Să fie culoare!

Cum să vizualizezi un personaj tridimensional, din ce sunt făcuți pantofii 3D, câte straturi are frumusețea și cine este acel chipeș care se plimbă cu pipa-n dinți?

A venit momentul să punem la punct imaginea 3D a protagonistului nostru. Aproape totul e gata: avem un model 3D, o textură și chiar o animație. Rămân ultimele retușuri: umbrirea, randarea și compoziția. Am decis să combinăm descrierea acestor 3 etape într-un singur articol, deoarece sunt foarte strâns legate între ele.

Pentru referință:

Un shader este o modalitate de a descrie proprietățile suprafeței, cum ar fi reflecția, refracția, umbrirea, deplasarea suprafeței, absorbția sau reflecția luminii etc. De exemplu, culoarea, strălucirea, transparența, reflectanța, rugozitatea etc. sunt parametri obiectele dintr-o scenă.

Vizualizarea sau randarea este procesul de obținere a imaginii finale dintr-o scenă 3D cu ajutorul unor algoritmi speciali care calculează fiecare rază de lumină sau foton.

Compoziția este procesul de prelucrare a imaginii în editori 2D, cum ar fi Photoshop sau Digital Fusion.

Pregătirea scenei pentru randare începe cu configurarea surselor de lumină în scena 3D și ajustarea proprietăților acestora. Trebuie să facem ca lumina de pe personajul nostru să fie cât mai aproape de realitate. Chiar dacă realizăm un desen animat, nu trebuie să uităm legile de bază ale fizicii.

De exemplu, personajul nostru este luminat în stânga, deci umbra trebuie să cadă din stânga spre dreapta. Dacă se află într-o cameră albă, trebuie să fie luminat din diferite părți, iar umbrele nu trebuie să fie complet negre, ci mult mai deschise și ușor estompate. Iluminarea este una dintre principalele modalități de a adăuga profunzime unei imagini. Ea poate fi folosită pentru a separa obiectele principale și secundare dintr-o scenă sau pentru a sublinia sau a ascunde contururile unui personaj.

Odată ce lumina este setată corespunzător, începe etapa de umbrire. Este important ca privitorul să poată ghici cu ușurință ce material a fost folosit: dacă pălăria sau cizmele sunt din piele, acestea trebuie să strălucească, iar textura trebuie să fie exact ca pielea. Dar pantalonii din material textil nu ar trebui să strălucească deloc.

Așadar, graficianul 3D, prin configurarea diferitelor scheme de iluminare și prin selectarea celor mai avantajoase și mai realiste shadere, dă viață personajului tridimensional.

Gojo ne-a oferit ocazia să experimentăm din plin cu lumina, textura pielii și a hainelor. Ca urmare, fedora s-a transformat în pălărie din piele, iar cămașa aproape că a devenit din mătase.

După ce am rezolvat vizualizarea, trecem la etapa finală: lucrul cu imaginea finită – compoziția. În această etapă, compoziția constă în combinarea straturilor rezultate în urma randării.

Din pachetul 3D după randare iese nu numai imaginea finală, ci și un set de imagini care o compun. Rezultatul este ceva asemănător cu o aplicație: umbre, lumini, reflexii, umbre, lumină difuză și reflectată etc.

Cu aceste elemente, numite „treceri”, artistul poate ajusta saturația și luminozitatea strălucirii, culoarea și profunzimea de dispersie a luminii în funcție de necesități, fără a pierde timp cu recalcularea suplimentară a imaginii din pachetul 3D. Dar vom vorbi separat despre această etapă.

Și în sfârșit, după toate etapele de la plastilină la animație și randare, vedem țiganul final, cu un aer sfidător, pornind în căutarea aventurii!

Proiecte mentionate:
Simpals Studio
Moartea în stil moldovenesc

Moartea în stil moldovenesc

Cum să concepi un personaj negativ? Oare poți învinge moartea? Cum să-i încredințezi unei fete să ucidă oameni? Cum să creezi un răufăcător pentru un reumatic?

Animaticul e feciorul animatorului…

Animaticul e feciorul animatorului…

Cum se face un animatic, cum arată un plan de Paște, care este diferența dintre o secvență și un plan, unde se încheie sarcina regizorului și ce decid cadrele?