorul vorbește cu tine, ci algoritmul?

-Așa e, da.

-E pe cont propriu. Haide, hai să-ți arătăm.

-Am avut noroc. Știi cine este? E fostul director de sport. E unul din acei oameni.

-Și îl cunosc.

-Sergey Legeida, da.

-E un prieten al vărului meu. Îl cunosc pe Serioșa.

-Azi testăm un dispozitiv revoluționar de înot, Sonar versiunea a doua.

-Este grozav.

-Nu există încă așa ceva. Noi, moldovenii, încercăm să inventăm unul.

-Primul lot de Sonar este un walkie-talkie subacvatic.

-Radioul subacvatic. Dar antrenorul vorbește, da. Este un alt aparat în care nu ai nevoie de antrenor. Și te poți antrena singur.

-Și când va fi gata de lansare? Pentru vânzare? Când va fi disponibil pentru vânzare?

– Cred că anul viitor.

-Sunt oameni de IT?

– Sunt ingineri, ingineri electroniști, programatori. Acesta este conducătorul de prezervative Alexander.

-Pentru ce ai nevoie de prezervative?

-Păi, nu se știe niciodată.

-Nu, inginerii de la Simpals, sunt atât de…

-Toți angajații Simpals au nevoie de prezervative. Pentru orice eventualitate.

– Poftim, ca să vadă. Asta e motivație!

-Vedeți, primele versiuni arată urât.

-Ei bine, cum se introduce? Unde se introduce?

-Merge sub capac, chiar aici. Este un difuzor de os, care este… Aveți un os aici.

-Da.

-Acolo te lovește și auzi vocea în cap. E un senzor de puls aici. Nu e aici acum, dar va fi aici. O să citească pulsul și o să-ți spună pulsul. Și mai sunt și o grămadă de electronice – giroscoape, accelerometre, busolă – care îți determină tot echipamentul.

-Dar va fi o chestie de plastic? Va avea cam aceeași dimensiune?

– Nu știm încă. Nu este primul. Acum testăm această formă. Confortabil, inconfortabil, se dă jos, nu se dă jos. Dacă este OK, mai mult sau mai puțin, va fi așa.

– Se poate ajunge la o simplă cască?

– Da, dar e incomod.

-Incomod?

-Nu o facem pentru că ni se pare mișto, o facem pentru că știm. Am făcut câteva sute de interviuri cu înotători din toată lumea. Și înțelegem de ce au nevoie.

Acum, sarcina noastră de astăzi este să punem chestia asta înăuntru și să mă punem să înot diferite stiluri, diferite viteze, diferite exerciții în apă. Și va înregistra tot ce mi se întâmplă în memoria sa. Și apoi vom combina înregistrarea video cu mine înotând cu curbele produse de dispozitiv, astfel încât să putem înțelege cum arată curbele atunci când înotătorul face tumbe, astfel încât data viitoare când sistemul va vedea curbele – ah, a făcut tumbe.

– Cât va costa acest dispozitiv?

-Este foarte greu de spus în acest moment, dar în jur de 200 de euro, 150 de euro. 300 poate.

-Ceva asemănător cu Lobster? Da.

Da. -Da. -Trebuie să obținem toate dispozitivele în același interval de preț. Acesta este designerul nostru Roman.

-Este o plăcere. Natalia.

-Ce-l fac să intre în piscină și să încerce ce face el în 3D. Pentru că este un mare teoretician, zice: „Lasă-mă să fac o formă ca asta”.

-Roman, spune-mi sincer, e prima dată când înoți sau te-a băgat deja în apă?

– Nu, am mai făcut scufundări.

-Deci nu o face pentru cameră? Nu.

-Nu.

-Este planificat. Designerul trebuie să știe cât de confortabil este. Nu pentru a auzi poveștile, ci pentru a verifica. Ce naiba am făcut?

-E în regulă. Hai să ne uităm.

Dați-mi șapca, domnilor.

Dar puteți să-mi spuneți totuși, domnilor ingineri, pentru ce aveți nevoie de prezervative?

-Pentru protecția apei.

-Ah-ah-ah-ah.

-E simplu. Pentru că, vedeți, prototipul. Și cusăturile de aici nu se vede clar cum sunt făcute. Iar băieții, ca să se asigure că funcționează, asigură și ascund totul într-un prezervativ.

-Ce e cicatricea aia? Am observat-o de dimineață, apropo.

-Am turnat tavanul în Durlești zilele trecute. Beton. Știi, se pune cofrajul și se toarnă betonul.

-Da.

M-am hotărât să fac o baie în beton. Să fac un duș în beton. M-am urcat pe acoperiș cu Misha. I-am spus să vină pe mine. Și asta e tot! Boulder pe mine. O să-ți arăt filmarea. A fost distractiv. Dar dușurile de beton sunt pentru bărbații adevărați.

-Spune-mi pe scurt cât de departe ești de momentul în care dispozitivul tău de a doua generație va ajunge pe piață? Din lume. Să înțeleg că nu vizați Moldova, nu-i așa?

-Nu, bineînțeles că nu. A durat trei ani până când a apărut primul și am început să-l vindem. Al doilea va fi mai rapid, pentru că avem deja o piață clară. Dar este clar cum să producem, cum să ne dezvoltăm. Am parcurs deja acest drum. Dar asta nu înainte de anul viitor. Și asta dacă suntem siguri acum că este în regulă, dacă suntem capabili să facem ceea ce vor înotătorii. Și odată ce vom fi convinși de asta, vom începe producția. În cel mai bun caz, la mijlocul anului viitor.

-Bine, să spunem pentru proștii care nu știu ce, în general, tu… asta e tipul de dispozitive pe care le-ai produs. Ați început cu Lobster, apoi cu aceste Lobster Scointe. Apoi Sonar One, acum Sonar Two. În câteva cuvinte, despre ce este vorba.

-Despre ce este vorba? În general, eu văd afacerea ca pe o împlinire de sine a unei persoane prin intermediul afacerilor. Eu mă văd ca un inginer. Am studiat ingineria, mi-a plăcut întotdeauna. Încă din copilărie, memoria, frământările. Am studiat la Universitatea Politehnică. Și așa mă împlinesc prin aceste dispozitive, pentru a face viața mai ușoară pentru cât mai mulți oameni. Mă simt bine în această privință.

-Toate aceste dispozitive sunt destinate înotătorilor profesioniști?

-Da, apoi pentru apneiști, seria Lobster, este pentru… -Nu profesioniști, pentru amatori. Dar care vor să…

-Cât de serioasă este această afacere?

În linii mari, este o jucărie pentru o persoană care are mulți bani, care poate arunca jumătate de milion, un milion sau două milioane nu lei, e de înțeles, pe așa ceva sau este cu adevărat o afacere?

-Din punctul de vedere al unui înotător sau din punctul de vedere al unui antreprenor?

-Întreprinzător. Vă întreb acum în calitate de antreprenor.

-Este o afacere, bineînțeles. Chiar și Lobster este o afacere, deși există o piață de 200-300.000 de persoane în întreaga lume.

-Dar când ai una la 200 de euro sau cât, 150…

– Apneismul, în general, este un sport atât de frumos. Oamenii care se scufundă, cu înotătoare, ca peștii, cu costume de neopren neted. Pentru ei este foarte important ca totul să fie perfect, să fie strălucitor. Și de aceea oamenii nu sunt săraci. Deși 200 de euro pentru un freediver nu înseamnă nimic, nu este ieftin.

-Cât ai câștigat la Lobster? Poți să-mi spui? Sunt date publice?

-Uite, Lobster este o afacere mică, pentru că câteva mii de euro pe lună este ok pentru o familie. Dar crește tot timpul. În fiecare an creștem volumul de o dată și jumătate.

-Trebuie să investiți în dezvoltarea sa?

-Nu mai mult. Există deja suficienți bani pentru a reinvesti. Sonar este o piață complet diferită. Este de zece ori mai mare. Probabil de sute de ori mai mare decât piața mondială a înotătorilor. Și arată deja ca o afacere mare care ar putea fi vândută pentru 10-20 de milioane de euro când va crește, unor jucători mari. Așa că nu-l iau ca pe o jucărie, care este deja serioasă….

-Și care este opțiunea ta? Deci, practic, construiești aceste afaceri ca afaceri pe care le-ai putea vinde potențial?

-Da, absolut.

-Vrei să spui că ai un lucru pe care nu ești dispus să-l vinzi pentru nimic?

-Da, și există -Da, nicio problemă, mă voi despărți de el și voi face ceva nou, chiar mai tare.

– Pot să vorbesc cu fiul meu?

-Da, sigur că da.

-Ca să poată spune adevărul despre tata.

-Nu fără mine.

-E o condiție prealabilă, pentru că nu va spune adevărul despre tata în fața ta. Misha! Pot să vorbesc cu tine? Tatăl tău m-a pus să-mi scot pantofii azi. Atât timp am stat aici, 11 ore…

– Atunci o să mă descalț și eu.

– E ora 11 după-amiaza. Iar eu sunt desculț de la 7:30 dimineața. Sincer, e o provocare mișto.

-Nu e doar o provocare. E o plăcere, imaginează-ți cum e să mergi pe pietre, înțepătoare, ascuțite, iar după acele pietre ajungi pe iarbă. Și te simți atât de bine. Chiar așa.

-Cum reacționează colegii tăi de clasă la asta?

-Eu nu mă duc la școală desculță. Dar faptul că am umblat desculț prin toată Moldova, ei spun: Adică, cum e asta? Desculț în sate, pe drumuri accidentate, unde sunt pietre, lipsa apei, pădure, cald, toate astea?

– Cum le-ați explicat pentru ce? Cu siguranță că te-au întrebat: de ce?

-De ce?

-Cum le-ai explicat?

-Pentru plăcere. Nu știu. Îmi place foarte mult să călătoresc.

