Dmitri Voloshin despre fontul ONEST. Mega Dimineata. STS

Cum se creează un font, pentru ce a fost nevoie de încă un set de caractere tipografice și cum niște litere pot viza securitatea statului?

Bună dimineața, din nou! Trecem la următoarea temă. A trecut exact un an de la crearea primului font moldovenesc numit Onest. În acest timp, acesta a început să suporte peste 280 de limbi, reușind să obțină un loc de frunte la New Design Festival. Astăzi, am decis să aflăm care este povestea din spatele primului font moldovenesc. Invitat în studioul nostru matinal este Dmitri Voloșin, directorul artistic al proiectului Onest.
Dmitri, bună dimineața!

– Bună dimineața!

Ei bine, în principiu, putem să vă felicităm cu aniversarea proiectului Onest. Pe 1 aprilie, anul trecut, ați făcut lansarea.

– Absolut corect.

Ne-am întâlnit aici cu diferite ocazii, însă cea mai, să-i spune importantă rămâne – fontul. Cum în genere a început? Sau cum a avut loc nașterea ideei. Despre asta am vrea să cunoaștem mai multe. 

– Ei bine, ideea a apărut acum vreo trei ani în urmă. În calitate de designer grafic, ador designul și mă confrunt adesea cu diferite fonturi în munca mea. Aș spune că am o pasiune patologică pentru fonturi, adică uneori văd o inscripție pe o clădire din vreun oraș și mă pot opresc ca s-o examinez. Mă gândesc, cântăresc cât de bine sunt dispuse literele. De cel puțin 10 ani mă ocup cu studierea asta profundă a fonturilor, selectarea lor așa-zis tipografică. Și am realizat că sunt pregătit, m-am copt pentru a face primul nostru font moldovenesc.

Deci, au existat careva semne. Nu s-a întâmplat că te-ai trezit într-o dimineață și ai decis să creezi propriul font.

– Sigur. E o chestie destul de complicată să creezi propriul font. Nu e doar despre a desena o imagine. Nici măcar ceea ce face azi inteligența artificială cu imaginile nu e destul. Până acum, nu există IA capabil să creeze un font nou.

Adică procesul în sine e foarte complicat.

– Foarte complicat, da.

Haideți să vorbim poate un pic despre procesul de creare, că-mi pare tare interesant. Eu am văzut filmul despre crearea acestui font când el tocmai apăruse și mi-am dat seama că nu am acordat niciodată atenție faptului că, într-adevăr, pentru multe țări, este o componentă obligatorie să aibă propriul font, cu care sunt completate toate documentele administrative, panourile și așa mai departe. Și ne dăm seama că, într-adevăr, noi nu avem acest sistem unificat. Putem spune că există deja pași în această direcție și că aceasta va continua să se dezvolte?

– Ei bine, vezi, este foarte important pentru un stat să aibă propriul său font nu doar pentru identificarea sa ca națiune sau pentru imagine. Este necesar și din perspectiva securității. Chiar recent, a avut loc o situație în care celebrul Times New Roman, da, acel font pe care îl cunoașteți, a fost interzis în toate instituțiile guvernamentale din Rusia. Proprietarul i-a retras licența. Imaginați-vă cât de mult software și documente foloseau acest font, standard pentru Windows, și într-un moment, sistemul se prăbușește complet. Prin urmare, statul are nevoie de propriul său font cu o licență deschisă. Onest este un font gratuit, deschis pentru toți. Nu poate fi retras sau interzis ulterior. Dacă îl folosești, folosește-l cu mare drag. Pentru stat, este foarte important să aibă propriul său font asupra căruia nimeni să nu aibă control, cel puțin ca o protecție împotriva influențelor externe.

De necrezut – niște litere – ceva la care nici nu ne gândim.

În același timp, știu că ați avut destule provocări pentru a înregistra acest font la noi la AGEPI. Din câte înțeleg, procesul a fost destul de complicat.

– Complicat, da,  pentru că nu au mai fost precedente. S-a întâmplat că vii și spui – Vreau să înregistrez un font. Iar ei întreabă: ce-i aia font? Eu le explic. Ei zic: am înțeles, e o imagine. Zic: Nu, nu e imagine. Atunci înregistrăm ca produs. Zic: Nu, nu e un produs. În principiu, până acum nu s-a înregistrat ceva similar, așa că avocatul nostru și avocatul lor au petrecut destul de mult timp pentru a stabili ce este un font, cum se alcătuiește, cum se înregistrează, și iată primul font înregistrat a fost al nostru.

