Fontul onest

Cum să-ți faci propriul font, care este diferența dintre grotesc și antic, unde sar cele două puncte, ce au în comun sedila și virgula, cum au ajuns găgăuzii să aibă un hokku și de ce îi trebuie statului propriul font?

Există oameni care adoră mașinile. Formele lor, dinamica, culorile, designul – detaliile cromate ale mașinilor retro și aripioarele elegante ale mașinilor sport. Unii colecționează monede, alții colecționează tablouri, altcineva colecționează haine. Iar eu, ca designer, sunt nebun după fonturi.

După serifele și spațierea dintre litere, după conturul și ritmul lor. Uneori mă opresc chiar pe stradă ca să privesc mai atent la un semn bine conceput și ca să admir modul în care literele se îmbină una cu alta. Sau fotografiez logo-uri de text, perfecționate la maxim. Uneori am impresia că îmi vorbesc cu voci diferite. Poate am fontofrenie?

Fonturile de tip antiqua (stil vechi), de tip grotesc (contemporane, din subgrupul geometric), slab serif, decorativ, manuscris — toate acestea sunt mii de voci cu care ne poate vorbi un text. Deeeeci, probabil că v-ați împiedicat de termeni. Haideți să clarificăm tipurile de fonturi.

Cinci mari grupuri principale:

În continuare, o scurtă informare despre structura fontului și despre elementele din care este format:

În munca mea de designer, folosesc multe fonturi și sunt inspirat în special de super fonturi, precum San Francisco de la Apple, Gotham (campania electorală americană a lui Obama), TheSis, IBM Plex, Bebas, PF Centro, Fedra și, bineînțeles, de eternul font Helvetica

Helvetica … San Francisco … Gotham

Sunt minunate, dar… La fel ca oamenii, fiecare are un defect. Fiind un perfectionist de firea mea, nu am putut accepta această imperfecțiune a acestei lumi și am decis să creez un font simplu, confortabil și universal, „fără defecte”. Știam despre existența mai multor fonturi decorative-manuscrise de la noi, dar nu auzisem niciodată de un font serios cu care se pot scrie texte.

Pe scurt, era timpul să creăm unul. Și așa a început un an care mi-a revoluționat înțelegerea fonturilor, m-a adus în profesie și mi-a deschis un întreg univers al tipografiei.

Cum a început

În primul rând, am desenat câteva litere ale viitorului font, bazându-mă pe umerii titanilor (alte tipuri de caractere). Am vrut să fac un font cu un contrast redus și cât mai neutru posibil, o simbioză între grotesc geometric și umanist.

 Dar este imposibil pentru un designer obișnuit să deseneze un font profesional fără să cunoască sumedenia de caracteristici și nuanțe prin care acesta este construit. Așa că am început să caut un partener. Și cum fontul trebuie să includă alfabetul chirilic, am început să caut un designer din Rusia, pentru că nimeni nu poate desena alfabetul chirilic mai bine decât rușii.

Așa l-am întâlnit pe Andrei Kudryavtsev, un tipograf foarte talentat din Rusia, care avea câteva zeci de proiecte la activ. Ne-am suflecat mânecile și ne-am apucat de treabă.

 Prima lună am petrecut-o, încercând să înțelegem caracterul fontului nostru, care ar trebui să fie ritmul și starea de spirit, cum se deosebește de celelalte fonturi și care este unicitatea sa. Apoi am experimentat, am studiat analogii, am desenat sute de caractere, contururi, glife și tot atâtea am șters.

Consultant Alexandra Korolkova

Iar după trei luni, s-a născut prima literă a fontului nostru – Regular. Abia atunci a devenit clar pentru noi care va fi primul set de litere moldovenești.

 Ne-a luat încă 9 luni pentru a desena alte șase fonturi, de la super-subțire la super-bold.

Astfel, după un an de muncă (ceea ce reprezintă o perioadă normală de timp pentru un font și nu este ieftin), am desenat 2002 litere și simboluri în șapte grosimi, conform tuturor regulilor tipografice.