-Știi deja ce vrei să faci în viață?

– În viață? Da. Vreau să fiu un antreprenor ca tatăl meu.

Start-up?

-În același timp, am și voi avea un hobby, și anume să călătoresc în jurul lumii.

-Vrei să pleci în viitor?

-Nu. Măcar pentru a studia.

-Vai să te întorci?

-Sigur.

-Vrei să studiezi pentru a fi specialist IT, inginer, ce?

-Un inginer, apoi un IT-ist. Plec din al nouălea. Deja m-am hotărât.

-Pleci, și unde te duci?

-La facultate.

-Inginerie sau I.T.?

-Da, inginerie. Apoi IT.

– Spui că vrei să fii ca tata. Și ce anume…

-Vreau să fiu. Nu știu, e foarte motivat, e… nu știu, e o scânteie în el care motivează foarte mult. Vreau să fiu un exemplu pentru toți oamenii. Ca și el.

-Ați mai întâlnit și alți oameni ca el? Ca tata. Cu o asemenea scânteie.

– Nu.

– Dar despre ceea ce face, are o mulțime de proiecte în diferite domenii, ce îți place cel mai mult?

– Ei bine, voiam să spun că există un proiect care îmi place foarte mult. Mai exact unul care are legătură cu afacerile sau doar ca hobby?

-Care dintre ele?

-În general, lucrurile pe care le face în viața lui -mi place felul în care scrie pe bloguri, felul în care a alergat la Boston, felul în care am mers desculți cu el, felul în care a creat Sonar, tot felul de povești pe care le scrie, felul în care face cărți.

Dar cel mai mult îmi place de afacerea din care profită… Probabil 999.

-999?

-Mm-hmm.

– Un bun și vechi clasic.

-Da.

Spui că ți-ar plăcea să faci start-up-uri, ca tata. Dacă ai avea mai întâi o idee pentru un start-up, te-ai duce la tatăl tău să-i ceri bani sau ai căuta în altă parte din principiu?

– Din principiu, m-aș duce să caut în altă parte.

-De ce?

– Pentru că exact asta a făcut tatăl meu la începutul afacerii sale, al carierei sale. Vreau să… Nu vreau să depind de tata.

-Înțelegi că dacă intri în lumea inovației, a afacerilor și ai nevoie de bani pentru asta, nu vei depinde de tatăl tău? Deși aceasta este cea mai ușoară cale.

-Poate că la un moment dat voi avea nevoie de ajutorul lui, dar la început voi încerca pe cont propriu.

– Ascultă, tocmai am vorbit cu fiul tău Misha. E un tip de treabă. Așa că vreau să vorbesc cu tine despre cum să fii părinte.

– Dați-i drumul.

-Care sunt principiile tale principale în acest sens?

-Principiile sunt să-l lași să-și formeze o personalitate, nu să-și creeze propria copie. Și nu impunându-i principiile lui de viață. Doar lăsându-l să se observe pe el însuși. Și să le accepte sau nu… Să nu-i spui ce e alb și ce e negru. Nu am nevoie de o clonă.

– Îmi dai șansa să mă înșel?

– Bineînțeles că da. E una din regulile noastre. O spun mereu la serviciu, că cea mai rapidă cale spre succes este să faci greșeli. E la fel și acasă.

-A spus un lucru interesant. M-am hotărât să stau în cuie. Am stat în picioare timp de trei minute. Sunt un bărbat. Exact la fel ca tine. Noi doi am vorbit ore întregi astăzi, vorbești mult despre ce ar trebui să facă un bărbat adevărat.

În primul rând, simțiți că această idee a unui bărbat adevărat în viața dumneavoastră s-a schimbat în ultimii 15-20 de ani?

– Se schimbă tot timpul. Va continua să se schimbe. Peste 10 ani voi avea o percepție diferită a ceea ce este un bărbat. Dar acum un bărbat nu înseamnă să îți asumi responsabilități, să suferi toată viața. El ar trebui să fie un apărător, un mare martir. Un bărbat este puțin diferit. Un bărbat pentru mine este un om care nu se teme în primul rând. Nu se teme de schimbare, nu se teme să se schimbe el însuși. Nu se teme să meargă dincolo de nivelul său de confort. Nu se teme să își schimbe viața.

-Crezi că numai bărbații pot fi așa? O femeie nu poate fi așa? Nu se teme să iasă din zona de confort?

-Eu încă mai cred că o femeie… -Cum văd eu rolul unei femei? O femeie este cea care te împinge spre acele limite din spate. Adică, tu mergi, ea merge în spatele tău și te împinge. Dar tu treci mai întâi limitele și ea merge în spatele tău. Forța ei este că are încredere în tine. În paradigma mea, este greșit ca o femeie să depășească această limită și să te tragă după ea. Rămâne la latitudinea ta să treci cu pieptul și ea merge alături de tine.

-Ce părere aveți despre feminism, despre egalitatea de gen? Despre toate acestea în ultimii ani.

-Ți-am mai spus despre parteneriat, nu are rost să cauți unul în parteneriat. Nu va fi de niciun folos. Cred că este la fel și în căsătorie. Nu are rost ca doi oameni să aibă aceleași superputeri unul lângă altul. Unul ar trebui să aibă o superputere, celălalt ar trebui să aibă alta. Și atunci 1 + 1 dă 11, nu 2.

Suntem concepuți diferit prin natura noastră. Și fiecare dintre noi are valori diferite și semnificații diferite în căsătorie. Și asta este frumusețea ei. Nimeni nu o are mai rău, unul o are mai bine. Sunt diferite. Eu cred în asta. Și funcționează pentru mine și pentru iubita mea.

-Bine, în general, crezi că femeile pot fi start-up-uri cool, lideri, oameni care conduc sistemul?

-Absolut. Absolut. Sunt unele lucruri care sunt dovedite de știință că nu pot concura cu un bărbat. Este construit fiziologic în acest fel. Ridicarea de greutăți, de exemplu. Șahul, în mod ciudat. Femeile sunt mai slabe la șah. Asta nu a fost ideea mea. Nu este subiectiv. Pur și simplu se întâmplă să fie.

-Dacă sapi suficient de adânc, poți ajunge la concluzia că, în mod obiectiv, femeile au început să joace șah mult mai târziu decât bărbații. Această instituție a jocurilor de șah, ca orice domeniu, orice sport, orice domeniu al științei, în general, totul în lume până în secolul al XX-lea a fost ocupat de bărbați. Am trăit într-o lume a bărbaților. Acum începe să aibă loc această transformare.

-Poetele nu sunt cu nimic mai rele decât bărbații. Poate chiar mai bune. Ele scriu poezii. Picturile sunt diferite. Așa că nu se știe care este superputerea.

Iar în ceea ce privește feminismul…

-Da, ce părere ai despre mișcarea pentru egalitate, despre feminism. De fapt, aș vrea să vorbesc puțin și despre noua etică. Să începem cu feminismul.

-Omul și femeia sunt egali. Bine, asta e de înțeles. Dar, încă o dată, fiecare dintre noi… Aveți un singur lucru. Noi suntem diferite.

Dar asta nu înseamnă că tu ai mai puține drepturi decât mine. Și nu spun că bărbații au mai multă putere decât femeile. Este diferit. Este diferit. Dacă clarificați întrebarea, voi încerca să o descifrez mai în detaliu. Feminismul în ce?

-Vreau doar să vă înțeleg. Ai putea să fii cu o femeie care este o nebună de start-up, care petrece 20 de ore la birou, creând un fel de… Ca tine. Ceva de inventar, locuiește în San Francisco și are exact patru ore pe săptămână pentru tine.

-Nu.

-N-ai putea? Nu.

-Nu, cu siguranță nu. Nu vreau o astfel de femeie. Dar sunt bărbați care ar fi de acord cu o astfel de femeie. Și nu spun că o astfel de femeie e un lucru rău. Nu e bună pentru mine. Cred că pentru ca o familie să facă o lovitură, adică este important ca nu un bărbat să facă o lovitură, ci o familie să facă o lovitură. Adică toată lumea trebuie să lucreze pentru același scop. Și dacă bărbatul este omul din fruntea familiei, dacă toată familia muncește pentru un om din față, atunci el are șansa să tragă. Ar putea fi o femeie. În familia noastră sunt eu.

-Câți bărbați și câte femei ocupă funcții de conducere în compania dumneavoastră?

-Esta este o poveste separată. Eu am numai fete. Și fetele vin foarte puternic.

-Serios?

-Am impresia că bărbații se retrag în umbră. E chiar aiurea. În ultimii 10 ani, toți bărbații au intrat în umbră și toate fetele au apărut. Șefii de departamente, 80% dintre ei sunt fete.

– Cum vă explicați asta? Este doar în Moldova sau o vedeți peste tot?

-În Moldova este un caz special, dar în general se întâmplă peste tot în lume. Adică, femeile ocupă acum poziții mai înalte. Ce legătură are acest lucru? Cred că are de-a face cu faptul că fetele sunt dornice de asta. Li s-a oferit o oportunitate și sunt dornice, sunt mai active. Bărbații sunt ca din obișnuință: ok, suntem deja aici. Dar pentru fete este ceva nou și ele le iau bărbaților.

Bărbații, din păcate, pentru că eu sunt bărbat, sunt mai puțin responsabili, sunt mai răvășiți și mai puțin sistematici. Fetele sunt de acord cu asta. Băieții sunt mai mult de a inventa rahaturi, dar de a construi un sistem și afaceri – băieții eșuează foarte rău aici.

-Cred că bărbații sunt un pic mai mult despre fixarea pe ceva. Și își pot dedica absolut toată energia pentru asta. Dar în momentul în care trebuie să treci la o etapă mai stabilă, la o existență permanentă, sistematică, este mai dificil pentru bărbați.