Dmitri, pentru cei care nu ne prea pricepem în acest domeniu, adică înțelegem că există litere, ele pot fi mai mari, mai mici, mai înguste – și parcă, există deja litere de tot felul. Care sunt atunci particularitățile creării unui font, a fiecărei litere, sau poate a unor simboluri, nu știu. Mi se pare că aveți pentru noi detalii interesante la acest subiect. 

– Este foarte important să înțelegi ce fel de font vrei să creezi și care este scopul: pentru felicitări de dragoste, cu litere rotunjite, sau pentru corespondența de afaceri. Trebuie să fie îngust pentru a se potrivi dispozitivelor mobile sau, dimpotrivă, să fie larg, decorativ, strălucitor pentru bannere mari. Când înțelegi ce vrei să creezi, poți aduna câteva fonturi similare, care sunt pe înțelesul tău, care îți sunt familiare. Din acestea te inspiri și poți face primele litere, care vor defini caracterul deciziei tale tipografice. Așa s-a născut Onest. Bineînțeles, m-am inspirat de la giganți. Am fonturi preferate, precum Gotham sau Helvetica. Am ales cel mai bun, cel mai savuros, luând în vedere și diacriticele noastre moldovenești. Pentru că diacritica poate ruina unele fonturi. Literele se deplasează câtre rândul de jos, sau dimpotrivă, se apropie prea mult de rândul de sus. Am determinat că pentru limba română ar fi optimă o astfel de poziționare și grosime a literelor. Fontul are 7 variante, de la cea mai subțire la cea mai groasă, în funcție de ce anume vrei să comunici cu el.

Aș dori să vorbim un pic despre echipă. Cine se află în spatele proiectului? Din câte știu nu ești singurul implicat. Există un număr mare de oameni care te-au ajutat în acest proces.

– Deși sunt designer, eu nu stăpânesc în totalitate subtilitățile artei tipografice, pentru că acești oameni învață ani de zile, poate chiar decenii, ca să devină profesioniști în font design. Iar pentru că în fontul nostru trebuie să existe obligatoriu și versiunea chirilică, (n-o putem exclude), am găsit un designer rus grozav, Andrey Kudryavtsev, cu care am creat împreună acest font. El are o experiență bogată pe design chirilic. Am petrecut aproximativ 8 luni pentru a crea primele modele, care apoi au fost ajustate la șapte variante. Acum sunt 530 de glife în fiecare variantă, în total 3500. Glifa reprezintă fiecare literă, simbol. Gen, cifra unu, litera A – toate acestea sunt glife. Trebuie să le desenăm pe toate 3500 pentru ca oamenii să poată folosi fontul. Avem și o echipă locală, care include designeri, testeri. Sunt multe studiouri implicate. Mi-e teamă acum să enumăr ca să nu uit pe cineva, pentru că au fost destui designeri care au testat fontul, și-au dat cu părerile, au spus că diacriticele pentru limba română nu arată bine aici, trebuie corectate, dar strategia a fost gestionată de Evgheni Boiko, care m-a ajutat să facem integrarea, pentru că nu poziționăm fontul doar ca fiind unul gratuit. Este un font pentru stat, și vrem ca întreaga documentație să fie realizată într-un singur stil. Vrem ca panourile să fie făcute corect, fără greșeli, astfel încât să nu mai vedem erori de font în documentele de stat. Sau în Comitetul Olimpic, unde într-un film vezi litera M făcută dintr-un W întors. E un absurd total.

Acum încă mai este de lucru? Mai aveți ce să îmbunătăți?

– Sigur, pentru că avem o echipă mare și mă tem să nu supăr pe cineva. De altfel, pot să furnizez și o listă cu oamenii care lucrează la font, deși aceasta este indicată și pe site..

E important să subliniem că acești oameni creează așa un produs și trăiesc aici,  în țara noastră. Mai mult de atât, știu că acest font conține și niște trăsături inovativ speciale, asemenea unor simboluri pe care le introduci și apar anumite semnificații, da? Despre ce este vorba?

– În tot ceea ce fac, îmi place să mai adaug ceva special, care să nu existe nicăieri în lume. Asta mereu încarcă echipa la fel cum mă încarcă și pe mine. Și am făcut Onestul să fie un font optim și maxim de frumos în utilizare. Atunci când anumite litere devin vecine, el schimbă ușor forma acestora.

Adică o literă se ajustează după vecina sa.

