Legați de un singur lanț: Interviu Otillo. Mega Dimineata. STS

De ce au nevoie maratonanii de cârpe pentru picioare, de ce oricine ajunge la linia de sosire din Otillo este un erou, cum este să alergi într-un pachet și de ce uneori în Suedia aleargă mai încet decât merg?

-Dimineata  pe primul canal de divertisment continuă. Sunt oameni în țara noastră care se plictisesc tot timpul și atunci participă la diverse campionate provocatoare pentru a-și testa din nou forțele, bineînțeles că din această categorie fac parte Dmitri Voloșin, care este invitatul nostru de astăzi, și maratonistul Liviu Croitoru. Bună dimineața.

-Bună ziua, .

-Astăzi, ai venit primul la noi, cu o cantitate imensă, presupun, de echipament de înot și de alergare… Dima poartă adidași noi și ciudați. Cum se numesc astea?

– Șireturi. 

-Tronsoane.

– Nu sunt adidași, sunt pantofi de vară.

– Sunt foarte surprins. 

– O șosetă și un antrenor, toate într-unul singur.

Dă-mi

Ei bine, nu are nimic de-a face cu alergarea.

– Nu are nimic de-a face cu alergarea, dar este foarte tare. Dar recent, pe 5 septembrie, în Suedia, în orașul Otila, s-a încheiat al 11-lea campionat mondial de swim run, adică de swim running sau de alergare înot.

– Alergare înot, alergare înot.

-De ce, în primul rând, ai decis să participi la acest campionat organizat în Suedia? Câștigătorul a fost un suedez, dar să înțeleg că ați terminat cu un rezultat foarte bun?

– Am terminat cu cel mai dezgustător rezultat. Dar asta este Otila, oricine termină în Otila este un erou.

-Ați fost primul din Moldova care a participat la campionat. 65 km de alergare și 10 km de înot, în timp ce participanții sunt legați unul de altul cu o bandă de cauciuc și nu trebuie să fie la mai mult de 3 metri unul de celălalt. 

-Scopul este de a avea distanțe foarte mari. Nu poți să pui un voluntar sau un organizator la fiecare 100-200 de metri, ca să poată controla situația. 9 sau 9 kilometri ești pe cont propriu. Te poți îneca, îți poți rupe picioarele, poți fi mâncat de animale sălbatice, poți îngheța și cădea undeva în pădure. 

-A fost frig? 

-Era 12 grade, ca 16 afară, dar apa era rece.

– Nu, asta e rece. 12 grade în apă.

-Liviu are 7 la sută grăsime corporală, nu știu cum de nu a murit înghețat. -De aceea e o cursă cu aburi.  Îi leagă cu o frânghie și le spun: „Băieți, sunteți legați, înlănțuiți împreună, vă rog să începeți așa și să terminați așa. Dacă cineva se îmbolnăvește și nu poate alerga, înseamnă că perechea va fi descalificată.

-Cum te-ai pregătit pentru Cămăraș, știm cu toții, dar cum te-ai pregătit pentru campionat?

– Mi-e rușine să spun.

-Patru ani.

-Patru ani?

– Da. Adică, cum am, cum am început să alerg cu Liviu, cum am început să mă antrenez aici…

-Vrei să spui că ținta generală a fost Otila? Nu.

– Nu. Doar că… Suntem pregătiți pentru asta. Liviu este cel mai bun triatlonist din țară și a alergat un maraton. Am alergat la Ironman, am alergat tovarăși, am înotat 10 kilometri în Mexic. Așa că am făcut toate aceste lucruri separat. Bineînțeles, am crezut că suntem pregătiți pentru asta, iar organizatorii ne-au acceptat în cursă.

-Ah, deci nu toată lumea este acceptată încă?

– Există o șansă din cinci să intri. Mulți oameni vor să intre, dar sunt respinși. Pentru că doar 120 de cupluri sunt acceptate în fiecare an, dar sunt aproximativ 700 de candidați. Știi?  Dar nu există o astfel de oportunitate.

– Ce țări au fost reprezentate?  Moldova, reprezentată de dumneavoastră. Suedia, care a câștigat.

