Votum: vot online în Moldova!

În 2016, toată lumea din țară se pregătea pentru alegerile prezidențiale. Absolut toată lumea. În special mass-media. Fără a intra în detalii, încă dinaintea primului tur era clar că în țară erau 2 tabere principale: una pentru Sandu și una pentru Dodon.

Ceea ce ne-am propus a fost să arătăm ce se întâmplă de fapt în societatea noastră – care sunt preferințele electoratului. De aici a pornit ideea de a crea o platformă care să poată da rezultate reale (în limita acoperirii site-urilor noastre).

Denumirea s-a ales simplu. Este vorba despre vot, despre opinia exprimată prin vot. În latină- Votum.

Apariția unei astfel de platforme în sine arată ca soi de neîncredere în guvern și în mass-media. Pe 30 august 2016, cu exact 2 luni înainte de primul tur de scrutin, am cumparat domeniul votum.md.

Cum a fost configurat sistemul?

Am lansat posibilitatea de a vota începând cu 4 octombrie până pe 24 octombrie. Cu o săptămână înainte de primul tur, votul a fost oprit. Da, am anunțat peste tot și am vorbit în continuu despre faptul că acesta nu este un vot real, ci doar o culegere de informații, un sondaj care să reflecte situația reală din țară. După am asta am lăsat votarea să continue. Doar utilizatorii înregistrați și-au putut arăta preferințele politice pe platforma Votum.

Fiecare candidat avea propria pagină unde era afișată biografia, programul electoral, informații oficiale despre venituri precum și alte detalii interesante.

Am realizat o hartă a Moldovei și a lumii pentru ca oamenii să indice regiunea sau țara în care se află sau locuiesc permanent. Poate nu e cel mai important punct, însă, prin intermediul Votum am putut vedea preferințele electorale în funcție de regiuni.

De asemenea, am realizat un formular în care alegătorii au putut indica vârsta și sexul.

Se putea vota o singură dată, imediat după aceea, pe site, erau afișate statistici detaliate ale rezultatelor înregistrate. 

Pe adresa de email asociată contului era expediat un codul unic. La introducerea codului în bara de căutare, era afișat votul. 

Și iată ce s-a întâmplat:

Cu cât sunt mai multe voturi înregistrate, cu atât culoarea regiunii este mai intensă. Prin urmare, prin intermediul Votum nu doar că s-a putut vedea situația electorală la nivel general, ci și pentru fiecare candidat selectat. Cu alte cuvinte, selectai candidatul și puteai vedea – în ce regiuni este votat cel mai activ. 

Live cu electoratul. Despre conferințe de presă cu întrebări și răspunsuri live.

Pe lângă votul online, fiecare candidat a fost invitat în centrul de presă Point pentru a-și expune poziția. 

Aceștia au răspuns la întrebări reale de la oameni reali, timp de câte o oră (sau mai mult) Desigur, au fost câteva emisiuni care au făcut furori – interviurile cu Maia Sandu și Igor Dodon. De fapt, toți cei care participat în live-uri s-au arătat a fi oameni serioși, rezonabili, responsabili. 

Din când în când exista sentimentul că unii citeau dintr-un manual de științe politice 🙂 Dar am avut și momente strălucitoare.  De exemplu, emisiunea cu Maia Laguta, candidat independent. O femeie interesant, cu un background politic bogat. 

Primul tur. Rezultate

Așadar, iată cum arătau rezultatele voturilor preliminare online înregistrate pe Votum:

Există totuși un ”dar”. În mediul online, Maia Sandu a câștigat cu câteva procente mai multe voturi. Există mai multe motive: utilizatorii de internet sunt mai activi în orașe, iar site-urile noastre sunt mai populare în regiunile centrale.

În cele 3 săptămâni în care s-a votat online, au fost înregistrate 17324 de voturi. 

Turul 2. Rezultate

În ceea ce privește rezultatele celui de-al doilea tur, candidații care au înregistrat cele mai multe voturi pe votum.md au înregistrat și cele mai multe voturi la alegerile reale. De data aceasta au votat 23158 de persoane.

https://point.md/ru/novosti/obschestvo/dmitrij-voloshin-podvel-itogi-raboti-votummd

Rezultatele proiectului Votum.md au demonstrat că Moldova este pregătită pentru votul online, întrucât a fost posibilă prezicerea aproape exactă a rezultatelor alegerilor pentru primarul Chișinău din 2018. 

Alegerea primarului Chișinău 2018

În mai 2018, la Chișinău s-au desfășurat alegeri locale, așa că am lansat un nou vot online. Întregul proces s-a desfășurat în baza aceluiași principiu: oamenii au accesat site-ul, au analizat profilurile candidaților și au votat. 

Conform rezultatelor înregistrate de Votum,  Ceban și Năstase, au fost cei mai votați și au trecut în turul doi:

Votul online a fost oprit și toată lumea aștepta rezultatele reale ale primului tur. CEC și-a prezentat datele finale. Așa cum era de așteptat, Ivan Ceban și Andrei Năstase au ajuns în turul doi, iar datele CEC se potriveau aproape exact cu cifrele de pe Votum.md:

Pe lângă Votum, au existat și alții care au făcut pronosticuri privind rezultatul alegerilor locale:  Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova, Centrul de Cercetări Sociologice din Moldova, Barometrul Opiniei Publice (POP), Intellect Group și mulți alții. Sondajul de pe Votum.md a arătat însă cifrele cele mai apropiate de rezultatele reale.

Al doilea tur al alegerilor

În timp ce candidații se pregăteau de alegeri și sociologii făceau prognoze, am deschis pe site al doilea tur de vot online, ale cărui rezultate s-au apropiat și mai mult de cele reale.

În turul doi, lupta pentru funcția de primar s-a desfășurat între reprezentantul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Ivan Ceban, și liderul platformei DA, Andrei Năstase. 13.504 de utilizatori și-au exprimat opinia pe site. Iată rezultatele pe care le-am obținut:

Al doilea tur de scrutin a trecut, iar voturile alegătorilor au fost împărțite după cum urmează:

După cum se observă, diferența dintre rezultatele votului de pe Votum.md și alegerile reale a fost mai mică de unu la sută.

După rezultatele alegerii primarului Chișinăului, ne-am convins în sfârșit că platforma noastră de vot online a îndeplinit toate așteptările noastre. Datorită prezenței ridicate a proiectului nostru în online și a unei poziții politice neutre, ne-am câștigat încrederea cetățenilor. Acum putem efectua cu încredere sondaje pe diverse teme pentru a afla opinia publică și pentru a oferi locuitorilor Republicii Moldova cele mai exacte date.

www.votum.md

Proiecte mentionate:
Votum
OceanMan: Singur în ocean

OceanMan: Singur în ocean

Cum să eviți întâlnirea cu portavionul, de care geamandură.... este nevoie sa te ții, câte limbi trebuie să cunoască înotătorul, unde ar trebui de fixat țărușul după înot și în plus, ce se întîmplă atunci când începi să greblezi din toate puterile?

Legați de un singur lanț: Interviu Otillo. Mega Dimineata. STS

Legați de un singur lanț: Interviu Otillo. Mega Dimineata. STS

De ce au nevoie maratonanii de cârpe pentru picioare, de ce oricine ajunge la linia de sosire din Otillo este un erou, cum este să alergi într-un pachet și de ce uneori în Suedia aleargă mai încet decât merg?