Cât de mult dai, apropo. Este foarte clar că după standardele moldovenești sunteți un om bogat, chiar foarte bogat.

-Standardele moldovenești, poate.

-Vorbim mai târziu. Îți poți permite o mulțime de lucruri. Mulți părinți cu nivelul tău de venit le-au oferit copiilor lor mașini cu șofer, telefoane cool, cele mai cool lucruri, mărci etc. încă de când erau copii. Asta înseamnă o mulțime de oportunități de a se afirma prin posesia de lucruri materiale.

-Este înfiorător.

-Da… -Nu ai așa ceva și arată că nu ai așa ceva. Cât de mult le dai fiului și fiicei tale?

-Ei au minimul necesar. Au o școală normală la care merg. Nu un liceu cu taxă, ci o școală publică gratuită. Au smartphone-uri, ca și copiii normali. Și le-au primit când au împlinit 10 ani, înainte de asta au mers cu telefoanele bunicii. Știți cum sunt telefoanele bunicilor? Telefoane cu butoane.

-Telefoane cu butoane.

Da. -Da. Acum, dacă nu-i dai unui copil un smartphone, îl condamni imediat să fie la coada ierarhiei clasei. Pentru că o persoană care nu deține tendințe, nimeni nu o respectă. Am înțeles că adolescentul modern are nevoie de un smartphone ca de aer.

Smartphone-urile sunt destul de medii. Le așteaptă o dată pe an. Mișka are minus trei generații acolo, fiica mea are minus două generații față de ce am eu.

-Nici măcar nu ai ultima generație, apropo.

-Eu am 11 ani.

– Da, ai 11 ani.

În viața ta, revenind la dependența de dopamină, o etapă înlocuiește alta. Ai avut o fază de pasiune față de motociclete.

– O boală, cum o numește Vic.

-Da. Apropo, am petrecut o oră cu soția ta înainte de acest interviu. Deci, dacă e ceva…

– Ai filmat sau ceva de genul ăsta?

-Nu. De ce ești atât de speriat? Că ar putea spune ceva incriminator despre tine?

– Nu, doar că de obicei nu-i place.

-Aș spune că a fost destul de obiectivă în privința ta.

-Da, nu am niciun secret față de ea. Poți să spui orice în cadru.

– A vorbit și despre etape. Mai întâi etapa pasiunii, obsesia desenelor animate. Asta e, facem desene animate. Și, apropo, faza asta a câștigat o mulțime de premii. Chiar ne-ați arătat-o astăzi.

Apoi ai avut faza de obsesie pentru sport. Ai făcut totul pentru a te depăși pe tine însuți, ai alergat la toate maratoanele, ai luat toate înălțimile, ai alergat probabil cel mai dificil maraton… Oymyakon este considerat cel mai dificil maraton din lume?

-Nu este deloc un eveniment. Adică nimeni nu merge acolo.

-Dar este considerată cea mai dificilă distanță?

Da, adică nimeni nu a făcut-o vreodată.

-Ei bine, e o nebunie după standardele mondiale…

-Da. -După asta m-am oprit și am spus că dacă merg mai departe, ar putea fi la limită. Mi-am dat seama că asta a fost tot, mi-am dovedit totul mie însumi, am dovedit totul tuturor. Și nu mai am nevoie să dovedesc nimic.

-Și, apropo, te dovedeai pe tine sau pe alții?

-100% mie însumi. Am avut povestea asta încă din liceu, că am fost…

-Am vorbit cu Vika și am presupus… I-am pus întrebarea asta, dar probabil că e o întrebare mai bună pe care să ți-o pun ție. Tatăl tău a fost în armată. Militarii sunt de obicei duri. Își cresc copiii fără ooopsie-poopsie, fără prea multe laude, etc. Să fi fost un fel de compensație pe care voiai să i-o dovedești tatălui tău că ești atât de bun încât tu, tată, să poți în sfârșit să mă lauzi?

-Nu. -Tatăl meu și cu mine eram bine, fără probleme. Nu existau întrebări de acest gen. Tata m-a iubit, nu a încercat niciodată să facă din mine un bărbat. Eram doar un băiat slab cu ochelari.

-Cel cu coșuri?

– Care era lovit în cap la școală tot timpul, da. Și probabil că mi-am format niște complexe în legătură cu asta, care erau ascunse undeva și au început să se strecoare înainte de criza de la jumătatea vieții. A fost doar o coincidență că am putut închide acea gestalt, că nu eram slab. Și apoi a început să se întâmple pur și simplu. Scurtcircuitat și fwiw… Așa văd eu lucrurile.

-Deci recunoști că a fost o criză a vârstei mijlocii și așa ai rezolvat-o?

-100%. Cred că am gestionat-o foarte bine. A fost foarte greu, dar nu a fost greu din punct de vedere psihologic. Vreau să spun că a fost greu fizic. Am transferat suferința din corpul mental în cel fizic și am scăpat de ea.

-Orice persoane se apucă de alcool, droguri, o altă familie sau o altă relație în acel moment. Așa că mulți oameni trec la diferite lucruri. Tu ai ales asta. Dar îți dai seama că familia ta a suferit oricum? Pentru că tu nu ai fost acolo de fapt.

-A suferit teribil. Da, am avut mai multe divorțuri cu soția mea. Până în punctul în care mâine ne întâlnim la biroul de înregistrare cu actele, asta e tot.

– Și de fiecare dată a fost inițiativa ei?

-Da. De fiecare dată am calmat-o, am îmbrățișat-o, i-am cerut iertare. Apoi am dat-o în bară din nou. Sportul era mai important pentru mine decât soția mea. Cum așa? Nici ăsta nu e chiar un lucru bun. Deși sunt o mulțime de oameni cu povești de genul ăsta. Nu sunt singurul care are această cutare. Este un tipar destul de popular, comun, al unui bărbat de vârstă mijlocie care se dă în vânt după sport. Și chiar de-a lungul tiparului, este exact ca al meu. Trebuie să povestești un caz despre el. Și asta e.

-Este o nouă pasiune.

-E o amantă. Care e diferența? O altă femeie sau o altă infatuare. N-am mai fost prin preajmă de șapte ani. Ești pe locul doi, pe locul trei. Mai întâi ciclismul, apoi alergarea, apoi înotul, apoi soția. Înțelegi? Și cui i-ar plăcea asta? Bineînțeles că da. Și ea își bagă în cap că am greșit. Că trăiesc cu cine nu trebuie. Trebuie să decid ceva acum, cât sunt tânără. Și asta e o prostie. Ei bine, ea și cu mine am fost destul de deștepți să ne gândim că e doar temporar. Poate că va trece. Și așa a fost. Și acum… Îi mulțumesc că nu m-a dus la biroul de înregistrare.

-Deci, fără acel fund nu ar fi existat acest vârf prin care treci?

-Da, e destul de bine acum.

– Te-ai întors în familie, inclusiv cu copiii. Ai început să te implici mult mai mult în activitatea de părinte acum.

– Acum sunt. Nu am uitat de ei atunci. Eram un tată normal. Soția mea a suferit mai mult. Am acordat atenție copiilor. Dar acum, bineînțeles, nu-mi mai pasă, pentru că toată lumea a suferit atunci. Personalul, copiii, soția.

– Și de ce v-ați întors la viața pământească obișnuită?

-Gestalt închis. Mi-am dat seama că pot face orice. Și nu eram interesat.

– Dar apoi trebuie să apară ceva nou. Ce este nou acum?

-Primul lucru pe care l-am oprit, m-am așezat. Adică, ce urmează? Ce urmează? Tăcere în replică. Așadar, a trecut un an. Liniște. Gândește pentru tine, omule. Eu: „Cum te-ai apucat de sport? Cum ai făcut-o? Vreau să mă prind și eu așa”. Eu zic: „Uite, nu e un tipar. Am avut noroc. Cărțile s-au potrivit, stelele s-au potrivit.” Pentru că oamenii mă întreabă: „Eu nu sunt dependent de sport. Cum de te-ai prins?” Și după sport am același lucru. Am crezut că acum op, și nu e op. Și de aceea durează de vreo trei ani. Să spun că acum mă ocup de un lucru, nu pot să spun. Start-up-urile, invențiile, abordarea produsului – toate astea mă atrag, mă motivează, dar nu este același lucru cu sportul sau cu desenele animate, a fost. Această direcție a invențiilor este destul de relaxată.

– Deci acum vă lăsați timp și pentru viață?

-Da, acum mă droghez organizându-mi viața în așa fel încât să obțin maximum de plăcere dintr-un minim de acțiuni, un minim de evenimente. Adică, să mă droghez din lucruri simple. Este destul de greu de făcut. Am început perioada desculță imediat după alergare. Dar creează dependență.

– Da, am simțit-o astăzi.

-Aceasta este doar una dintre invenții.

– Eu, apropo… Ce altceva?

-Cum ar fi „Joia magică”. Am 52 de zile de naștere pe an.

– Apropo, suntem în locul tău de putere. Când am vorbit cu dvs. despre acest interviu, ați spus: „Vom veni în locul meu de forță, baia unde ies în fiecare joi cu bărbații, cu băieții.” Joia ta. Povestește-mi despre această tradiție.

-Ea s-a născut chiar în acea perioadă – între șase luni și un an după ce mi-am încheiat cariera sportivă. Mi-am dat seama că îmi lipsea o resursă săptămânală pentru șapte zile. Adică, sunt mort la sfârșitul săptămânii. Prea mulți oameni, evenimente, decizii. Asta e toată agitația. Și mergeam la băi periodic cu prietenii, sâmbăta, duminica, o dată la două săptămâni, o dată pe lună. Era haotic. Și am o părere că, dacă vrei ca ceva să devină parte din viața ta, trebuie să fie pus într-un sistem. Dacă îți plac stridiile, atunci trebuie să pui întregul sistem – du-te și mănâncă stridii vineri la prânz. Și vei avea o mulțime de stridii în viața ta. Dacă încerci să mănânci stridii periodic, nu vei avea multe stridii în viața ta. Fără un sistem, nu va exista nicio ordine.