-Suedezii sunt niște monștri. În general. Câștigătorii au stabilit acum un record de 8 ore.  8!  Am făcut-o în 13. 

-Da, o spun din nou, pentru toți telespectatorii noștri. 65 de kilometri de alergat, 10 kilometri de înotat împreună, iar suedezii au făcut-o în mai puțin de 7. 

-07:59

-Da, 07:59. Opt ore.

– Dar asta e o chestie de funcționare. Spune-mi…

-Este ziua mea de lucru.

– Există locuri în care nu poți fugi, de exemplu, un cadru unde sunt stânci și mlaștini. Acolo am avut viteză, chiar și la un kilometru -11 minute pe kilometru. Un om merge în mod normal 10 minute pe kilometru. Eram chiar mai lenți decât mersul normal. Pentru că era imposibil să te cațeri, să sari, nu existau condiții pentru a alerga.

– Știați dinainte ce vă aștepta?  Sau ai ajuns și…

-Surpriză.

– Nu, nu știam unde ne aflam… Nu, ne-am uitat la filmulețe ca și voi, am citit rapoartele, dar când am intrat în apă și mintea noastră s-a golit, știți. Am încetat să mai înțelegem, ne-am pierdut ochelarii, nu înțelegeam unde să înotăm noaptea – bineînțeles că am fost uimiți. Am ieșit din apă după primul obstacol și ne-am apucat de cap acolo unde ne aflam. 

– Stai, noaptea?

– Ei bine, noaptea, la 6 dimineața. Încă nu e noapte, dar e ca și cum ar fi, știi tu, zorii zilei. Și există un pixel care clipește undeva, știi tu, stricat. O baliză, cum îi spun ei. Și când ochelarii se încețoșează, nu mai vezi nimic și plutești undeva. Liviu mă trage de mânecă: „Dima, mergem în direcția greșită.” …câteva bărci în apropiere, câteva insule în jur.  Și apoi mai sunt frigul, stresul de…

– Nu e nimic de mâncat…

-Nu. Era mâncare.  Stresul de la faptul că suntem ultimii, valuri, apă rece și toate, bah…. și chiar ulei am mâncat, înainte de a începe un cuplu rusesc … Rușii participă doar al doilea an. Același cuplu a participat pentru al doilea an.   Ce pot să spun despre Moldova . Băieți, e apă rece, mâncați unt.  Iau o jumătate de pachet de unt și îl mănânc, ca mâine să fie cald. Ai mâncat-o tu, am mâncat-o și noi.

– A ajutat?

-Pentru mine a fost așa.

– A ieșit din mine. A ieșit în a treia oră.  Cu multă sfială, m-a făcut să mă simt mai bine. A fost o adevărată greață.

– Cum a suportat corpul tensiunea? Cum a suportat tensiunea?  Cum v-ați simțit? Sunt sigură că îți înțelegi atât de bine corpul, încât îl asculți. A trecut prin atâtea și atâtea lucruri diferite. Așa te-ai simțit aici, Liviu?

– Mai întâi de toate.  Apă rece.  

Ceva nou, poate, pe care l-ați descoperit?

– Merge încet.

-Că există un lucru care se numește alergare.

– Da.

– Dima?

-Am descoperit că există meduze în apele reci.  Mici meduze de genul ăsta. Da. Când înotam, credeam că vin și pleacă, iar când dispăreau credeam că înoată spre micile lor găuri de meduză pentru a se încălzi. Pentru că au fost înghețați atât de mult timp în apă. Și apoi, când am ieșit înotând, m-am gândit, la ce mă gândesc? Ce fel de prostie este asta?  Ce găuri de meduză?

Cum să te încălzești deloc?  Am avut o altă problemă – pe lângă faptul că ne era frig și eram obosiți, nu aveam timp să tăiem și de la o parte la alta. Există 6 locuri, la care trebuie să alergi într-un anumit timp. Dacă nu reușești, te dau afară. Ei închid curba și nu mai poți merge mai departe. Așa au fost eliminate alte 10 perechi. Pentru că pur și simplu nu au avut timp. Așa că am investit, iar ai noștri se uită, să știți. Au făcut o transmisiune online extraordinară din elicoptere, multe camere de luat vederi pe bărci și toate cele 14 ore au fost transmise în direct. Și puteți vedea pe hartă unde alergăm cu Liviu. Iar oamenii noștri îl urmăreau cu toții pe Facebook. 