Fontul ne-a ieșit unul interesant. O combinație de spațialitate și lizibilitate, de aceea economisește spațiu fără a pierde lizibilitatea. Literele sunt ușor de recunoscut chiar și la dimensiuni mici și pot fi utilizate în elemente de interfață sau de navigare. În același timp, este lizibil și pe panouri publicitare mari și pe ecrane de clasă econom cu rezoluție redusă.

Pentru mine, nu doar lizibilitatea este importantă în cazul fonturilor. Este important ca fontul să nu înfrumusețeze ceea ce scrie o persoană. Să poată fi folosit pentru un epitaf și o felicitare de nuntă. Nu are voie să influențeze emoțiile unei persoane. Așadar, fontul nostru este foarte simplu în aparență, fără explozii stridente, fără ligaturi nebunești, dar ne permite să comunicăm în tonuri diferite:

Pe lângă grafia latină de bază, există suport pentru limba română, ucraineană, găgăuză și rusă. Neutralitatea formelor de caractere în stilurile normal și bold permite fontului să reziste scrierii de texte lungi. Fontul bold dezvăluie forme expresive izbitoare, permițând utilizarea fontului în publicitate, ambalaje, titluri atractive.

Funcționalitate

Am vrut ca fontul nostru să fie unic, am vrut să aibă ceva ce alte fonturi nu au. Astfel, a apărut conceptul intelligent care constă într-o mulțime de caracteristici, de chestiuțe care îl ajută să fie un font modern și inteligent. Și asta a devenit caracteristica noastră unică.

De exemplu, în fontul nostru, literele încearcă să se adapteze la vecinii lor, își schimbă forma în funcție de cine se află lângă ele, pentru a face întregul cuvânt lizibil și inteligibil.

Sau, de exemplu, avem combinații de caractere speciale care se transformă în semne. De exemplu, dacă tastați *moldova*, cuvântul se transformă instantaneu într-un logo moldovenesc. Iar *euro* se transformă în semnul €. Este foarte comod.

Două puncte și liniuțe săritoare. Aceste mici semne de punctuație sunt și ele inteligente – ele aleg cât de sus merg pentru a face textul să arate mai frumos. După litere mici, mai mici, după litere mari, mai mari. Este simplu.

Diacriticele nu sunt atât de simple pe cât par. De exemplu, puteți distinge t de t – este o sedilă, o codiță sau o virgulă? Ne-am lămurit și acum știm. Nu ezitați să scrieți în limba română – nu va apărea greșeală.

De asemenea, fontul are mai multe fețe – unele litere pot fi scrise în mai multe feluri. Acest lucru se face ca să vă puteți exprima individualitatea. Iar litera a are trei fețe ????

Vocea statului

Pe măsură ce am lucrat la font, am acordat tot mai multă atenție fonturilor din jurul meu. De la chitanțele de gaz și apă până la site-urile guvernamentale și documentele pe care le-am semnat. Deci, în ciuda faptului că țara are un design bine dezvoltat și nu arătăm ca fosta URSS, suntem într-o dezordine totală cu tipografia în comunicarea statului cu oamenii.

 Adică pe site-uri se scrie cu fonturi diferite, pe chitanțe și documente se scrie cu fonturi diferite, logo-urile companiilor de stat sunt scrise cu fonturi diferite. Un dezastru total.

Sau să luăm exemplul logo-ului Comitetului Olimpic. Atenție, în cuvântul Moldova, litera inițială M este, de fapt, un W inversat.

O gravă eroare tipografică! Orice designer din întreaga lume și-ar da ochii peste cap dacă ar vedea-o. Ca să nu mai vorbim de faptul că s-a folosit Times New Roman – la nimereală.

Mi-e rușine că țara noastră este reprezentată în lume prin astfel de soluții tipografice, care arată imediat că au fost realizate într-o țară din lumea a treia. Aș vrea ca „Făcut în Moldova” să sune modern, grozav, progresist.

Și la un moment dat mi-am dat seama că menirea fontului la care lucram era de a ajuta statul nostru. Pentru a ne ajuta să comunicăm cu noi, cetățenii, într-un mod simplu, clar și, cel mai important, cu onestitate. Așa că am decis să fac fontul gratuit și să îl ofer Moldovei, numindu-l Onest (cinstit).