Apoi am decis că voi alege o zi. Nu la sfârșitul săptămânii, pentru că la sfârșitul săptămânii toată lumea are familie, prieteni. Ci la mijloc, în care să ne întâlnim cu prietenii. Iar prietenii vor veni seara. Așa că voi fi distrasă din tot spațiul în care mă aflu în timpul săptămânii. Deci nu e nici familie, nici colegi și nici prieteni. Îmi aparțin doar mie însumi. Și abia la ora șase seara vin prietenii. Și până la șase stau aici.

-Deci joi dimineața plecați de acasă și veniți aici? Da.

-Da. Îmi iau la revedere de la soția mea, pentru că nu mă sună și nu-mi scrie. O văd doar a doua zi, pentru că vin la 12, unu dimineața, mă culc și o văd după douăzeci și patru de ore.

– Dar dacă, Doamne ferește, se întâmplă ceva acolo, ea ar putea…

-Bine, dacă arde casa, poate să mă sune și să-mi spună: „Dima, casa a luat foc”. Asta e tot, și să închidă. Dar, de cele mai multe ori, casa nu este în flăcări, așa că nu sună nimeni.

-Ce faci aici când prietenii tăi nu vin? Am înțeles că ai prieteni în fiecare joi seara?

-Prieteni. Toți oamenii pe care îi cunosc în timpul săptămânii.

-Dar numai bărbați?

-Păi, noi doar alergăm dezbrăcate.

Una dintre cunoștințele noastre comune pe care le-am întâlnit azi vorbea. A fost aici și spune: -În principiu, poate că ai o șansă să intri. Ai tupeu. Niciodată n-ai avut țâțe. Vorbește cu Voloșin.”

-Vorbește cu el, da. Înfășoară jumătatea de sus într-un prosop.

-Absolut. De ce bărbați? Doar bărbați. Nu trebuie să fii dezbrăcat. Mă întrebam doar de ce anume…

-Nu, nu poți, asta e ideea. E vorba din nou de libertatea interioară, ceea ce încercăm să facem aici… Nu ascundem nimic. Ne amestecăm cu natura, mergem ca mama noastră.

-Vă plimbați dezbrăcați pe aici?

-Aici e gol. E un tip care a cumpărat o casă alături. Și m-am dus la el: „Ascultă, avem o problemă de joi aici. Ne plimbăm dezbrăcați pe aici, facem o baie de aburi, sărim în apă dezbrăcați. Și tu, am văzut că ai copii.” El zice: „Sunt conștient de asta a ta. Și am singura fereastră care dă spre terenul vostru, am placaj cu scândură. Nu-i nimic. Nu-ți face griji pentru asta. Îi ascundem pe copii de ea.” Nu se vede nimic de la distanța asta, totuși.

Fetele nu se vor simți bine aici. Nici noi nu ne vom simți bine.

– Cât de sfântă a devenit ziua de joi pentru tine? Sunt doar curioasă. Ești un om de afaceri. Ți se spune: „Președintele, primul ministru, Ilon Musk sunt gata să te întâlnească. Există o oră joi, de la 16:00 la 17:00”.

-Nu contează. Eu nu mă duc.

-Nu te duci?

– Au fost cazuri în care am… Reprogramare, nu pot joi. Asta e. Joia este tabu. Dacă sunt la Chișinău, sunt aici 100%, indiferent ce se întâmplă. Doar dacă nu arde casa. În caz contrar, toate întâlnirile sunt amânate.

Joi nu m-am dus nici măcar o dată la președinte. Am o întâlnire pentru joi. Nu pot să fac joi. Reprogramați. Sau nu pot veni deloc.

-Și cum ați răspuns la asta?

-În regulă.

-În regulă?

-Cum. Am spus, „Nu pot veni joi.” Nu m-au întrebat de ce. Pentru că voi alerga goală cu băieții. Probabil că ar fi avut o reacție diferită. Dar cui îi pasă, nu pot merge joi și asta e tot.

-Deci vii la birou doar de trei ori pe săptămână?

-Da, de trei ori pe săptămână. O să-ți spun în ce zile și de ce.

– Bine, în legătură cu cipul din mâna ta. Nu pot să cred asta. Tot nu cred. Așa că facem un experiment. Atenție! Împingeți la primul etaj al Simpals. Nu merge. Haide, să încercăm. Nu merge.

Ți-am spus, nu-mi place să port lucruri în buzunar, așa că mi-am cusut cheia sub piele. E chiar aici. Uite ce fac. Vezi, nu e nimic, nici un dispozitiv. Am pus-o chiar aici. O fac verde și apasă un buton.

-Sfinte Sisoe. E adevărat. E adevărat! Poți să simți lovitură. Vorbești serios?

O să-ți arăt filmulețul.

– Asta e…

-Nu, cusăturile sunt eu, care îi dau sângele partenerului meu.

Asta e altceva.

-Ce este promisiunea de sânge pentru partenerul tău? Îți spun eu.

-Îți spun eu.

Ai făcut-o? Sau…

– Nu. Cum? E vorba de sânge.

-Cât de des îi aduni la o adunare generală?

-Rar.

-Rareori?

-Bineînțeles.

-Îi cunoașteți pe toți cei care lucrează aici?

-Bună dimineața. Bună ziua.

-Îi cunoști pe toți cei care lucrează aici? Nu.

-Nu, bineînțeles că nu. Nu cunosc nici jumătate dintre ei.

-Ce departament se ocupă cu ce, în linii mari? Desigur.

-Bineînțeles.

-Tu știi totul.

-Deci, ce avem aici? Avem premii pentru desenele animate pe care le-am colecționat în toată lumea. Peste 70 de premii întâi. Acestea sunt personajele din desenele noastre.

-Toate desenele voastre au fost premiate? Nu, nu toate.

-Nu, nu toate. Dar din șase, cinci. Primul este cel mai slab, nu a câștigat nimic. Sunt și moldovenești aici. Sunt premii din toată lumea.

-De care premiu sunteți cel mai mândru? Care credeți că este…

-cel mai mult …. Este pentru design de produs. Există unul, există un Red Dot – este pentru design industrial cel mai bun premiu. Acesta este primul premiu Red Dot în Moldova pentru „Lobster”.

– Deci, nimeni din Moldova nu a câștigat acest premiu înainte de voi?

-Da.

-Este considerat unul dintre cele mai prestigioase premii pentru design industrial?

-Este pe locul doi. Există un număr unu. Doar că nu-l am aici. Red Dot. O să vă arăt. Am unul și pentru Lobster. Primul și al doilea. Nimeni nu a primit încă unul. Nu, nu vor primi.

Îți voi spune despre celălalt premiu. Ăsta. Acesta este cel mai memorabil dintre toate. Sunt câteva festivaluri și premii foarte importante. Sunt cele mai tari. Sunt unele care merg la Oscaruri. Dar cel mai amuzant este acesta. Ați avut vreo uscăciune în timpul interviului?

-Nu e mare lucru. Ăsta e cel despre moartea ratatului?

-Da.

-Pentru ea?

-Povestea este următoarea. Avem sarcina ca echipele să trimită înscrieri la toate festivalurile. Și într-o zi îmi scriu: „Dima, am câștigat, am luat locul întâi la festivalul Best Shot Winner. Haideți”. Eu am spus: „Dați ce?”. – „Avem nevoie de bani pentru o statuetă”. Am întrebat: „Ce vrei să spui?”. – „Păi, intrarea a fost gratuită. Dar am câștigat și acum trebuie să cumpărăm o statuetă”. O cumpărăm, nu o cumpărăm? Nu trebuie să o cumpărăm.” Eu zic: „Păi, cum, am câștigat, haideți. Cât valorează”. – „Scumpă.” – „Cât de mult?” – „Cinci sute de dolari.” Eu zic, „La naiba, ce statuie.” Mi-o arată. Și eu zic: „La naiba, hai s-o cumpărăm. Am câștigat.”

-Aproape un Oscar.”

Mi-o trimite. Și eu zic, „La naiba, e al naibii de ciudat.” Mă duc pe site și sunt 1.000 de câștigători. Dă-mi o bancnotă de cinci lire!

-E un startup genial!

-E genial. Genial. Genial. Ei vând doar hardware, știi?

-Tu faci prostii.

-Pe vanitate, știi tu. Și eu zic, „La naiba, da, sunt frumoase.”

E o poveste de sport aici. Uite medalia aia, apropo, șase premii majore.

– Cum se numește, pinionul?

-Pinionul, da.

-Asta înseamnă șase medalii pentru că ai participat la șase maratoane majore în lume.

-Da.

-Care este aceea? Londra, Berlin, Boston?

-Și toate sunt scrise acolo.

-New York, Tokyo. Care a fost cel mai greu?

-New York a fost cel mai greu pentru că acolo am făcut cel mai greu. Și aveam nevoie de rezultate. Și am suferit foarte mult. Și a fost frig, a fost vânt. Deci condițiile nu erau pentru un record. Dar eu nu aveam creier: nu-mi pasă, oricum vreau recordul. M-am omorât foarte rău de data aceea, am înghețat de frig. Dar am alergat la Boston în 5 ore, m-am relaxat, m-am îmbrățișat…

-Ai sărutat fete?

-Am sărutat fete, a fost grozav.

Soția ta nu te-a dat afară din casă?

-Și medaliile, vezi tu, sunt toate la fel. Asta e atârnată, asta e atârnată.

-Soția ta nu te-a dat afară din casă după ce te-ai sărutat?

