Înhămați, băieți, căluții!

Cum să desenezi un cal? Ccum îl numeau rudele pe Bucefal? De ce calul trebuie să urce în copac? Cât încape într-o căruță? Cum funcționează hamurile?

Calul Buce

Orice cal ajunge gloabă, calul de dar nu se caută la dinți, nu mor caii, când vor câinii – sunt doar câteva proverbe despre cai. Avem și noi un cal în povestea noastră. Rudele îi spun Buce, pe scurt de la Bucefal. Dar nu se știe ce variantă de nume a apărut mai întâi.

Până să înceapă lucrările, nimeni nu credea că un cal poate fi un personaj atât de complex și că munca asupra lui poate dura atât de mult.

 S-ar părea că nu-i așa de greu. Pur și simplu desenează un cal. Toți au văzut cai de mai multe ori, nu doar în filme și desene animate, ci și în realitate.

 Ne-am apucat și am desenat. Ne-a ieșit un cal obișnuit … Dar avem nevoie de un Erou și de un Personaj pentru film, nu doar de un animal ca toate celelalte.

Buce al nostru urma să devină nu un cal de tracțiune sau un cal țărănesc obișnuit, ci un cal care să arate la fel de bine pe câmpul de luptă și înhămat la căruța lui Gojo. În același timp, trebuia să aibă un caracter distinctiv. De aceea am invitat pictori de animale, adică artiștii specializați în animale. Și ei s-au arătat mai talentați în acest aspect, dar totuși…

După o căutare îndelungată și nereușită a imaginii potrivite, ne-am dat seama că atitudinea superficială nu ne permite să ne isprăvim cu această sarcină. Era nevoie de o înțelegere mai profundă a tot ce ține de caii adevărați – anatomie, character, mișcări.

 Producătorul a susținut ideea și am mers la țară ca să vedem caii cu ochii noștri.

Acolo am învățat multe despre cai (chiar au râs de noi, ca niște cai), am vorbit cu crescătorii și dresorii (și ei au râs), am mers călare (aici am râs unii de alții) …

După această excursie, totul a mers ca pe roate. Buce a prins viață, și-a căpătat farmecul și caracterul. Vedeți și voi…

A venit timpul să-l aducem la viață, să-i permitem să se miște, să respire pe deplin.

Totul începe cu modelarea calului. Artistul schițează vederile din față și din lateral, trasează cu minuțiozitate zonele cu probleme și transmite schițele finalizate către modelator. Treptat, apare un nou personaj, nu doar pe hârtie, ci și în trei dimensiuni.

Acum poate fi văzut din toate părțile, nu doar din cea desenată de artist. Modelul este gata, dar asta reprezintă doar o mică parte a lucrului. Acum trebuie făcut scheletul și elementele de control, adică rigul. Următorul pas este skinning, ceea ce înseamnă că trebuie să conectăm sistemul (rig) la modelul finit și să animăm calul.

Trăsătura specifică a fost gâtul lung, care a necesitat mult timp ca să obținem mișcări line ale tuturor vertebrelor (în special în partea inferioară a gâtului). Acum, calul nostru poate face tot ce trebuie: să alerge, să sară sau chiar să se strecoare. Iar dacă regizorul insistă, calul poate urca într-un copac.

Căruța țigănească

Căruța țigănească este unul dintre personajele importante ale desenului nostru animat, așa că i-am acordat o atenție deosebită.

Ea trebuie să reprezinte în desenul animat unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții oricărui bărbat – familia sa. În căruță încap toți și toate – copiii, soția dragă și părinții, și proprietatea câștigată cu atâta trudă.

Vedeți în imagine cea de-a patra versiune a căruței, cu toate lucrurile de uz casnic împachetate și așezate în ea. Parcă a încăput totul, inclusiv bunicul.

A urmat modelul tridimensional și animația. Totul după aceeași schemă.

Pentru o animație realistă a trebuit să adăugăm „amortizoare” la roți, să adăugăm o simulare a țesăturii și să o coborâm de pe un deal!

Gata, căruța cu personaje este gata pentru filmare.

 Înhămăm căluțul!

Toate pregătirile pentru etapa de animație sunt gata, nu mai rămâne decât să îl înhămăm pe Buce la căruță. Și aici ne-am dat seama că ne-a scăpat un detaliu atât de important precum hamurile. Ne-am adresat din nou artiștilor și ei au creat niște hamuri simple, dar realiste.

Cu modelul 3D la mână, animatorii s-au gândit cum să atașeze hamurile la cal, deoarece toate curelele, deși repetă mișcările calului, sunt în același timp obiecte separate.

A fost necesar să le facem nu numai să se miște aproape sincronizat cu pielea calului, ci și să alunece și să se deplaseze în funcție de mișcarea acestuia. Astfel, a trebuit să folosim dinamica țesăturii descrisă anterior.

În sfârșit, totul este gata pentru animație. Pentru început, s-a decis să se facă doar un pas. Pasul este cel mai lent tip de mișcare a calului. Când merge, calul se sprijină pe fiecare dintre cele patru picioare în succesiune. Se împinge cu piciorul drept din spate, apoi trece la piciorul drept din față, apoi la piciorul stâng din spate și apoi la piciorul stâng din față, urmat de piciorul drept din spate și așa mai departe.

 Pentru a imita în mod realist mersul calului am studiat temeinic o mulțime de materiale: atât imagini și videoclipuri luate de pe internet, cât și realizate de noi pe hipodrom.

Astfel, Buce al nostru s-a pornit și a tras cu el căruța țigănească. Prima animație pentru desenul animat este gata și reflectă interacțiunea dintre personaje și obiecte.

În postările următoare vom vorbi despre expresiile mimice ale lui Bucefal, și despre cum îi vom face o coamă și o coadă reale.

Proiecte mentionate:
Simpals Studio
Animaticul e feciorul animatorului…

Animaticul e feciorul animatorului…

Cum se face un animatic, cum arată un plan de Paște, care este diferența dintre o secvență și un plan, unde se încheie sarcina regizorului și ce decid cadrele?

Primul desen animat. Țiganul și Moartea

Primul desen animat. Țiganul și Moartea

Cum să faci rapid un film de animație de scurt metraj, de ce Moartea este un slab tovarăș de pahar, ce a inventat grupul "Zdob si Zdub"?