Animaticul e feciorul animatorului…

Cum se face un animatic, cum arată un plan de Paște, care este diferența dintre o secvență și un plan, unde se încheie sarcina regizorului și ce decid cadrele?

Conversațiile din studioul nostru deviază tot mai mult de la limbajul înțeles de toată lumea. Folosim mai multe cuvinte de genul: „animatic”, „plan”, „prim plan”, „plan lung” și așa mai departe. La un moment dat, am decis să clarificăm conceptele și, judecând după răspunsurile primite, s-a dovedit că:

Animaticul e feciorul animatorului

Planul este un drog ușor de obținut

Secvența este o piesă de teatru

Cadrul este un angajat Simpals. Cadrele decid totul și mereu avem deficit de cadre.

Conform sondajelor, situația s-a dovedit a fi acută, critică și nesatisfăcătoare. De aceea am decis să informăm și să educăm pe toată lumea. Așadar:

Un animatic este o versiune preliminară a unui film. În etapa de producție a animaticului, se aprobă compoziția, lungimea cadrului și altele. Practic, animaticul este etapa finală a celei mai creative părți de lucru la un desen animat. Un animatic este împărțit în scene.

Scena este un set de cadre legate între ele prin unitatea de loc și timp. Fiecare scenă are propriul loc de acțiune. De exemplu, țiganul în câmp, trăgând căruța este o scenă, iar țiganul în pădure este alta.

Scenele, la rândul lor, sunt împărțite în planuri.

Planul sau secvența este un fragment de video sau de film dintre două tăieturi, precum și fragmentul de la “acțiune!” până la “stop!”.

De exemplu, țiganul își întoarce capul, sau curcanul sare din căruță. Planurile au diferite mărimi. Omul este luat drept măsură a mărimii planului. Planul este format din cadre.

Cadru. În interiorul planului se desfășoară o acțiune simplă. Acesta este format din cadre. În linii mari, un cadru este o imagine fixă. O secundă dintr-un desen animat are 24 de cadre.

Deci, am terminat cu terminologia. Acum luăm storyboard-ul și începem să-l animăm, ca să realizăm prima versiune a desenului animat:

Când se lucrează la animație, sunt aprobate compoziția finală a cadrelor și montajul în plan, care mai apoi nu pot fi modificate.

De fapt, principala sarcină a regizorului se încheie în acest moment. Nu rămâne decât să transforme imaginile brute și schițate în imagini 3D interesante. Dar starea de spirit, dramatismul și umorul deja sunt vizibile.

Următoarea etapă este crearea animației 3D – când imaginile sunt transformate în animație 3D primitivă, pentru a face mai înțeles cadrul, personajele și aspectul cadrului. De asemenea, se adaugă coloana sonoră.

Practic, desenul animat este gata să iasă pe marele ecrane. Dar mai trebuie de lucrat „un pic” 🙂

Proiecte mentionate:
Simpals Studio
Să fie culoare!

Să fie culoare!

Cum să vizualizezi un personaj tridimensional, din ce sunt făcuți pantofii 3D, câte straturi are frumusețea și cine este acel chipeș care se plimbă cu pipa-n dinți?

Înhămați, băieți, căluții!

Înhămați, băieți, căluții!

Cum să desenezi un cal? Ccum îl numeau rudele pe Bucefal? De ce calul trebuie să urce în copac? Cât încape într-o căruță? Cum funcționează hamurile?