-Nu, a trecut atât de mult timp, ar fi trebuit să mă dea afară de mult, iar lucruri mărunte, cum ar fi sărutul fetelor, sunt…

-Credeți că afacerile lumii sunt acum mai mult făcute de oameni care se gândesc atât de clar la profituri, calculează totul, procentele. Unde sunt minusuri, acolo reducem, aici minimalizăm? Sau de niște nebuni cam nebuni ca tine.

-Nu există nicio îndoială că start-up-urile și revoluțiile în materie de inovare sunt conduse de oameni care cred în visele lor. Ei cred în ceva și îl împing. Fără credință, nu poți face un produs, pentru că aceste scheme funcționează bine atunci când aduci un proiect în această stare și când te asiguri că oamenii au nevoie de el. Și când îi arăți echipei tale: vezi? Și deja se vinde. Acum fă-l de 100 de ori mai mare. Atunci toate aceste scheme intră în joc. Înainte de asta, era responsabilitatea ta să îți demonstrezi ție și echipei tale că nu ai creat niște prostii, ci produsul potrivit.

Și acum, ceea ce facem cu Sonar. Imediat ce am intrat pe piață și am văzut că acest lucru merge la toată lumea și toată lumea spune: „Superlight”. Apoi se prind. Și eu mă dau la o parte.

-Când înțelegi că produsul tău (așa a fost cu Lobster, Sonar, înțeleg că te bazezi pe Sonar-2 să aducă același rezultat), când ieși, scalzi proiectul la nivel global, vânzările merg oriunde, din America până la Tokyo, în acest moment nu te detașezi de realitatea moldovenească? Nu ai sentimentul că nu e nevoie să stau în mlaștina asta când pot zbura sus?

-Noi zburăm sus.

Produsele nu sunt fabricate inițial pentru piața moldovenească. Pentru a nu se rupe de Moldova, pentru a se simți bine aici, pentru a se simți ca o broască în mlaștina noastră, există proiecte moldovenești. Nu toată lumea din echipa noastră crede că este necesar să investim în Moldova. Din punct de vedere al afacerilor este cu adevărat irațional.

-Nu poți să o scalzi după aceea.

Da… -Ok, ai făcut-o. Este bine dacă ați făcut profit. Dar cu același efort în aceeași Românie cel puțin ai făcut – ai făcut imediat boom! Profit.

-Pentru că există o piață.

-Da, există o piață. De aceea mergem acum acolo. Dar vom continua să facem proiecte în Moldova, pentru că suntem prezenți fizic aici. Și ne simțim bine să facem ceva aici, pentru că are o reputație. Iar reputația înseamnă încredere. Încredere înseamnă parteneri, clienți etc.

-Roman este cel de care atârnă totul atunci când te lași antrenat în maratoane și tomuri de astfel de aventuri?

-Roman reconstruiesc ca pe o URGENȚĂ.

-Este un E.M.S. intern?

-Da.

-Poți să-i spui: „Dim, du-te dracului, că strici afacerea cu toate astea…”.

-Noi spunem asta din când în când. Asta e baza luptei noastre între colegi.

-Sunteți parteneri?

-Da.

-Ești și tu acționar la Simpals? Da.

-Da.

-Dacă nu ar fi fost nebunia lui, toată lumea știe cum ne place să spunem „Un pic bolnav la cap”, dar dacă ar fi fost mai în rând, afacerea ar fi avut mai mult succes ca afacere, în cifre? Vorbesc de cifre acum. Asta e toată nebunia pe care o are…

– Nu ar fi fost. Rolul unui disruptor al elementelor este important. Pentru că dacă totul este prea stabil, la un moment dat compania devine atât de aristocratică. Și nu se mai dezvoltă mai departe. Ar trebui să existe întotdeauna această furtună de goliciune. Exact la momentul potrivit.

-Ești pregătit, în calitate de acționar majoritar, să dezvălui câteva date? Care este cifra de afaceri anuală a companiei?

-Este acesta un secret? O avem online.

– Atunci spuneți-mi.

-100 de milioane de euro pe an.

-100 de milioane pe an.

-Asta în timp ce noi suntem în Moldova. Când mergem în străinătate, cifrele vor fi diferite și în altă monedă.

– Și ce piață vreți să cuceriți în continuare?

-Cel puțin Europa, România. Și ne vom extinde. Vom face lucruri noi…

-America, China.

-Da. Și alte produse, cum ar fi Sonar, avem deja departamente în State, Europa, Asia, Australia, Africa de Sud.

-Vedeți, aceasta este fabrica Simpals.

-Acesta este unul dintre cele mai recente proiecte ale dumneavoastră. Cât de mult vreți aici… Investiți un milion de euro în noi idei de afaceri, adică ajutați oamenii să creeze afaceri de la zero?

-Da. Vadim vă va spune mai multe despre asta.

-Vadim, bună! Eu sunt Natalia.

– Mă bucur să te cunosc.

-El este partenerul meu, care se ocupă de… -Este în vârful atacului.

-A început.

-Câte idei de afaceri ai luat?

-Oh… De fapt, am avut multe întâlniri de generare de idei. Avem peste o sută de ele acolo. Nici măcar nu știm cum să le facem și să le testăm. Dar în ultimele șase luni am verificat vreo șase idei. Și alte câteva procese.

– Cu ce vă deosebiți de un accelerator de afaceri obișnuit? Sunt multe povești de acest gen, în care tinerii pot veni și spune: „Iată ideea mea mișto”. Ei găsesc un investitor înger. Și, cu voia lui Dumnezeu, funcționează. Cu ce vă deosebiți?

-Există mai multe opțiuni în lume. Există acceleratoare, există incubatoare și apoi există studiouri de startup. Aceștia sunt constructori de risc. Principala diferență este că peste tot, în acceleratoare și incubatoare, oamenii merg acolo și există recrutare, programe de formare, mentorat și investiții. Într-un startup-factor sau venture-builder, generarea are loc la nivel intern. Adică, există o echipă în interior care generează și atrage în mod constant oameni din exterior. Adică, noi, cei din interior, creăm în mod constant noi produse, noi afaceri.

– Adică, o persoană poate veni la voi cu propria sa idee sau poate veni la voi o persoană care nu are nicio idee și să vă spună: „Băieți, chiar vreau să particip la ceva mișto și puteți, dacă vi se pare interesant, să-l luați într-o idee existentă și să o generăm împreună?

-Așa este. Pot să spun asta?

-Trebuie.

– Și ce procent cereți pentru proiect?

– Variază. De obicei, oferim standardul: 20 pentru 80, când toată investiția, toate riscurile, sunt în sarcina companiei. Dacă o persoană vine cu propria idee și echipă, negociem individual.

-Cât timp ați lucrat la acest proiect?

-Am lucrat la ea timp de un an. Am avut o mulțime de prototipuri. O să vă arăt mai târziu pe site prin ce etape am trecut. Și cel mai rău lucru a fost că făceam ceva pentru nu se știe cine.

-Îmi amintesc de prezentarea Lobsterului la Chișinău, la o conferință, erați acolo. Și eu am fost. A fost o conferință la Leogrand, la Radisson. Și ați vorbit despre asta la începutul călătoriei.

-Da, există mostre de plastilină.

-Și nu prea am înțeles, deși erai atât de entuziasmată de asta. Și cunoscându-te pe tine și experiența ta, era clar că va ieși ceva din asta. Dar nu am înțeles cu adevărat despre ce era vorba. Și după un timp s-a dovedit că oamenii plăteau aproape 200 de euro fiecare din diferite părți ale lumii pentru asta… Cineva se va uita acum și se va gândi: pentru porcăria asta.

-De ce este o porcărie? Uită-te la ea, e frumoasă.

-Nu, zic doar, felul în care se uită oamenii la ea.

-Așa se îmbracă ea. Îți ajustezi greutatea cât de mult trebuie. Ce mare lucru? În afară de faptul că este frumoasă, este ajustabilă, adică poți alege orice greutate vrei. Deci este know-how-ul apneiștilor. Ei au coliere, dar au greutate fixă. Mănânci un pic mai mult și gata, te îneci.

-Care produs are mai multe șanse, Lobster sau Sonar?

– Ambele produse au o șansă. Dacă luăm în considerare Lobster în acest stadiu al companiei noastre, este un produs mai de nișă. Adică, numărul de apneiști nu este comparabil cu numărul de înotători din lume. Este un produs în creștere și este un sport în creștere. Iar în această etapă acoperim doar nișa freediving-ului.

În ceea ce privește dezvoltarea, dorim să acoperim nu numai freediving-ul cu compania și produsele noastre. Poate să ne extindem în termeni de: a ajunge la yoga, a ajunge la scufundări. Poate și alte sporturi. Ne dezvoltăm chiar în acest domeniu, în aceste direcții, în aceste produse. Dacă luăm doar scufundările în apnee, pot fi și alte produse. Nu doar sisteme de greutăți în dezvoltarea freediving-ului. Poate fi vorba de înotătoare – de asemenea, unice, să dezvoltăm ceva împreună cu Dima, care nu există și nu a existat.

-În linii mari, totul pentru înot?

-Da, sporturi nautice.

– Chiar mergeți la serviciu în fiecare zi și… Înțeleg că nu vă gândiți la asta în fiecare zi, dar când faceți întâlnirile, zborurile dvs. o dată pe săptămână sau o dată pe lună, o dată pe trimestru, vă concentrați cu adevărat pe cifre, pe scara lumii? Deveniți o companie cu un singur cal?

– Absolut. Chiar astăzi scriam un text pentru Simpals „Lobster”. Pe data de 12, compania noastră va împlini șapte ani. Am trecut în revistă toate realizările. Avem dealeri în 32 de țări. Vindem pe absolut toate continentele. Anul acesta avem acorduri exclusive cu China, Coreea de Sud, Japonia, Hong Kong, Taiwan. Așadar, am acoperit complet piața asiatică, în ciuda problemelor și a aspectelor legate de o mentalitate diferită, de un mod diferit de a face afaceri. Este un mod foarte diferit de a lucra acolo.

