Primul desen animat. Țiganul și Moartea

Cum să faci rapid un film de animație de scurt metraj, de ce Moartea este un slab tovarăș de pahar, ce a inventat grupul „Zdob si Zdub”?

Sincer vorbind, când am conceput desenul animat, nu aveam nici cea mai vagă idee despre cât timp va fi nevoie ca să-l realizăm. Noi credeam că totul va fi gata în câteva luni, cel mult un an. Dar când ne-am apucat de treabă, s-a dovedit că ne-am supraestimat foarte mult forțele. Pe măsură ce săptămânile se scurgeau, deveneam mai buni și mai pricepuți (și înjuram mai des), personajele începeau să prindă viață.

Undeva, la orizont, Revelionul scânteia strălucitor cu lumini bengaleze. Ținând cont de asta, am decis că vrem să împărtășim ceva distractiv cu publicul ȋn ajun de sărbători, pentru ca lumea să nu se plictisească așteptând filmul principal. Așa că am decis să ne testăm personajele într-un scurtmetraj. Astfel s-a născut ideea de a face un desen animat de Anul Nou în care Gojo și Moartea nu numai că se vor vedea pentru prima dată, dar și vor sărbători împreună principala sărbătoare de iarnă.

Scenariul

 Scenariul în linii generale este următorul. Acțiunea are loc la marginea satului, aproape la marginea pădurii. Gojo se întoarce de undeva cu un butoi de alcool. Apare Moartea și îi dă de înțeles că e timpul să părăsească această lume. Gojo, bineînțeles, nu vrea și, amintindu-și despre alcoolul din butoi, îi oferă Morții o băutură și ea acceptă. Și fiindcă Moartea e slabă de fire la beție, după câteva pahare nu se mai ține pe picioare. Iar șiretul Gojo își continuă calea.

Odată ce ideea și scenariul au fost gata, s-a lucrat pe mai multe direcții deodată:

 1. Storyboarding și animatic

2. Realizarea de schițe color pentru a ghida randarea și procesarea.

3. Animația personajelor și a țesăturilor

4. Vizualizare și efecte speciale

5. Sonorizare

6. Premiera!

Schema care a fost elaborată la începutul proiectului „Țiganul” a fost testată în practică.

Storyboarding și animatic

 Am început să realizăm storyboard-ul stabilind un număr clar de planuri în videoclip: erau șapte. Apoi a trebuit să stabilim compoziția și durata planurilor. Ca rezultat, am obținut un desen schematic pe hârtie, care apoi s-a transformat într-un video:

După cum vedeți, e foarte ușor să faci desene animate! 🙂

 Glumeam! De fapt, pentru a vă face o idee despre drumul pe care l-am parcurs ca să realizăm acest video de 75 secunde, vom trece acum în revistă toate etapele.

 Fundaluri și schițe

În paralel cu storyboard-ul, au fost desenate schițele locațiilor și fundalurile. Practic, sunt implicate trei locații: prima – în care țiganul intră în sat, a doua – în care moartea iese din pădure și a treia – în care țiganul și moartea apar împreună în cadru.

Curios, cel mai mult timp a durat să lucrăm la schița pentru prim-plan. Aceasta a suferit destule modificări până când a corespuns cerințelor noastre. Cu restul a fost mult mai ușor: au ieșit bine din prima.

Animație

Inutil să mai spunem că a fost pe atât de dificil pe cât de interesant să lucrăm la desenul animat. Prima dificultate a fost legată de interacțiunea personajelor între ele.

Cheile de mișcare trebuie să coincidă în timp, altfel nu obțineam o interacțiune clară, iar personajele se mișcau independent unul de celălalt. Ca să obținem un rezultat cât mai precis, am filmat un video cu această scenă (cei din cadru sunt treji cu toții!).

Acesta a fost, fără exagerare, cel mai dificil plan din video.

După beția personajelor, lucrurile au devenit mai amuzante! Munca a fost interesantă, în primul rând, prin aceea că am încercat noi metode de lucru cu țesăturile și am putut obține mai repede rezultatul dorit. De asemenea, a fost rafinat și îmbunătățit sistemul de control al expresiei de pe fața personajului.