– Da, se ajustează în funcție de literele vecine pentru a arăta frumos nu doar individual, ci și cu ele alături. Spre exemplu cu litera „О” ar trebui să aibă o codiță rotunjită, iar cu litera „I” trebuie să se ridice ușor mai sus. Acestea sunt doar niște detalii mici, dar atunci când tastezi, observi cum literele se aliniază uniform.

Încerc să prind cum anume fiecare literă se armonizează cu cealaltă. Cum ați reușit asta?

– Procesul se numește Kerning și este o muncă enormă. Trebuie să așezi toate perechile de simboluri între ele, să vezi cum arată ca apoi să le ajustezi ușor. Este o muncă teribil de lungă și, de fapt, chiar dificilă.

Și în același timp, atât de interesantă, pentru că este cu adevărat ceva la care nu ne gândim. Iar cât ține de echipă, au existat multe descoperiri în procesul de creare? Pentru că, să creezi primul font actual pentru țara noastră, e ceva cu totul nou.

– Pentru majoritatea da, cu excepția designerilor care aveau deja experiență cu fonturile.  În principiu, o bună parte a echipei din Moldova s-a confruntat pentru prima dată cu o astfel de sarcină și a fost surprinsă de câte capcane există, câte obstacole sunt și trebuie depășite pentru a lansa un font obișnuit. Am fost nevoiți să studiem foarte mult și, să vă mai spun un detaliu exclusiv, lucrăm și la un proiect pentru a integra Onest în Google Fonts. Google Fonts este o bibliotecă de fonturi, așa mai speciale – nu sunt foarte multe acolo. Google selectează cele mai bune fonturi din întreaga lume și le face gratuite pentru toți utilizatorii. Iar acum suntem în negocieri cu ei, încercăm să adaptăm fontul nostru pentru a-l putea trimite acolo și acesta va fi primul font moldovenesc și primul din Europa de Est încadrat în Google Fonts.

Adică va fi un font folosit la nivel internațional

– Da, toți cei care vor utilizează site-urile pe Google îl vor putea folosi. 

Dar ce ține de o persoană simplă, care ne privește chiar acum? Cum poate ea să-l utilizeze?

– Intră pe site-ul Onest.md, descarcă fontul, vede instrucțiunile despre cum să-l instaleze pe computerul său și  poate să-l utilizeze în toate documentele. Aș mai vrea să menționez aici că am primit susținerea multor companii din Moldova.  Aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care au susținut fontul nostru, folosindu-l în documentele, produsele lor și în marketing. Mulți dintre ei ne scriu că-i foarte comod, ne mulțumesc și noi le mulțumim înapoi. Acest lucru este foarte important pentru noi.

Așadar, a avut un impact pozitiv. Adică, posibil să aibă o continuare, sau să apară fonturi noi?

– Da, chiar azi am încheiat munca asupra unui nou font, care este complet diferit de Onest. Este un font nebun, fără frică, cu un caracter puternic, și se numește Curaj. În limba română, acest cuvânt înseamnă forța morală de a înfrunta primejdiile, de a îndrăzni.

Adică am avut parte de onestitate, iar acum începem să fim mai curajoși.

– Și există un lucru special în legătură cu acest font. El e și mai complex, pentru că este un font variabil.  Nu are șapte variante de litere, are cursoare cu care poți ajusta grosimea și lățimea literelor. Adică litera „O” poate avea mărginile foarte subțiri, sau din contra. Ai la dispoziție două axe cu care regulezi forma literei, astfel primești un milion de fonturi în unul singur, așa că poți face literele pe care ți le dorești.

Dragi prieteni, vedeți, în principiu, cum arată acest font. Sunt doar curios, ați petrecut aproape un an pentru a crea Onest, cât timp v-a luat pentru Curaj? Tot atât de mult sau?

– La crearea acestuia aveam deja experiență. Ne-a luat cam jumătate de an. Dar vreau să înțelegeți că aici nu-i cazul când te așezi la masă și lucrezi 6 luni continuu. E vorba de un schimb de informații, de reflecție, de alegeri. Dacă să te așezi numai și să lucrezi, se face cam în vreo 3-4 luni.

Curaj a fost creat în totalitate de către specialiștii noștri moldoveni?

– Nu  în totalitate.

De asemenea, au fost implicați și specialiști internaționali?

– La capitolul alfabetul chirilic, noi nu avem specialiști în Moldova care să deseneze corect fonturi – încă. Acum cred că vor apărea, pentru că noi am demonstrat că este posibil să creezi fonturi ș vor apărea experți. Cu toate acestea, nu există în lume o școală de font design mai tare decât cea rusească pentru alfabetului chirilic.