Obiectivul nostru acum este să cucerim Australia. Avem dealeri mici, dar nu asta ne dorim. Să cucerim Statele Unite, să cucerim America de Sud.

Europa – avem deja angajamente contractuale pe termen lung.

-Aveți deja o cifră de afaceri de un milion de euro pe an?

-Nu.

-Când doriți să ajungeți la aceste cifre?

– Într-un an, cred.

-Un an?

-Da.

– Ați fost cu noi acum câteva ore în piscină, testând Sonar 2. Noi suntem echipa de ingineri, inginerii de dezvoltare, designerii care lucrează la acest produs, nu-i așa?

-Ei bine, noi suntem doar o parte din echipă. Mai avem câțiva băieți care fac parte din echipă.

-Ați absolvit cu toții Politehnica Moldovenească?

-Da.

-Da. Da. Da.

– Și ați rămas cu toții în Moldova pentru a lucra ca ingineri? Deci tu ești designer, nu-i așa?

-Da, sunt designer.

-Orice student care a absolvit Politehnica în Moldova, de cele mai multe ori visează să plece imediat peste hotare, pentru că acolo poți să te angajezi, să faci bani buni etc. Dar tu ai rămas în Moldova. Ce înseamnă asta pentru tine?

– Ce aveți aici? Cine sunt aceștia?

-Jucării. Niște maimuțe care sunt cu noi de vreo cinci ani.

-Cum le cheamă?

-Cred că sunt surprinse de fiecare dată când văd oameni, spun: „Oh, oameni!”

-Cum îi cheamă?

-Dreapta și stânga.

-Dreapta și stânga. Du-te și află care este dreapta și care este stânga.

-Știi de unde vine asta? Ăsta e vorbitorul… Ce cinema era acolo? „Gaudeamus”? Nu.

– Gaudeamus, da, cel… Toată lumea s-a luptat pentru el.

Uite-l. Rămășițele. Ne-am dus acolo – era o groapă de gunoi. Era ruinată. Am găsit-o, am reconstruit-o și funcționează.

-Minunat.

-Aici își petrece timpul 999.

-999 e aici?

-Asta e piața. Trebuie să șoptești pentru că poți fi lovit în față. Aici sunt dezvoltatorii, programatorii.

-Proiectul dumneavoastră, unul dintre ultimele pe care le-ați lansat, Simpals Factory, se referă la acest lucru sau este vorba despre oameni care s-au format deja, care au o idee de startup, nu au suficiente resurse sau nu au deloc resurse? Sau poate fi un loc și pentru astfel de căutători?

-Nu, atunci când vine o persoană care are același tip de fond despre care vorbești, nu este vorba deloc despre afaceri. Există cinci niveluri. Este nivelul zero sau nivelul unu. Persoana are doar nevoie de ea. Crede că toată lumea este împotriva lui. Și supraviețuiește pur și simplu. Acesta este primul nivel. Iar pe mine mă interesează al treilea sau al patrulea nivel, când îți dai seama că poți schimba această lume. Aveți puterea de a o face. Atunci este interesant. Iar primul nivel, nu este. Când te confrunți cu lumea. Trebuie să treci prin… Nu poți sări peste o treaptă. Trebuie să…

-După acel nivel, când poți schimba lumea? Ce urmează?

-Spui: „Nu lumea e rea”. La primul nivel spui: „Lumea e rea”. La al doilea nivel spui: „Eu sunt rău”. Adică, lumea este în regulă, dar eu sunt un ciudat, sunt asta, sunt aia. La al treilea nivel, spui: „Lumea este în regulă, iar eu sunt bine”. Iar la al patrulea, spui: „Pot schimba lumea”. Iar la al cincilea, o schimbi.

-La ce nivel vă aflați acum?

-Trei-patru. Mă mut de la nivelul trei la nivelul patru.

-Iar nivelul cinci pentru tine, în viața ta, care ar fi?

-Cred că dacă aș intra în politică.

– Mulțumesc, aleluia!

-Dar eu nu intru în politică.

-Nu, de ce spun mulțumesc. Am stat aici cu Vika a ta, am vorbit o oră. Și am întrebat-o pe ea. În viața ta e vorba de o anumită pasiune, deci îți ia câțiva ani pentru o pasiune sau alta. Te dăruiești complet. Cel puțin cea mai mare parte a resurselor tale le dai noii tale pasiuni. Așa că am întrebat-o. Și-a amintit cum, la un moment dat, când ai început să scrii postări în mod activ, mulți oameni îți scriau: „Oh, aș vrea să fiu primar, aș vrea să fiu președinte. Ea nu a comentat niciodată, dar corecta totul.

Am întrebat-o: „De ce nu credeți că la un moment dat ar putea deveni o pasiune pentru el? Orice se apucă, se pricepe la asta”. Poate că nu totul este așa cum și-a planificat inițial, dar cel puțin tu ai curajul și spiritul de a încerca și de a face tot ce poți. Dacă nu merge, atunci mergi mai departe. De ce nu poate politica să devină o astfel de pasiune pentru tine?

-Ai spus că ai vorbit cu Vika despre asta. И?

-Așteaptă un minut. Asta e o altă întrebare, ce a spus Vika. Și pe mine mă interesează a ta… Tocmai am vorbit cu ea despre asta. Apropo, ea are un răspuns la această întrebare. Vă promit că vă voi spune ce a spus. Puteți verifica mai târziu. Dar numai după ce-mi spui că nu ți-am format o părere.

-Bine. Pentru că sunt slab. Pentru mine, a intra în politică este apogeul voinței umane, al caracterului, al dăruirii. După asta, doar Dumnezeu. Vezi tu, când un om se aruncă pe altar…

Haide, acum vrei să-i aduci pe politicieni la nivelul lui Dumnezeu.

-Păi, așa cum văd eu lucrurile: să meargă să slujească poporul. Și așa văd eu politica. Nu așa cum o avem acum, dar așa o văd eu. Dacă intru în politică, trebuie să ajung la acest nivel de înțelegere că sunt gata să mă pun pe altar. Iar eu nu sunt pregătit.

-Și pentru tine, ca să intri în politică, personal, ar fi vorba de orgoliul personal sau este vorba de o dorință sinceră de a face viața oamenilor, dimensionând-o la nivelul întregii țări, mai bună?

-Am mai răspuns la această întrebare. Ego – bine. Dar altarul, sacrificiul. Deci te duci să te dăruiești pentru țară, pentru oameni. Să devii un slujitor al poporului. Nu este vorba de ego. Este un nivel pe care eu nu l-am atins încă. Poate că în această viață nu-l voi atinge. Poate că va fi în viața următoare. Dar pentru mine, este vârful. Și mă uit la politicieni și îmi dau seama: mă simt bine, sunt un antreprenor. Dacă o clădire de cinci etaje se prăbușește, Doamne ferește, trebuie să mă trezesc la 3 dimineața. Dacă sunt președinte sau prim-ministru, trebuie să las totul baltă și să mă duc la această clădire de cinci etaje. Sau la orfelinat. Sau dacă are loc un accident. Sau au venit o grămadă de refugiați din Ucraina.

-Ascultați, ei bine, de dragul maratoanelor, Iron Man etc. v-ați abandonat compania, familia și ați plecat la mii de kilometri distanță.

– Este vorba de ego. Am făcut-o pentru mine. Aveam nevoie de asta. Aici o faci pentru alții.

Și am admirat acest lucru. Eu nu-mi aparțin. Acum îmi aparțin mie însumi. M-am dus la muncă dacă am vrut. Dacă nu voiam, nu mă duceam. Nu datorez nimic nimănui. Înțelegi ce vreau să spun? Nu e vorba de libertate. Mă refer la libertate. Iar un politician nu este liber. Ești un servitor. Ești un sclav. Un sclav al acestei țări, al acestor oameni, al acestei națiuni, față de care ai o datorie. Nu ei îți datorează ție, ci tu le datorezi lor. Și eu nu sunt pregătit. Nu pot intra în politică.

-Nu ești pregătit deloc sau nu ești pregătit încă?

-Nu știu. Nu cred că voi ajunge la acel nivel, cu siguranță. Nu voi intra în politică. Nu mă pot duce acolo să fur, să mă îndoiesc, să dictez. Nu am nevoie de așa ceva. Mă voi duce acolo doar pentru a da înapoi. Și nu știu.

-De ce nu poți? Câți ani ai acum, 47? În două luni, vei avea 48. Ești încă complet tânără după standardele actuale. De ce nu te gândești că ai 60 de ani?

-Nu știu.

Te-ai schimbat atât de mult în ultimii ani.

-La naiba știe, da. Dar nu în următorii cinci ani, cu siguranță.

-Ascultă, hai să vorbim despre altceva. Tu, ca persoană online, ești unul dintre primii oameni, pentru cei care nu știu… Ești foarte bine cunoscut în toate cercurile online de pe internet. Dar există o categorie de oameni care se gândesc: cine este acest tip obscur care umblă desculț? Sunteți unul dintre fondatorii internetului moldovenesc. Cei care își amintesc de site… Erau două locuri unde oamenii făceau cunoștință – „ICQ” și forum.md. Adică…

-Este încă în viață.

-Este încă în viață? -Da.

-Da, îl păstrăm așa…

-Este ca un vechi televizor Alfa. Pentru ce?

-Nu mai e nimeni acolo.

-De ce ai vrea să… De ce ai vrea să…

-Păi, sunt o grămadă de mesaje, o grămadă de mesaje… O grămadă de discuții. Mă simt prost că l-am șters.

-Adică, oamenii încă mai au arhivele, totul.

