Chisinau Is Me

Cum să decorăm orașul, ce este mai important pentru capitală – logo-ul sau atmosfera, de ce trebuie decorați pereții spitalelor, este nevoie de monument pentru 1 Ban și cine e cel mai important în oraș?

Se întâmpla în 2014, un an care s-a dovedit destul de bun. Pe atunci încă nu exista Maratonul Chișinău, nici festivalul Fosfor, nici măcar Afisha nu exista. Nu era nici Joblist și nici Price. Tot cu ce ne puteam mândri era o producție animată. Dar, totuși, a fost ceva și anume…

Primăria Chișinăului a lansat un concurs pentru realizarea logo-ului capitalei. Orice oraș care se respectă are un logo. Dar Chișinăul era fără logo. Ne-am gândit și am decis să participăm. Pe parcursul unei luni de lucru, am găsit peste zece opțiuni, majoritatea bazate pe dorința de a face Chișinăul mai colorat și mai plăcut la vedere.

După o analiză atentă, ne-am dat seama că un logo e prea puțin pentru ca orașul nostru să fie recunoscut, interesant și neobișnuit. Era nevoie de ceva mai mult – de un proiect care să ne transforme capitala.

Pentru mulți, Chișinăul este orașul de care sunt legate cele mai frumoase amintiri, este casa lor, unde s-au născut, unde locuiesc familiile și prietenii lor. Pentru mulți, Chișinăul înseamnă oameni. Și se pare că Chișinăul nu este doar despre arhitectură, tradiții și ospitalitate, ci în primul rând despre oamenii care locuiesc acolo. Acei care se plimbă pe străzile sale în fiecare zi, care se grăbesc la servici, la studii sau în altă parte. Acei care dăruiesc orașului lumini în fiecare seară. Orașul este reprezentat de orășenii săi. Anume orășenii sunt cei care fac orașul așa cum este. Chișinăul suntem noi. Și până la urmă, Chișinăul sunt eu, orășeanul, orașul e fața mea. De aceea am decis să numim proiectul Chisinau is me!

Dar dacă noi, cetățenii, reprezentăm orașul, atunci nu orașul este sumbru și plictisitor, ci noi înșine. Neplăcut, nu-i așa? Haideți atunci să facem în așa fel încât să ne placă propria noastră reflecție – Chișinăul!

Așa a luat naștere proiectul de transformare a spațiului urban – cu desene și instalații. Iar pe 14 octombrie 2014, de Ziua Orașului, am prezentat această idee locuitorilor Chișinăului.

Întrucât Chișinău este ME este un proiect social, acesta se bazează pe principiul sprijinului social și al cooperării. Designerii, artiștii, arhitecții își trimit ideile de transformare a orașului, iar grupul de inițiativă transmite propunerile către Primăria Chișinău sau către o persoană, companie sau organizație, dacă obiectul le aparține. În cazul în care ideile propuse sunt aprobate, grupul de activiști caută sponsori pentru a implementa proiectul.

Bineînțeles, ideea fost susținută și s-a început! Toți doreau să facă orașul mai colorat și mai frumos. Oamenii ne-au scris, ne-au dat idei și ne-au oferit ajutor.

Studioul nostru de animație, împreună cu designerii, pictorul și managerul nostru au pregătit o serie de machete, pe care am decis să le realizăm în primul rând. Printre ele au fost “Mașinuța galbenă”, “Peștișorul de aur”, “Cârnațul” și altele 🙂 Cu ele am ieșit pe străzile orașului. Am găsit un partener fidel, Caparol, care ne furnizează vopsele de cea mai bună calitate.

De-a lungul anilor, Chișinău is ME a amenajat și decorat peste 70 de spații, inclusiv a instalat obiecte de artă, a pictat pereții interiori din spitalele pentru copii și a participat la zeci de inițiative.

Apoi am contribuit la vopsirea pereților din spitalele pentru copii (și continuăm să facem acest lucru).

Pe 14 octombrie 2016, după o bună tradiție, am dăruit orașului un monument dedicat celei mai mici unități monetare naționale – 1 ban 🙂

Ideea pe care am nutrit-o timp de câteva zile și care s-a concretizat în 3 săptămâni, nu am putut-o realiza decât după un an și jumătate – abia atunci am putut să instalăm monumentul.

De-a lungul anilor, Chișinău is ME a amenajat și decorat peste 70 de spații, inclusiv a instalat obiecte de artă, a pictat pereții interiori din spitalele pentru copii și a participat la zeci de inițiative.

Prin intermediul obiectelor de artă, Chisinau Is ME încearcă să ilustreze caracterul vesel și glumeț al Chișinăului, să-l facă să pară colorat în stil sudic. Credem că orice obiect plictisitor și banal din peisajul urban poate fi transformat, dacă sunt implicate imaginația și culorile. Iar dacă ne uităm la feedback, ne facem treaba destul de bine.

www.chisinau.me

V-am pregătit și un videoclip:

Proiecte mentionate:
Chisinau is Me
Ușa

Ușa

Cum se scriu poveștile, de ce ușile nu zâmbesc, este posibil să găsești inspirația într-o cameră întunecată și oare pot rețelele neuronale să înlocuiască pictorii?

Ospătar!

Ospătar!

Cum e să lucrezi ca ospătar, care e partea întunecată a acestei meserii, trebuie oare să oferi un "preparat secret" și de ce acești oameni au tot respectul meu?