Dimineata in bucatarie. RTR Moldova

Ce face Voloshin în bucătărie, există mamaliga în Africa și cum să gătești micul dejun perfect?

-Bună dimineața dragii noștri. Ne bucurăm că sunteți alături de noi și la bucătărie Ce înseamnă să ai un vis și salarealizez până la urmă? Mai ales dacă ești un om cu putere și cu forțe fizice deosebite.

– în această dimineață vorbim despre vise dar și mai degrabă despre realizarea acestora. Dar tot odată vom și găti atâta timp cât suntem aici și dar micul dejun că e doar un motiv ca să ca să aflăm mai multe de la Dimitrie Volosin 

-Ai emotii,cumva?

-Da.  Între doi  bărbați în aceasta dimineata.  

-Buna dimineata!

-Buna dimineata. Bun venit la noi. 

-Salut salut.

-Pentru că nu este prima dată. Ești foarte ambițios, curând vei ajunge în Alaska.

-Nu, nu chiar în Alaska, ci la Polul Nord, chiar în vârful Pământului, chiar în vârf. Acesta este locul unde axa trece prin pământ. Știi, astronauții au văzut, chiar prin Pământ. Există una în partea de sus și alta în partea de jos. Deocamdată mă duc în sus, apoi mă duc în jos.

-Nu afost urma de moldovean pe acolo pina acum,nu? Voi de primul rind?

-Nu știu, niciun moldovean nu a alergat un maraton cu siguranță, dar poate cineva a fost la Polul Nord, cine știe.

-Stii ca Moldoveanu, ca nu există loc unde să nu există Moldovan. Te duci în Africa ,magazin deschis de Moldoveanu sau ceva de un moldovean .

-Moldovenii sunt peste tot. O să vin la Polul Nord și o să mă întâlnesc cu ei acolo, nu m-aș mira.

-Importante este  să te întorci înapoi. Până atunci ,despre expediția ta și călătoria ,o sa gatim și o să fiu un mic dejun…

– Pe care tu consum foarte  des.Din câte am înțeles

-Prezentare. Astăzi, se pregătește cel mai simplu mic dejun imaginabil. Probabil în acest spectacol și în viață. Și foarte, foarte gustoase. Am învățat să mănânc micul dejun așa în căminul meu studențesc. Dar așa am mâncat atunci, pentru că nu aveam alte alimente. Am adunat sultanine acasă, mama obișnuia să usuce strugurii, am cumpărat brânză de vaci, nici pe atunci nu exista iaurt, ci doar smântână. Și cu cât mai grasă, cu atât mai bine. Acum este diferit. Acum este invers, cu cât mai puțină grăsime, cu atât mai bine. Nici măcar nu este smântână, ci iaurt. Și brânză de vaci. Cinci procente.

-Cu ce putem sa ne ajutam noi?
Amestecați-le pe toate și veți obține un mic dejun perfect echilibrat și foarte sănătos, mai ales după un antrenament.

-Pentru energia ,încărcarea bateriilor,da?

– Atunci hai să amestecăm totul.

-Ne vom apuca de treabă acum.

-La noi ,de fapt invitații noștri simt ca acasă

-Nu este atât de ușor. Este un fel de mâncare complicat, trebuie să te pregătești serios pentru el.

-Este un bol aici, iti dau mai aproape. Asa,hai. Voi gătiți ,bărbații în această dimineață gătesc la bucatarie.

-Scrieți rețeta.

-Luați pixul ,foaie și notați.

-Nu brindza, cred, poți să mănânci bryndza, dar e mai mult un fel de mâncare de seară. Noi o avem cu brânză de vaci.

-Brinza de vaci. La noi branza si smantana ,cum toți se vorbește….

-Este iaurt.

-asta la urmă.

-Ce zici de toate?

-Uneori folosesc nuci de pin, alteori alune de pădure. Acesta este un caju. De aceea este prea grosier, așa că îl vom toca în blender și îl vom face exact cum trebuie.

-Ca la dinsa acasa…

– Ar trebui să pun toată brânza de vaci sau nu?

– Acest mod este cel mai bun mod posibil.

– Ca sa ne ajunge asa  la toti . 

M-ai rugat să-ți las ceva, așa că… Dacă nu mai vrei, dă-i drumul. Adăugați iaurtul deocamdată.

-Dmitri, pina una alta ,pina o sa faca galagia acolo…

-Nu trebuie să o macini prea tare, direct în terci, ci doar cât să fie suficient de mărunțită pentru a o face să se simtă bine. Asta e tot. Se adaugă nuci, se adaugă – acestea sunt merișoare uscate – și sultane.

-Asta e tot.

-Gata.

-Asa e mic dejun?
-Asta este, felicitări. Aplaudați-vă reciproc.

-Si iaurt.

-Și iaurt. Pentru ca acesta să fie…

– Aproape că am uitat de el.

-pentru ca acesta să fie…

-Cit de des găsește această bucată,  acest meniu?