-Toate mesajele. Poți să intri și să citești despre ce vorbeau oamenii acum 20 de ani, pe ce subiect. Asta e interesant. De ce să-l omorâm? Noi îl susținem. Există un server special pentru forum.

-Așa înțelegi, simți cum s-a dezvoltat internetul moldovenesc. Și nu doar moldovenesc, ci în general. Sunteți un expert în domeniu. Întrebarea pentru dumneavoastră, ca cineva din această industrie, este despre distorsiuni cognitive ale realității. Modul în care rețelele sociale influențează modul în care gândim despre realitate. Cunoașteți așa-numitele bule? Mi s-a întâmplat acest lucru din cauza unor circumstanțe personale, nu fără știrea mea. Mi-am petrecut ultimele 10 luni în afara bulei în care am trăit. Iar cel mai mare șoc al meu, șoc și descoperire în același timp, a fost că bula în care trăiam nu era singura realitate care exista. Realitatea este mult mai largă, este mult mai interesantă, pentru că este mult mai diversă. Și mi-am dat seama că această realitate a mea a fost modelată…

Mă duc dimineața pe Facebook, citesc oameni. Și se pare că algoritmul îmi arată doar oamenii pe care îi plac mai des. Iar acei oameni care nu-mi plac, pur și simplu nu apar. Și încep să am impresia că toată lumea gândește la fel ca mine. Și această bulă… Ai impresia că toată lumea e pentru asta sau pentru aia. Sau totul despre asta sau despre aia. Și nu e așa.

Cât de mult ne afectează viețile noastre acum? Cât de periculos este?

-am întâlnit că suntem cu toții despre aluat. Iar eroii unei zbateri se cred eroii tuturor zbateriilor, când, de fapt, cealaltă zbatere nici nu știe că exiști. Există proprii lor eroi acolo. Iar acei zălăuani locuiesc unul lângă altul. Străzi vecine. Nu e vreun Zimbabwe, e toată Moldova. Cei mai mari doi dibaci sunt rușii și moldovenii. Cei de limbă română, cei de limbă rusă. Aceasta este realitatea noastră. Și trebuie să trăim cu ea acum, pentru că nu va fi mai bine. Pentru că dacă în trecut nu interacționam cu lumea prin intermediul ecranului unui smartphone, ci prin intermediul cunoștințelor, prietenilor și eu puteam să obținem informația care nu era implantată de un algoritm, acum chiar se separă.

-Da, dar doar pe baza acelor informații care îți sunt implantate prin algoritm, care îți vin în fiecare zi, iei decizii, inclusiv decizii importante pentru viața ta globală. Începi să te gândești că asta e negru, asta e alb. Asta e negru pentru că toată lumea din aluatul tău spune că asta e negru. Când, de fapt, există o mulțime de alți oameni care nu cred deloc așa. Ei cred că este gri, cred că este roz. Dar tu pur și simplu nu te intersectezi în niciun fel cu acei oameni.

-Este foarte important pentru mine să fiu înconjurată de oameni ale căror opinii nu le împărtășesc. Și toți au puncte de vedere diferite. Și ne certăm foarte mult. Și înțeleg că, dacă am sta cu toții în jurul nostru și am spune că Putin este un poponar, toți împreună, asta ar fi doar o bulă, o distorsiune. Și când cineva spune că e poponar, dar nu chiar, și apreciez oamenii din cercul meu care nu sunt de acord cu mine. Este la fel și în parteneriat și în căsătorie, ceea ce am vorbit cu dumneavoastră astăzi. Adică să cauți oameni care sunt diferiți de tine. Te face să simți că nu ești complet rupt de realitate.

-Apropoi, din acest punct de vedere, apropo de aluat, înțelegeți perfect că există această noțiune că dacă un vorbitor de limbă rusă, numele de familie – Voloșin, punct.md – este cel mai ușor de citit în limba rusă, înseamnă fără echivoc…

-Ne aflăm în Moscovia.

-Suntem în Moscovia, da. Numai că e o Moscovă atât de puternică și de grasă.

-Mă lupt cu asta de foarte mult timp și e foarte greu să înving această distorsiune cognitivă.

-Văd că ți se întâmplă foarte des în comentarii.

-Da. Când am închis comentariile pe Point și am spus că sunt împotriva războiului și că Putin este un criminal de război și că noi susținem Ucraina, mulți s-au speriat. Mi-au scris: „Voloșin, nu-i așa? Ești pro-Putin”. De unde ai scos asta? Din ce? Oamenii s-au stratificat încet-încet. Și s-a ajuns la ideea că eu eram de fapt agentul lui Putin, chiar acolo.

-Cum te lupți cu asta? Poate fi combătută în vreun fel?

-Se poate și ar trebui să fie abordată. Eu mă lupt cu ea. Este o problemă pentru mine, pentru că eu sunt pro-moldoveancă, dar ei cred că sunt pro-rusă. Și asta mă doare. Mai ales în ultima vreme. Văd ce se întâmplă acolo. Este pur și simplu aiurea. Și trebuie să vorbim mult despre asta. Trebuie să o dovedești cu fapte. Trebuie să lupți tot timpul. Nu poți să faci asta… Danny, ești înmugurit, dragă.

-Uite, asta e gândire primitivă și categorică: dacă un rusofon e sigur pro-rus, dacă merge desculț, sigur e nebun, dacă Point.md face știri nu doar despre Maya Sandu, dar și despre Doldon, sigur e o afacere acolo. Și de foarte multe ori oameni de la care ne-am aștepta la lucruri complet diferite. Deschidere, înțelegerea faptului că lumea are mai multe fațete, mai multă toleranță. Vorbesc acum despre politicienii noștri. Nu mă refer la unii în mod special, ci la toți.

Cum îi influențați pe cei pe care îi așteptați să vină cu vorba bună, să nu continue să răspândească acest rahat în mase, având o influență mult mai mare asupra maselor decât oricine altcineva? Și ei transmit acest rahat.

-Este cel mai simplu lucru de făcut. Este cel mai ușor lucru pe care îl poți eticheta. A merge la dreapta sau la stânga este cel mai ușor lucru pe care îl poate face un om. E mult mai greu… Chiar și pentru tine acum. Încercați să vă imaginați că Putin face ceva bun. Poți să te convingi că există ambivalență în legătură cu războiul din Ucraina, că nu este chiar atât de nesimțit, poate că Ucraina l-a provocat? Încearcă să te surprinzi gândindu-te că ei bine, asta e absurd, nu se poate, Putin e fără echivoc dat naibii. Dar există oameni care cred contrariul. Și încearcă să le iei punctul lor de vedere și să te deplasezi puțin în direcția mijlocului măcar.

-Să ne imaginăm acea lume nouă, lumea perfectă.

– O lume frumoasă.

-O lume frumoasă în care Dmitri Voloșin decide: nu, asta e, următorul meu proiect este „Schimbarea Moldovei”. Ce părere ai, o persoană, tu sau altcineva, care vine în politică nu pe lozinci vom spânzura, vom băga la pușcărie și vom trăi, ci o persoană care explică: „Băieți, lumea e mult mai complicată, e atât de gri-maro-maronie-frumoasă și nu există soluții simple. Iar soluția, singura posibilitate, este să muncim, să muncim, să muncim, să muncim. Doar statul ar trebui să facă prima, a doua, a treia, a patra și să nu se amestece” – credeți că există o șansă pentru un astfel de proiect într-o țară ca a noastră, cu mentalitatea noastră, în care cineva ar trebui să vină, să salveze și să rezolve totul pentru tine, un astfel de proiect are șanse să câștige?

-Suntem încă conduși de populism. Îi vom hrăni pe cei flămânzi, îi vom salva pe cei bolnavi și totul va fi bine. Funcționează. Este încercat și testat. Întrebarea este dacă este posibil să venim la putere cu mesajul că voi veni și vom lucra pur și simplu. Nu știu ce va ieși din asta, dar o vom da în bară. Dacă există o șansă de a ajunge la putere cu un astfel de mesaj este o mare întrebare. Poate că pentru a face ceea ce spui tu ar trebui să spunem că vom salva toți bolnavii și vom hrăni pe cei flămânzi. Și apoi, odată ajunși la putere, să spunem că pentru asta vom munci și vom munci și vom munci. Deci, țara nu este încă pregătită pentru asta.

-Convingerea echipei dvs., a celor cu care am vorbit astăzi, că au toate șansele să creeze în 3-4 ani un prim unicorn moldovenesc, adică o companie publică care va valora peste un miliard – cât de realist este acest lucru dacă dvs. și echipa dvs. rămâneți în Moldova?

Acum este vorba cu adevărat de afaceri. Este vorba mai mult despre afaceri sau este mai mult despre misiunea dumneavoastră ca persoană inspirațională care își conduce în mod constant întreaga echipă, ei se uită la Voloșin: oh, el este atât de cool, îl vom urma, nu contează dacă este în abis – îl vom urma. Este vorba despre afaceri sau mai degrabă despre asta?

– Ți-am spus că, dacă vrei să sari cât mai departe, trebuie să țintești un metru mai departe decât poți. Așa că atunci când băieții spun că vrem să devenim o companie de un miliard de dolari, OK, ținta. OK, nu vom deveni o companie de un miliard de dolari în patru luni, ci vom deveni o companie de 300 de milioane de dolari. Și dacă visați să deveniți o companie de 300 de milioane de dolari, veți deveni o companie de 50 de milioane de dolari. Acum avem în ADN-ul nostru faptul că trebuie să construim obiective ambițioase de neatins și să ne dăm dracului spre ele. Asta este ceea ce va face ca să profitați la maxim.

-Bine. Pentru o persoană care are un loc de muncă bun, îi place, se simte bine acolo unde este, dar are o anumită sumă de bani, 100 de euro pe lună, pe care este gata să o investească, în ce ați investi? Ați investi în criptomonede? Dumneavoastră investiți în criptomonede?

