O pisică uscată

Există oare animație 1D, cum se scrie un scenariu unidimensional, de ce o pisică uscată este mai bună decât una udă, cine are nevoie de NFT, de ce îi trebuie furnicii creion și de ce ideile nebune vin dimineața?

Animația 3D a fost o pasiune a mea încă din 1997, când am văzut o sferă care se rotea pe un monitor verde pixelat.

Am văzut această sferă și m-am îndrăgostit. Aruncați o privire – chiar e frumoasă!

A urmat o cale lungă – prima reclamă 3D, cucerirea Chișinăului, cele mai bune reclame din țară, premii, videoclipuri pentru O-Zone, cel mai mare studio de grafică din Moldova – Simpals Animation, desene animate, victorie la 70 de festivaluri, recunoaștere peste hotare, o sută de milioane de vizualizări pe YouTube, prima animație VR din Europa de Est – provocatorul proiect ARIPI, pe care l-am realizat timp de 3 ani și care s-a luptat pentru primul loc cu Disney la VR Animation Festival din Londra. Nu am câștigat, dar totuși…

Am realizat filme 2D, grafică 3D, stereo și chiar desene animate 4D pentru realitatea virtuală cu imersiune totală. Într-un cuvânt, am fost în toate dimensiunile.

Iar într-o dimineață (de obicei, astfel de idei nebune vin dimineața) m-am gândit – la naiba, oare există desene animate unidimensionale? Animație 1D? Google a spus că nimeni nu a mai făcut până acum un astfel de format aiurea. Înseamnă că noi vom fi primii! 🙂

Ia stați așa, dar cum ar trebui să arate un desen animat 1D?

Să clarificăm lucrurile. Și care este diferența dintre grafica 3D și grafica 2D? E simplu, grafica 2D nu are profunzime, ci doar lățime și înălțime. Iată câteva exemple de grafică 2D (2 dimensiuni) în comparație cu 3D.

Apoi, continuând să simplificăm, obținem un desen animat care este poziționat pe o linie – o dimensiune unidimensională în care există doar două direcții: înainte și înapoi.

Pentru a vizualiza acest lucru, imaginați-vă că sunteți o furnică ce se târăște pe o foaie de hârtie –înainte, înapoi, la dreapta, la stânga. Nu se poate ridica deasupra suprafeței pentru că trăiește într-o lume 2D. Dar dacă o pui pe o sfoară, se poate deplasa înainte sau înapoi doar într-o singură dimensiune.

Astfel, dacă dumneavoastră (în ipostază de furnică) vi se dă un creion și sunteți învățat să desenați, puteți desena o imagine 2D alergând pe o foaie de hârtie, dar pe sfoară puteți lăsa doar linii de-a lungul traseului. Iată asta și este grafica 1D.

Așadar, grafica 1D este un șir colorat, iar o animație 1D este o linie care își schimbă culoarea. Bine, acum trebuie să inventăm o poveste pe care să o putem reda pe linie.

Să facem o poveste despre o pisică, pentru că toți le iubesc. Iar pisica, să zicem, a nimerit în ploaie și meaună jalnic să o luăm în casă. Deci, să marcăm jumătatea de linie cu galben – asta va fi o casă luminată cu căldură. Iar jumătatea în albastru închis cu puncte luminoase reprezintă o stradă întunecată și ploaia.

Acum să adăugăm drama, punctul culminant și deznodământul. Să facem mișcările ciclice și…ta-dam! desenul animat e gata! Să-l numim… mmm… 1d… 1d… 1d… O pisică uscată!

Minunat, o pisică uscată este întotdeauna mai bună decât o grămadă de pisici ude. Să vedem ce ne-a ieșit:

Bine, deci acum tot ce a mai rămas de făcut este un site pentru acest desen animat — https://1d.movie/

Și apoi să-l transformi într-un NFT și să-l scoatem la licitație –https://clck.ru/bmmXD

Iată că acum, oricine are șansa să devină proprietarul primului desen animat unidimensional din lume, iar studioul nostru are un set complet de desene animate de la 1 la 4 dimensiuni.

Deși… Poate să ne gândim la 5D?

CHRONICA – un proiect de reconstruire a istoriei Chișinăului. Mega Dimineata. STS

CHRONICA – un proiect de reconstruire a istoriei Chișinăului. Mega Dimineata. STS

Ce se poate găsi în anticariate și la licitații, cum a fost implicată capitala Moldovei în jocurile de spionaj, ce a mai rămas din castelul din Chișinău, ce nu exista înainte de anii '40?

Fontul onest

Fontul onest

Cum să-ți faci propriul font, care este diferența dintre grotesc și antic, unde sar cele două puncte, ce au în comun sedila și virgula, cum au ajuns găgăuzii să aibă un hokku și de ce îi trebuie statului propriul font?