Interviu. Publica. Natalia Morari

Poate un proiect cu pierderi să aibă succes, cum s-a întâmplat ca țiganul să-i fi costat pe Simpals 200 de mii de euro și ce este un ac?

-Vreau să te întreb ceva. Din păcate, nu am putut să vă ascult prezentarea, deoarece a trebuit să pregătesc un program, dar toată lumea mi-a spus că premiera desenului animat a fost un succes. Din nefericire, nu avem șansa de a o prezenta telespectatorilor noștri, dar sper că Publika va fi primul canal care o va difuza.  Vreau să vă întreb, ați vorbit despre proiecte vii și proiecte moarte.

-Adică un proiect viu, un proiect de care ești pasionat, cu care trăiești.  Cu care te trezești și te culci. Acest proiect este viu. Trăiește după propriile sale legi. Are un program de viață și nu îl poți influența, nu îl poți accelera sau încetini, ci doar evoluează.

-Există mii de tineri în Moldova care studiază și încă nu au absolvit, toți visează să fie Steve Jobs cu siguranță. Au posibilitatea în Moldova de a face acest lucru? Făcând ceea ce faci tu, fiind în această industrie IT. Fără a părăsi această țară.

-Eu vorbeam, discursul meu nu era despre condițiile dificile din Moldova, ci despre valorile umane. 

-Opinia dumneavoastră. Încă.

-Cu siguranță poate fi în Donduseni, pentru a fi o persoană fericită și prosperă.  Nu contează unde locuiești în Moldova, la Dondușeni sau la New York.  Întotdeauna poți găsi ceva de făcut. O veți face, vă veți bucura, veți arde, veți fi fericiți și veți trăi o viață fericită.

-Deci, în Moldova poți…

-Indubitabil

– Un proiect online de succes care va deveni interesant.

-În ceea ce privește succesul, am vrut să definesc proiectul de succes. Un proiect de succes – nu este un proiect care aduce bani, ci un proiect care aduce bucurie. Dacă oferă emoții pozitive, acest proiect este un succes. Deci nu trebuie să fie super profitabil.

– BINE. Să nu vorbim despre superprofit, să spunem că nu despre construirea unei companii, a doua companie Apple. Dar dacă proiectul este pur și simplu o bucurie, dar nu oferă cel puțin compania care lucrează la el. Poate fi numit succes sau nu?

-Da, absolut.

-Poate fi numit?

-Da. Pentru că veți conduce o mulțime de proiecte. Dacă vei arde cu toate, este imposibil ca niciunul dintre aceste proiecte să nu facă bani. Pentru că dându-ți energia pentru proiect, vei avea bani și succes, faimă și orice altceva. Dar dacă vă veți implica într-un proiect care nu vă place, din care nu vă face plăcere, va eșua.

-Puteți da câteva exemple de proiecte de succes care au fost lansate în Republica Moldova? -Dvs. sau…

-Cum ar fi un desen animat. Cu o pierdere de 200 de mii de euro.

-Este vorba de romi?

-Da

-Este un proiect de succes?

-Este un proiect de succes, bineînțeles.

-Explicați paradoxul. 200.000 de dolari în pierderi și totuși un proiect de succes. 

-Dar am spus deja în prezentarea mea că care este măsura succesului? Dacă măsori succesul în funcție de bani, atunci poți spune că o persoană poate fi bogată, dar este bolnavă. Dacă poate fi sănătos, poate fi în închisoare, iar dacă este în închisoare, poate fi singur, sau un om liber, dar este singur. Așadar, măsura fericirii unei persoane este dată de emoțiile pozitive pe care le primește în viață. Nu contează câți bani ai cheltuit pe el. Dacă ai trăit o viață fericită timp de cinci ani, înseamnă că ai trăit o viață bună. Iar dacă ai lucrat cinci ani și proiectul te-a mâncat, ai muncit din greu, te-ai dus la muncă cu reticență, ai urât să muncești și ai câștigat un milion, poți spune că acest proiect a fost un succes pentru tine? Bineînțeles că nu.

-Și o ultimă întrebare înainte de a trece la celelalte oase, cu siguranță ați avut multe oportunități de a părăsi această țară.

-Mă simt bine aici, sunt fericit aici. Probabil că și eu aș putea trăi fericit în Dondüshan.

-Pentru a putea lansa proiecte de succes și a trăi în această țară?

-Poți lansa proiecte de succes în această țară, poți trăi și te poți bucura de viață în această țară, poți fi o persoană de succes și fericită în această țară.

-Mulțumesc foarte mult.

-Vreau să-mi confirm cuvintele spunând „La mulți ani” lui Dasha Shmigaleva. Trebuie să fiu la ea acasă astăzi.

-Dasha, iartă-ne.

– Dasha Shmigaleva La mulți ani! Să aplaudăm. Vă mulțumesc tuturor.

Prezentare

Prezentare

Linkul care mi-a separat viața în două etape: “înainte” și “după”

Linkul care mi-a separat viața în două etape: “înainte” și “după”

Cum e să fii un șobolan de birou, ce vor avea de citit nepoții, cât de confortabil e în zona de confort, și oare îți poți schimba viața într-o noapte?