-Nu mai știu. Dacă m-ați fi întrebat acum șase luni, v-aș fi spus: „Bineînțeles, cripto!” Iar acum știți unde se află cripto.

-Așteaptă, poate e un moment bun să cumperi.

– Și eu am pus-o așa. Și acum e jos. Doar că nu mă mișc acum, aștept, că sigur o să decoleze.

Puteți să-mi spuneți în ce ați investit și cât ați investit?

-Nu vă voi spune. Pentru că eu spun, întotdeauna este: „Ești prost sau ce? De ce ai investit atât de mult?”. Lasă-l să zacă acolo. O să fie bine. O să crească. Eu nu cred într-o lume fără cripto. Nu va exista o lume fără cripto. Va exista cripto.

-În care cripto ai investit tu însuți?

– Ether.

-Nu bitcoin? Nu.

-Nu. De ce cred în ether este pentru că ecosistemul este construit în jurul lui. Deci bitcoin este doar prima monedă digitală. Este destul de stejar. Și există un ecosistem care se construiește în jurul etherului. Iar acesta devine un mijloc de plată în multe locuri, așa că eu cred în dezvoltarea sa.

-Știți, apropo, apropo de modul în care statul cooperează cu businessul privat etc., că dacă vă deschideți un cont la Binance în Moldova, de exemplu, pe una din criptomonede, puteți avea un card moldovenesc legat de Binance, dar dacă banca află despre asta, vă blochează imediat. Știați despre acest lucru? Eu am decis recent să deschid un cont la Binance. V-am povestit despre mica mea provocare. Am decis să economisesc pe un obicei prost al meu. Am de gând să pun toți acești bani puțini în criptomonede în fiecare săptămână. O să investesc 15, 20 sau 100 de euro în ele. Adică, aceasta este o sumă pe care nu mi-ar fi teamă să o pierd în caz de ceva. Ei bine, ce se întâmplă dacă la sfârșitul anului crește cu 100-200%. Și, după cum s-a întâmplat, m-am dus la bancă și, în maniera mea obișnuită, am spus: „Ce card ar trebui să deschid, vreau să deschid un cont Binance și să-l leg”. S-au uitat la mine cu acei ochi, au venit în fugă și mi-au arătat regulamentul. Mi-au spus: „Este interzis. Este ilegal”. Iar eu nu înțelegeam de ce este ilegal, dacă sunt bani pe care nu i-am furat de la nimeni. Sunt bani, vreau să-i pun pe card. Sau sunt bani pe card, vreau să-i transfer la Binance. De ce este imposibil în Moldova?

-Nu sunt un finanțist. Nu pot să răspund la această întrebare.

-Este clar pentru dumneavoastră ca om de afaceri de ce.

-Sunt bani nereglementați, necontrolați, sunt întunecați, sunt… Nu te poți atinge de ei. Pentru guvern, este o gaură neagră prin care se scurg banii din stat. De ce ar trebui să-i iubească?

-Dacă transferați bani de pe cardul dvs. într-o bancă din Moldova, ei pot vedea unde se duc, doar iau 100 de euro taxe de pe card și atât.

-Statul este într-o stare de stupoare. Apare așa ceva care nu e clar cum se gestionează, cum se vede ce venituri ai. Și primul lucru este să o interzici. Apoi ne vom da seama. Mai întâi o vom interzice. Și apoi ne vom da seama ce este. Statul încă nu și-a dat seama ce este. De fapt, lumea nu și-a dat seama ce este. Doar unele țări legalizează cripto, înțeleg cripto, reglementează cripto. Suntem acum într-o stare de stupoare.

-Ați fi în favoarea legalizării cripto în Moldova?

-Sigur. Da, sunt sigur că va fi legalizată peste tot în lume. Aceasta este calea firească. Nu se poate face nimic în privința asta. La fel ca și ratingul social. Este doar o chestiune de timp.

-Dacă ai avea ocazia să îți derulezi viața și să o trăiești din nou, la o viteză mai mare, nu știu, ai schimba ceva?

-Nu, nu văd rostul de a schimba ceva, pentru că nu știi niciodată unde te-ar duce. Poate că aș schimba ceva, iar în punctul final ar putea să crească, ca un efect de fluture, în vreo tâmpenie. Așa că nu m-aș atinge de nimic. Cum merge treaba, las-o să meargă. Și e un lucru bun că nu am abilitatea de a face asta, pentru că aș strica totul cu siguranță.

-Ai făcut multe greșeli în viața ta? Bineînțeles.

-Bineînțeles. Sunt o persoană normală. Sunt o persoană normală, am făcut multe prostii. Da, am făcut o mulțime de prostii. Dar nici nu le regret. Am multe greble ale mele, le port cu mine, uneori le pun în fața mea și calc pe ele. Nu-i nimic.

-Ați fost trădat de parteneri de afaceri? -Nu.

-Nu. Am avut primul meu partener la Simpals. El nu m-a trădat. Ne-am despărțit. Nu a crezut în companie și a plecat.

-Nu are regrete în legătură cu asta?

Nu l-am întrebat. Ei bine, eu l-am întrebat. Dar când l-am întrebat, nu a regretat nimic. Asta a fost cu mult timp în urmă, acum vreo 15 ani.

-Unde este acum? Cu ce se ocupă?

-Locuiește în Chișinău. Apropo, am încercat să îl scot de acolo anul trecut. I-am găsit contactele, am vrut să-l întâlnesc. Dar a refuzat politicos.

-Are propria lui afacere sau… Nu.

-Nu. Am cerut prea mult de la el. Am o atitudine foarte asemănătoare unui partener. Și eu cer la fel de mult de la mine. Și nu toată lumea o poate face ca mine. Și probabil că asta nu e un lucru bun. Dar am vrut prea mult.

-Ai un singur partener la Simpals, în ciuda unei echipe numeroase – Roman, pe care l-am văzut astăzi. I-ați dat o participație de 10% din afacere. Practic, construiți orice afacere ca fiind doar a dumneavoastră sau sunteți pregătit mental în viitor să vindeți și să rămâneți…

-Nici o întrebare.

– Cu o participație de 30%.

-Ușor. Suntem parteneri cu Roma la Simpals. Dar avem o grămadă de companii, cum ar fi Lobster, Sonar, alte câteva. O companie românească. Și mai am și alți parteneri acolo. Fetele cu care ai vorbit sunt și ele partenerele mele.

-Toate sunt partenere?

-Parteneri.

-Le dați tuturor un procent?

– Da, sigur.

– Care este raportul obișnuit: cât păstrezi pentru tine, cât pentru cei care…

-Variază. Fiecare caz este diferit. Nu se poate face un model.

-Te gândești vreodată la faptul că ești un dependent total? Există tot felul de dependențe. Există dependență de droguri, alcoolism. Toată lumea este dependentă de ceva. Iar tu ai această… Ți-am spus asta astăzi: ești un dependent de dopamină. Ai nevoie de ea. Ai nevoie de plăcerea constantă de a te simți satisfăcut de ceea ce ai realizat. Și, de obicei, obții asta prin coping.

– Este cel mai scurt drum spre ea, pur și simplu. Este neplăcut, dar este cea mai scurtă cale. De fapt, toate ființele umane sunt dependente de dopamină. Tot ceea ce facem în viață facem doar pentru a obține o injecție de oxitocină, dopamină, serotonină, hormoni ai plăcerii în sângele nostru. Suntem niște bioroboți. Nu o facem pentru nimic altceva. Nu dăm bani unei bătrâne pentru nimic. Nu ne creștem copiii pentru că îi iubim. Facem totul pentru cei dragi pentru că toate aceste activități ne oferă plăcere personală. Poate că este prea evident, dar și voi faceți același lucru. Dacă vă gândiți la acțiunile dvs. și vă întrebați: de ce, de ce, de ce, de șapte ori. În cele din urmă ajungeți: pentru a vă droga.

-Desigur, pentru că îmi place. Poate că altora nu le place, dar mie îmi place.

-Absolut. Așa că nu este nimic surprinzător în această privință. Sunt la fel ca toți ceilalți.

-Ascultați, vreau doar să vă spun, ca să recapitulăm ziua de azi. Am petrecut jumătate de zi cu tine. Și aici am venit să te așteptăm. În legătură cu chestia asta cu mersul pe jos. E o chestie foarte mișto, foarte experimentală. Este vorba despre o libertate interioară care apare brusc dintr-un motiv necunoscut. Chiar dacă doar te plimbi prin Chișinău. E vorba de libertate?

-Am reușit recent, chiar anul acesta, să îmi articulez valoarea mea de bază în viață, la ce aspir. Până acum, era acoperită de o ceață, de o ceață. Anul acesta, mi-am dat seama că aspir la libertate în toate lucrurile. Evaluând toate segmentele vieții mele, mi-am dat seama că îmi doresc libertate peste tot. Și mă bucur de ea. Și mi-am dat seama de ce merg desculț. Exact despre asta vorbești. Nu ți-a luat mult timp să realizezi asta. Mie mi-a luat câțiva ani de mers desculț ca să înțeleg de ce o fac. Acum îmi dau seama că este important pentru mine. Și am de gând să le transmit asta copiilor mei, să dobândești un sentiment de libertate interioară și să fii fericit.

Absolvenților: descălțați-vă

Absolvenților: descălțați-vă

De ce să mergi desculț, de ce uneori merită să nu-ți asculți părinții, unde să cauți frica, de ce ai vrea să găsești durerea, oare e posibil să-ți săruți propria ceafă, de ce a fi ”normal” nu-i tocmai normal și care întrebare îți face pielea de găină?

Cyborgul moldovean

Cyborgul moldovean

Cum să-ți implantezi un cip, de ce să citești prospectele, cine sunt cyborgii, de ce să porți cheile și cardurile cu tine și cum să șochezi casierițele?