Și aici fontul a căpătat un nou suflu. S-a născut din nou. După ce i-am împărtășit ideea lui Eugen Boico (el a preluat poziționarea), am adunat o comunitate de designeri tari care au realizat site-ul web (Vitalii Covalenco), videoclipul mockup (Maxim Kylchik) și filmul (Alexandr Berdichevsky), în care povestim despre crearea fontului și pe care îl puteți viziona pe www.onest.md.

De asemenea, aș vrea să le mulțumesc lui Mihail Tolokonnikov și Annei Vasina pentru design, și Nastei Berzoi pentru frumoasele texte. Am mai trecut încă o dată prin editare și am găsit încă o duzină de neînțelegeri și greșeli – iar acum suntem gata de lansare!

La înregistrarea fontului în AGEPI, am avut o problemă cu lipsa unui precedent pentru înregistrarea fonturilor în Moldova, dar am ajutat la elaborarea unei reglementări și acum oricine își poate înregistra rapid fontul.

Cu toate acestea, Onest este gratuit pentru uz personal și comercial, distribuit în conformitate cu SIL Open Font Licence

Pangrama

Pentru acest site aveam nevoie de pangrame în diferite limbi. O pangramă este o frază care folosește toate sau aproape toate literele alfabetului. Se utilizează pentru a demonstra un anumit tip de caractere pe hârtie. Iată un exemplu de pangramă în română:

Vând muzică de jazz și haine de bun-gust în New-York și Quebec la preț fix.

Există chiar și o glumă despre pangrame și fonturi:

– Doctore, văd fonturi peste tot. Ce ar trebui să fac?

– Dragul meu, apucă-te de vânzări cu muzică de jazz și haine de bun-gust în New-York și Quebec la preț fix.

Așadar, nu am putut găsi o pangramă în limba găgăuză. După ce am contactat-o pe Irina Vlah, bașcan al Găgăuziei, și Irina Konstantinova – Director al Centrului de Cercetare din Găgăuzia  M.V. Marunevici, ne-am dat seama că nu există o pangramă în această limbă. Și atunci am lansat un concurs pentru cea mai bună pangramă în limba găgăuză. O lună mai târziu, câștigătorul bea șampanie, iar noi am postat prima pangramă în găgăuză pe site-ul nostru —

Nicä suuk vıjlêêr lüzgär da çöktürer çibriţa otu hem yulafı hep aşaa.

Cât de rece suflă vântul, 

potolind cimbrul și ovăzul

 tot mai jos la pământ.

Se traduce ca un hokku în limba găgăuză. În acest fel, găgăuzii au obținut propria pangramă, iar fontul Onest și-a găsit prima aplicație utilă. 

Iată încă un exemplu, în care fontul Onest este utilizat în campania națională „Moldova pentru Pace”.

Viitorul

Fontul Onest, ca un organism viu, va evolua împreună cu societatea noastră. De aceea, îi invităm pe toți cei care sunt interesați de dezvoltarea acestui font să viziteze site-ul nostru și să lase comentarii, deoarece dorim să facem mai multe versiuni de fonturi – serif, versiunea îngustă, monospaced pentru programatori, și altele.

Acum înțelegem că misiunea fontului Onest nu este doar de a face comunicarea dintre stat și cetățean mai ușoară și mai clară, ci și de a permite societății să lucreze împreună la un produs care va schimba cât de cât fața țării noastre.

Da, Moldova mai are încă multe de construit, dar chiar și un font, oricât de mic și nesemnificativ ar părea, poate fi începutul a ceva mai mare în țara noastră.

Va urma…

www.onest.md

Proiecte mentionate:
Onest
O pisică uscată

O pisică uscată

Există oare animație 1D, cum se scrie un scenariu unidimensional, de ce o pisică uscată este mai bună decât una udă, cine are nevoie de NFT, de ce îi trebuie furnicii creion și de ce ideile nebune vin dimineața?

Dungile din Boston

Dungile din Boston

Cum să alergi la maratonul din Boston desculț, cum e mai bine să fii: iute sau bogat, câte fete trebuie să săruți în timp ce alergi, cui i-am dat adidașii mei, se intersectează liniile drepte galbene ș de ce nu trebuie să te grăbești spre finiș?