S-ar părea că sunt atât de multe litere, ce se mai poate inventa? Se pare că totuși este posibil.  Denis a început cu faptul că ați participat la un concurs de design, unde Onest chiar a luat un premiu.  E vorba de un concurs dedicat strict fonturilor?

– Da, acolo există categoria fonturi – și în aceasta am luat unul dintre premiile mari.

Și ce se ia în calcu într-o astfel de competiție?

Originalitatea sau poate expresivitatea?

– Ow, asta-i o chestie destul de complicată. O persoană obișnuită și neavizată ,când vede Onest, pune că este doar un font, nimic special. Dar acest font are caracteristicile sale, unele litere sunt unice. Eu îl recunosc după ele. Litera I, litera У, litera Т cu un cârlig, deci sunt trăsături speciale. Dar cel mai important lucru este că vorbim despre un font făcut profesional, care este considerat a fi bine stilizat, adică atunci când scrii un anumit text, îl îndepărtezi, te uiți la el, și totul e uniform, fără pete groase sau lacune negre.

Adică e întreg, monolitic.

– Monolitic, armonios, încât toate literele prietenesc între ele și se leagă perfect una cu alta. E un detaliu pe care îl poate aprecia numai un profesionist. Iar lumea când folosește Onest se bucură ca de orice text unde totul arată în armonie și nimic nu sare în evidență.

Adică nu te împiedici de nicio literă.

Tot spunem Onest, Onest. Dar în numele acestui font există, în principiu, esența pe care ați gândit-o. Ați dorit ca acest font să fie onest, sincer și, în același timp, fără prea multă podoabă, așa cum înțeleg eu.

– Da, absolut corect, adică am planificat să-l folosim în instituțiile de stat, pentru ca țara noastră să poată comunica cu noi în mod sincer, fără mici asteriscuri, fără disclaimere suplimentare. Pur și simplu să scriem lucrurile așa cum sunt, de aceea l-am făcut cât mai simplu și clar, astfel încât să nu existe ambiguități. E direct, concret și ușor de înțeles.

Lucrările la Onest au fost finalizate definitiv, rămâne așa cum îl vedem acum, sau vor exista modificări ulterioare? Și, din câte am citit cu doar câteva zile în urmă, a apărut și știrea că au fost adăugate 280 de limbi. Poate fi deja folosit pentru acestea?

– Da, pentru Google am adăugat încă 280 de limbi. 

Un număr imens de oameni din întreaga lume pot folosi acest font. Vor fi ajustate în viitor unele aspecte, sau poate așteptați feedback-ul altor persoane care ar putea găsi erori sau ar dori unele modificări?

– Pe site există posibilitatea de a trimite sugestii și mesaje, iar acum lucrăm la o versiune îngustă a lui Onest, numită „condensed”. Acolo literele, vor avea o formă mai îngustă. Va fi o versiune tare, cu un caracter distinct, luminos. Același Onest, dar într-o versiune îngustă potrivită pentru titluri puternice. Încă lucrăm la acest proiect și în curând îl vom lansa.

Atât de multe lucruri interesante se întâmplă în țara noastră,  în timp ce ne gândim „da’ ce se mai poate de inventat acolo?”. Parcă avem de toate. Fonturi – există o cantitate imensă care deja au fost create, dar se pare că și aici putem adăuga ceva individual, ceva cu ce să ne mândrim în viitor. Dmitri, vă mulțumesc mult.

– Cu drag, și eu vă mulțumesc.

Am avut o mare plăcere să discutăm despre acest subiect și tot plăcut e faptul că Dmitri este puternic într-o varietate mare de domenii, nu doar în sport, și proiecte sociale, dar și uite în astfel de proeicte..

De fapt și acesta poate fi numit un proiect social.

Ei bine, continuăm emisiunea noastră. Urmează publicitatea, după care ne întoarcem în studio.

Proiecte mentionate:
Onest
Povestea Băii. Vântul în câmp.

Povestea Băii. Vântul în câmp.

Poate vântul înlocui soarele,de ce nu sunt un fan al turbinelor eoliene la casa de vară și ce ne-a adus propria noastră experiență de instalare a unei turbine eoliene.

Istoria băii
Istoria Băii. Iazul

Istoria Băii. Iazul

Cum se construiește un iaz? Cum arată infinitul? Pentru ce trebuie să plătești de trei ori? Cum să lansezi solemn un iaz? Pot să zboare brazii?

Istoria băii