Să fie lumină și îmbrăcăminte potrivită!

Următoarea sarcină cea mai importantă este să lucrăm cu lumina. Deși facem un film de animație, dar cu toții trebuie să respectăm legile fizicii! Cel puțin pe cele de bază 🙂 Deci, dacă personajul este iluminat în stânga, umbra va cădea în dreapta. Iar iluminarea poate să separe obiectele principale și secundare din scenă, să accentueze sau să ascundă contururile personajului.

 După ce iluminarea a fost setată corect, experții ies din umbră și se ocupă de hainele personajelor. Este foarte important ca spectatorul să poată ghici cu ușurință din ce material sunt făcute. De exemplu, pantofii din piele trebuie să strălucească, iar textura trebuie să fie ca cea a pantofilor adevărați. Țesăturile, din contra, nu trebuie să strălucească. Sunt multe lucruri pe care le știu doar profesioniștii, dar aveți încredere – s-a lucrat foarte mult.

Apropo, despre haine. Când am început să animăm personajele, în momentele când hainele lor interacționează între ele, am descoperit că ele pur și simplu se rup. La început a fost un pic confuz pentru noi, dar apoi am decis să nu prelucrăm hainele toate odată, ci să le separăm. De exemplu, Gojo are cămașa și vesta aparte. La fel a fost și cu Moartea, care, dintr-un anumit punct de vedere, prezenta o singură bucată mare de țesătură, iar noi am tăiat totul în bucăți și ne-am ușurat munca.

Gata! Scena este transmisă către vizualizatorul nostru!

 Vizualizare și prelucrare

S-ar părea că totul este gata. Nu mai rămâne decât să apăsăm butonul magic „Render” și gata. Cel puțin așa părea la început. Cea mai elementară și poate cea mai dificilă sarcină a fost să obținem o similitudine maximă a imaginii tridimensionale cu cea bidimensională, pe care a desenat-o pictorul. Nu este o sarcină ușoară. A trebuit să ne jucăm cu iluminarea, cu umbririle în 3D și cu corecția culorilor.

Apoi am adăugat zăpadă, focuri de artificii, inserție 2D și corecție de culoare. Uf, asta e tot, mai trebuie doar să adăugăm niște sunet.

 Sonorizare

 Fără sunet, nu poate exista un desen animat. Muzica, bineînțeles, a fost grozavă, mulțumită trupei „Zdob și Zdub” și producătorului nostru de sunet Ivan Slivca. Acesta este rezultatul final, iată și detaliile. Într-o seară, trei delegați ai companiei noastre s-au aprovizionat cu plăcinte și vin și au mers în vizită la studioul unde făceau înregistrări „Zdubii”. Nu se știe cum exact, dar până la miezul nopții au apărut primele rezultate.

Roman Iagupov, solistul „Zdubilor”, era în formă maximă, scoțând sunete incredibile, dansând, improvizând teme fantastice din mers. Roman cunoaște limba și cultura țigănească, așa că i-a fost ușor să capteze atmosfera desenului animat.

 „Zdubii” sunt muzicieni imprevizibili și super profesioniști. Astfel, chitaristul a cântat la vioară, basistul la contrabas, iar solistul la tobe și drâmbă.

 Iar muzica a făcut ca desenul animat să fie grozav!

 Premiera

Și astfel s-a născut primul nostru film de animație despre Gojo Țiganul și Moartea. Faceți-vă comozi și apăsați play!

Proiecte mentionate:
Gojo & Dji Simpals Studio
Înhămați, băieți, căluții!

Înhămați, băieți, căluții!

Cum să desenezi un cal? Ccum îl numeau rudele pe Bucefal? De ce calul trebuie să urce în copac? Cât încape într-o căruță? Cum funcționează hamurile?

Baro și Tagar

Baro și Tagar

Cum să faci un desen animat despre Ziua Păcălelilor? Când poți să nu dai bani pe vodcă? Cu cine este prietenă muza? Cum să-l arunci în aer pe bunicul? De ce e bine să zâmbești?