-Nu te poți face de râs.

-Nu putem. Știți, deja roadeam pământul cu dinții. Am avut 15 minute, 20, 7, 8 minute. La un moment dat a fost 8 minute mai târziu, gadele se închideau. Știi tu. Noi, în ultimul moment, după noi au mai trecut încă două grupuri și toate au închis poarta.Suntem foarte grăbiți și este o presiune psihologică foarte puternică.

– Dar ai reușit?

– Da. Am reușit, am reușit, am investit.  Ne-am luat medaliile și ne-am dus la saună și nu vă mai spun nimic. 

-Veți candida și anul viitor?

– Nu.

-Nu. 

-Niciodată nu am auzit un „nu” mai încrezător din partea lui Dima Voloșin.

-Pentru că există multe alte rase, despre care vă voi vorbi mai târziu.

– Acum, Dim, aș vrea să ne spui despre o cursă interesantă care va avea loc în orașul nostru: Criterium.  Da?

– Criteriul este o cursă de ciclism.  Acesta este format din două părți mari…

-pentru aceia dintre voi care sunt blocați la birou.

-Da. Dacă v-ați săturat să vă încălziți pe canapea și vreți să petreceți un weekend cu distracție, avem o propunere minunată. În această duminică, 18 septembrie, luați familia, copiii, bunicii, urcați-vă pe biciclete și plimbați-vă prin oraș.  Este o mulțime mare, imensă, de mii de oameni. Toată lumea va primi un tricou gratuit cu logo-ul cursei de biciclete și vom face traseul pe strada Ryoshkanivka, prin centru, până la centrul TV și înapoi pe strada Ryoshkanivka.

– Va fi închis orașul și duminică?

– Ei bine, nu, pentru că nu vom bloca totul. Vor fi două pneuri, unul în față, unul în spate, iar la mijloc, poliția. Apoi coloana va fi transportată prin tot orașul. Trebuie să veniți în parcare la ora 10:00.  Ia-ți tricoul, urcă-te pe bicicletă și pedalează.

-Este necesar să aduceți o bicicletă de acasă sau există vreo modalitate de a obține una la fața locului? Există vreo condiție …

– Avem biciclete, dar în număr limitat. Nu putem lăsa 5-7 mii de oameni să se urce pe bicicletele noastre. Așa că, desigur, dacă vrei să te asiguri că totul merge bine, adu-ți propria bicicletă. Nu contează ce fel de bicicletă este: una veche, a bunicii, de anul trecut, din secolul trecut, orice. În plus, va avea loc o cursă de ciclism pentru amatori avansați. Va fi o cursă pe bulevardul Moscova. Ture de 32 și 48 de kilometri. Este Criterium direct, unde se vor acorda medalii, unde se vor acorda primele două locuri, premii în bani și deja o competiție atât de serioasă.

-Deci . Îi mulțumim încă o dată lui Dmitriy Voloșin. Pentru faptul că el, permiteți-mi să o spun așa, glorifică țara noastră la cele mai diverse și mai nebunești campionate care au loc în lume. Așa sunt tovarășii în vară. Aceasta este cursa de înot din Otila, Suedia. Și, bineînțeles, Liviu Croitoru.  Cel mai bun triatlonist al nostru din Moldova – îți mulțumim. Te invităm să participi duminică, 18 septembrie, la un alt Criterium cu beneficii pentru sănătate.

 Programul continuă. Bună dimineața, din nou, tuturor.

Proiecte mentionate:
Criterium
Votum: vot online în Moldova!

Votum: vot online în Moldova!

Ö till Ö. Cai, cai, cai și doi poni moldovenești.

Ö till Ö. Cai, cai, cai și doi poni moldovenești.

Cum să „arzi” 300 de calorii în 5 minute, poți oare să furi mâncarea de la aborigeni, ce este o Tsuheylu sportivă, cum un bărbat poate să-și crească sânii de mărimea a 3-a, și de ce regina curselor trăiește în sticluță roșie?