Ți-am spus că o fac de 20 de ani, că mănânc micul dejun așa.

Dacă vrei mai mulți carbohidrați, adaugi mai multe sultane și afine, dacă vrei mai multe proteine, mai multă brânză de vaci. Asta e tot.

-Ok. Hai sa vorbim despre expediția ta. Pentru ca micul dejun am văzut.

-Hai

-Poate eu o sa gust?

-Hai,tu gustă 

-Dmitrii, citi kilometri va alerga acolo? 

– Ca de obicei42 – это обычный марафон. Единственное отличие, что на Северном полюсе живут медведи белые.

-Serios?

-Da

-De astea mari,albe?

– Și pentru a se asigura că alergătorii nu sunt mâncați, au făcut o alergare de patru kilometri. O tură. Oamenii cu arme stau în jurul cercului, iar maratoniștii aleargă zece ture de câte 4,2 kilometri fiecare, pentru că dacă alergi undeva departe, s-ar putea să nu te mai întorci de acolo.

-Noi de tine avem nevoie , nu trebuie …

-Cum te pregatesti la acest marafon?

-Este o mare problemă, pentru că în Chișinău nu este zăpadă, temperatura noastră este caldă, iar când va fi frig și va fi zăpadă adâncă, nu este clar unde să ne antrenăm. De aceea, acum, când a nins în ultimele zile, acum o săptămână ningea și era minciună, am ieșit la țară, unde nu sunt drumuri, mi-am pus adidași speciali și hai să alergăm în zăpadă. Există chiar și un videoclip, îl puteți arăta. Videoclipuri cu sesiunile mele de antrenament.

Am fost și eu la Orenburg, părinții mei locuiesc în Orenburg. M-am dus acolo intenționat și m-am antrenat timp de două săptămâni, pentru că acolo vremea este similară, 25-30 de grade sub zero și ninge.

-De la pregatarie speciala ,acolo o sa fiti ghitati, o sa fiti cumva protejati  de niste medici, o să intervină în caz că întâmplă ceva?
-De ce este scump, pentru că trebuie să duci acolo specialiști, pentru că ai nevoie de doctori, corturi, medicamente, un elicopter ar trebui să fie acolo pentru orice eventualitate, pentru că au fost cazuri de degerături, oamenii au venit cu nasul și picioarele înghețate de ger.

-Noi vorbim,dar ea maninca. Vezi cum  intereseaza discutia noastra. 

-Și ieftin, gustos și sănătos

-Acolo,unde vei ajunge , la Polul Nord,am înțeles,nu este vorba despre concurs,doar replicat trebuie sa ai banii. Ca sa ajunge acolo?

-Da. Nu trebuie să știi să alergi aici, nu e Boston. La Boston, trebuie să înveți cum să alergi, să te califici, să fii selectat. Aici trebuie doar să ai bani, să fii sănătos pentru a alerga și să ai dorința de a merge.

-Și tu ai dorința?

– Le am pe toate. Am visat mult timp, doar că nu am reușit să mă conving că e scump, da, dar dacă visezi la asta de cinci ani la rând, Doamne ferește.

-Dar pentru ce ție acest maraton? Lumea intreaba: “E bine și acasă”. Ție de ce iti trebuie?

-Pentru că visele lui devin întotdeauna realitate.

-Și te simți bine. Și te simți bine acasă.

-E un vis de al tau ,un vis  o limita sa deponstra inca un etap de dezvoltarea ta? In toate nebuniile pe care îți vine escapadele tale?

-Nu vreau să le arăt celorlalți, vreau în primul rând să-mi arăt mie însumi că pot face orice. Cel puțin, ceea ce pot face în limitele mele, pot face. Și împing constant limitele. Îmi dă…

-Ce asta aici?

-Dragi telespectatori, băieții m-au rugat să aduc niște echipament pentru maraton. Aș dori să vi-l arăt acum și să vă spun ce este.

-Și pune-o pe Sasha.

-Să-l punem pe Sasha, să-i arătăm ce este. Aceștia sunt ochelari de protecție pe care oamenii îi folosesc pentru a alerga. Au o ventilație specială. Îți arăt eu cum… Pentru a nu se mai aburca, pot fi date la o parte. Puteți să le mutați în spate, astfel încât să existe un curent de aer, pentru că fără ele o să vă înghețe fața.

-Ce temperatura e acolo, Dmitrii?

-Vreau să spun că temperatura nu este foarte rece, -30 undeva la -30. Am alergat în -30 în Orenburg. Dar pot fi vânturi și umiditate foarte ridicată. Iar dacă umiditatea este ridicată, este de două ori mai frig. Scoate-ți ochelarii de protecție. Scoate-ți ochelarii de protecție, o să-ți pun o cagulă pe tine acum.

-Am vrut sa fiu si eu  stilat,dar ele sa scoate ochelarii.

– Este o cagulă pentru a nu-ți îngheța nasul. Haide, haide, pune-o pe tine.

– E ca și cum ar fi un bandit.

-Ce banca trebuie să fur acum?

-Și acum dă-mi masca.

-Si masca pun. Ok

-Așa vei alerga. Și pune-ți mănușile.

-Si manusele. 

-Nu le poate vedea.

-El vede totul.

-Spune Alexandru,cum te simți în ochelari? Vezi ceva?

-Aici e cald

-Sunt niște ochelari foarte mișto. Își schimbă transparența. Dacă afară este prea multă lumină, ele se întunecă și invers. Frumos.

-Dau se vede ,unul singur acolo, sau pot sa merg si eu cu tine,dacă eu tot e echipat?

-Vor participa 70 de persoane, probabil din diferite țări. Și toată lumea poartă o ținută, oricare ar fi ea. Am văzut oameni nebuni acolo, care alergau fără pălărie. Iar unii, dimpotrivă, poartă atât de multe jachete încât abia se pot mișca. Cizmele sunt uriașe. Ei nu fug, ci merg pe jos.

-În ce o sa alergati, în ghete? Ce sa fie?

-Snickers. Cum se spune asta în engleză?

-Adidasi.

-Pantofii de sport, da, dar pantofii de sport sunt diferiți. Există unele izolate, eu iau adidași mai ușori, sunt reci, dar sunt ușoare și alerg mai repede cu ele. Să sperăm că faptul că erg repede îmi va ține picioarele calde și călduțe.

-Cum crezi ca te vei întoarce  de acolo? Ce așteptări ai? Ce vrei sa se intample acolo? Stai asa,stai.

-Da nu mai sta asa.

-Ce vă așteptați de la această călătorie?

-Mă aștept, în primul rând… mă aștept să ajung în primii cinci, ca să fiu sincer, așa că, între noi fie vorba. Top 5 ar fi al meu personal…

-Ma tin pumnii.

– Apoi să le spun alergătorilor cum se aleargă în condiții de frig și să mă pregătesc pentru o alergare mai serioasă, pe care vreau să o fac la -50 de grade Celsius, într-un alt loc și într-un alt moment. Dar nu vreau să vorbesc încă despre asta, dar va fi ca și cum m-aș antrena pentru o astfel de cursă extremă-extralemă.

-Va fi secretul nostru, doar între noi.

-Cum sa ai legatura,pentru ca în aceasta perioada că tu nu o să fie acasă,acolo posibilitatea să suni la familia nu o să? Nu?

-Familia mea călătorește adesea cu mine.

-Și de data asta?

Tocmai m-am întors duminica trecută cu soția mea, am fost la Lisabona, Portugalia, și am alergat un semimaraton acolo. Ea a alergat 7 kilometri, eu am alergat 21. Am stabilit recorduri personale.

-Va rămâne soția de data aceasta? -Va rămâne soția acasă?

-Soția stă acasă, m-a rugat. De Paște, pe 8 aprilie, toată lumea va mânca kuliches, iar eu voi alerga în ger cu urșii polari.

-Sa aduci unul la Chișinău si ar punem și noi…

-Voi aduce din Oslo  din Norvegia, un Paște cu somon norvegian.

-Toata lumea va sărbători Paste,dar Volosin cu ursii pe acolo.

-Vom fi din nou în Svalbard. Vom merge în Svalbard înainte de asta, este o insulă mare. Și acolo puteți călări câinii.

-Ochelari acestea ori cum o sa stau

-Nuti mai  stai .

-Crezi că ți se vor potrivi? Frumos.

-Trebuie sa arăți mai bine.

-Mai  bine asa. Dmitri succes acolo.Promiți  să vii la noi în emisiune și să ne vorbește cuma fost.

-Voi avea grijă să-ți aduc o bucată de gheață de iceberg, dacă nu se topește, bineînțeles. Dacă da, va fi doar apă.

-Tu sperii  sa fie primii  cinci ,noi suram sa fii primii trei acolo si să nu uiți când te întorci neapărat să treci pe la noi.Mulțumim pentru micul dejun ,pe carele pregătite foarte gustos.Apropo eu am gustat vă recomand și vouă.E foarte simplu de pregatit …

– Ieftin 

-Si gustos

-Pentru a lua micul dejun după antrenamentul meu

-Succes.

-Noi sperăm ca v-ati inveselit voi cei de a casa. Voi ați văzut ce atmosfera am reușit sa scriem aici. L-am îmbrăcat frumos și pe Alexandru . Pot sa merge si el la Polul Nord.

-De ce nu?

Lisabona. Pe aripile vântului

Lisabona. Pe aripile vântului

De ce să mârâi la inamic, cât de repede aleargă mama mea, oare merită să ridici un iPhone de pe drum, cine se plimbă cu tramvaiul galben, și de ce tovarășii au nevoie de spate?

Maratonul în vârful lumii

Maratonul în vârful lumii

Unde e interzis să mori, iar urșii sunt mai mulți decât oamenii, cum să-ți crești țurțuri la nas, e oare dureros să alergi călcând pe arici, cum să marchezi planeta și de ce sunt un cretin?